tirsdag 18. mai 2021

Hipp, hipp, hurra!

 Neida, jeg har ikke tatt feil av dagene... Vi pleier å si hipp, hipp, hurra på 17. mai, men det var jo i går... 😉

I dag sier jeg det pga.  av en fantastisk oppdagelse i hagen. Jeg skulle i dag slå ned to støtter til rognen/Sorbus ulleungensis 'Dodong' for den var blitt litt vaklete siden den begynner nå å skyte i været og ikke hadde noen støttepinner fra før.  Jeg måtte altså opp i en gardintrapp for å komme opp i høyden for å få slått ned disse støttepinnene. Når jeg står der oppe og ikke er helt trygg på om trappen står støtt nok så ser  jeg noe som gledet meg enormt. (Jeg vet at en må være hagegal for å tenke sånn, men det er jeg jo) 😉

Hva så jeg så der oppe? Jo, to store blomsterknopper på denne 'Dodong'!!!!! Jeg plantet den i 2018, og den har aldri blomstret før. Jeg har ventet og ventet, og i år får den altså to blomsterklaser 😊

For noen år siden var vi med hagelaget til en besøkshage i Statthelle. Han som eide hagen sa en ting jeg aldri har glemt. Han sa at hvis han bare kunne hatt ett eneste tre så hadde han valgt 'Dodong'. Både pga. blomstringen, pga. rognebærene på høsten og høstfargene. Det har jeg aldri glemt, og det var grunnen til at jeg kjøpte dette treet i 2018. Jeg tenkte at hvis dette treet er så fantastisk, så må jeg også ha et sånt. I år får jeg altså sett blomstringen for første gang, og det gleder jeg meg til!

Knopp nr.1

Knopp nr. 2

Jeg blir fantastisk til å se de i blomst!

Dagen i dag startet med litt sol og helt stille vær, men nå bøtter det bokstavelig ned/regner det igjen, og det hagler så det smeller på taket 😖

En skal sannerlig være forsiktig med hva en ønsker seg ja, for nå har det regnet nesten hver dag i hele mai så langt.

Frem til regnværet startet har jeg fått opp to døde rhododendron og lønnen /Acer palmatum 'Shirazz' som var ringbarket. Nå er den byttet ut med samme tre igjen, og to andre lønner er plantet der rhododendronene sto. Kjekt å ha et lager med trær ja 😉

De andre var Acer shirawasum 'Moonrise' og Acer palmatum 'Garnet' som jeg har to av fra før. Den er så flott  med sitt findelte løv. 

Jeg satte på stammebeskyttelse mot mus i samme slengen i dag. Det ser ikke pent ut, men det får bare være.  Nå er jeg lei av å miste trær!

38 kommentarer:

 1. Tillykke med din koreanske røn, Marit - hvor er det spændende, at den har blomsterknopper efter tre år! Jeg forstår din store glæde :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, det synes jeg var helt fantastisk, for jeg har speidet i lenge etter knopper og plutselig så var de der :)
   Det er jeg sikker på at du gjør!
   Klem

   Slett
 2. Wow! Har hørt mye pent om 'Dodong', så nå får vi se om den innfrir.
  Et lager av trær, du verden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,det hadde jeg også. Det får vi gjøre ja.
   Det er ikke et stort lager da og har plantet tre stykker av de i dag. :)

   Slett
 3. Hej Marit
  Tillykke med blomster i Sorbus dodong, den mand havde helt ret, det træ kan ikke undværes i haven, du ved, jeg holder meget af min. Du må godt nok beskytte dine træer, det er alt for dyrt, hvis rådyrenden ødelægger dem, det vil de gerne.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tusen takk. Ja, han hadde nok rett. Det vet jeg at du gjlr, og det er utvilsomt et flott tre. Ja, det blir dyrt når de blir ødelagt. Denne gangen var deg mus som hadde gnagd av barken rundt den nederste delen av stammen. Treet var helt inntørket dessverre :(
   Klem

   Slett
 4. Er det ikke morsomt når noe en har gledet seg til veldig lenge bare slår til? Bare å nyte.

  SvarSlett
 5. Hei Marit

  Jamen så bliver man da glad!
  'Dodong' er unægtelig en flot sag - og nu med blomster:)
  Kunne være morsomt at så dens bær!
  DEnne maj ser ud til at fortsætte som den startede: våd og kølig. Men mon ikke der kommer varme dage senere?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg ble veldig glad da jeg så blomstene høyt der oppe i dag :)
   Ja, endelig kom det blomster på den.
   Tror du at de er frøekte? Jeg fikk noe frøplanter av rogn av en dame for flere år siden som hun hadde sådd, og de skal ha rosa bær. De har også knopper nå. Jeg er så spent på om bærene på de blir rosa. Jeg har også hvite rognebær som også snart blomstrer.

   Ja, det ser sånn ut, men det må jo bli varmere snart...

   Ha en deilig aften


   Slett
  2. 'Dodong' er jo en selektion, bliver den bestøvet af sig selv bliver ungerne meget lig den, de kan teoretisk blive noget anderledes - også "bedre":)
   bliver den bestøvet af den normale røn Sorbus aucuparia eller en anden art du har i haven får du jo en hybrid, resultatet kan blive interessant, løvets farve får du jo ret hurtigt men du må jo vente i mange år på bærene...

   Slett
  3. Takk for svar. Jeg har vanlig rogn, Sorbus koehneana, og denne som skal få rosa bær som jeg ikke vet hva heter. Så da er det mange muligheter. Jeg får se om jeg en gang gjør det, men det er jo spennende å tenke på hva det kunne blitt til. Ja, bærene tar åpenbart noen år før de dukker opp :)

   Slett
 6. Hei Marit.
  Kjenner følelsen når man går og venter på noe.Blir spennende når dodong springer ut. Kjenner ikke til det treet. Regner med at vi får se det når det skjer.
  I går bøttet det ned. I dag skinner solen og det har vært nydelig.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det er spennende å følge med på. Ja, det kommer nok noen bilder av det når det skjer. Det bøtta ned i går og i dag. Det kom så brått, og det haglet og tordnet. Det kom 22 mm på tre timer, så nå er det kliss vått her.
   Ha det godt.

   Slett
 7. Fint rognebærtre "Dodong", det blir spennende å se når blomstene springer ut.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende, for de har jeg ikke sett før.

   Ha en fin dag!

   Slett
 8. Endelig godt nyt oven på de stakkels døde planter, du har måttet grave op og erstatte 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo fint å få litt gode hagenyheter også 😊

   Slett
 9. Godt der endelig var en glædelig nyhed i haven. Jeg er spændt på at følge udviklingen i din Dodong, for her bliver der ingen blomster i år.

  hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, og det var på tide. Jeg tenkte på deg når jeg så knoppene, men det kan jo hende at ditt tre blomstrer til neste år. Jeg krysser fingrene for det!

   Slett
 10. Hej Marit!
  Förstår att du är glad, skall bli spännande att se blommorna. Bättre att du skyddar trädstammen, så att den inte blir uppäten. Vi har haft sol igår och idag, men det är mörka moln, så vi får se om det blir regn.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det var så fint å se at det kommer blomster på det i år. Jeg håoer at det fungerer, for nå er jeg lei av ødelagte trær. Det er det her også, selv om det ikke skal komme noe regn i dag.
   Ha det godt!

   Slett
 11. Hello Marit,

  Congrats on the Dodong flowers! A few of our rhododendrons have big sections of dead branches, they need to be clipped off. It is a shame to lose some trees, I hope you found a solution to the mice problems. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you! Yes, it's so sad to loose trees or big rhododendron. I hope your plant will be ok after clipping. I hope it too.
   Take care, and have a great day!

   Slett
 12. Så fina vårtecken!
  Du verkar ha samma väder som jag har, just nu skiner solen, för 10 minuter sedan störtregnade det.
  Ha det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, været er egentlig helt ubestemmelig for tiden. Regn og sol om hverandre, men mest regn.
   Ha det godt!

   Slett
 13. I will join you in the Hip! Hip! Hooray!, Marit. Your discovery is very exciting. I am glad that you listened to the advice of an expert! And now you must listen to mine. See my recent blog post about Skunk Cabbage. I think it would be perfect in your garden and it grows very easily without much care and attention. Just provide an address and I will ship some immediately!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Thank you for your good advise, but I rather not after all. I know many who have this plant, and I have decided that I will not have it ;)
   But thank you anyway! You are a kind man who offers me this plant ;)

   Slett
 14. Sorbus Dodong er virkelig et af de skønneste træer, og jeg kan lige præcis forstå din lykkefølelse over at se et par blomsterknopper. Vi haveejere har små/store glæder.
  Jeg har desværre ikke selv træet, men nyder det, når jeg ser det. Især efterårsfarverne er enestående.
  Nu må det da snart stoppe med al den regn oppe hos dig. Her er vejret faktisk ok med sol og næsten varmt. Man bliver nøjsom ;-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et flott tre på alle måter. Det er sånn det er for oss hageeiere, men dette var et høydepunkt. Ja, jeg gir snart opp været her for tiden, for det er bare regn og atter regn. Ja, ikke sant ;)

   Slett
 15. Hej Marit,

  Grattis till dina första Dodong-knoppar!
  Jag trodde vi fått mycket regn men när jag tog en trädgårdstur för första gången på en tid (har legat sjuk i covid) såg jag att en del växter slokar och behöver vatten. Så jag skulle gärna ta lite av ditt regn hit.
  Trist med växterna du måste ta bort men alltid kul med nya, och det finns nästan alltid något som står på vänt. Bra att du satt skydd. Håller med om att det kanske inte är så fint men ibland så måste man.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Tusen takk! Jeg er så spent på å se de blomstre.
   Jeg sender mer enn gjerne regn til deg, for her regner det hver dag og sneglene hygger seg :(
   Huff da, det var trist å høre at du har hatt Covid! Håper du er mye bedre nå.
   Ja, sånn er det bare etter en hard vinter. Ja, beskyttelsen er nødvendig, men pen er den ikke. Men det er bedre enn at trærne blir spist og ødelagt.

   Ha det godt!

   Slett
 16. Då har du kunnat fira i två dagar i veckan. Dodong var ett nytt namn för mig. Vilka busiga möss du har. Bra att du skyddar träden denna säsong. Hoppas det har haglat färdigt hos dig nu.
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Det er et flott tre, og det kan jo hende at du kan se det en gang. Jeg vet at det er flere i Sverige som har det. Musene har ødelagt to trær nå i vinter, så det er ergerlig at de ødelegger mine trær under snøen.
   Ja, det håper jeg også.
   Klem fra Marit

   Slett
 17. Så morsomt at den endelig kom med knopper! Det er en fantastisk god følelse når det endelig skjer etter lang venting :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så gøy å se de nå. Det er helt sikkert :)

   Slett
 18. Tråkigt när växter dör men de lämnar onekligen rum för andra... Dodong är en jättefin rönn men efter att jag blev förtjust i släktet har jag hittat några till som också gått om Dodong på favoritlistan, bla matsumurana som har vinterknoppar som är lila och det är så vackert när sen de nya, gultonade bladen spricker upp ur ett lila hölje. Det enda tråkiga med släktet är att blommorna luktar illa... Men det är ett fantastiskt släkte och jag kan inte få allt :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo trist at de dør, men som du sier så kan en jo plante noe nytt der. Det finnes mange fine trær i den slekten ja.
   Nei, en kan jo ikke få alt ;)

   Klem, Marit

   Slett