søndag 8. mai 2022

Remonterende jordbær, og litt annet...

 Jeg har kjøpt to forskjellige remonterende jordbær i år. Den ene heter 'Murano' som jeg har plantet i krukker, og den andre heter 'Tristan' som er plantet i en stor ampel. 

Jeg har aldri prøvd remonterende jordbær før. Dette er jordbær som skal produsere nye blomster og bær gjennom hele sesongen. Er det noen andre som prøvd disse?

Fragaria x ananassa 'Tristan'
På engelsk heter de "Everbearing Strawberry'. De skal ha mye vann og mye gjødsel, så det blir spennende å se hvordan de blir utover sommeren. 

I går fortsatte jeg med nok en nedklipping av rhododendron, og denne gangen var det 'Fantastica' tror jeg den heter. Nå begynner jeg å se et mønster her, og de eldste som jeg plantet her har ikke duk og grus rundt seg. Da holder ikke jorden like godt på fuktigheten som der de har duk med grus oppå.  De fleste andre har klart seg ganske godt. 

Jeg fortsatte i går med å rydde i bed og ikke minst vanne. Det er så tørt her at jeg bare må gjøre det enda så tidlig på våren det er. Jeg fant mye forskjellig som blomstrer akkurat nå.

Trillium grandiflorum

Denne kjøpte jeg i fjor, og jeg ble veldig overrasket når jeg så den blomstre i går. Planten er veldig liten, men blomstre ville den :)
Magnolia stellata 'Waterlily'

Kuleprimula/Primula denticulata.

Villtulipan/Tulipa pulchella 'Persian Pearl'

Lilla lerkespore

Dobbel gul  helleborus


Dette er også en såkalt villtulipan/botanisk tulipan.

Anemone blanda 'White Splendour'


34 kommentarer:

 1. Det lyder som om du har fået fat i geniale jordbær (hvis du kan holde dem i gang med vand og gødning) og blomsterne er flotte. Håber bare de også smager godt, for der er mange moderne jordbær der næsten ingen smag har - bare sukker.
  Det er hårdt at vande i øjeblikket men alt hvad du viser strutter jo af velvære og trivsel. Det er en ren fornøjelse at se de mange små forårsblomster fra din have Marit!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det da Ulla, og jeg vet jo ikke hvordan de smaker. Det blir spennende å prøve når den tid kommer. Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 2. Det er veldig vår hos deg Marit. Skikkelig trivelig.
  En av mine blå passiflora har begyndt å vokse, og det er jo et godt tegn. Men ingen røtter gjennom bunnen enda. Kanskje blir det snart fart i min røde passiflora alata også. Den dufter godt.

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, endelig ble det vår her også, Martin. Så bra da! Stiklingen fra deg står i drivhuset og er i god vekst.

   Slett
 3. Un año plante esas fresas, pero no se dieron bien. Tus flores se ven muy bonitas. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok. Thank you for telling me about them. Kisses.

   Slett
 4. Naturen er så fantastisk nå, og hagene en fryd... vokser, blomstrer... vokser...
  Jeg dyrker ikke jordbær fordi vi har store jorder rundt omkring hvor vi kan plukke jordbær for oss selv mot betaling. Jeg gleder meg hvert år... vi plukker fra midten av Juni til kaker, syltetøy og for å spise fersk.
  En kjær hilsen til deg Marit... ha en god Mai.
  Klem fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at det er så flott ute i hagene nå. Ok, da er du heldig, Viola. Rundt her er det lite jordbær.
   En kjær hilsen til deg også, Viola. Ha en flott mai måned du også.
   Klem fra Marit

   Slett
 5. Hej Marit
  Det lyder spændende med dine remonterende jordbær, jeg har aldrig prøvet dem, og vil heller ikke. Jeg har så mange jordbær, som danner bunddække overalt, og de er ikke til at slippe af med igen, så jeg er allergisk overfor jordbær :)
  Stellata blomstrer selvom, de er små. Det gør min lille også, men søde er de.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ok, da har du nok jordbær rundt deg :)
   Her er det lite av det. Jeg kjenner til det, for her er det små markjordbær som er som ugress.
   Ja, det er tydelig at de ikke behøver å være store tor å blomstre. Det er de så absolutt!
   Klem

   Slett
 6. Nå har jeg bare lyst ril å svare ja på de jordbærene, men navn vet jeg ikke og blomstene er hvite. Men de jeg kjøpte i fjor og plantet i drivhuset kom med både blomster og bær langt ut i september.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jo hende at det er de samme som den første sorten jeg nevner, for de har hvite blomster. Det høres absolutt som de jeg har kjøpt.
   Spennende å prøve de ut.

   Slett
 7. Sikke en række lækkerier. Nu er din have da blevet flyvende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har det virkelig tatt av her 😊

   Slett
 8. I am sure that changing weather patterns are compelling gardeners the world over to rethink and modify former practices. The science- based gardener will succeed in the long run, but not without intelligent solutions. I have no doubt you will be at the top of the list, Marit. Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it will get us a more difficult gardening season. We all need water, and when we don't get any of it we all should be worried. Here we are very lucky with a lot of water, but we must do the watering ourself. Thank you for your kind words, David.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 9. It is indeed a joy to see all these beauties in your garden, Marit.

  Happy Monday!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica.

   Happy Monday!

   Slett
 10. Så mange fine ulike vårblomster du har i hagen din. Trillium har jeg bare sett på bilder hos deg. Villtulipaner er ofte finere enn de høye. Håper du også snart får litt regn i hagen din, som er tørr og må vannes.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Trillium er en ganske sjelden blomst ja, men finnes i vill tilstand i f.eks. USA.
   Ja, det synes jeg også. Hvis værmeldingen stemmer får vi kanskje regn i morgen.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Kære Marit
  Det lyder spændende med jordbærrene, og om de vil give andet end et bær eller to. Du må endelig fortælle om dem senere.
  Det er dejligt for dig, at du kan se forskel på, hvor du har lagt dug og sten. Det har jo været et stort arbejde, men det kan tilsyneladende betale sig. Der er brug for det i disse tider. Knasende tørt er det. Vi har det tørreste forår nogensinde!
  Men ellers er det dejligt i haven, og du har så mange fine blomster, bl.a. vildtulipanerne.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det blir spennende å se hvordan avlingen blir. Jeg har ikke prøvd de før, men det blir morsomt å se om de gir avling hele sommeren.
   Det var en aha opplevelse, for nå ser jeg forskjellen. Ja, det sparer meg for både tid og penger, for de som har duk rundt seg har klart seg bedre. De behøver heller ikke så mye vanning.
   Det er mildt sagt knase tørt her også, men i morgen er det meldt om ca. 10 mm med regn. Jeg tror det når jeg ser det...
   Det er det tørreste år på 100 år her, så det sier i grunnen alt.
   Tusen takk. Ja, nå er det mye som blomstrer!


   Hilsen Marit

   Slett
 12. Hej Marit!
  Det låter helt perfekt att ha jordgubbar som producerar nytt hela tiden. Har en liknande gul dubbel Julros, den blommar så fint. Kulprimula är riktigt fina, har haft vita och lila, men de finns inte kvar. Konstigt för andra primula trivs. Vi har fått några stänk vatten, men idag skall det bli riktigt varmt.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det høres flott ut, og så får jeg jo se om det stemmer. De er så fine de julerosene ja, og fargen er også så fin. Så bra at du også har en sånn.
   Så merkelig det er siden du får til de andre. Vi skal kanskje få regn i morgen, og det håper jeg.

   Ha det godt.

   Slett
 13. Jeg har ikke hørt om remonterende jordbør før. Det bliver spændende at se om de giver gode smagfulde frugter. De små botaniske tulipaner er meget fine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har ikke jeg heller hørt om, så derfor måtte jeg prøve de. Ja, det blir spennende å se. Tusen takk.

   Slett
 14. Jeg beundrer dine botaniske tulipaner. De er så smukke - lidt finere og knap så iøjnefaldende som "almindelige" tulipaner. De er vel også mere stabile til at komme igen år efter år? Jeg synes, at nogle af de nye tulipansorter er meget store både i blomst og i blade. Det kan virke lidt voldsomt, og bladene kan være svære at skjule, mens de visner ned.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg liker også disse botaniske tulipaner bedre og bedre. Jeg gar ikke hatt de før, men som du sier så er de ikke så prangende som de andre som blir høyere. Etter som det er det første året jeg har de så vet jeg jo ikke om de kommer tilbake, men de skal være enklere å få til å blomstre. Jeg lykkes ikke med "vanlige" tulipaner, så jeg er spent på om disse vil blomstre til neste år. Ja, tulipanblader er synlige lenge, men til slutt visner de jo ned ja.

   Hilsen Marit

   Slett
 15. Är ju egentligen inte intresserad av ätbart i trädgården. Av flera skäl, det ena är att det är så otroligt många gårdar som säljer grönsaker här på landet. Det andra är att jag inte är duktig på det..... *fniss* Hade kanske blivit det om jag satsat på ätbart för många år sen, men nu är det så. Men dom där remonterande jordgubbarna skulle nog var nåt för mig; Både vackra och sen är min gubbe tokig i jordgubbar. Själv är jag mer en hallonmänniska, helst då hösthallon! :-)
  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar

  1. Jeg er heller ikke så intressert i å dyrke spiselige ting, men prøver meg i år på flere ting. Remonterende jordbær er noe helt nytt for meg også, så det blir spennende å se hvordan avlingen blir.

   Klem, Marit

   Slett
 16. Hei! Jeg har prøvd 'Tristan'. Den ga bær hele sommeren, og etter hvert kom det bær på utløperne også. Dessverre varte den bare i et par år her oppe.

  Flott villtulipan! Det er en utrolig forskjell mellom nord og sør i år, slik det blomstrer hos deg kunne du likså godt ha bodd i syden. Håper dere får litt regn snart så det ikke blir så farlig tørt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ok, takk for opplysninger. Jeg har tenkt å oppbevare den i drivhuset i vinter.
   Tusen takk. Jeg har sett bilder og lest om forskjellen på nord og sør i år. Jeg kan gjerne sende litt fint vær i bytte mot regn ;)
   Vi fikk 3 mm idag, men det hjelper dessverre ikke så mye på skogbrannfaren.

   Slett