mandag 20. juli 2020

Nye og gamle solhatter, og snegler...

Ja, snart er de i gang med blomstringen alle sammen. Jeg fant "tilfeldigvis" en ny solhatt på Plantasjen her om dagen, og det morsomme var at den er i samme "Mooodz" serie som noen av de andre jeg har kjøpt tidligere i sommer. At jeg skulle oppleve å finne en solhatt/Echinacea der med sortnavn der hadde jeg ikke trodd! Den heter 'Awake', og skal bli mørk rosa hvis jeg har tolket bildene av den riktig.

Sånn ser den ut nå, og den blir nok mer rosa etterhvert.

Denne blir bare finere og finere for hver gang jeg ser på den, og jeg er helt betatt av fargen :)
Echinacea 'Sunseeker Salomon'Disse to er av den samme "Mooodz" serien. Nå har jeg googlet denne serien opp og ned, og har kommet frem at mine to kanskje heter 'Hilmoosati'. De ligner i hvertfall  mye på den navnesorten.

Her begynner det endelig å bli farge på den ene jeg flyttet i fjor, og nå kan jeg se hvem den ligner på. Jeg tror det er Echinacea 'Double Pink Delight'  Den er i hvertfall en av de jeg flyttet i fjor. Jeg hadde flere fylte solhatter, men tiden fremover vil vise om alle har overlevd. Det er knopper på de aller fleste, og det blir spennende for meg å følge med på :)
Jeg har ennå ikke sett igjen min 'Magnus Superior', men håper i det lengste at den også har overlevd. 
Jeg er så glad i solhatter, og jeg kunne sikkert hatt de overalt. Det er lenge å vente på de, men det er jo godt å ha noe å lengte etter  også. De er absolutt verdt ventingen!

I går tok jeg bilder av alle de forskjellige Rudbeckia hirta 'Sahara' som blomstrer her nå. Jeg synes jeg ser en ny variant av de hver gang jeg ser på de...
Jeg håper at dere ikke blir lei av de, for jeg er helt fascinert av den store variasjonen de har. Dere må nok bare holde ut ;)
Denne og...

...denne er mine favoritter akkurat nå. Det er så spennende å se om det kan dukke opp enda flere varianter av de. De har forskjellige farger og mønstre alle sammen, og bare det er helt utrolig.  Jeg skulle gjerne fått modne frø på de to favorittene mine, men vet ikke om de vil klare det innen det blir høst. Det vil tiden vise :)

Det kom tilsammen  9,5 mm med regn på lørdag og i går. Det kunne godt ha kommet mer, men  det var bedre enn ikke noe. Sneglene tøyt frem i går kveld, og det er et risikoprosjekt å ha så mange solhatter som jeg har her. De er  nemlig en av yndlingsrettene deres... 

For dere som er så heldig at dere ikke kjenner til de så ser de altså sånn ut... De legger igjen et slimspor etter seg, og er mildt sagt ekle! Jeg er faktisk lite plaget av de inne i hagen, men de er rett på utsiden av den. Så hver kveld går jeg en runde med "giljotinen" min som er en barkespade/ishakke. Den er særdeles effektiv, men en må gjøre jobben selv. Usj...
Eksperter sier at en snegle kan potensielt legge så mye som 400 egg i løpet av en sesong, så derfor må de bekjempes!

De heter Arion vulgaris, og jeg bekjemper de med alle de lovlige midler jeg kan. Jeg hater de rett og slett :(


Ønsker dere en fin sommeruke!

40 kommentarer:

 1. Hello,

  You have a beautiful variety of sun hats. I love them all. I hope you win the battle with those snails. Take care! Enjoy your day, have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you. Yes, I hope it too. They are so nasty :(
   Have a nice week you too!

   Slett
 2. Så många olika snygga solhattar du har. Jag blir riktigt sugen på att köpa några solhattar när jag ser dina fina.Ha en bra vecka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det finnes veldig mange fine sorter av de i salg nå. Ha en fin uke.

   Slett
 3. Hei Marit

  Ja, den ligner bestemt Hilmoosati som er PBR navnet - handelsnavnet er jo 'satisfy' (ligesom at med roser - mindst 2 navne:))
  Det specielle med Mooods serien er angiveligt at de ikke behøver nogen hvileperiode=vinter for at blomstre, de går igang såsnart de har chancen og bliver så ved.....
  Uha - snegle og Echinacea er en dum kombination. Men jeg tror du klarer den - de skærver du har overalt er måske ikke i alles smag - men helt sikkert ikke i sneglenes, der skal slimes meget, rigtig meget for at forcere den barriere!
  Morsomt med de flotte rudbeckia frøplanter - finder du en rigtig flot er det måske noget andre også kunne have interesse i!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det gjør den. Aha, det var sånn det var ja. Jeg fant også navnet 'Satisfy', men trodde det var to forskjellige av de. Hva er poenget med to navn? ;)
   Takk for de opplysningene. Da kan de i teorien blomstre hele tiden da? :)
   Ja, det er en veldig dum kombibasjon. Jeg er veldig glad i grusen, og jeg vet at sneglene ikke liker den. Jeg har i tillegg ca 40 lavendelplanter her, og jeg har lest at de ikke liker lukten av den. Jeg håper de holder seg unna her!
   Ja, det er veldig morsomt, og enn så lenge er alle forsjellige. Hvilken variasjon de kan frembringe! Ja, det kan jo hende :)

   Slett
  2. PBR navnet er det officielle - det er ofte ret indviklet - for dette firma: HilverdaKooij begynder alle navnene i denne serie med Hilmoo og siden lidt fra handelsnavnet, der er det som forbrugeren skal se.
   Teoretisk skulle de kunne blomstre ret konstant ja, men det vigtigste er jo nok at de kommer tidligere igang.

   Slett
  3. Takk for ytterlige opplysninger! :)
   Ja, det er nok det de prøver å få til. Solhatter blomstrer normalt her fra midten av juli og utover høsten. Disse kjøpte jeg i blomst i juni. Det gjenstår å se om de overlever og kommer i blomst tidligere :)

   Slett
 4. Det er ikke til å komme bort i fra at solhattene er særdeles attraktive! 'Magnus' er vel den jeg hadde lengst, før den ble fortrengt. Der den bodde er det nå et ugjennomtrengelig kratt av roser og stauder som hevder seg selv om de står trangt. Sommerblomstvariantene blir jeg absolutt ikke lei av å se. Kjempefine og spennende variasjoner på dem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo nettopp det de er. Ja, jeg kjenner til krattene, og de kommer veldig fort hvis en ikke aktivt er flink til å holde det nede. Jeg har et område hvor det må en stor opprydning til her. Så bra at staudene klarer seg der.
   Så hyggelig å høre :)

   Slett
 5. Hello dear Marit!
  Your sun-hats flowers are gorgeous!
  Such beautiful colors and shades!
  The snails are a big problem in the garden!
  Have a lovely week! Hugs!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!
   Thank you! Yes, they are a very big problem many places.
   Have a lovely week you too!
   Hugs!

   Slett
 6. Good morning Slug and Snail Murderer. I am going to notify the Norwegian Society for the Protection of Animals right away! Watch out for people in uniforms arriving at your door! Other than that, have a great week!

  SvarSlett
  Svar

  1. Good morning to you Birdman David!
   By the way, here it's afternoon time right now :)
   Oh yes, please inform them. Maybe they can join the hunt too! It's a huge problem here where I live.
   Have a great week you too!

   Slett
 7. Dina solhattar i "Mooodz"-serien är så jättefina tycker jag. Och vilken mängd med blommor. Och på tal om mängd med blommor. Så många olika sorter dina 'Sahara' har levererat. Mina har inte börjat blomma ännu men dom står rätt skuggigt så det är nog orsaken. Min gula trädpion som i år verkligen är hög som ett mindre träd skuggar den. Grattis till att ha hittat en solhatt med sortnamn på Plantagen, det är inte ofta det händer.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita

   Ja, det synes jeg også. Jeg har forelsket meg helt i de. Jeg forstår ikke hvordan de får frem så mange blomster på en gang.
   Ja, det er helt utrolig at alle er ulike så langt. Mine står i sola hele dagen, og i tillegg i grus som blir varm. Så der er nok forklaringen. Så synd at din trepeon skygger for de da.
   Tusen takk. Det er ikke vanlig nei... ;)

   Ha en fin uke du også!
   Klem, Marit

   Slett
 8. Hej Marit
  Ja væk med de snegle, den eneste fordel ved tørke er, at så ser vi ikke så meget til dem.
  Hold da op en masse solhatte du har, jeg er imponeret over, at du kan få dem til at gro hos dig. Mine sår sig selv, men det er kun de almindelige. De mere sjældne har jeg før gravet op om vinteren, derfor undrer det mig, at du kan have dem.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lusbeth

   Ja, det er sant, men da gjemmer de seg bare frem til det blir regn. Da kommer de frem igjen :(
   Antagelig er det tørrere her om vinteren enn hos deg, for vi får jo litt snø. Solhatter må ha veldig god drenering, og det har mine fått der de nå står.
   Klem

   Slett
 9. Hej Marit!
  Så fina dina nya solhattar är, riktigt vackra färger. Sahara såg jag förra hösten på ett trädgårdsbesök, den är så fin, den var i full blom ännu i september.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, de har fine farger. Det var spennende å høre om. Jeg bisste ikke at de kunne blomstre så lenge.
   Ha det godt.

   Slett
 10. Fine Solhatter som blomstrer hos deg nå, det er synd at sneglene også liker dem. Mange fine farger på Rudbeckianene dine.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig synd, for de er jo så fine å ha i hagen. Ja, jeg er veldig fornøyd med de.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Jeg kan godt forstå din fascination af solhatte. Det er sådan en smuk og enkel blomst og farverne er fantastiske. Desværre kan de ikke lide at stå trangt, så jeg har opgivet her i haven.
  Uf til sneglene, især den iberiske snegl/dræbersnegl. Det er utroligt, hvad de kan spise.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine, og utrolig nok så trives de her. Det er jo synd at de ikke trives hos deg. Ja, det er virkelig uff til de. Det er nettopp de som er her, men fordi jeg bor på landet har de mye annet å spise her.

   Slett
 12. Hello dear Marit,
  Your Echinacea are gorgeous!
  Are they not open a little early?
  Have a very nice day!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella!
   Thank you! Yes, I think they open a little early this summer. We had a very warm June, so maybe that's the reason.
   Have a very nice day you too!
   Hugs!

   Slett
 13. Jeg er lige som dig utrolig glad for solhatte - de er noget af det fineste :-) Ja, Og den type snegle må bare bekæmpes. Her hos mig er ikke ret mange i år, men andre år har de været en sand plage.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine, og de en stor glede å ha i hagen :)
   Det må de ja! Her var det veldig mange for første gang i fjor, og det er mindre i år. Hadde vi sluttet å bekjempe de hadde det fort vært like mange som i fjor :(
   Klem

   Slett
 14. Hi Marit, beautiful photos of the flowers. Very colour full. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. Yes, they have very many colorfull flowers.
   Greetings, Marit

   Slett
 15. Wonderful flowers.
  I especially loved the 3rd photo, it is so beautiful.
  Hugs

  SvarSlett
 16. Hvor er de fine, dine solhatte og sikke mange du har. Her trives de desværre ikke ret godt, kun den helt almindelig Magnus.
  Dine rudbekia er også skønne.
  Ja, snegle skal bekæmpes !
  klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har mange, og jeg samler på de også :)
   Det har jeg sett at Lisbeth på Samsø også sier. Kanskje dere får mer regn om vinteren? Tusen takk. Ja, det er helt sikkert!
   Klem

   Slett
 17. Hello Marit!
  Really like your echinaceas, They are beautiful!
  Have a good evening

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   Thank you!
   Have a nice day!

   Slett
 18. Så fine solhatter. Akkurat som klematis, vil de ikke helt hos meg. Kanskje ren grus vil hjelpe? Dine ser ut til å trives utmerket.
  Jeg har også så rudbeckia Sahara i år - og de blomstrer så fint.
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du prøvd å så de selv? De jeg har sådd klarer seg veldig fint også. Ja, mine er plantet med mye grus og veldig god drenering. Deres svakhet er at de ikke tåler mye fuktighet om vinteren. Derfor må de ha god drenering.
   Ha en fin dag!

   Slett
 19. Hei Marit.
  Mange flotte solhatter Marit. De er flotte framover nå. Noe forslag til et gartneri som har godt utvalg?
  Ellers er snilejakten igang her også, og det store jordet utenfor tomta er en utfordring./Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin
   Jeg så ikke din kommentar før nå. Ja, de er veldig fine fra nå og utover. Ja, jeg vet om et hvor jeg har bestilt noen fra i dag selv. Det er Hesleberg gartneri i Asker. De sender også i posten :)
   Her er det også store områder med jorder hvor de yngler :(

   Slett