lørdag 4. juli 2020

De som bor i trappen...

Vi har en smijernstrapp inn til huset hvor det så vidt er plass til noen få blomster. Når vi renoverte huset ble det da laget tak over trappen så vi ikke lenger får takras av snø i hodet.  Jeg har nå noen pelargonia der, for de blir så stygge i blomstene når det regner på de. Her må plantene nøye tilpasses de gjeldene forhold :)

De som jeg har der nå er morplanter til noen stiklinger /avleggere jeg tok i vinter, nærmere bestemt 5. mars viste jeg bilder av de. Jeg tok 6 stiklinger av den eneste (dvs. 3 stk.) Pelargonia jeg har. Jeg kjøpte i fjor 3 stk. av 'Westdale Appleblossom Rosebud', og jeg har hatt de før. Vanskelig å overvintre, og enda vanskeligere å formere de. Stiklingene råtner lett, og de er  i det hele tatt  vanskelige...

Sånt liker jeg, for da må jeg jo bare prøve å få de til!

Jeg hadde en gang i tiden over forskjellige 100 pelargonia og fuchsia, men det var fryktelig vanskelig  å få de til å overleve inne om vinteren. Så etterhvert ble jeg lei av de bortsett fra denne ene som jeg bare må ha ;)

De er sjelden å se i salg, for de er som nevnt vanskelige å ta stiklinger av. I fjor fant jeg en som hadde de til salgs, og de var da veldig dyre. Jeg klarte i fjor å holde liv i de frem til høsten, og i vinter hadde jeg de på mitt nye planterom. Jeg tok 6 stiklinger i vinter, og utrolig nok fikk jeg røtter på 5 av de.

Dette er den ene morplanten av de tre som blomstrer med fylte rosa blomster. De kan minne litt om roser ja når de blomstrer. Bemerk den hvite pasjonsblomsten som klatrer i rekkverket på trappen. 

Dette er de som var små stiklinger i vinter. De vokser temmelig sakte, men de lever om ikke annet. Jeg har gitt bort to og har tre igjen. Knoppene er hvite i første stadie av blomstringen med en tynn stripe av rosa,  og så blir de mer rosa til slutt. 

Sånn så de ut 5. mars, så litt har de jo vokst siden da.

Nærbilde av blomsten. 

Denne pasjonsblomsten/ Passiflora 'Avalanchekjøpte jeg som en liten plante fra Zimtrade i april. Den er bestemt ikke liten mer. Den tar snart over hele trappen ser det ut som, og den er helt klart en slyngplante! Som det står i linken så må den inn om vinteren (den også)... ;)

Den mest vanlige pasjonsblomsten i handelen er den som er hvit og blå, men det finnes også noen som er lilla har jeg sett.  Jeg er så glad i hvite blomster, så da måtte den jo bli hvit :)

Fortsatt god helg!

30 kommentarer:

 1. Hello dear Marit! Great close ups and wonderful photos!
  Your Pelargonia looks so beautiful with the the white-pink blooms!
  Like the shape and the colors of the leaves!
  The Passion flower is one of my favorite! I had in my garden,years ago but the frost destroy it!
  Have a happy day and a lovely weekend! Take care!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!
   Thank you! I guess that the passion flower must stay inside during the winter at your place too.
   Have a lovely day!
   Take care!

   Slett
 2. The leaves of so many plants are as interesting as the flowers. Better watch out though, Marit, there might be a spider or a snake lurking in every one!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, and sometimes I like the leaves even better than the flowers. You are so funny! Yes, I see the spiders everywhere both inside the house and outside in the garden. I'm not so afraid of them, but the worms/snakes I'm terrified about. Once we had a visit of a Buorm/watersnake, (Natrix natrix) here om my compostheap. It was 120 cm! It's not dangerous at all, but it can bite. No poison, but still I hate it. They can be 25 years old, and get quite thick. My son took some photos of it, and I took some photos later of a much smaller one who was also here in my garden. We have a small creek near by where it lives. I never go down there anymore.

   Slett
 3. Pelargonen är ljuvligt, en helt perfekt kombinaton mellan bladens och blommornas färger :) Passionsblommor växer bra särskilt ute i värme och sol. Minns att vi hade en ute i kruka en sommar och då visade den hur en passionsblomma ska se ut. Tyvärr var det svårt att få den att trivas inne sen. Den protesterade länge innan den la av... Men de är oerhört vackra och växtglada och man kan ju inte ge upp efter ett försök eller hur? ;)

  Kram Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er jo det, og det er den kombinasjonen jeg lijer så godt hos den :)
   Ja, den trives absolutt best ute, og jeg har tatt livet av en sånn inne om vinteren for noen år siden. Nei, da må en bare prøve igjen! :)

   Klem, Marit

   Slett
 4. Hei Marit.
  Pelargonia-stell tar tid i vinterhalvåret også, så denne vinteren var det få som overlevde her, men jeg fikk tatt stiklinger av noen. Så det som står rundt i krukker i år er kjøpt i år. Tror jeg fikk tatt en stikling av den du har:-)
  Her regner vi bort:-(
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin

   Ja, de krever stell, og skal ha lite vann men ikke for lite. Ikke varmt og ikke for kaldt... Så jeg holder meg til denne ene som nå har blitt til seks stykker :)
   Ja, du er nok mye mer ekspert enn meg på disse, så det klarte du nok!
   Her også, for det regner hver eneste dag nå :(

   God helg!

   Slett
 5. Hei Marit.
  Nydelig pelargonia. Jeg kan ikke huske jeg har sett den i salg her. Flink er du, og gir ikke opp.
  Her regner det og skal gjøre i hele helgen.
  Fortsatt god helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Nei, den er nok ikke så vanlig å se. Må jo bare prøve å få de til.
   Det regner her hele tiden.
   Ha en fin dag.

   Slett
 6. Hej Marit
  Ja men du har jo heller ikke ret mange, der skal ind om vinteren ;) Flot passionsblomst og flotte pelargonier, godt du fik held med stiklingerne.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, ikke sant, for jeg har jo ingen fra før som skal inn ;)
   Tusen takk. Ja, jeg hadde hell med de.
   Klem

   Slett
 7. Hello Marit,
  The plant's leaves are so pretty. The passion flower is my favorite, it is gorgeous. Lovely flowers and images! Enjoy your day, happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, it have pretty leaves. Enjoy your day!

   Slett
 8. Good afternoon dear marit
  Great that the young pelargoriums are ding so well. They are beautiful.
  Have a wonderful weekend.
  MARIJKE

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   Yes, I'm very happy about it.
   Have a nice new week.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 9. Oj Marit, så kul det var att få se dina 'Westdale Appleblossom Rosebud'. Jag känner ju mer än väl igen den :) Visste inte att den var så svår att ta sticklingar ifrån, har inte prövat det själv. Kanske ska jag göra det för min moderplanta är så pass stor.

  Jag behandlade inte min speciellt bra förra sommaren när jag hade köpt den. Jag ställde den (plus tre andra sticklingar jag hade köpt) under äppelträdet för jag hade så dåligt med plats inomhus. Där stod den ända tills det började bli risk för frost. Då planterade jag om den för den stod ju i bara den lilla, lilla platskrukan den stått i när jag köpte den. Den hade vuxit en del men inte så mycket. Sedan har den stått i uterummet hela vintern och där står den nu också för nu är jag jätterädd om den. Och nu är den ju riktigt, riktigt stor. Och passionsblomman är väldigt vacker!

  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, og du kjenner de jo også så godt Anita. Ja, det er jo bare å prøve seg frem.
   Ja, du må passe godt på den du har!
   Ønsker deg en fin ny uke!

   Klem, Marit

   Slett
 10. Underbara bilder som vanligt :)
  En passionsblomma måste jag skaffa mig...helt ljuvlig!
  Sommarkram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :)
   Ja, de er så fine.
   Sommerklem fra Marit

   Slett
 11. Flotte planter, de som bor på trappa:) Appleblossom er bare så vakker. Har ennå ikke den i samlinegn, men det kommer nok.
  Kjøligere denne uken men det var i grunne greit med litt mindre varmt en stund.
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :)
   Ja, den er veldig fin. Google Hagemo planter, for det var der jeg kjøpte mine.
   Ja, kjølig og masse regn her nå.
   Ha en fin uke!

   Slett
 12. Very nice ! Love the passion flower

  SvarSlett
 13. Det var en vakker Pelargon med flott farge på blomstene, skjønner godt du vil ta vare på den. Pasjonsblomsten har noen spennende blomster synes jeg.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er så fin, og jeg vil gjerne ha den ja. Det synes jeg også.

   Ha en fin uke!

   Slett
 14. Efterhånden som tiden går, forandres vores planteinteresser og -vaner også. Pelargonien pynter og lyser op på trappen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og sånn er det bare. Det gjør den ja 😊

   Slett
 15. Hej Marit!
  Brukar inte lyckas med pelargoner, men i år köpte jag två stora på en byggvaruhandel. De har klarat sig bättre än alla tidigare jag haft. Har inte sett den pelargonsorten förut, fin med blommorna i samma färgnyanser som bladen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Så bra at du har lykkes med de. De kan være vanskelige ja.

   Ha en fin uke!

   Slett