fredag 14. september 2012

Levende gardin...

For noen år siden så plantet jeg en alpeklematis ved siden av en stor thuja som står til venstre for trappa ned til hagen. Det var meningen at den skulle klatre opp i den og forvandle den på våren med masse blomster. Sånn så den ut i mai.

Nå har den vokst så mye at den har begynt å klatre over til thujaen som står til høyre for trappa. Jeg plantet i vår noen verbena som nå passer godt sammen med denne "gardina" som plutselig har begynt å henge ned der hvor de vokser. Pent par i sammen synes jeg :-)Pasjonsblomsten fortsetter sin blomstring og har fortsatt mange knopper.


I vinter så kjøpte jeg en stuehortensia som utrolig nok overlevde og ble satt ut i skyggen. Nå har den kommet med en blomst. Jeg har plantet den i bakken og er vel litt optimistisk med tanke på overvintring. De er på grensa i herdighet her dessverre. Men det kan jo hende at vinteren blir mild og at den klarer seg. Jeg må jo bare prøve :-)36 kommentarer:

 1. Fina foton! Vist är det fint med clematis som växer så bra och breder ut sig. Ha en trevlig helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, klematis kan godt vokse seg veldig store, det gjør ikke noe :-) Ha en fin helg du også :-)

   Slett
 2. Flotte billeder - jeg kan rigtig godt lide clematis, syntes at "de" er utrolig smukke:)
  Ønsker dig en god dag / god week-end:)
  Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker også de veldig godt. De er vakre og har så mange fine farger. Jeg vil ha mere klematis! :-)

   Slett
 3. Det var et vellykket møte, mellom klematisen og verbenaen. Pasjonsblomsten din er bare så lekker. Når det gjelder hortensia er det vel bare å prøve seg fram, ja. Stuehortensia kan være veldig variabel har jeg funnet ut, noen tåler mer enn andre. Jeg har en som ble plantet ut for mange år siden. Den vokser seg grønn og fin hvert år, men blomstrer den,- nei. Samme hvor mild vinteren er her, så fryser den ned.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nettopp det som er problemet med de, nemlig at de ikke vil blomstre. Jeg trodde nesten at de hadde klart seg hos deg, for på f.eks på sørlandet klarer de seg kjempefint. Merkelig...

   Slett
 4. Beautiful photographs, admiring such flowers it is very joy. I am greeting

  SvarSlett
 5. Det var fantastiskt vilken växtkraft alpklematisen har!! Kanske skall byta ut mitt vildvin, som gärna ger sig över till grannen, med en alpklematis.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når de trives vokser de seg store. Denne må jeg hatt flaks/tur med! :-)

   Slett
 6. Sikke en fin idé at sætte en klematis ved thujaen! Det må jeg prøve også her, for et levende gardin ser fortryllende dejligt ud. Klem

  SvarSlett
 7. Wow, vad snyggt med klematisen ihop med thuja & Verbena. Tack för inspirationen, jag har ju precis planterat en Thujahäck:)). Den får väl växa till sig lite först, men sedan så ska den få sällskap.
  Lycka till med din Hortensia. Jag ska också plantera ut mina som stått i kruka ute hela sommaren. Hoppas på god överlevnad:)).
  Ha en fin fredag.
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når thujahekken din vokser seg til kan du plante klematis i nærheten. de klatrer jo lett i trær og busker, så det burde du prøve. Vi får håpe at disse hortensiaene overlever vinteren! Ha en fin kveld! Klem Marit

   Slett
 8. Heia Marit, e bare innom her for og ønske dæ ei god helg :)

  Hilsen Lisbeth ;O)

  SvarSlett
  Svar
  1. God helg til deg også, Lisbeth!

   Slett
 9. Ja det er jo oss hagegale i ett nøtteskall :) Vi må jo bare prøve! Og ofte går det over all forventning. Lykke til med den! Clematis og verbena var et godt og lykkelig vennskap! God helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, det er vel det som er med denne hagegalskapen, nemlig at vi må prøve alt mulig. Herdighet er liksom ikke noe problem til det motsatte er bevist... ;-)
   Ja,d e passer veldig godt i sammen. Ha en fin kveld!

   Slett
 10. Lekkert med blomstergardiner i grønt og lilla! Flott farge på Pasjonsblomsten og kjekt med Hortensia som blomstrer ute!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ble veldig overasket når jeg så at den plutselig hadde en blomst. Håper den overlever vinteren.

   Slett
 11. Ja der hadde du virkelig fått ei tett og fin gardin :)....og fin nabo den har å blande seg med.
  Det kan gå bra med hortensiaen. Min stovehortensia kom igjen for andre året i år. Når det gjekk hos meg....kan det like gjerne gå hos deg :)
  Spennande å sjå.
  Ha ei supergod helg.
  Klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,d et kan jo selvsagt gå bra. Men det er nok litt mildere hos deg enn her om vinteren. Men jeg kan jo ikke gi opp før jeg har prøvd. Ha en fortsatt fin helg. Klem

   Slett
 12. Så flott pasjonsblomst! Ønsker deg en riktig god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, og god helg til deg også! :-)

   Slett
 13. Både gardiner og svevere er fine greier!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er luftige saker begge to :-)

   Slett
 14. Tusen takk for "Ove"-frøene! I morgen kommer de i jorda. Det kommer noen frø fra hagen her om et par uker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Håper du får de til å trives :-)

   Slett
 15. Hagens egen gardin! Kjempe fin!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig hagens egen gardin. Klem

   Slett
 16. Jeg har også prøvd vanlig stuehortensia i hagen et par ganger.
  De overlevde, men blomstring ble det jo ikke siden de frøs helt tilbake.
  Jeg begriper bare ikke hvordan noen får gjenblomstring på dem.
  Til og med "Endless Summer" vil ikke gjenblomstre hos meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har prøvd den 'Endless summer' jeg også, men har ikke fått blomster på den så langt. Jeg vet at i Kristiansand trives de som bare det og gjenblomstrer. De er ikke lette å få til, nei...

   Slett
 17. Koselig med en vegg av alpeklmatis. Den pasjonsblomsten din er bare SÅ søt, søtere enn min hvite og blå=) Håper du får ei fin helg=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Den hvite og blå pasjonsblomsten er jo veldig fin den også. Jeg har bare hatt den så mange ganger at i fjor kjøpte jeg denne rosa jeg har nå. Overvintret den i kjelleren i vinter. Den må nok inn i år også. ha en fortsatt fin helg . Klem

   Slett
 18. Klematisgardin ja. om jeg engang får opp gjerdene her så skal det bli så mye klematisgardiner atte. Har massevis av mur mot nabo som skal kles. Og så var det veldig lekkert med verbenaen mot :)

  - god helg da Marit :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jo bli veldig fint hos deg når du skal bekle mur mot nabo. Klematis er en fin klatreplante og alpeklematis vokser som et uvær!

   God helg til deg også, Anne! Klem

   Slett