mandag 27. juli 2020

Ny sitteplass, og ferdig med et nytt bed..

Ja, da har jeg endelig blitt ferdig med en ny sitteplass.  Vi har ikke så mye skygge i hagen her, så dette var den eneste plassen som kunne brukes for der er det skygge frem til kl. 14.00 midt på sommeren. På sensommeren og  tidlig høst er det deilig med ettermiddagssolen der.

 Før var det bare en lang firkantet plass der som bare ble brukt til oppbevaring av planter som venter på å komme i jorda.  Det er jo kjekt å ha en skyggeplass til det, men nå er det slutt på det. Jeg har heller ikke det behovet lenger, for nå skal jeg ikke kjøpe 45 rhododendron av gangen mer.
Det er jeg ferdig med, for de står plantet i bakken og plassen er oppbrukt :)

Det var også gress der, og det var litt kronglete å få klippet det. Så nå er det også borte. Jeg arbeider hele tiden med å gjøre hagen så lettstelt som mulig. Jeg blir ikke noe yngre med årene jeg heller... ;)

På samme stedet står den ene borebrønnet til vannet vårt, og den ville jeg også få kamuflert litt. Samtidig har jeg laget det nye lilla bedet mitt ved siden av dette, så hele området ble "nytt".

Jeg glemte helt å ta noen "før" bilder, så det ble kun dette. Oppskriften på arbeidet er duk, grus, belegningsteiner til kanting,  og mye slit. 
 Dette har tatt lang tid, for armene mine må ha pause innimellom. 

Sånn ble det ferdige resultatet.  Lettstelt og enkelt.
Her står det som nevnt en stygg  borebrønn. Når hortensiaplantene blir større vil de dekke borebrønnen helt. Noe annet får jeg ikke gjort med den,  men det fungerer helt fint å bruke mobile planter  til dekke :)

Nå er også det lilla bedet som er rett ved sitteplassen ferdig. 

Da ble det til slutt tre hvite potteroser der. De kan enkelt spas opp til  neste år  hvis de ikke overlever vinteren. Jeg tror ikke de tåler så mye, men det gjenstår å se.Sånn ser det ut nede i enden av bedet. Noen planter sto der fra før som den lille minihostaen rett under takløkene. Ved siden av den står en plante jeg fikk gratis på gartneriet. Den var full av meldugg, men jeg plantet den ut i en potte som jeg gravde ned i bakken. Nå er melduggen borte. Mynte er en "vill" plante som setter rotskudd og får forgreininger alle veier. Derfor plantet jeg den i en stor plastpotte som jeg fylte med masse grus i bunnen.  Da vil den få problemer med å spre seg. Planten heter Menta x piperita 'Chocolate Mint'. Jeg vet ikke om den heller overlever vinteren.  Den dufter intenst av en blanding av "After Eight" og "Spearmint" tyggegummi. Det er lett å fjerne den også ved behov.

Jeg har ikke smakt på den, men jeg tror at bladene kan brukes til pynt på kaker eller til te.

Disse her er planter som jeg har hatt i bed i mange år borte ved drivhuset. Jeg plantet de i 2007, og de har klart seg  veldig godt der. Nå var de blitt som heuchera ofte blir, nemlig lange og hengslete i veksten. Jeg delte og flyttet de til dette bedet, og så får jeg se om de vil trives der.

Den ene sorten er stadig i salg, og den heter Heuchera 'Obsidian'. Den andre har jeg ikke sett på mange år. Den heter Heuchera 'Silver Scrolls'

Disse som står her kjøpte jeg tidligere i sommer og det er også 'Obsidian'

Det er jo morsomt å hente gratisplanter fra egen hage. Dette er frøplanter av en varigert akeleie som sprer seg godt. Jeg har latt noen områder i bedet være åpent for de er tiltenkt valmuer til neste sommer. De ettårige valmuene er så fine, og veldig enkle å ta bort hvis det blir for mye av de.

Jeg er langt fra ferdig med årets prosjekter, så det gjenstår fortsatt mye å gjøre her innen det blir høst og vinter. Men dette store prosjektet legging av duk og grus ser jeg nå enden i år  i denne delen av hagen.

I går fikk vi et kraftig regnvær her, og det kom hele 50 mm med regn fra midnatt og frem til kl. 18.00.  Da slipper jeg å vanne på en god stund! Det var veldig tørt her før regnet, så det var bra at det kom.


Nå skal vi få mer regn både i dag og helt frem til onsdag. Så langt i juli har det kommet 116 mm, og med de estimatene yr kommer med på nedbøren kan det fort komme opp i 200 mm innen august starter. Vi får se hva som kommer.

Ønsker dere en fin uke uansett vær :)


36 kommentarer:

 1. Your little oasis looks wonderful, Marit, and I am sure you will spend many happy hours sitting their contemplating all you have done in your garden. The potted plants hide the wellhead beautifully. As you say, gardening will not get easier as you get older, so simplicity and ease of care is the goal to strive for.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, it's very nice to sit there and just rest. The work in the garden must be easier, yes. I didn't think like that before, but now I do.

   Slett
 2. Hello,Marit

  Your new sitting area in the shade looks nice. Your plants are looking beautiful, it nice to hide the well. I have some mint growing in a pot too, it is nice to pick the mint leaves for my tea. We could use some more rain here. Take care! Enjoy your day! Wishing you a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, it's nice to hide the well. I will try to use the mint in my tea too. I hope you get some rain too.
   Have a nice week!

   Slett
 3. Hello dear Marit!
  Gardening is a hard work indeed!
  Like the patio and the garden furniture !
  And your garden is admirable with preety flowers and plants!
  Great work Marit!! Have a happy day and a lovely new week! Take care!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!
   Yes, it can be very hard indeed :)
   Thank you.
   Have a nice evening, and a lovely new week you too!
   Hugs

   Slett
 4. Så fint et sted I har fået en siddeplads ude, og det er god idé at udnytte, at der er skygge en del af dagen. Vi har brug for flere siddepladser, så vi altid kan finde sol og skygge :-) Det lilla bed ved siddepladsen så flot. Ja, det er hele din have!
  klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så fint der, for det får vi fordeler både av skygge og sol. Ja, det er helt sikkert :)
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 5. Det händer verkligen mycket hos dig Marit! Och jag måste säga att den nya sittplatsen blev ju verkligen jättefin. Och så idealiskt att den ligger i skugga under den varmare tiden på dagen och sedan får kvällssol. Hoppas nu bara att du hinner sitta där lite :) Den nya rabatten blev också jättefin. Det var väldigt vackert med de stora stenarna, ormbunken och aklejan med variegerade blad.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hender mye her Anita, og mest fordi jeg gjør det meste selv ;)
   Tusen takk. Ja, det er bra at vi kan få både sol og skygge der.
   Ja, det var det da ;) Joda, jeg satt der her om dagen når vi hadde besøk.
   Klem, Marit

   Slett
 6. 50 mm hold da op, jeg tror, vi havde det mere tørt, hvis vi når 100 mm i denne måned, er vi heldige, men jeg er glad for de 16 vi fik.
  Og du skal ikke have flere rhododendron, synd der ikke er plads til flere ;)
  Fin siddeplads du har lavet, det ser godt ud.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er mye regn på en dag. Ja, du hadde det garantert tørrere enn meg ;)
   Nei, nå får det være bra med de. Jeg tror at jeg heller vil ha flere roser :)
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 7. Hei Marit.
  Det skjer mye i hagen din. Og så fint som det blir. Vi blir ikke yngre og gjøre den lit mer lettstelt er ikke dumt. Nå får vi håpe at du tar deg tid til å sitte litt ned. Flott med et lilla bed nær sitteplassen.
  Her har vi fått regn i bøtter og spann i hele juli. Så nå er jeg lei.
  God ny uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, her skjer det mye. Tusen takk. Nei, vi gjør dessverre ikke det, og da må en innrette seg så det ikke blir så mye jobb i hagen. Jeg prøver det innimellom, men er ikke så flink til å gjøre det. Det forstår jeg veldig godt.
   Ha en fin ny uke.

   Slett
 8. Kære Marit
  Sikken et slid, men det er en dejlig siddeplads, du har fået dig.
  Du kan overhælde mynten med vodka og sukker og lave dig en dejlig likør, der smager af After Eight. Og den kan du så nyde, mens du slapper af i dine fine stole :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det har vært et slit for grus er fryktelig tungt å flytte på.
   Takk for tips om det :)

   Slett
 9. Beautiful? Looks restful. 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Oops...I meant beautiful! Not with a question mark.

   Slett
  2. Thank you! Yes, it 's nice to sit there and rest 😊

   Slett
  3. Yes, I understood it 😊

   Slett
 10. Det var en koselig uteplass du har laget i skyggen. Fint nytt bed med mange ulike planter.
  Her regner det også.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, her regner det også veldig kraftig nå.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Du verden for en jobb, og så fint det ble!
  Jeg innser at vi også har passert perioden da man bare kunne handle i vilden sky uten å måtte begrense seg. Nå begynner det å bli fullt runtomkring og plantekjöp må planlegges.
  Så deilig med vanningshjelp ”fra oven”.
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, de tider er forbi her også. Det er fortsatt litt plass her, men ikke mye. Nja, det begynner å holde nå, for nå skyller regnet ned igjen her. For mye og for lite regn er ikke bra, men det holder nå ;)
   Klem, Marit

   Slett
 12. Hej Marit!
  Så fint du har gjort, och det behövs en sittplats i skuggan. Ser riktigt trivsamt ut. De mörkbladiga heuchera är favoriter, så fina. Vi har också fått några regnskurar, skall regna idag, men har inte kommit något ännu.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, det behøves en skyggeplass. Når det er veldig varmt er det godt å ha. Mørke heuchera er så fine, ja. Her har det regnet i hele dag, og det skal komme mer i morgen.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Ja, en god sitteplass i skyggen er viktig. Forhåpentligvis verd strevet. Den morsomme jobben er jo plantene, og det blir så fint atte...
  'Obsidian' er en flott sort!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sikkert. Det håper jeg da ;)
   Ja, det er jo det som er morsomt. Det er den så absolutt!

   Slett
 14. Grattis till en ny och härlig sittplats!! Efter lite funderande tror jag att jag förstår var det är du gjort den. Visst tar armarna stryk av att köra jord och grus för att sen kratta ut det...

  Jag vill inte heller ha plantor i krukor som ska passas. Jag vill helst hitta en plats så fort det bara går. Men nu är det lite svårt och jag har flera som står i krukor..

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er bak kjøkkenet, og det var der jeg oppbevarte alle de rhododendronene som nå er plantet i bakken her.

   Jeg må få alle hortensia jeg har i krukker inn til vinteren, for de vil ikke blomstre her hvis de fryser for mye tilbake. Så de må jeg slepe inn i oktober. Men jeg vet jo om det, så jeg kan ikke klage på at jeg har så mange av de :)
   Du må nok få plantet de, ja.

   Klem, Marit

   Slett
 15. Kjekt å se et bed vokse fram, mye fint med mørkt bladverk også, skal prøve å få mer av det i min egen hage. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er morsomt å se det vokse frem. Mørkt bladverk er fint ja, og det blir så stor kontrast til alt det grønne.
   Ha en fin dag.

   Slett
 16. Så mycket på gång.
  Bra att ha platser för både sol och för skugga, beroende på temperatur. Skönt också att kunna slå sig ner och vila då och då.
  Så fint med stenarna och växterna och så välskött också.
  Trevlig dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gar alltid så mye på gang. Ja, det er bra å ha det, for som du sier så kommer det an på temperaturen ute.
   Tusen takk.
   Ha en fin dag!

   Slett
 17. Flott sitteplass i skyggen, og fine planter som vanlig :)

  SvarSlett