fredag 21. september 2012

Høstens første nattefrost, og hagens egen raptor...

Ja, det var meldt at det ville bli sånn, og i natt var det 1,4 minus her. Plenen er hvitrimet, og det ser veldig kjølig ut i hagen akkurat nå. I går fikk jeg båret alt som skulle inn ned i kjelleren til planterommet. Jeg tok inn tre ampler med blodbeger som hadde store frøkapsler, men jeg vet ikke om jeg får de til å modne. Men må jo gjøre et forsøk. Sommeren ble i år som i fjor for våt og for kald i juni og deler av juli, og da er det vanskelig å få modne frø på de dessverre. Det store problemet blir å huske å vanne de. Når plantene er satt ned i kjelleren og det blir vinter ute, så går jeg i en slags dvale. Da må jeg ha noen måneder med fri fra hagen og da er det fort gjort å glemme bort de stakkars plantene som står der og må ha vann. Har glemt det flere ganger i løpet av noen vintre nå, så jeg snakker av erfaring ;-) Men det går jo an å prøve å huske det i år. Jeg tok inn oliventreet, agapanthusen og pasjonsblomsten. Georginene blir til kompost og det samme med resten av blodbegerplantene som ikke hadde frøkapsler hengene på seg. Jeg har ikke ork eller plass, og da  stopper det seg selv. Jeg kom på i går kveld at jeg har en camelia plante stående ute. De er jo ikke herdige her, men vil neppe trives i kjelleren. Må nok sette den i drivhuset og håpe på det beste.

Her om dagen når jeg satt på trappa så tok jeg flere fuglebilder. Det er skjæra sin tur i dag. Jeg synes de er fine å se på med den glinsende fjærdrakta, selv om jeg kan ikke helt like de. Fugler stammer i fra dinosaurusene, og det er ikke vanskelig å se på skjæra. Jeg synes de kan ligne litt på en raptor.  Jeg husker jeg var på kino med barna og så Jurasick Park. Jeg vet ikke hvem som ble mest redd... Det var den aller første filmen fra 1993 hvor raptorene er i kjøkkenet med de to barna. Etter det har jeg ikke likt skjærer ;-))

Hagens egen raptor?

26 kommentarer:

 1. Admiring such views is very joy, birds are very photogenic. I am greeting

  SvarSlett
 2. Jag tycker. ärigt talat, att skator är väldigt vackra. Men när de försöker stjäla fågelägg, då kör jag bort dem!! ;-)
  Ett bra tips: skriv in i din almanacka redan nu, de datum du skall vattna dina telningar i källaren!

  Ha en trevlig helg!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er vakre, ingen tvil om det. Men som du sier, de kan gjøre mye galt også. Det er vel derfor de fleste har et ambivalent forhold til skjæra.

   Takk for godt tips, jeg har krysset den av på kalenderen for hele vinteren. Får håpe at det hjelper! :-)

   Slett
 3. Dejlige billeder af husskaden, som vi kalder den. Ja, nu må vi sige farvel til havens blomster, men I er lidt foran os med nattefrosten. Her havde vi 10 grader i morges, og regnen siler ned. Ønsker dig en skøn høstdag, Marit! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for et nytt dansk ord :-) Ja, vi her litt lenger nord får først merke frosten så klart. Men det gikk utrolig bra likevel. Hostaene har ikke blitt slappe en gang, så det kan ikke ha vært så lenge det var under null grader. Ha en fin helg, Madame! Klem

   Slett
 4. Jeg kan mærke, når jeg læser dit indlæg, at jeg slet ikke har indstillet mig på frost og frosne planter endnu. For ike mange dage siden var der over 22 c - det er jo som sommer :) Men der er jo ingen vej uden om - snart sker det også her DK.
  Ja nu du siger det - skaden kan meget godt minde om veloceraptoren i filmen! Lidt samme skarpe, inteligente blik og bevægelser. Jeg har et blandet forhold til dem; synes de er fascinerende og smukke men jager dem væk fra foderbrættet.
  God høstdag, håber solen titter frem :-)
  Klem
  Rose

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det tar nok litt tid å innstille seg på frost. Det har vært 20 grader om dagen her også for ikke så lange siden, så det skifter fort.

   Ja, jeg synes den gjør det, og skjæra er absolutt intelligent. Den får til de mest utrolige ting. Jeg jager den ikke vekk, for jeg har noen fuglematere som skjæra ikke får kommet til på. Så da får den heller få litt på fuglebrettet. Ha en fin helg! Håper du får fint vær :-) Klem Marit

   Slett
 5. Kjedelig med tidlig nattefrost men ikke noe å gjøre med. Her er det også blitt mye kaldere men sol.

  Skjærer er flotte men jeg liker dem heller ikke.

  God helg til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjedelig ja, men lite å få gjort noe med. Men kanskje det bare er et skremmeskudd, og at det blir mildere igjen.
   Ha en flott helg du også!

   Slett
 6. Nå kom solen til vestlandet, så i helgen kan det kanskje bli nattefrost her også.
  Jeg er glad i fugler, men merker at jeg er litt mindre glad i kråker og skjærer enn i de andre fuglene.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Får håpe dere slipper nattefrost da. Men det er ofte sånn når det blir klarvær at det blir kaldere om natta. God helg til deg også!

   Slett
 7. Skjærer er jo flotte, men glupske de som nøtteskrikene. Vi hadde også nattefrost, minus 2 i dag tidlig, heldigvis har jeg ikke noe som skal inn, og har altså fått de fleste Nyinnkjøpte Hostaene i jorda. Tidligere trodde jeg at de klarte seg bedre første vinteren i potter, men er ikke så sikker lenger, så selv om de ikke har fått etablert seg, tok jeg sjansen på å plante dem. Mini-utgavene får stå i potter som jeg dekker godt til, etterhvert. Og jammen har jeg plass til flere !!!!! Neste år blir spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de to fuglene har veldig mye til felles. Store og sultne!
   Det er sikkert like greit å plante de i bakken selv om det heller ikke er optimalt så sent på året. Så bra at du har funnet plass til flere ! :-)

   Slett
 8. Vi har også hatt to frostnetter her. Jeg har Georginene mine ute enda, men de står under tak og holder seg fine.
  I helga skal jeg lukke drivhuset for sesongen, og gjøre hagen klar for vinteren. Jammen har denne sesongen gått fort!

  Ønsker deg en fin helg. Håper du får modnet frøene, slik at du igjen får blodbeger til sommeren! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vel ganske likt over hele Østlandet dette med nattefrosten. Denne sesongen har gått veldig fort ja, nesten litt for fort. Ja, jeg håper jo på det at de vil modne inne. Ha en fin helg du også! Klem

   Slett
 9. Hos mig är skatorna tjuvaktiga.Flera små saker har försvunnit för mig trist men jag lär mig...
  KRAM från mig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg hørt om før at skjærene stjeler. De er smarte fugler, ingen tvil om det. Klem

   Slett
 10. Hehe, artig sammenligning med raptorene :)

  Vinteroppbevaring av planter ja, jotakk, jeg kjenner meg igjen i det der, vanskelig å finne motivasjonen til å stelle og vanne i november, så jeg har ingen inne for vinteren. Så langt, det endrer seg vel en dag ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har alltid synes at de har lignet på de etter at jeg så den filmen ;-))

   Det er ikke så moro midt på vinteren å gå ned i en kald kjeller nei, men det må gjøres skal de overleve. Du får nok noen overvintringsplanter etterhvert du også! :-)

   Slett
 11. Ja nå er det høst her også. Har hatt en par frostnetter nå, så må få fuschia'ene i kjelleren. Men er så kjedelig å klippe de ned nå som de er så store og fine!

  Et spørsmål til blodbegeren: Hvordan ser man at frøene er modne? Jeg har også store frøkapsler, men vet ikke om de er klare.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fuchsiaene er som regel på sitt fineste når frosten kommer.

   Godt spørsmål! Disse må være helt modne ellers vil de ikke spire. Disse frøposene må være helt pergamentfarget og frøene inni må være helt mørkebrune. Så det beste er å ta plantene inn nå og la de stå enten under lys og kjølig eller mørkt og kjølig. Bare gi de så mye vann at de overlever, altså ikke mye. Frøene pleier å bli modne på denne måten. Sommeren er dessverre for kort til at de rekker å modne ute.

   Slett
  2. Ok, da kaster jeg visst bare de frøene jeg har samlet inn til nå. De var helt grønne. Skal prøve å få tatt planten inn før det blir altfor kaldt ute. Takk for tips.

   Slett
  3. Ja, de er bare å kaste. Lykke til! :-)

   Slett
 12. Du har helt rett at skjæra har mye dinosaur i seg. Litt skremmende men også kult. Artig å se at den er en "surviver" og i så måte ligner menneskene; altetende, vaktsom og smart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har nok tilpasset seg godt gjennom evulusjonen, så den klarer seg nok godt i fremtiden også. Den er smart, ja :-)

   Slett