torsdag 4. oktober 2012

Flere høstbilder...

Ja, nå er det bare å få vist de frem, for i morgen melder de om 0 grader her. Det gjør de på lørdag også, og kanskje enda kaldere. Helt forventet må jeg vel si, men jeg liker det ikke av den grunn. Jeg kunne tenkt meg at høsten forble sånn som nå med fine temperaturer hver morgen på pluss siden. Men det er nok bare en ønskedrøm. Her kommer to bilder av Høstormedrue på norsk, Sølvlys på dansk og svensk? (Jeg må bare si at jeg er veldig glad for alle mine svenske og danske bloggvenner, og synes det er så morsomt å lære hva planter heter på svensk og dansk. Jeg så at på engelsk blir den kalt snakeroot,og det navnet kan jo ligne litt mer på det norske med orm i navnet.) Lang parentes det der... Actaea simplex 'Brunette' heter den nå, men før så het den Cimicifuga simplex. Det gjelder å henge med i svingene på latinske navn, for de er stadig i endring...

Tilbake til denne planten som blomstrer så sent på høsten. Den er med andre ord en plante som trenger mye sol og varme for å rekke det. Jeg har min plantet rett mot sør i stekende sol (når det er det her). Det ser ut sil å fungere helt topp, for den blomstret hver høst her. Fargene blir også så mørke og fine på bladverket. Jeg har skrevet om denne før, men dette er nye bilder tatt for to dager siden.24 kommentarer:

 1. Hvor er den dog smuk, din sølvlys. Jeg kender slet ikke denne plante, men navnet passer rigtig fint. Her har lidt lunere vejr, end I har - mellem 7 og 13 grader. Ønsker dig en dejlig høstdag! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et godt navn på den. Jeg liker bedre det danske navnet enn det norske ;-) Det har vært rundt 10 grader i dag her også. Ha en fin aften! Klem

   Slett
 2. Ja disse navnene kan väre forvirrende....särlig når de bytter navn som denne har gjort. Men vakker er den uansett hva den heter og den er et "must" i hagen. På svensk heter den forresten "Höstsilverax".
  Ganske rart egentlig at så mange plantenavn er så totalt forskjellige på de nordiske språkene:-)
  Ha en fin dag!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er irriterende at de bytter navn hele tiden synes jeg. Høstsilveraks var et pent navn på den. Ja, det er nesten rart at navn kan skille så mye fra land til land her i Norden. Ha en fin kveld. Klem

   Slett
 3. Den er så vakker så vakker denne høstormdruen. Den rakk det ikke her i år, men allikevel er den høyt elsket. Minusgradene kommer nok uansett hva vi vil, her var det veldig tidlig dette året, men sånn er det når man bosetter seg høyt over havet og inn mot fjellet.
  Nyt dagene uansett vær.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes synd på deg som ikke får din i blomst, men bladverket har du jo til trøst. Ja, noen ganger kommer frosten veldig tidlig, men som regel så er det bare et skremmeskudd først. Du har så mye annet der du bor som er så flott, så du må nok bare ta med deg bakdelene også ;-) Ha en fin kveld!

   Slett
 4. Ja tyvärr är det nog bara en önskedrömm, här är det iallafall mycket grått och regnigt i dag.
  Vad fin!!!
  "Silverax" tror jag att den heter på svenska. Jag har frön som jag ska så nu i höst och låta stå ute över vintern så förhoppningsvis ska de gro till våren :-)
  Det är kul att ha hittat till din blogg för jag har av någon anledning bara tänkt fyrkantigt förut, som om jag inte trodde att folk utanför Sveriges gränser bloggade... :-S
  Ha en fin dag och på återseende :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok bare en ønskedrøm at frosten skulle utebli. Ja, den er fin. Håper du får spiring på frøene dine da.
   Hehe, det er nok veldig mange i Norge som skiver blogg om hage og andre ting ;-)
   Ha en fin kveld!

   Slett
 5. Hvor er din sølvlys flot....jeg kender den desværre ikke.
  Solen skinner her + 12,o grader.
  Ønsker dig en god dag:) Knus!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den burde du bli bedre kjent med, for det er en lett plante å stelle. Det ble til sist 10 grader her også i dag. Ha en fin aften! Klem Marit

   Slett
 6. Kjempefin plante, med flotte høstfarger.
  Kaldt og surt her i dag også. Håper det bedres utover dagen, for jeg har begynt å male fargeprøver på huset og vil så gjerne fortsette.
  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var kaldt i dag tidlig, men heldigvis ble det bedre her utover dagen. Får håpe du fikk malt litt mer i dag da. Ha en fin kveld!

   Slett
 7. Vakker Høstormedrue som blomstrer i oktober, flotte blader hadde den.

  Håper du slipper unna nattefrosten en stund ennå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har et veldig fint bladverk, og det er jo det jeg ser hele sommeren. Blomstene varer kun en kort periode. Ja, det håper jeg også!

   Slett
 8. Ja dette var stemningsfulle bilder! Vakkert i høstsolen! Får håpe vinteren venter på seg! Hege

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg trenger ikke å få vinter før til jul jeg... ;-)

   Slett
 9. Du tar kjempefine bilder, Marit=) Håper du har det bra. Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Vibeke! Håper du har det bra også!

   Slett
 10. Høstormedruen er nydelig! Brunette er dessuten fin hele sommeren med det mørke bladverket. Min har også begynt å blomstre nå. Jeg må prøve å få tatt bilde av den, når det bare blir lenge nok opphold mellom bygene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Får håpe du får tatt noen bilder av din da. Ikke lett å fotografere når det regner hele tiden.

   Slett
 11. Den er jo litt av ett syn med de mørke bladene og de lange hvite blomsterrankene.
  Ha en fin kveld , Maritklem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke så mange planter som vekker slik oppsikt som denne. Bare bladene er fine i seg selv. Ha en fin kveld du også! Klem

   Slett
 12. I really like Actaea for the way the flowers glow in the sun, so silver light is a great common name. In English it has a very unflattering common name, bugbane, which means against bugs.

  Here we usually only get a short time period for the blooms, because of early frosts, but this year I got to enjoy them in the garden for longer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, Silverlight is a nice name on it. I thoght that the english name was snakeroot? Bugbane was not so nice. Her is it called Autumn worm grape... Bad translation on that name... ;-)

   Yes, sometimes it freeze before it blooms here too. But I was lucky this year. I hope you can enjoy it for a long time this year!

   Slett