mandag 25. juli 2011

Flom...

I det siste har det regnet jevnt og trutt, og nå på fredag og lørdag plasket det virkelig ned. Ved siden av tomta her er det en liten bekk som normalt bare såvidt renner selv om det alltid er vann i den. Den har nå blitt forvandlet til en liten elv i steden. Dette er en bekk som igjen renner ut i Numedalslågen. Ved flom i Numedalslågen presser vannet seg innover i bekken, og med det resultatet at hostaene mine står nesten med beina i vann (dvs. røttene ;-) )Det står en hosta nede på sletta som alltid blir oversvømt ved flom. Den ser dere så vidt på det ene bildet her. Det bildet ble tatt lørdag kveld. Jeg kan jo aldri plante noen hosta der nede som dere ser.
 
På bildet under her synes hostaen så vidt i vannet. Der er den helt oversvømt av vann. Dette bildet er tatt i dag tidlig.
Det er nå fire år siden sist det var flom i Lågen. Da var det 50 års flom, nå er det "bare" middelflom som de kaller det. Det er jammen nok vann som det er synes jeg...
Her er det hostabedet som jeg lagde nå i sommer. Som dere ser går vannet oppover i den bratte bakken. Det står helt opp til rett nedenfor den store rota hvor bedet slutter.
Her er det fra der jeg lagde hostabed i fjor sommer. Som dere ser så er ikke vannet langt unna. Jeg vet ikke hvordan det vil arte seg hvis vi får 50 års flom igjen. Sist hadde jeg ikke plantet hosta så nærme bekken. Men jeg har ikke plass til de noe annet sted, så jeg håper at den store flommen holder seg borte!

12 kommentarer:

 1. Det er så kjedelig med det vannet som kommer. Det er ikke alltid jeg er glad for at jeg har en skrå tomt, det er ikke noen steder vannet kan samle seg på den måten som hos deg.

  SvarSlett
 2. Naturen er voldsom nogen gange. Vand mangler jeg heller ikke, men jeg har heldigvis ikke været så uheldig som dig eller Københavnerne, som havde oversvømmelse for et par uger siden.

  SvarSlett
 3. Er det virkelig 4 år siden du viste bilder av flombekken din? Jeg husker den godt, og synes det er litt spennende med ustyrlig natur som kommer og går nederst i hostabeddene dine, selv om det begrenser plantemulighetene dine. (Men du ville vel plantet til grensen og "grått" når det var fullt om du hadde kunnet plante helt ned også? ;-) Du er imponerende i din plantesamling!!)

  SvarSlett
 4. Anne C, ja det er virkelig kjedelig med alt vannet. Men jeg får det heldigvis ikke inn i kjelleren da.

  SvarSlett
 5. Ina, det har vært mye vann i sommer både her og der. Men det er kun nede i bekken, jeg har ikke hatt andre problemer med det heldigvis.

  SvarSlett
 6. Maria, jeg hadde noen bilder i fjor høst også, men da var det kun en liten flom. Årene går fort, og det virker som denne flommen kommer stadig oftere. Det er litt spennende ja, så sant den ikke kommer nærmere. Sist må den ha stått mye lenger opp, antagelig der de nederste hostaene er plantet på det ene bildet. Da var det tett kratt der, så jeg får ikke sammenlignet det. Jeg gir meg nok ikke med plantesamling før det er bare flata ved bekken igjen ;-)

  SvarSlett
 7. Så mye regn dere har fått slik at det blir flom i Numedalslågen. Håper det går bra med alle dine Hostabed...

  SvarSlett
 8. Randine, ja vi har fått veldig mye regn i det siste slik at det har blitt flom. Den er nå på retur for denne gange heldigvis. Så hostaene har klart seg fint.

  SvarSlett
 9. Jammen har det vært mye regn mange steder denne sommeren. Håper at vannet trekker seg tilbake uten at det blr noe skade og at det blir lenge til neste flom hos deg.
  Her har regnet akkurat gitt seg for idag og det ser ut til at solen skal vise seg før dagen er omme.

  SvarSlett
 10. Mariann, ja det har vært mye regn. Jeg så i kveld at vannet har nå trukket seg tilbake, så det blir nok bra igjen nå. Finværet ser også ut til å komme nå, og det er deilig.

  SvarSlett
 11. Niech przestanie u Ciebie padać, bo zniszczy Ci ogród !!!Pozdrawiam

  SvarSlett
 12. Giga, yes it has been too much rain lately. It destroys the garden. But now the sun is shining.

  SvarSlett