tirsdag 18. september 2012

Husk å gjøre det nå....

Hva da spør vel du?... Det jeg minner deg på er nettopp det å legge grunnlaget for vårens vakreste eventyr nå. Høsten er plantetid, og jeg må alltid legge ned noen nye løk hvert år. Jeg er så glad i vårløk og spesielt narcisser. I går gravde jeg ned mange og må derfor skrive de opp her så jeg husker hva jeg har plantet. Ja, det blir også kanskje en løkliste til i løpet av noen dager, for jeg er med på en løkimport også,  i tillegg til de jeg skal skrive opp nå.

 Jeg bestilte for en stund siden vårløk fra Zimtrade. Jeg har kjøpt løk derfra i mange år og er fornøyd, så da falt valget på de også i år. Som det fremgår av listen så er det "bare" narcisser det er snakk om. Ikke et vondt ord om tulipaner, men jeg får de nesten ikke til å blomstre igjen. Er ikke flink nok til å gjødsle de og ta de opp etter blomstring. Så derfor planter jeg bare påske/pinseliljer. De kommer trofast igjen hvert eneste år uten at jeg må gjøre noe som helst med de. Enklere kan det jo ikke bli...

På et hagesenter på Kongsberg fant jeg en pakke med
Narcissus poeticus'Plenus'. Dette er fylte pinseliljer. Jeg er spent på de, for de jeg har fra før er enkle. På pakken sto det bare poeticus 'Plenus', men når jeg googler det kommer det opp Narcissus poeticus albus plenus odoratus. Hvite doble duftende med andre ord... Kjekt å kunne sin latin ;-))

Fra Zimtrade har jeg kjøpt:

Narcissus 'Jonis Babson'
Narcissus 'Avalon'
Narcissus 'Tahiti'
Narcissus 'Obdam'
Narcissus 'Delsnashaug'
Narcissus 'Rosy Cloud'
Narcissus 'Pink Paradise'
Narcissus 'Rosy Sunrise'
Narcissus 'Jenny'
Narcissus 'Geranium'
Narcissus 'Irene Copeland'
Puschkintia S. var Libanoticia
Iris reticulata 'Harmony'
Muscari negletum 'Sky Blue'

Når jeg skulle grave i går måtte jeg gå til den uhyrlighet å beskjære en Magnolia sieboldii som har vokst noe så utrolig mye. Den var rett og slett blitt et kjerr som det ikke gikk an å ha der. Ja, jeg vet at dette er strengt forbudt i følge boka, men må man så må man...Magnolia skal ikke beskjæres har jeg lært en gang, men når den truet med å ta over det ene hostabedet mitt måtte noe gjøres. Nå er det blitt litt vingeklippet kan en si, men det var ikke mer enn tre, fire greiner. Jeg måtte også klippe vekk noen greiner av oretreet som henger ned over hostabedet. Den måtte også beskjæres litt så det gikk an å komme til der. Det er utrolig hvor mye enkelte trær og busker vokser i løpet av få år. Det er veldig god jord der, så det kan jo ha noe med saken å gjøre. Det var så fryktelig tørt der når jeg gravde ned løken at jeg må vanne der hvis det ikke kommer noe regn av betydning. Metrologene nevner torden og regn i dag, men det gjenstår å se om det blir noe av.

Nå er sommerblomstene kastet på dynga, og høstblomstene er plantet, dvs. Calluna, høstlyng. De er så fine akkurat nå, og pynter litt opp foran huset. Ha en fin høstdag, og husk å plante noen løk...!

Dette er Narcissus 'Irene Copeland'. Denne liker jeg så godt at jeg bare måtte plante flere av den!

Høstkrukke med lyng, Calluna


42 kommentarer:

 1. Det var många fina narcisser du tänker plantera! Jag är dålig på att gödsla efter blomningen, så här blir de inte långlivade, tyvärr. Men jag skall försöka bättra mig.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. De trenger en del gjødsel ja, for å blomstre godt året etter. Du må nok prøve å gjøre det, så skal du se at du får bedre blomstring på dine :-)

   Slett
 2. Det er en god idé at lægge løg i jorden nu og forberede næste sæson i haven! Dejlige billeder du viser! Ønsker dig en rigtig fin høstdag, Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nå en må gjøre det, slik at det blir mange flotte blomster på våren til neste år. Ha en fin aften, Madame!

   Slett
 3. Narcissus `Irene Copeland` er nydelig , jeg venter på noen løk i posten jeg å.

  Jeg vet ikke om noe mer gledelig en å se løken titter opp av bakken om våren ,det er en stor belønning for litt innsats på høsten.

  Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er en av mine absolutte favoritter av løk. Jeg elsker de doble av de. De har begynt å sende ut nå ja, jeg venter på mere jeg også. Det er ikke så mye jobb å grave ned løk, men du verden så mye en har igjen for det. Klem

   Slett
 4. Det var jammen mykje fint du har kjøpt. Ja eg har kjøpt litt løk, skal ut igjen i dag og få dei i jorda. Skulla ønskt eg kunna donert litt fuktigheit til deg.....ser at det er tørt hos deg.
  Ha ein finfin dag :)
  Klem frå meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hjalp at du donerte litt fuktighet, for nå har det regnet bittelitt. Håper du fikk plantet løken din i dag. Ha en fin kveld! Klem

   Slett
 5. Beautiful flowers, I like such views. I am greeting

  SvarSlett
 6. Der er ikke noget, der giver så meget god karma og energi, som bestilling af forårsløg :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant, det er mye god karma i det! Det er noe en får mye glede igjen av :-)

   Slett
 7. Hvor har du bestilt mange skønne narcisser. Tror også lige jeg må kigge nærmere på Zimtrade :-)

  SvarSlett
 8. Det kommer til å bugne hos deg til våren!Det er mye å glede seg til uansett årstid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper i alle fall at det gjør det. Jeg elsker løkblomstring om våren :-)
   Ja, alle årstider har noe å by på, selv vinteren ;-)

   Slett
 9. Vad många fina narcisser du beställt! Jag har inte beställt några ännu, är lite sen i år:)). Men jag vill ha narcisser i min Paisleyrabatt.
  Ha en fin dag.
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må du nok få tak i noen løk. Men det er jo god tid enda antar jeg :-) Ha en fin kveld! Klem Marit

   Slett
 10. Sikke mange nye løg du har plantet.
  Glæder mig til at se blomsterne til foråret.
  Ønsker dig en god dag:)
  Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du kommer nok til å se noen bilder til neste vår av de :-)
   Ha en fin aften! Klem Marit

   Slett
 11. Fin høstkrukke du har laget, høstlyng må en ha på denne tiden. Mange flotte Narsisser du har kjøpt, detblir nok flott til høsten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, høstlyng hører liksom med til høsten. Da er jeg lei sommerblomstene og vil ha litt forandring!

   Slett
 12. Jepp, Narcissus er supre saker, som ikke engang rådyra tar (men jeg må ha noen tulipaner også, mest av botanisk, Darwin- og Purissimasorter som har lett for å komme tilbake).

  Bestilte også noen N. 'Jenny' i år, en nydelig sort jeg har vært på jakt etter en stund :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, narcisser spiser ikke rådyra. de er jo i utgangspunktet giftige, så det er sikkert derfor. De eneste jeg får igjen er liljetulipaner. 'Jenny' er nydelig, ja :-)

   Slett
 13. Ja, du har helt rett=) Må plante masse på høsten for å få koselig blomstring til våren. Det er bare å glede seg=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må en gjøre ellers blir det lite blomstring til våren. Jeg har masse løk fra før, men må ha noen nye hvert år :-)
   Mye å glede seg til, ja! :-)

   Slett
 14. Ja, jeg har plantet løk, men burde sikkert plantet mer. Men aberet er at der jeg har tenkt å sette ned løk, er der jammen noen fra før :)
  Narcissus 'Irene Copeland' og 'Obdam' skulle jeg nok hatt, for de var nydelige! Tulipaner har jeg ikke giddet å grave opp, så kommer de, så kommer de, og hvis ikke, så får det bare våge seg, he-he!
  Heldig du som har tørt vær, for det har vi ikke her hos meg! Det har regnet nesten hele september, uavbrutt!
  Magnoliaen kommer seg sikkert etter beskjæringen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo takk, det merket jeg også når jeg plantet de i går. De beste løkplassene var opptatt! Men jeg fikk de ned et annet sted heldigvis. Ja, det er jo ingen krise om de ikke kommer opp, men det er derfor jeg planter ting som jeg vet kommer igjen :-)
   Vi hadde regn fra juni til august, men etter det har det vært tørt her. I hele september har det bare kommet 23 mm med regn. Jeg har det på tv at dere har fått regn så det holder, ja. Ja, den tåler det sikkert (håper jeg). I dag har jeg bestilt delphinium! :-D

   Slett
 15. Vi har også måttet beskjære magnolia og det har gått helt greit :) Det gjelder vel å gjøre det med måte og ikke ribbe det helt :) Jeg har også plantet ut en del løk i høst og gleder meg til de kikker fram til våren. Er jeg riktig heldig kan det bli enda flere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var godt å høre. Jeg tok bare litt av det som hadde vokst og breiet seg utover, så det går sikkert bra. Håper du vinner mere løk da! :-)

   Slett
 16. Enig med deg - må man så må man! De kan da ikke ha noen overkjøringsrett, selv om de er fine på våren!

  Malapropos -- du skulle ikke tilfeldivis ha en Hosta jeg bare ikke kan leve uten til salgs, vel? Den heter noe a la Remembered Diana

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det tror jeg ikke at jeg har, men skal se etter for sikkerhets skyld. Den heter Diana Remembered :-)

   Slett
  2. De blomstene... og den duften! verd en jakt, den!

   Slett
  3. Ja, det er en flott hosta! -

   Slett
 17. Koselig å gi litt påfyll i krukker og kar til høsten. Jeg gleder meg til jeg kan gjøre det samme. Jeg håper kulda holder seg unna litt til, fordi jeg har masse byggeaktivitet rundt huset og da det er ikke spesielt godt å holde på i hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når sommerblomstene er tatt vekk, så blir det så tomt der. Må ha litt lyng hver høst. Jeg håper også at kulda holder seg vekk en stund til, men vet at det er bare et tidsspørsmål før det fryser. Men det er ofte bare en frostnatt eller to og så blir det mildt igjen.

   Slett
 18. Det er langt til våren, men vårløk må til. Jeg kjøper billig tulipanløk på plantasjen og legger på høsten, Etter avblomstringen løsner jeg jorda med greipet og drar opp hele tulipanløken, det grønne i komposten og løken i avfallet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo også en måte å gjøre det på. De har jo endel billig løk på tampen av høsten, så det går an å gjøre kupp da.

   Slett
 19. Så spennende! Det blir nok fin-fint til våren:)
  Og koslelig høstkrukke.
  Jeg har også satt løk, for første gang i mitt liv. Det blir spennende. Ble litt av hvert, så finner jeg ut hva jeg liker og får til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende med løk! Siden det er første gang for deg, så er det ekstra spennende til våren. En må prøve seg frem ja, og ikke blir skuffet hvis du ikke får noen slag til første gangen. Det er bare å prøve på nytt!

   Slett
 20. Jeg har begyndt å plante mere narcisser istedet for tulipaner de siste åra.
  Da blir det gjenblomstring i mange år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er også mer fornøyd med de enn tulipaner, for det er mye mindre jobb ;-) Hvis en er flink å gjødsler de godt etter blomstring, så kommer de igjen år etter år.

   Slett