tirsdag 3. mai 2022

Jeg følger visst ikke helt med...

 I de siste ukene har det vært til tider veldig kjølig her, og jeg har utnyttet tiden med å jobbe inne i drivhuset i steden for ute i hagen. Jeg var ikke hjemme før sent på ettermiddagen i går, og da måtte jeg bare gå en runde i hagen.  Jeg fikk nesten sjokk, for det hadde skjedd så mye i det siste som jeg ikke hadde fått med meg.

Lys rosa hepatica og tror det er en ungarsk blåveis. Hepatica transsilvanica.

Frøplante av kuleprimula/Primula denticulata

Nok en frøplante. De dukker opp overalt her både i bed og hvor de finner for godt å vokse. De er veldig fine når de blomstrer synes jeg. Det er spesielt denne fargevarianten  som dukker opp.

Dere har sett mange  bilder av denne i det siste, men i natt var det meldt om frost her.  Så derfor måtte jeg ta nok et bilde igjen av denne i tilfelle den ble skadet i blomsten.  Det ble frost i natt igjen dessverre. For de som ikke har fått det med seg så heter den:
Magnolia x lobneri 'Leonard Messel'

Jeg har kun én anemoneblomstrende helleborus, og det er denne. Jeg synes de som har denne kanten inne i blomstene er så fine. 

Hvit blodrot/Sanguinea canadensis 'Snowcone'


De aller første trilliumene har startet blomstringen.
Trillium pusillum 'Roadrunner'

Dette ble tatt da solen gikk ned og da hadde blomstene nesten lukket seg igjen. 
Jeffersonia dubia.

Disse sådde jeg for mange år siden. Helleborus orientalis 'Metallic Blue Lady'

Snøstjerne/ Chinodoxa forbesii 'Blue Giant'


Lerkespore/ Corydalis solida 'Frodo' som jeg er veldig glad i. De andre i samme familie sprer seg veldig her, men de forsvinner også veldig hurtig.

Her er det meg som lager skyggen på bildet. 
Hepatica trassilvanica 'Blue Jewel'

Her er 'Frodo' igjen. Den har jeg hatt i veldig mange år, men nå har den plutselig begynt å frø seg her. Det er jo gledelig. Den ble nok navnet da "Lord of the Rings" hadde sin største popularitet i forbindelse med filmingen av de vil jeg tro. Har jeg lest bøkene til J.R.R. Tolkien og sett filmene? Ja, veldig mange ganger! :)

Lys blå Hepatica nobilis

Hvit snøstjerne/ Chinodoxa 

Diverse perleblomster/Muscari. Perlehlomster får jeg aldri nok av, så de planter jeg hver høst. De helt foran heter 'Grape Ice'. De hvite til venstre er Anemone blanda som lukker seg om kvelden.

Diverse løkplanter på vei opp. Den til høyre er Tulipa pulchella 'Persian Pearl'. Den blir omtalt som en villtulipan, så jeg er spent på om den vil spre seg med tiden.

Små søte narcisser som ble plantet i 2020.  Dette er 'Jenny'

Dette er en tulipan jeg ikke vet navnet på. Jeg har glemt å notere det. Hvis noen har gode forslag så si i fra :)

Narcissus 'Tete á Tete' som aldri har trives her før i år.  Grunnen er rett og slett veldig god drenering. Jeg blandet veldig mye singel/grus i jorden hvor jeg plantet disse i fjor vår etter blomstring. De er kanskje ikke så spennende, men jeg liker godt disse små lave påskeliljene, og spesielt nå når jeg endelig har fått de til å trives ;)

36 kommentarer:

 1. Men Marit! Vilken fantastisk vårblomning du har i din trädgård. Så är det den här tiden på året. Håller man på och jobbar med annat så händer mycket. Men att du har tulpaner redan. Det känns väldigt tidigt, i varje fall för mig :) Så vacker den rosa ungerska blåsippan är. Och din 'Leonard Messel' har varit helt makalöst vacker i år. Så tråkigt att det kom nattfrost inatt. Blommorna är ju så känsliga. Vilken tur att du hann ta den fina bilden i varje fall.

  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Anita, nå har det virkelig begynt å blomstre her :)
   Ting skjer veldig hurtig nå, ja. Jeg var ikke klar over at de tulipanene kom så tidlig i knopp, men de gjør åpenbart det.
   Tusen takk. Ja, nattefrosten skader de så fort dessverre, og da blir de brune i kantene. Ja, ikke sant :)

   Ønsker deg også en fin tirsdag, Anita!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Hej Marit
  Ja nu sker der noget også hos dig. Det er herligt, når man kan se forskel fra sidst vi var ude og kigge. Det nyder jeg også.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, endelig skjer det noe i hagen her også, og nå går det veldig hurtig her.
   Det er helt sant.
   Klem

   Slett
 3. Det var da godt du kom ud af dit drivhus - og ud i 'den virkelige verden', hvor Frodo vandrer frit omkring og frø-sår sig i Midgård. Det var vel en dejlig havevandring med alle de nye blomster, og dejligt du deler dem med os andre. Jeg er fuld af beundring over alle de plantenavne du husker sådan lige på stående fod!
  Fint du har fundet fidusen med dræning. Dine løgplanter ser utroligt glade ud.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si, men det er alltid mye arbeide der hver vår. Prikling, ompotting, såing av frø osv, og ting tar alltid lengre tid enn forventet.
   Ja, Frodo vandrer rundt her, og det er hyggelig. Tusen takk.
   Jeg har tidligere skrevet dem inn i bloggen, men likevel må jeg jo huske på hva de heter ;)
   Det er absolutt noe som fungerer ja, og jeg er glad for at jeg har funnet ut av det her. Jeg håper at de er det :)

   Hilsen Marit

   Slett
 4. Jag förstår att du gärna vill tillbringa din tid i växthuset för det är inte särskilt varmt utanför men så härligt då du ändå gick ut för att se så mycket vackert som du har just nu som blommar.Det är ju så att även om inte luften är särskilt varm så har vårväxterna så mycket kraft i sig att de vill gärna komma upp ur jorden och tur är väl det.Ha det gott./Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mer behagelig å være der nå når det fortsatt er såpass kjølig ute. Plantene vil jo begynne å vokse og blomstre så smått nå selv om det er fortsatt er kaldt. Ja, det er bra at de vil det!
   Ha det godt.
   Hilsen Marit

   Slett
 5. My word, Marit, what a sudden transformation! Your garden has suddenly come alive. The star of the show is quite clearly Sanguinea canadensis (yay Canada). I will be seeing this flower in profusion on our walk this morning and I will think of Canada/Norway friendship. Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, it is a big transformation in the garden right now. I agree with you, the Sanguinea canadensis is very beatiful.
   How nice! Norway and Canada have a old friendship.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Takk for fine bilder! Det er vår! :) Jeg får ikke jobbet i hagen eller blogget, for jeg har brukket høyre håndledd! Veldig upraktisk og veldig tålmodighetskrevende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for din hyggelige kommentar. Ja, nå er det endelig vår :)
   Neimen så dumt da! Det tror jeg på!
   God bedring!

   Slett
 7. Hello Marit,
  I enjoyed the walk around your garden. You have so many pretty plants and beautiful flowers. I see so many blooms I love. The Snow Stars are lovely. I found some wild Trilliums on my walk yesterday. Beautiful photos. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, they are all so pretty right now. It must be wonderful to see them in their natural habitat.
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 8. Tenk så tidlig på året og tiltross for noen kalde grader så ser hagen din ut som et gartneri. Jeg er så imponert.

  SvarSlett
 9. Åh, Marit :-)))) som Ulla skriver, var min første tanke, at det sørme var godt, du kom ud af drivhuset og ud i den virkelige haveverden. Der er så meget, der sker hos dig for tiden.
  Den lille Frodo er sød - hvis du også er en Frodo, så håber jeg du har en anelse mindre fødder, så du ikke tramper de mange små planter ned. (Jeg holder også meget af Tolkien og har bl.a. en hobbitbænk.)
  Jeg synes, din magnolia har fået ekstra charme, fordi blomsterne har udviklet en lysere rød også - eller tager jeg fejl? Det ser i hvert fald godt ud på billedet.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er helt enig med deg i det, men her kjennes det fortsatt ut som vinter. Det blåser en iskald vind fra nordøst, og det var frost i natt igjen. Så derfor holder jeg på i drivhuset når jeg ikke orker å være ute. Jeg har forfsatt mye å prikle av ting jeg har sådd, og som må over i større potter.
   Jeg har ikke så store føtter Lisbeth, så det tror jeg går bra :)
   En hobbitbenk høres flott ut!
   Den magnolia er mørkere rosa på ytterbladene, men den er lysere rosa inni ja, så du har helt rett :)
   Godt observert!

   Hilsen Marit

   Slett
 10. Fikk samme sjokket i dag. Du har nå mye lekkert, da, så nå er det bare å ta seg tid til en runde hver dag for ikke å gå glipp av noe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå går det hurtig der ute i hagen. Tusen takk. Ja, nå må vi bare følge med!

   Slett
 11. Hei Marit.
  Skal si det blomstrer hos deg selv om det er tidlig. Mye skjer i hagen i ukene fremover nå. Det er så koselig med små turer og stadig oppdage noe nytt.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, nå er det mye som blomstrer, og det skjer mye der nå ja. Det er helt sikkert.
   Ha det godt.

   Slett
 12. Skjønner godt at det er vanskelig å følge med på alt som skjer i hagen din, fine bilder av vårblomstringen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 13. Hej Marit!
  Vilken lycka att gå och spana bland alla vackra blommor . Det händer verkligen mycket i trädgården nu. Magnolian är så fin med alla blommor. Tulpanerna har inte slagit ut hos mig, men Narcisserna blommar fint. Gillar dem liksom bollprimulan, tyvärr får jag dem inte att trivas. Så vackert med allt fint som blommar.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er en stor lykke å gå rundt i hagen nå, og bare se på at som plutselig blomstrer. Tusen takk. Tulipanene har ikke begynt blomstringen enda, men de står i knopp. Så synd at den ikke trives hos deg, for her selvsår den seg overalt. Ja, det er helt sant.
   Ha det godt.

   Slett
 14. Hei Marit!
  Så mye flott hos deg! Her var det litt å studere :)
  Fine 'Snowcone' blodurten var ny for meg. Jeffersonia dubia er jo lekker da. 'Frodo' var også veldig fin.
  Villtulipanen 'Persian Pearl' satte jeg også i høst. Det blir spennende å se hvor mye den sprer seg.
  Fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Edgar!
   Tusen takk :)
   Ja, den er nok ny for deg. Jeg fikk kjøpt den via en import for noen år siden. Jeffersonia er veldig pen ja, og blåfargen er helt nydelig. 'Frodo' er så søt, og nå har den begynt å spre seg. Ja, det blir spennende å se om den sprer seg.
   Ha en fortsatt fin uke du også!

   Slett
 15. Tus flores también son preciosas, algunas no las conozco. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Teresa. I guess they are more ordernary here where I live.

   Slett
 16. Dejlige forårsbilleder med blomster i alle regnbuens farver. Jeg forstår godt, at der er meget arbejde forbundet med at passe alle planterne i drivhuset.
  Ja man får sig nogle overraskelser i denne tid. Det går så hurtigt derude, og pludselig opdager man blomster på planter, man knap nok havde set stå i knop.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er veldig mye arbeide, og det må gjøres aller først om våren. Hagen klarer seg godt selv om det ligger litt gammelt løv der.
   Nå er jeg nesten ferdig med å prikle og plante det jeg må i drivhuset, så nå har jeg begynt ute i hagen.
   Det er helt sikkert, og det går så hurtig med alt nå.

   Hilsen Marit

   Slett
 17. Så mye flott å se på, ja, en må jammen følge med for å få med seg alt nå, ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå gjelder det å følge med på alt som skjer i hagen. Det går veldig hurtig som alltid når varmen endelig kommer.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 18. De små narcisserna är väldigt fina men det är ett jobb att hålla isär vilka som vill ha god dränering och vilka som behöver mer fukt. Vackra varianter av blåsippor. Det går undan nu precis som du skriver - jag går runt och tittar om mina nya sockblommor blommar.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine. Jeg er alltid glad når noen av de overlever her, for det ned drenering er veldig viktig med narcisser ja. Hvem som skal ha mye fuktighet vet jeg ikke noe om, for de fleste trives ikke her. De som overlever antar jeg vil ha god drenering ;)
   Tusen takk. Ja, det går hurtig med det meste nå. Så bra da! De har ikke begynt blomstringen her enda.

   Klem, Marit

   Slett