lørdag 17. desember 2022

Ting tar tid, mye snø og tangering av kulderekord...

 Ja, noen ganger tar det veldig lang tid å få gjort ting her i huset... 


...som å få montert ovnen vi kjøpte for tre år siden... ;)
Vi har bergvarme, og det har vært mer enn nok til å holde huset varmt inntil i vinter.  Med tangering av kulderekord denne vinteren på -19 som vi fikk to netter på rad så var ikke bergvarmen og varmepumpen ikke nok. Min mann måtte etter påtrykk fra meg endelig få montert denne vedovnen. Den er en rentbrennende vedovn fra Jøtul med ny forbrenningsteknologi inne i ovnen. Den kan yte 5000 kilowatt, og det holder lenge i vår lille stue. Den har også en liten kokeplate på toppen som gjør at jeg kan lage mat eller koke vann der. Vi har opplevd her før at strømmen har gått ved kraftig snøfall, og da er det godt å ha en alternativ varmekilde. 

Vi tente opp i ovnen i går, og min mann var helt enig i at den ga en deilig varme.
Han har bare så  veldig mye å gjøre i jobben, at ting tar noen ganger litt lang tid å få gjort ting her i huset ;)


Dette er en ny knopp på den andre orkidéen jeg har, og den tror jeg har en annen farge enn den som nettopp som nettopp har begynt å blomstre.


Blomst nr. 2 i kjelleren på camellia 'Margaret Davies'
Det er så hyggelig å gå ned der, og se den blomstre.


Flere blomster er på vei! Denne kjøpte jeg i Sverige for flere år siden, og den var uten navn dessverre. Den blomstret for første gang i fjor, så det er jo fint at den nå blomstrer hvert år.


Se på alle knoppene! De står under lys hele døgnet, og det trives de med. Jeg så at det var 8 grader der i dag,  mot 10 grader sist gang. Temperaturen kryper sakte nedover der når det blir så kaldt ute.


Det er ca. 20 cm med snø her nå etter snøfallet i natt. Nå har plantene fått sin etterlengtede dyne over seg.


Fuglene er veldig sultne nå.


De liker å sitte i magnoliatreet.


Det er så hyggelig å fore de nå, for de gir meg og kattene daglig underholdning. Kattene sitter daglig i vinduet og følger med.


Det var 3 grader inne i teltet i drivhuset, og den laveste temperaturen der når det var -19 her var - 5,6 grader. Da har teltet med varmovnen på 500 watt virkelig bestått testen. I dag skrudde jeg ned termostaten noe, for nå er det meldt om  mildere vær fremover.


Ferdig måket foran drivhuset.


Drivhuset er godt innpakket av snø nå, og det isolerer også drivhuset i kulden.
Her har jeg måket frem til fuglematerene. Det er best å få snøen bort med en gang.
Her er det mat nok til alle som vil ha!
Den lille ekornmateren som er knytt fast med blått tau har ikke vært besøkt av ekorn på veldig lenge. Likevel så har maten blitt spist, og da tror jeg at det er mus som spiser av maten der. Alle skal få mat om vinteren er mitt motto :)


Det kunstige juletreet på trappen har fått ekte snø på seg.

God helg/ weekend!

39 kommentarer:

 1. Hello, Marit
  How wonderful to see the buds on your orchid. I do love the Camellia blooms too. Your wood stove looks great, we have one in our basement it can heat the whole house if needed. Your birds are happy with your bird feeders and food. Have a great weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. That sounds lovely. It's good to know that you can heat the hole house. Yes, I think they are.
   Have a nice weekend!

   Slett
 2. Det er ingenting som vedfyring. Jeg er så glad i ovnen min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sant. Vi har alltid hatt vedfyring her, men når vi renoverte huset så passet ikke den gamle ovnen inn pga. at den ble for stor. Nå er i hvert fall den nye ovnen i bruk, og jeg liker den veldig godt allerede.

   Slett
 3. Hello Marit,
  I am just stopping back to say thank you for linking up your post. You are wonderful to see that the birds have some food to eat during the cold winter. I enjoyed your photo and your winter wonderland. The Tree looks pretty with some snow on the branches. Take care, have a great weekend.

  SvarSlett
  Svar

  1. Hello Eileen,
   Thank you for your nice comment. The birds are very hungry in the cold weather we have right now. So I must feed them every day.
   Thank you. Yes, it's so beautiful outside right now with the new snow.
   Take care you too, and enjoy your weekend!

   Slett
 4. I love Camellias! Sure looks cold there but it's nice to feed the birds and enjoy them!

  SvarSlett
  Svar
  1. I love them too! Yes, it's very cold here right now. I must feed them every day, but I like it!

   Slett
 5. Good afternoon, Marit: First of all I must congratulate you and express my thanks for taking care of the birds so well, and other creatures too. As you say, everyone has to eat, and if we can offer a little help we should do so. The second thing I have to say is that you should treat your husband like a king in 2023 and never cajole him to do things around the house, even something as practical as installing the wood stove. He should be left at peace, waited on hand and foot, revered, charmed, amused, titillated, well fed, appreciated.......and any other worthy deeds you can think of. It's only fair! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening David,
   I love to feed the birds, and when it have been -19 degrees here they need a lot of food. Yes, everyone needs food in the winter. I don't feed the deer, but everyone else.
   Oh yes, of course I will treat him :)
   Today he have got a cognac to enjoy, so I think he is satisfied.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
  2. Being married to you how could he not be happy?

   Slett
  3. That was very nicely said of you, David. Your wife must be very happy too.

   Slett
 6. Está muy bonito con la nieve, por aquí nieva muy poco. Feliz domingo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, the snow is very pretty. Happy Sunday!

   Slett
 7. Så bra at du fikk snødynen du ønsket deg, fugler og ekorn får god servering. Nydelig Camelia.

  Ha en fin adventsøndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Ut i neste uke skal det bli like kaldt igjen, så jeg er glad for snødynen, ja.
   Ha en fin søndag!

   Slett
 8. En brændeovn er et herligt supplement til den varmekilde, man ellers har, især når temperaturen dykker helt derned, hvor den lige har været. Du har virkelig tur i det med både orkideer og camellier. Spændende hvor længe snedækket bliver liggende. Her til morgen har vi tøvejr.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert, og spesielt godt å ha når det blir så kaldt som det har vært her i det siste. Det ser ut som de trives her ja 😊
   Det skal bli mildere her også, men antagelig ikke så varmt som hos deg håper jeg. Jeg vil gjerne beholde snøen så lenge det er vinter her.

   Slett
 9. Kære Marit! Her har vi også været glade for brændeovnen de sidste 14 dage, for vores gamle oliefyr opgav ånden lige da kulden satte ind, og det var jo ikke så godt. Vi håber at den nye varmepumpe er installeret på tirsdag, og glæder os til at få varmt vand i hanerne igen (et bad f.eks.)! Jeg går også ind for tanken om at sprede energien på flere forskellige typer, så man altid har noget der virker.
  Det er fine billeder af haven med al den dejlige isolerende sne, og en helt utrolig kontrast til dit grønne univers inde i huset. Billederne fra foderpladsen er herlige med al den aktivitet!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Ulla!
   Ja, det vil jeg tro, for det har jo vært kaldt hos deg også. Nei, det hørtes ikke godt ut. Så bra at du får installert varmepumpe! Ja, varmt vann må en ha om vinteren. Det er nettopp sånn det er. En kan ikke være foruten oppvarming om vinteren. Tusen takk. Det er hektisk aktivitet der ja.

   Hilsen Marit

   Slett
 10. Jøtul nr 2 heter den ovnen såvidt jeg husker. Har faktisk hatt 2 stk av den (ikke rentbrennende). Veldig praktisk og grei ovn.
  Det er vesentlig kaldere hos deg, men vi har nesten like mye snø ser det ut til. Blomster og knopper på denne tiden av året er bare herlig :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en flott ovn som bruker veldig lite ved siden den er rentbrennende.
   Jeg antar at det er varmere hos deg ja. Så bra at du også har snø.
   Ja, det er helt sant :)

   Slett
 11. Hej,Det finns ingenting som värmer så härligt som en brasa, vi eldar morgon och kväll även här har vi bergvärme.Kan förstå din känsla när du går ner i din källare och ser på dina kamelior som är där och har många knoppar och en del som blommar de är i mina ögon en exotisk blomma.Det är bra att det kommit snö då får växterna ett gott skydd.Nu behöver även andra som bor ute extra tillskott på mat även här har vi många som behöver ett extra tillskott av näring.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej!
   Det er helt sant, for det er ingenting som varmer så godt som en vedovn. Det gjør vi også nå. Ja, det er så fint å gå ned der og se på de første camelliablomstene. Blomsten er eksotisk ja, og de er så store. Jeg er veldig glad for snøen ja, for til jul skal det bli kaldt igjen. Ja fuglene og andre dyr behøver mat nå. Jeg forer de hele vinteren.
   Ha det godt!

   Slett
 12. Hej Marit!
  Så mycket snö ni har, här blev det mildväder och snön har packat ihop och gatorna är hala. Visst är det skönt att sitta vid en brasa, så bra att den blev installerad. Fåglarna behöver mat nu, det är riktigt många vid fågelmatarna här också.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, nå er det over 20 cm med snø her, og det holder lenge. Jeg er glad for at ovnen nå er i bruk ja. Det gjør de ja, for nå finner de jo nesten ikke mat andre steder. Det er så hyggelig å se på de fra vinduet.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Hello Marit. This is a wonderful camellia flower. You are doing a great job of keeping the greenhouse warm. It's getting warmer here, -1.5 C. I like your new wood stove, I think I should buy the same one as yours.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Nadezda
   Thank you. Yes, it's a lot of work, but I enjoy it. It have been warmer here too, and it came a little rain earlier today. It's - 3 C here now. It's a very good wood stove. I'm very pleased with it.

   Slett
 14. Det er ikke noe som kan slå vedfyring når det gjelder fin varme, vi har også måtte fyre ekstra den siste uken, men akkurat nå er det 4,5 grad utenfor og det merkes godt inne. Det er litt snø fortsatt her, men den holder på å regne bort. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sikkert. Vi hadde helt ned i - 19 to dager i forrige uke, men akkurat nå regner det her også. Vi har fått 25 cm med snø, så den blir nok ikke borte med en gang.
   Ha en fortsatt fin kveld du også.

   Slett
 15. Dejlige snebilleder! Det bliver så lyst, når sneen lægger sig.
  Du sørger godt, for dyrene i haven. Det er da betryggende for fuglene at vide, at kattene sidder på den anden side af vinduet.
  Det ser så smukt ud med alle de sneklædte træer, der vokser op ad fjeldet.
  Hvor er det dejligt for dig, at du har kælderen, hvor du kan gå ned her i vinterkulden og nyde de dejlige blomster.
  Jeg vil ønske dig en dejlig jul.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Elna! Ja, det er nesten det beste med snøen at det blir så lyst når den kommer. Ja, det gjør jeg til alle bortsett fra rådyrene. De har fra før en "stående buffet", og jeg mistenker at de spiser på alt de finner her i hagen. Jeg er helt enig med deg i det, for landskapet blir så pent når trærne er fulle av snø. Ja jeg er veldig heldig som har den kjelleren.

   Jeg vil da ønske deg også en gledelig og god jul!

   Slett
 16. Hi Marit!
  You a have a wonderful Christmas landscape in the garden. I love it!
  I wish you a merry Christmas!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Tania!
   Thank you!
   I wish you a Merry Christmas too!
   Hugs!

   Slett
 17. Stay warm. Happy Holidays from Sharon's Souvenirs!

  SvarSlett
 18. Hi Marit,
  With low temperatures it is very important to have a warm house.
  How much snow, wonderful selection of photos. In Lisbon (where I live) it doesn't snow, I only saw scenarios like this when this year in February we visited Sweden, as my son was studying there and we went to Kiruna and Abisko.
  Greetings
  Maria

  SvarSlett
 19. Vilken härlig tillbakablick! Nu hoppas vi på ett härligt och fint 2023...
  Kram och god fortsättning från Titti

  SvarSlett