torsdag 15. desember 2022

Årets kulderekord...Masse rådyrspor


Drivhuset i kulden og med litt sol


Isroser


 På tirsdag gikk vi hele 8 cm med lett snø, og det var jeg veldig glad for. Men det som kom etterpå  var ikke like hyggelig, for i går fikk vi  årets kaldeste dag så langt i 2022. Det ble hele - 19 grader, og det er for å si det pent veldig kaldt. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne da temperaturen stoppet der. Det har ikke vært så kaldt her på mange år.

 Jeg ønsker meg fortsatt mere snø, og det kommer kanskje en av dagene, og så skal det bli hele pluss 7 grader! Usj...

Jeg gikk i dag inn i teltet i drivhuset og ble posetivt overrasket, for det hadde det ikke blitt kaldere enn -3,9 grader. Det var blitt is på bøttene med  vannliljene, men det tåler de fint. Da har jeg fått testet ut hvor kaldt det blir der inne ved ekstrem kulde, og det var nyttig infornasjon.

I  hagen så jeg masse rådyrspor, og de hadde vært helt inntil veggene her for å søke ly for kulden. Stakkars dyr! Det er også alt for mange av de rundt her, for daglig blir det kjørt ihjel rådyr på veiene i nærheten. De ble innført i sin tid hit som forlystelse for å gå på rådyrjakt for de rike i begynnelsen av 1900 tallet. De ble hentet fra Danmark, og derfor hører de ikke hjemme her. Når menneskene tukler med naturen og innfører fremmede arter blir det galt. Nok om det...


Bilde tatt i går.Bilder tatt i dag. Endelig åpnet blomsten seg!

28 kommentarer:

 1. Orkideen var ventetiden værd. Hvor er den fin! Det er imponerende, at temperaturen inde i drivhuset kan holde sig så høj, når temperaturen udenfor er helt nede på - 19 grader. Så kan du se vinteren i møde med ro i sindet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var den så absolutt. Tusen takk. Jeg har jo på en elektrisk ovn der inne som står på 500 watt, for uten den hadde det nok vært nesten like kaldt der inne som ute. Ja, nå har jeg virkelig fått testet ut teltet og vet at det ikke blir under - 5 der inne. Da kan jeg senke skuldrene 😊

   Slett
 2. Good morning, Marit: I hope it warms up for you soon! At least you now have a good coating of snow to provide the garden with a deep blanket - a gardener's best friend. The issue with deer is the same here. It is not that they are non-native in our case, but that we have eliminated their natural predator, the wolf, and the population grows to the point where they eat everything in sight, ultimately starving, and destroying the forest in the meantime. Be good (!), stay warm, drink hot chocolate, eat soup. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening, David.
   Yes, I guess the temperatures will rise after the weekend. Yes, snow is a gardener's in far north best friend. I hope we will get more snow, because 8 cm is not very much.
   Yes, here the sheep farmers hate the wolf, and it's allowed to hunt wolf for a short period of the year. I hate them for it. The wolf keeps the deer population down.
   It's very warm in my livingroom, so I don't freeze. Stay warm you too!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 3. Gorgeous orchid! The frosty images and greenhouse look lovely. We are having a freezing/sleet/rain storm now. Winter is not my favorite time of the year. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! I like the winter for a short time, but not if it's too cold.
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 4. Her har det vært forholdsvis kaldt en god stund, mildværet kommer ikke før neste uke. Frostroser er nydelige i solskinnet. Jeg må vente helt til februar før jeg har sol inn til meg igjen. Men jeg er heldigere til sommeren, da har jeg lenger kveldssol enn de på andre siden av dalen som har sol nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært kaldt her også lenge, men ikke så kaldt som det var i går. Nå er det nesten like kaldt som i går, og det liker jeg ikke når det er såpass lite snø her. Ja, frostroser er så fine når solen skinner på de. Oi, det var lenge uten sol. Her går også solen relativt tidlig ned om sommeren, ca 22.30 ved St. Hans. Men jeg har sol hele vinteren selv nå i desember, og det er jeg glad for.

   Slett
 5. Hej Marit!
  Ja man kan tycka synd om alla djur som skall klara sig därute och försöka hitta något att äta. Oj så kallt, vi hade -17 igår idag har det varit mellan -14 och -15. Det känns kallt då vi vant oss vid varmare temperaturer. Din orkidé är väldigt vacker.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det er helt fryktelig å tenke på hvor kaldt det må være for de ute i skogen. Det var fryktelig kaldt i går ja, og nesten like kaldt i dag. Men nå skal det bli mindre kaldt fremover.
   Vi er jo heller ikke vant til en sånn kulde, så det er uvant ja. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Så vakker Orkideen din ble utsprunget. Det er jammen kaldt hos deg, håper du snart får mer snø.

  Ha en fin advent!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, her er det fryktelig kaldt, og enda kaldere i dag. Det håper jeg på ja, for det lille som ligger her av snø er ikke nok.

   God helg!

   Slett
 7. Ja hu så kallt det är nu. Imorse när jag steg upp var det minus 19,3 grader. Men i uterummet var det plus 3,2 så där har det klarat sig bra. Men ... elementet går ju och det kostar pengar. Nu ska det bli mildare och även om det är bra så tycker jag det är tråkigt att det blir så pass många plusgrader med slask och gråväder. När det sedan fryser på igen kommer det att bli jättehalt. Det kunde vara ett par minusgrader istället. Men så bra att du nu fått en rejäl test av ditt växthus och att det "bara" gick ner till -3,9. Då vet du att det ändå håller värmen kvar riktigt bra.
  Din orkidé är fantastisk. Och jag ser något annat fint till vänster i bilden, en liten vacker blå blomma ...

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne kulden er fryktelig. Akkurat nå er det mellom -19 og -20 akkurat nå. Så bra at det er såpass varmt i uterommet ditt. Ja, det koster mye penger akkurat nå. Her koster strømmen 7,10 kr akkurat nå. Det skulle ikke være mulig...
   Dette mildværet kan godt komme, men det kan stoppe på -3 grader ;)
   Det hadde vært fint hvis vi kunne styrt været Anita, men det kan vi dessverre ikke. Vi får håpe at vi slipper unna regn om ikke annet.
   Jeg frykter også at det skal bli glatt etterpå.
   Ja, nå vet jeg hvor varmt/kaldt det blir i drivhuset, og det er fint å vite. Tusen takk. Det er nok ikke en blå blomst, men en orkideklemme som jeg har i mange farger. Den er for å støtte opp orkidestilken mens den vokser. Den blå er min favoritt, og nå kommer det altså nye knopper på en gammel orkide som jeg fikk av min eldste sønn for mange år siden. Det er så morsomt å få de til å blomstre på nytt.

   Ønsker deg også en fin fredag og helg!
   Klem, Marit

   Slett
 8. Hej Marit
  Fine billeder af dine orkideer. Ja det er noget koldt hos jer, sikken en december vi har i år. Selv her hos os er det koldt og med let sne, smukt er det, vi kunne godt bruge lidt mere sne til at beskytte planterne, men det skal jeg jo ikke bekymre mig om mere. Her skal det også blive mildvejr i næste uge.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tusen takk. Denne desember er helt uvanlig kald ja. Sånn kulde har vi ikke hatt på mange år. Det er alt for lite snø her til at det hjelper noe særlig. Nei, du behøver ikke bekymre deg mer for dine planter. Det mildværet kommer nok til de fleste steder, og så skal det bli kaldt igjen.
   Klem

   Slett
 9. Es preciosa la flor de la orquídea, me encanta. Abrazos.

  SvarSlett
 10. Ned i -16 her, og det er nok! Masse rådyrspor over haugen, og sannelig så jeg en rev som rasket også. Grådig lekker blomst, ja.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mer enn nok. Det var - 19 igjen her i dag og - 20 hos naboen. De er nok på leting etter mat og beskyttelse fra kulden. Tusen takk.

   Slett
 11. Really beautiful flowers. We had -23.7°C of frost in the morning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. That sounds very cold. I hope the temperatures will be warmer soon.

   Slett
 12. Tillykke med orkidéen Marit! En længe ventet begivenhed for dig - og for alle os andre. Næsten som at vente på julen:-)
  Her er det også usædvanligt koldt (-10 om natten) men det bliver tøvejr og regn inden jul, og så er vi tilbage i det almindelige danske vintervejr... 19 kuldegrader er nu voldsomt, og det er jo fint dit drivhus har klaret vejret så udmærket, men du har jo også forberedt det godt.
  Problemet med dyrene er de ikke har nogle naturlige fjender mere, og vi mennesker gør jo hvad der passer os. Bare tænk på alle de mærkelige arter vi indfører i vores haver...:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ulla! Ja, den har vært verdt å vente på, og det er så morsomt å lykkes med den. Ja, ikke sant :)
   Huff, det hørtes fryktelig kaldt ut hos deg. Her er -19 fryktelig kaldt ja, men her er luften veldig tørr når det blir så kaldt. Ingen fuktig sjøluft her.
   Jeg er glad for at drivhuset og teltet med ovnen på har bestått testen. Det kaldeste jeg har opplevd her var i 2011 tror jeg det var, og da var det - 27 grader. Heldigvis har vi ikke sånne kalde vintre mer, men - 19 er kaldt nok. Det var - 20 hos min nabo.
   Ja, rådyrene har ingen naturlige fiender mer som du sier, og når de nesten ikke blir jaktet på så blir det alt for mange av de.
   Ja, det er helt sant... ;)

   Hilsen Marit

   Slett
 13. Så vackra isstjärnor.
  Minus 19, det är kalt det. Har har det nog som kallast varit 15 grader.
  Trevlig advent!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er fryktelig kaldt. -15 er kaldt nok.
   God helg!

   Slett
 14. Your orchid is gorgeous, Marit.
  Love the frosty images but brrrrr!

  It's 28°C here right now 🌞
  Hugs and blessings!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica. Yes, it have been very cold week here, but now the temperatures are much warmer than yesterday. Today it's "only" -7 😊
   You have a very warm climate!

   Many hugs!

   Slett

Det går mot vår selv om det ikke virker sånn, og drivhuseffekt...

 I går kom det en en kort snøbyge når jeg kjørte til butikken. Det varte kun i noen minutter, men det var som å være midt inne i en snøstorm...