tirsdag 25. september 2012

Høstormedrue...
Det blir mye om druer nå for tiden ;-) I går skrev jeg om ekte druer, i dag blir det om en plante som har drue i navnet sitt. Før så het denne planten Cimicifuga simplex, men nå heter den Actaea simplex eller høstormedrue på norsk. Den ene sorten som jeg har heter 'Brunette' og den andre 'Pink Spike'. Jeg har sett noen bilder på google av 'Pink Spike' som er helt rosa, men sånn ser ikke min ut, nei. Det er riktignok rosa skjær inne i de hvite blomstene, men ikke noe mer. Her et et bilde av den fra google.  Om det er bildemanipulasjon eller om den er så rosa vites ikke ;-) I så fall har jeg fått kjøpt feil sort.

Hvis det blir en kald sommer og en kjølig høst, så er det ikke sikkert at den rekker å blomstre i det hele tatt. Den blomstrer i år, så da har vel ikke sommeren vært så ille like vel ;-) Den er noe av de siste som blomstrer i hagen her, så jeg er veldig glad i den planta.

 Her skal det etterhvert komme mye regn, så det kan bli en riktig fuktig dag og natt på disse kanter av landet. I værmeldigen snakket de om at det kunne bli torden. Håper ikke det, nei. Jeg ønsker dere alle en riktig fin dag uansett vær!

33 kommentarer:

 1. Så fin denne var, med de små søte hvite blomstene Har aldri sett den før. Kjekt med noe som blomstrer sent også.
  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig kjekt med noe som blomstrer såpass sent. Ha en fin dag du også!

   Slett
 2. Hei Marit!:)Titter innom og du lærer meg stadig noe nytt!:)Denne planten er flott og spesiell, har ikke sett den før.Her er det fortsatt sol og fine høstdager, utrolig deilig!Ønsker deg en fin dag fra meg!:):)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du stadig lærer noe nytt her. Det synes jeg er veldig koselig! Ha en fin dag du også!

   Slett
 3. Hvor er den smuk, Marit! Jeg har ikke før hørt om en høstormedrue, og den har en ekstra fordel ved at blomstre nu, hvor der ikke er så mange planter i blomst. Klem og ha' en fin høstdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er vakker og helt klart en fin høstblomst. Det er ikke så mye som blomstrer nå mer dessverre, så da setter en ekstra pris på denne vakre blomsten. Ha en flott høstdag du også! Klem

   Slett
 4. Den er så lekker den planta :) Jeg er nok litt forelska i denne. Har den hvite utgaven også, men den er ikke så iøyenfallende som denne med mørke blader.
  Ha fine dager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde den hvite utgaven der jeg bodde før. Må innrømme at jeg er mer begeistret for denne med den mørke bladverket. Kos deg i høstværet!

   Slett
 5. Jeg har plantet to 'Brunette' iår. Den ene var ganske liten så den kommer ikke til å blomstre. Men den andre har knopper så jeg krysser fingrene for at den skal rekke å blomstre. Jeg synes disse er så lekre! Både blomstene og de mörke bladene er virkelig fine!
  Ha en fin dag!
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Får håper at knoppene rekker å komme ut på den andre planten din da! De er sene til å blomstre, ja, så de trenger å stå plassert i full sol skal de rekke å blomstre i vår korte sommer her i nord. Ha en fin dag du også! Klem

   Slett
 6. Dette var en meget vakker plante som jeg aldri har tenkt over... Ble nok en staude til på min ønskeliste nå. Så herlig med en slik drueavling da :) Vi fikk to klaser på en av tre planter i år. Disse er ganske nye og unge så håper det blir mere etterhvert som de vokser til. Ha en flott dag. Mvh Merethe

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke alle som kjenner til denne planten. Den er absolutt å anbefale! Moro med egne druer, ja. De trenger noen år på seg før de begynner å bære rikt. Det er først i år at min har hatt så mange druer. Ha en fin dag du også!

   Slett
 7. Så nydelige bilder av en yndig og spesiell plante.
  Takk for at du deler =)

  Ønkser deg en fin dag!

  SvarSlett
 8. Den er så nydelig! Min Brunette står fortsatt med kulerunde knopper.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er stadig like overrasket over at det er tidligere blomstring her enn hos deg. Din blomstrer sikkert snart!

   Slett
 9. Bladene er jo god nok grunn til å plante denne! Tror gjerne Google-bildet er fargemanipulert. Min 'Pink Spike' er akkurat som du beskriver, med det rosa inne i blomstene. Men lekker så det holder :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bladverket er jo et kapittel for seg. Det er nok fargemanipulert ja, som mye annet i planteverden. Ja, de er flotte, ingen tvil om det :-)

   Slett
 10. Har aldri hørt om denne planten , men dere sørpå har jo så masse planter som ikke vi har p.g.a at vi må jo ha H6 oh H7 her vi bor, h5 kan jo også gå ann her, men ikke mindre, men den var kjempefin :)

  Takk for koselig kommetar inne hos mæ, ha en fin dag videre,

  hilsen Lisbeth ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror at denne faktisk er H5, så det er jo verdt et forsøk hos deg. I en varm sommer vil den sikkert rekke å blomstre. Ha en fin dag!

   Slett
 11. Flotte bilder av Høstormedruen duhar i hagen, spesielt headingbildet var flott.

  Håper du slipper tordenvær!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, heldigvis så ble det ikke noe torden, bare masse regn.

   Slett
 12. Haustormedrua di var virkelig flott....og dei mørke knoppstengelane var kjempedekorative. Viste veldig godt på headingbilde ditt.
  Kjedelig med det regnveret no når det sakl ver flott haust så vi får ladda batteria til vinteren. Du...her er det fint :))
  Ha ein lun kveld. Klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er egentlig glad for regnet som kom, for det var fryktelig tørt i bakken nå. Får håpe at det blir bedre vær utover dagen i dag. Ha en fin dag! Klem

   Slett
 13. For en fantastisk blomst. Den har jeg aldri sett=) Den må på ønskelista mi=) Håper du har det fint. Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er bare å sette opp på ønskelista med en gang! Ha en fin dag!

   Slett
 14. Har denne jeg og men tror den står for skyggefult,for den rekker ikke å blomstre hvert år.tror den blir flyttet til våren slik at den får mere sol :o)
  Her har vi hatt noen nydelige dager,og det gjør godt :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den må stå i full sol skal den rekke å blomstre. I vårt lunefulle klima så trenger den all den sol den kan få!
   Så bra at dere har hatt litt fint vær igjen :-)

   Slett
 15. Jeg har allerede merket meg denne i andre blogger, og dine bilder gjør meg 100 prosent sikker. Actaea simplex skal kjøpes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det burde du gjøre. Det er en vakker blomst!

   Slett
 16. Fantastiskt fin, ha en skön lördag.
  Marika

  SvarSlett