søndag 7. oktober 2012

Frost er pent...

I går fikk jeg gjort veldig mye i hagen. Det ble kjempefint vær ut på dagen, og jeg fikk ryddet inn alt av hagemøbler, redskap osv. Det var så deilig i sola, for det ble hele 12 grader midt på dagen. Yr meldte om i går at det skulle ikke bli nattefrost i natt. Neida, ikke i det hele tatt... I dag tidlig var det plutselig minus 2,5, så det var enda kaldere i natt enn forrige natt. Det var så fint i dag tidlig med rim over alt, og jeg kunne høre helt tydelig lyden av løv som falt. Nå blir det nok ikke mye løv igjen på trærne etter en sånn frostnatt.
Men kulde eller ikke, jeg bare måtte ut å ta noen bilder. Det var bare å kle på seg, og da var det deilig å være ute. Det ble veldig mange bilder, så jeg deler de opp over noen flere dager.


I går fikk jeg julerosene mine, og jeg er mer i tvil enn noen gang. Skal jeg plante de i bakken nå eller har de det bedre i et kaldt drivhus over vinteren? Dette er et skikkelig dilemma...

Jaja, noen bekymringer skal en stakkars hagegal også ha... ;-)

Jeg ønsker dere alle en fin søndag!


40 kommentarer:

 1. Sikke nogle smukke billeder af rimfrosten og isen i din have, Marit! Her har vi ikke haft frost endnu, men har også cirka 12 grader om dagen. Jeg ønsker dig en fin søndag. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, rimfrost er vakkert! Det er der så kort tid, så jeg måtte bare løpe ut i dag før sola kom. I dag ble det hele 15 grader, så det ble veldig deilig å være ute i hagen i dag. Ha en fin aften. Klem

   Slett
 2. Fine bilder! Sol på dagen og kaldt om natta er typisk for oktober. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er et typisk oktober vær. Det ble riktig så fint i dag når bare sola kom frem. Ha en fin kveld!

   Slett
 3. Vilken snygg header!! Älskar dina vackra frostiga bilder!! Här var det varmare i morse +10 (+2,7° i går). Det behövs, för vi ska stå ute hela eftermiddagen och se på sonens fotbollscup.
  Trevlig söndag till dig.
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :-) Ja, da er det mye varmere hos deg enn her. Håper at fotballkampen gikk bra! Ha en fortsatt fin søndag. Klem Marit

   Slett
 4. Ja, frost bilder kan være vakkre :), det var +5 her imorrest, vi har ennu ikke hatt frost her , men det kommer nok, vi har strålende klar vær idag, sol fra skyfri himmel.

  Kjempefine bilder, ha en fin søndg, hilsen Lisbeth ;O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så rart det var at du ikke har hatt frost enda. Snøen har jo ligget i nærheten av deg en stund nå. Men deilig å slippe den tidlige frosten. Det ble kjempefint vær her i dag også.
   Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 5. Kjempefin header du har nå, Marit!
  Ikke lett det der med julerosene, vet sannelig ikke hva jeg hadde gjort selv. Elle, melle......
  Lykke til uansett!
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :-)

   Nei, og det ble nok elle melle på meg i dag. De ble plantet ut alle sammen. Klem

   Slett
 6. Flotte frostbilder !!!
  Ja, frosten er vakker med lunefull. Nå er det mest synd for alle bladene som raser ned fra trærne, som står så vakkert nå.
  Har mine paprika i drivhuset, og jammen har det ikke vært 0 grader der...
  Juleroser.. kan du ikke plante ut en, og ha resten på vent til våren. Så får du se hva som skjer. Men det er sikkert eksperter på dette på hagegal?

  Ha en flott søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, frosten er virkelig lunefull. Ikke så lett i denne overgangsperioden. Bladene har virkelig rast fra trærne i dag, ja. Har hørt den mens jeg var ute i dag. Det begynner å bli nakent på bjørkene rundt her. Ja, det hadde sikkert vært lurt å helgardere seg, men de ble til slutt plantet ut. Plutselig var det 15 grader her, og da er det jo så fint å holde på ute. Jeg skal dekke de med granbar og løv. De er plantet i et bed som er under noen store furuer, så de har litt beskyttelse uansett. Hvis ikke det var for det, så hadde jeg satt de i drivhuset. Det er mange som har kunnskap om dette på hagegal, men de aller fleste bor i Bergens området ;-)

   Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 7. Veldig fint! Julestemningsbilder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da, ikke minn meg på jula er du snill ;-))

   Slett
 8. Nydelige bilder! Men det er alltid litt vemodig med den første skikkelige frosten også. Da må man bare innse at sommeren er over for i år.
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da er det helt klart veldig definitivt slutt på sommeren. Men det er bare sånn det er. Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 9. Helt enig med deg, frost er pent!

  Flotte bilder du har tatt. Her var det også rim i dag, men i dag er det overskyet så det blir ikke så kaldt i natt!

  Ønsker deg en fin dag! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er så mildt her og overskyet, at i natt slipper vi nok frost. ha en fortsatt fin søndag! Klem

   Slett
 10. Kjempefine bilde Marit!!
  Jammen bedre med litt frost når sola kjem på dagtid enn dette drukningsværet vi har. Det renn frå himmelen og bles kraftig. Vert aldri tomt heller der ovenpå.
  Nyt hagen i rimfrost!
  Klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg helt enig, for det blir som regel veldig fint vær når det er klart og kjølig om natta på denne tiden. Huff, stakkars deg med alt det regnet! Håper det snart holder opp. Det forsvant veldig fort når sola kom, men jeg tok mange bilder ;-)
   Ha en fin kveld. Klem

   Slett
 11. Vakre frostbilder. Frosten gir oss et så tydelig tegn på at vi har en ny årstid i vente, så litt vemodig også, ja. God søndag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det vinteren som står for døren. I alle fall nært forestående. Det er vemodig, men samtidig så er det vår neste gang årstidene skifter igjen :-)
   Ha en fin kveld!

   Slett
 12. Så vakkert!..og du har virkelig fått kjølige netter...
  bare på null hos meg:)
  Hvor har du bestilt juleroser fra?..skulle hatt noen godbiter der jeg også...
  Ha en fin søndag:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok mye kaldere her enn hos deg, for her renner Lågen rett forbi. Det gjør nok at det blir mye kjøligere her.
   Jeg har bestilt de fra Danmark ;-)
   Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 13. It sounds like we are having similar weather. We had our first light frost last week, but only the most tender plants folded up. We've had beautiful weather for gadening, too. I was out for most of yesterday planting and cutting back the ferns which had turned brown.

  I'm not an expert on Helleborus, but I've planted them in the garden in late September before, and they have done fine. We get very cold winters, and it often starts in October. They had a lot of leaf cover from the trees, which probably helps to insulate them. The willow leaves completed covered the Helleborus plants after I planted them. I like the suggestion of Grethe Gyldenlakk - hage og pusterom, to try both and compare what happens.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I have understood that from your blog earlier. Today it was almost like summer at the middle of the day.

   I desided at last to plant all of them today. I have covered them with leaves around the plants, and will also cover them with spruce later. I think they will survive.

   Slett
 14. Noen nevnte din "header" eller overskriftsbilde som jeg liker å kalle det. Det er kjempeflott. Elsker den grågrønne fargen bladverket har eller har fått ved hjelp av kong vinter.

  Mvh
  Brita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den blågrå fargen er kun takket være frosten, ellers er de veldig grønne. Det er iris blader som har vokst veldig mye i sommer. Så Kong Vinter kan virkelig forvandle ting! :-)

   Slett
 15. Ja, frost kan jammen være nydelig..så flott det er på dine bilder..jeg gleder meg nesten litt kjenner jeg!:)Klemmer fra Else Britt!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, før eller senere så kommer vel frosten til deg også tenker jeg! Det er jo pent, men det er så kaldt...

   Slett
 16. Vilka fina bilder, längtar inte efter vinter och kyla, men den kommer ändå. Vi har haft två soliga fina dagar, och hoppas att det fortsätter ett tag till. Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det gjør ikke jeg heller, men den kommer likevel som du sier. Det har vært veldig fint vært her også i helgen, så det hadde vært deilig om det været fortsatte.
   Ha en fin ny uke!

   Slett
 17. Chyba bym nie sadziła róży do ziemi w ogrodzie teraz. W ogrodzie jeszcze ładnie, a mróz wcale Ci jeszcze nie potrzebny, myślę. Pozdrawiam.
  Jeg antar jeg ville ikke ha plantet en rose garden til bakken nå. Er i hagen fin, og den kalde trenger ikke deg ennå, tror jeg. Hilsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det nok litt språk forvirring. Når jeg skrev julerose så har du forståelig nok trodd det var roser det var snakk om. Det ville jeg ikke plantet nå, nei. Dette her er Helleborus, juleroser som vi sier her.

   Istnieją prawdopodobnie trochę zamieszania język. Kiedy napisałem Christmas Rose, musisz zrozumieć, że nie było wystarczająco dużo róż to chodzi. Nie będzie się uprawy, nr. To tutaj jest Helleborus, Christmas róże jak mówimy tutaj.

   Slett
 18. Oh, har å besøkt hagen din frost?
  Bilder av vakre.
  Interessant artikkel.
  Modig valg. Planting roser på dette tidspunktet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I have been visited by frost. It's nicely with frost in the garden. There are probably a little language confusion. When I wrote the Christmas rose, you have to understand enough thought there were roses it was talking about. It would not be planted now, no. This here is Helleborus, Christmas roses as we say here.

   Slett
 19. Flotte frostbilleder du viser.
  Endnu har vi ikke haft frostvejr her.
  Ønsker dig en god dag:) Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok mye tidligere med frost her enn hos deg som bor i Danmark, men det kommer nok snart til deg også. I morgen melde de om snø i nærheten av her, så det kan komme litt hvitt i lufta i morgen. Ha en fin mandag! Klem Marit

   Slett
 20. Wonderful of places, I am enraptured. I am greeting

  SvarSlett