lørdag 18. juli 2020

Rose og lavendeltid...

I min forrige hage fikk jeg ikke til lavendel uansett hvor mange ganger jeg prøvde. Her har jeg endelig lykkes. I år er de flottere enn noen gang, og det gleder meg veldig. Bier, humler og sommerfugler er veldig glad i lavendel, og det er jo derfor jeg dyrker så mange av de her.

I noen dager denne uken har det eldste barnebarnet vært her, og i går lagde vi lavendelbuketter som jeg hang opp til tørk. Det er jo morsomt å gjøre ting i sammen som også er relatert til blomster. Farmoren fornekter seg ikke ;)
Barnebarnet likte duften av lavendel veldig godt, så det er ikke bare jeg og insektene som liker de :)

Så litt bilder av lavendel her

Lavendel overalt! 
Disse kjøpte jeg som små pluggplanter i fjor, og de trives så godt her nå. Disse heter Lavendula angustifolia.

Sånn ble den knall oransje rosen til slutt. 
'Ambridge Rose'

Litt av en forvandling fra denne... 
Jeg må innrømme at jeg likte den best på slutten ;)

Dette er Austinrosen 'Falstaff' som egentlig er mye mørkere i fargen.  Jeg har prøvd å redigere fargen, men blir ikke fornøyd. Så derfor viser jeg den som den ser ut på bildet. Den er også fotografert i sol, og da blir ikke fargene riktig uansett.

Denne skal jeg derimot prøve å vise i "riktig" farge.  Tidlig i vår kjøpte jeg tre barot roser av Austinrosen 'Munstead Wood'. Jeg har den fra før, men den er ikke i nærheten så mørk som denne er. Denne her er nærmest svartrød i fagen hvis det er noe som heter det ;)

Her har jeg manipulert fargene, men det er faktisk så  mørk den i virkligheten er. Dette er bare den første av tre like roser som blomstrer, så jeg håper at de andre to er like mørke :)


'Romanze' som er en rose som jeg hadde i min gamle hage. Den dufter fantastisk, så jeg måtte ha den her også.

En av mine store favoritter pga. fargen og 'Novalis' er dette. Bemerk den røde knoppen ved siden av. Det er nesten utrolig hvor mye en roseknopp kan skifte farge :)

Nok en Austinrose. 'Mortimer Sackler'

Til slutt nok en lavendelplante. Den flyttet jeg i fjor, og det har gått over all forventning. Jeg kjøpte den som en stor plante, og den bare fortsetter å vokse. Denne er mørkere blålilla og er en navnesort som heter Lavandula angustifolia 'Hidcote'. Her står det litt om Hidcote Manor Garden.

God helg/weekend!


38 kommentarer:

 1. I am sure that everyone wishes to see a picture of grandma and the grandchildren. We will examine closely to check whether they already have green thumbs! Have a nice weekend, Marit.

  SvarSlett
  Svar

  1. Grandma does not like to be photographed, David ;)

   Have a nice weekend you too!

   Slett
 2. Hej Marit!
  Så fint att jobba tillsammans med barnbarnet i trädgården. Minns själv hur jag trivdes med Farmor. Otrolig förvandling på rosen, en riktigt vacker färg blev det.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er veldig hyggelig. Jeg har også sånne minner fra min farmor. Ja, den forvandlet seg veldig fra knopp til utsprunget blomst.
   God helg!

   Slett
 3. Skal si det blomstrer fint hos deg nå, helt enig, lavendel er nydelig, jeg syns også det er koselig å lage buketter. Jeg setter dem bare i en vase uten vann og så står de i flere år. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, laveldel er nydelig på alle måter. Ja, det er morsomt å lage buketter, og de varer veldig lenge ja.
   Ha en fin dag.

   Slett
 4. Hello Marit,
  Your roses are gorgeous. I love lavender, the dark purple is really pretty. It is nice your grandchildren came for a visit, your will show all your expertise in gardening. Have a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. I will try to learn her many things about gardening.
   Have a nice weekend!

   Slett
 5. Hello dear Marit!
  Your amazing garden looks so beautifully with the gorgeous roses and the lavender!
  Stunning photos! I’m sure you are enjoying the time with your grandchild!
  Have a lovely weekend! Hugs!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!
   Thank you. Yes, I'm enjoying the time with her very much.
   Have a wonderful weekend you too!
   Hugs!

   Slett
 6. Får nesten litt franske følelser i hagen din nå! Lavendelduft.
  Ser ut som Austinrosene trives også :) Ja, den svart-røde fargen er attraktiv. Faller stadig for roser i den nyansen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan kanskje minne litt om det med masse lavendel. Der dyrker de om omrder så store som våre kornåkere med bare lavendel :)
   Det ser sånn ut, ja :) Jeg er veldig glad for det. Ja, det er den så absolutt. Jeg har prøvd meg før med andre roser i den fargen, men de har ikke overlevd her. Det kan jeg tenke meg at du gjør ja :)

   Slett
 7. Oh, vilka vackra rosor. Alla mina har blommat över, tyvärr.
  Lavendel växer nästan som ogräs här hos mig och jag skördar och skördar. Härligt att de börjat växa bra hos dig också.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, der er jo synd. Mange av de rosene jeg har blomstrer på nytt når jeg klipper av de visne rosene.
   Det høres herlig ut. Du har jo et veldig mildt klima, og da trives de jo bedre hos deg enn her. Ja, det er jeg veldig glad for.
   God helg!

   Slett
 8. Hej Marit
  Fine roser, det er svært at ramme farven ved de mørke. Lavendler har en dejlig duft, mon ikke dine bliver tættere, mine er noget tættere i år end de før har været.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, de er vanskelige å gjenngi riktig farge på. De dufter veldig godt ja. De vokser nok mer fremover, flr de har vokst mye bare fra i fjor sommer. Håper på det.
   Klem

   Slett
 9. Så flott at det ordnet seg for Lavendelen til sist, det er en plante alle som kan bör ha i hagen synes jeg :-). Bedene dine med grus i er så fine, allé planter kommer virkelig til sin rett der.
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig glad for det. Det synes jeg også, for den både dufter og en så fin. Tusen takk.
   Klem, Marit

   Slett
 10. Hei Marit

  Munstead W er svært at fotografere, jeg ved ikke om du kan underbelyse når du tager billedet? Det plejer at hjælpe, -1 til -2, og mere jo mere det mørke fylder i billedet.
  En hård vinter vil kunne være hård ved lavendlerne, du ved - sol og frossen jord. Indtil da er lavendlerne fantastiske:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er den virkelig. Nei, jeg tror ikke det går an på min mobiltelefon, men jeg vet jo ikke.
   Du vet så mye om fotografering, og det gjør ikke jeg ;)
   Ja, det vet jeg i grunnen alt om, for det var nok det som tok knekken på de før om vintrene. De to siste har vært uvanlig milde til her å være, så da liker de seg sikkert bedre. Jeg har også plantet de i mye grus, og drenering er veldig viktig for overlevelsen. Ja, de er så fine, og insektene er så glad i de. Så de er en verdifull plante å ha i hagen.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 11. Hei Marit.
  Nydelig med lavendel.Alle bør ha den i hagen. Romanze har jeg også. Heldigvis stod den bare med knopper da vi hadde uværet her. Ikke kommet i blomst her enda. Her regner og regner det. Vært en elendig juli til nå. Håper på bedre vær.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, den bør være i alle hager, og i hvertfall hos de som har mulighet til å ha den. Ja, det er en fin rose. Da var du heldig, for det er få roser som tåler regn. Her får jeg omtrent ikke regn, for det går lengre øst ser jeg. Du kan sende meg litt ;)
   God helg.

   Slett
 12. I love your roses ! Very nice !

  SvarSlett
 13. Så frodige Lavendelplanter du har i hagen din, de dufter nydelig synes jeg også. Flotte ulike Roser som blomstrer hos deg nå.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i år har de blitt så frodige, og det er så gøy å få de til. Tusen takk.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 14. Lavendler pynter i enhver have og passer så fint sammen med roser. De få lavendler, jeg har, må jeg have som krukkeplanter. I haven kan jeg ikke give dem den jord, de behøver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gjør jo det. Jeg hadde samme problemet her, og har gravd et stort hull hvor jeg byttet ut leirejorden med sandmel og grus. Da klarte de endelig å overleve vinteren her.

   Slett
 15. Grattis till all din fina lavendel Marit. Så roligt att du också fått så bra med blommor att du kunnat göra buketter att hänga upp på tork. Har sett det hos Lena i Wales. Och alla verkar tycka om lavendeldoften. Jag har ingen kvar men nu är jag faktiskt sugen på att försöka igen. Min trädgård har ju blivit mycket, mycket torrare och den skulle nog kunna trivas igen.
  Jag fick en riktig favoritros också, 'Novalis'. Den ser ut som en sagors. Och det är verkligen märkligt att knoppar kan ha en färg och den utslagna rosen en annan.

  Önskar dig en fortsatt fin söndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita. Ja, plutselig har jeg så mange i blomst at jeg kan begynne å høste av de. Jeg leste hennes innlegg i går jeg også. Der vokser de som ugress sier hun. Ja, da burde du prøve igjen. Det er konstant vinterfuktighet de ikke tåler, så de må ha god drenering. Mine har grus både rundt seg og blandet i jorden under de. Det ser ut som de liker det :)
   Ja, den er så vakker, og merjelig at det kan være så stor forskjell på knopp og utsprunget blomst.

   Ha en fortsatt fin søndag!
   Klem, Marit

   Slett
 16. Your garden is wonderful, how many beautiful flowers.

  SvarSlett
 17. Lavendel dufter deilig :-)
  Det er det samme her, jeg strever med å få gjengitt enkelte rødtoner riktig. Flotte roser i alle fall!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør de!
   Det er vanskelig ja. Tusen takk :)

   Slett
 18. Hei Marit.
  Flotte bilder fra hagen din Marit!! Nå se en godt forandringen og hvordan det er blitt. Etter all innsats må det være en deilig følelse.
  Nyt dagene/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin!
   Tusen takk. Ja, nå ser en forandringen, og det er godt å se på det nå ja.
   Ha det godt!

   Slett
 19. Fantastisk flott den hagegangen din, og kantet med lavendel er det prikken over
  i-en:)
  Nydelig hagen din!

  SvarSlett