mandag 17. september 2012

Skremmende navn, men nydelig...

Når jeg var liten skremte dette insektet meg veldig. Øyenstikker er det norske navnet på det. Bare navnet er nok til å skremme små barn, for hvem vil vel ha øynene stukket ut? Forferdelig navn på et så vakkert insekt! Etter hva jeg vet så heter det guldsmed på dansk, trollslända  på svensk og på engelsk dragonfly. Det navnet liker jeg alle best! Den kan se ut som en drage som flyr, ja. Etter litt googling så tror jeg at den som er her i hagen er en Aeshna cyanea, eller blågrønn øyenstikker. Her står det litt om den. Fargen cyan er egentlig et annet navn for turkis. Kroppen på øyenstikkeren er absolutt turkisfarget, ja. Jeg har hatt hagedam her nå i fire år, og i tre år har dette insektet trofast kommet i hagen fra juli til det blir frost. Jeg har prøvd mange ganger å ta bilde av det, men det er lettere sagt enn gjort. Den flyr så fort og står nesten aldri stille i lufta. Jeg fikk tatt noen bilder her om dagen da den var inne i gresset på bakken ved dammen.
Bildene er klikkbare. Hvis dere ser godt etter så synes den så vidt det er. Alle de lilla blomstene i dammen kommer fra strandkattehalene (Lythrum salicaria) som vokser rett ved siden av dammen. Under her er et bilde for å vise hvor store de er og hvor nærme de vokser dammen. Ikke rart at de drysser blomstene ned i dammen, nei. Det tenkte jeg ikke på når jeg anla dammen og plantet disse. Men på den annen side så vil jeg ikke unnvære disse høye, flotte staudene som blomstrer så utrolig lenge. Så de blir nok stående der!


34 kommentarer:

 1. Jeg husker også at vi var redde for øyestikker da vi var små!:)Så morsomt at du har den i hagen, for den er jo et flott syn,sjelden å se øyestikker her i Humlehagen.:)God mandag fra meg!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok mange som har vært redd for de pga. navnet. Her har jeg vann både i hagedam og bekk rett ved siden av her, så her er det nok vann til å tiltrekke seg de. God mandag til deg også!

   Slett
 2. Det er meget svært at fotografere guldsmede, men det er lykkedes fint for dig! De turkise er de flotteste - jeg ser dem også her. Hvor må det være dejligt med en havedam, der tiltrækker dette smukke insekt! Ha en fin mandag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. De er ikke lett å få tatt bilde av, nei. Jeg liker også best de turkise, den fargen er så lett synlig på de. Jeg er veldig glad i hagedammen min, for den til trekker seg mange dyr og insekter. Ha en fin mandag du også!

   Slett
 3. Smuk blomst, har aldrig set den før.
  Ønsker dig en god dag:)
  Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en staude/flerårig plante som vokser vill her i Norge ved bekker, enger, strender og andre fuktige steder. Jeg har min i et sumpbed ved siden av dammen. Ha en fin mandag! Klem Marit

   Slett
 4. Jeg har også öyenstikkere i hagen, men har aldri hatt kameraet i närheten når de har värt der. Synes de er så vakre, men navnet er jo ikke pent. Husker også at jeg som barn trodde at de stakk i öynene.
  Ha en flott mandag! Her regner det idag, men det gjör ikke så mye. Vi pakker for en Norgestur og da er humöret alltid på topp uansett:-)
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror at det er mange i Norge som har blitt skremt av det fryktelig navnet. Den bør bytte navn snarest! :-)
   Jeg ønsker deg en fin Norgestur! Klem fra Marit

   Slett
 5. Beautiful photographs, nature is the most wonderful painter. I am greeting

  SvarSlett
 6. Det är något speciellt när man får besök av en trollslända! I min barndom fanns de alltid vid bäcken, så jag antar, att de gillar vatten. Nog var de lite skrämmande, de var ju inte rädda att flyga nära!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de liker veldig godt vann, så det er nok derfor den trives ved dammen min :-)

   Slett
 7. Hvor er blomsten smuk.
  Jeg kender den slet ikke.
  Gode billeder.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er flere som ikke kjenner den blomsten har jeg sett. Den trives best ved fuktige plasser. Ha en fin dag du også!

   Slett
 8. :-) jeg er svak for øyenstikkere! hær oppe har jeg bare sett av den "brune typen" jeg aner ikke hva dem heter.

  Over til strandkattehalene dine, dem lyser virkelig opp, ser dem heilt fra hovedveien som små atraktorer i farge og form mot det ellers grønne inntrykket man kan få fra lang avstand.

  Beste ønsker om en enda frostfri uke fra meg til deg .-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes veldig mange slag av øyenstikkere, så det er ikke lett å si hvilken som er hos deg.

   Hyggelig at du kan se dem fra veien, det har jeg ikke tenkt på en gang. Takk for dine ønsker om en frostfri uke, jeg sender deg det samme ønsket! Håper det blir lenge enda til nattefrost :-)

   Slett
 9. Øyenstikkere er fasinerende og litt eksotiske syns jeg. Det har sikkert noe med størrelsen å gjøre. Helt umulige å ta bilde av, spør du meg.
  Skjønner godt at du vil beholde strandkattehalen der. Den er nydelig! Jeg syns det er fint med blomsterbladene i vannet også. Men litt opprenskningsarbeid blir det vel etter hvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de ser veldig eksotiske ut i forhold til mange andre insekter. Jeg liker ogsåd en effekten av blomsterblader i vannet, men litt opprydning i dammen blir det uansett. Så det gjør ikke noe. Nå på høsten blir det ekstra mye bøss i dammen.

   Slett
 10. Øyenstikkere er flotte insekter, kjekt at de trives i dammen din. Strandkattehale lyser opp og er et flott innslag i hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker at dammen tiltrekker seg så mye forskjellig. Øyenstikkere, frosk, padder og fugler har jeg sett i og ved dammen.

   Slett
 11. Husker disse ja, var livredd de da jeg var liten:)
  Så flott med strandkattehalen som drysser ned i dammen, kjempefine bilder!
  Håper på fortsatt en fin september, for nå skulle jeg ha ryddet litt i bedene rundt omkring:)
  Ha en fin uke, klem Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper også på en flott september. Her har den vært veldig fin så langt, og håper at det fortsetter ut til langt på høsten :-)
   Ha en fin uke du også. Klem Marit

   Slett
 12. Flotte og spennende insekter disse øyenstikkerne. Var fasinert av de når jeg var barn, husker jeg. Heldig du som har vann i hagen og får dem på besøk, eller kanskje er de fastboende.
  Nydelig var det med blomsterdrysset i dammen også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de fleste har nok vært både skremt og fascinert på en gang av de. Jeg tror at de blir fastboende der de er født/klekket ut, så jeg håper de fortsetter å bo ved dammen min.

   Slett
 13. Jeg var også litt redd øyenstikkere når jag var liten. Det var vel en kombi av navnet og størrelsen :) Jeg så den selv om den brøvde å kamuflere seg mellom blomstene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er ikke så lett å se der den prøver å gjemme seg, men den ble "fanget" likevel av meg ;-))

   Slett
 14. Slett ikke lett å få tatt bilde av,men du har klart det!Den er jo egentlig veldig fin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er veldig fin synes jeg også. Flott farge på den :-)

   Slett
 15. Jøss du har virkelig klart det......å få fanga augestikkaren i linsa...artig. Flotte insekt.
  Jabadabadu....eg har planta strandkattehale i dag inspirert av eit tidligare innlegg du hadde og falt for den. Den blomstra og fargen er heilt nydelig. Takk for tippset :))))
  Ha det godt så lenge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er flotte insekter som er så spesielle at jeg bare måtte prøve å få tatt bilde av den. Så hyggelig at du har fått plantet deg strandkattehale! Det er så moro å inspirere andre :-)
   Klem

   Slett
 16. Belas fotografias de lindas flores....
  Cumprimentos

  SvarSlett
  Svar
  1. Obrigado por seus comentários gentis!

   Slett
 17. Guld- og søvsmede er virkelig flotte, og man må bare stoppe op hver gang, man ser dem. Det er veldig flot, at du har fanget dem med kameraet.Det er ikke så let ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er virkelig flotte insekter. Jeg er så glad for at de har slått seg ned i min hage :-)

   Slett