torsdag 29. juli 2021

Frodige hostabed og endelig nok regn...

 Ja, det skifter veldig hurtig her værmessig. Forrige fredag skrev jeg at vi hadde fått 48 mm med regn, og akkurat nå har det kommet 106 mm tilsammen og 24 mm av de har kommet i dag tidlig. Så skogbrannfaren er definitivt over, og hagen er gjennomvannet. Det er bare så deilig. Det regner fortsatt så det kan bli enda mer totalt sett. Jeg håper at alle som mangler regn får det snart!

Denne uken har vært full av gjøremål, og her om dagen fikk vi plutselig mulighet til å bestille vaksinetime til vaksine nr. 2 tre uker før avtalt tid. Så dit skal vi i dag. Jippi!

Så til frodige hostabed. Det er ingen tvil om at hosta er veldig glad i mye regn, og all den nedbøren vi fikk i mai gjorde dem godt. Hosta kalles bladlilje på norsk for de som ikke kjenner til det latinske navnet hosta.


Dette er fra enden av et stort bed som opprinnelig var to  separate bed. Etter av det ble gravd her høsten 2017 måtte jeg flytte alt av hosta som sto der, og siden ble de plantet mye tettere. De har nå vokst mer i sammen og blitt til et  veldig stort bed.


Det er ca. 3 meter med planter nedover fra der jeg står og tar dette bilder og nedover i hagen.

Det er ikke bare stauder som vokser voldsomt, for det gjør trær også i år. Denne lønnen må jeg klippe kraftig ned hver høst, for ellers blir den for høy. Alt er fra årets vekst som sees her.
Acer plantaoides 'Drummondii'

34 kommentarer:

 1. It is good that you have had rain, Marit, and that the danger of forest fires has receded. Several days of continuous rain is what is need in Western Canada, and in northern Ontario too, but there seems to be little hope of that. Good luck with your second shot. I hope that you will not have any unpleasant side effects. Your garden looks lush and healthy and I am sure you do too!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's very good. It's terrible with this drought you have in your area. I hope I don't get any side effects. Thank you for your nice comment, David! :)

   Slett
 2. Hello,
  I am glad you could book your next vaccine shot. Yay for the rain, your garden and plants are looking lush and beautiful. Have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Yes, it's so nice that we get it today. Thank you.
   Have a great day you too!

   Slett
 3. Jeg har også noen bed som liksom har vokst sammen, det har blitt ganske pent egentlig. Selv om det ikke er blitt som jeg opprinnelig har tenkt det. Men årets innsats i hagen har bare gitt hundre flere planer for neste år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skjer jo rett som det er ag planter vojser mer og blir større enn det en tror.
   Det er gøy med nye planer!

   Slett
 4. Hej Marit
  Jeg er aldrig bekymret, når du snakker om tørke, for som regel får du i rigelige mængder ikke længe efter. Jeg tænker, du inden længe mener, at nu er det nok :)
  Flot hostabed du har og endda uden sneglebid, det kan jeg ikke prale af. Bent tog 152 snegle i aftes, der var helt sikkert mange flere gemt i bedene.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, du kan ha rett i det, for som regel så kommer det regn før eller siden. Det begynner å bli nok allerede ;)
   Det har kommet 30 mm så langt bare i dag, og det regner fortsatt. Tusen takk. De lar stort sett hagen min få være i fred, men oppe kangs hovedveien tok jeg 230 stykker her om kvelden. Ja, de er gode til å gjemme seg.
   Klem

   Slett
 5. Nok regn, ja. Der var det tett med Hosta! Har sett at noen har hengt litt med bladene i det siste, så de ble fornøyde nå. Fin den lønnen! Ja flere av dem trenger også å holdes litt i tømme. Turte ikke røre dem tidligere, men har jo erfart at det må til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er visst ingen mellomting. Det er det ja :)
   De er garantert fornøyde nå ja. Tusen takk. Ja, sånn hadde det jeg også før, men har lært av erfaring at de tåler fint å klippes. Noen ganger må de klippes ja.

   Slett
 6. Hei Marit

  Flotte fridige Hosta! - Det er virkelig en fantastisk skægt, med masser af spændende sager, jeg kan se at flere af dem lægger an til at blomstre:)
  Det var store mængder regn - og mere ser der ud til at være på vej... Vejret er så sandelig blevet mere kaotiskt!
  Alletiders med vaccinestik nr 2 - godt at have det klaret, men det er nok vigtigt at vi stadig passer på, især delta varianten kan jo stadig ramme især i lungerne og tarmen...

  Vi håber det bedste!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk. Ja, de er en spennende slekt, og det finnes veldig mange forskjellige farger og mønstre av de. De blomstrer som bare det nå ja. Det er mange av hostablomstene som virkelig er vakre.

   Ja, plutselig snudde været totalt, og så langt i dag har det nå kommet 32 mm. Det er helt sikkert at det har blitt endret ja.
   Vi får bare håpe på at så mange som mulig lar seg vaksinere, og at vi oppnår flokkimmunitet. Det må ikke bli som i USA at vaksineringen stopper opp. Der florerer alle mulige konsprirasjonsteorier, så jeg håper at vi slipper sånt.

   Ja, det må vi håpe på!

   Ha en deilig aften

   Slett
 7. Ja, Hosta trives med vand, og nu er du vel også tilfreds med regnmængden Marit! Det er et dejligt Hosta-bed du har lavet, og de mange bladformer og -farver giver et flot varieret indtryk. Også lønnen er smuk med de store blade og lyse blad-rande.
  Tillykke med vaccine nr. 2! Så skulle I være sikret også mod Delta-varianten.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Ulla, det er sikkert at de trives med mye regn og cann generelt. Jeg er veldig tilfreds med alt regnet vi har fått. Jeg er veldig glad i variegerte blader, og jeg synes det hvite i bladene lyser veldig opp i alt det grønne. Tusen takk. Det var så godt å ha fått den i dag, og den andre dosen gir bedre beskyttelse enn bare en dose mot delta-varianten. Vi får krysse fingre og tær, og håpe at dette snart går over når flere er vaksinert.

   Slett
 8. Tillykke med vaccinen - det er en ekstra tryghed at have, selv om det måske nok er klogt fortsat at passe lidt på, for når man læser, hvad der sker rundt om i verden, er det sandelig langt fra slut med smitte og mutationer. Uf.
  Så er haverne langt mere fredelige, og dit hostabed er virkelig flot. Jeg kan godt lide, at planterne blander sig ind mellem hinanden.
  Hvor er det dejligt for dig, at der er kommet nok regn. Det må kunne ses i haven :-) Vi har fået 10 mm i dag, og det er meget for os, så jeg er godt tilfreds (men der må gerne komme mere)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det, og så må en bare passe seg ja. Det er ikke slutt på noe av det, nei. Det er en skremmende sykdom.
   Ja, det er de :) Tusen takk. Ja, og det er jo det som er så fint med hosta at det er så stor variasjon på bladene.
   Jeg har vært utrolig heldig at det har kommet så mye regn ja. 33 mm bare i går, og 67 mm totalt bare på en uke!
   Det sees ja, og jeg synes at jeg hører at hagen sukker tilfreds :)
   Så bra at du tross alt har fått 10 mm, og det er mye bedre enn ikke noe. Ja, du kunne nok fått samme mengde som her ja!

   Slett
 9. Det var et stort frodig Hostabed du har i hagen din, alltid kjekt å se oversiktsbilder fra hagen din.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 10. Flot hostabed. Især synes jeg, de to røde træer bryder bladmassen rigtig fint. Hvor er det godt, at du nu bliver færdigvaccineret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg må ha noen røde lønner som bryter opp alt det grønne, for ellers blir det for mye av det gode 😊
   Ja, det er jeg så glad for.

   Slett
 11. Hei Marit.
  Godt at dere skal få dose nr to. Kjenner en som fikk smitte til tross for at han var fullvaksinert. Fikk bare milde symptomer så vaksinen hjelper. Flott hostabed. Mine hostaer står for det meste i krukker.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, nå har vi fått den og det er bra. Det går an det ja, men da blir en ikke så syk. Tusen takk.
   Ja, hos deg på sørlandet går jo det helt fint. Her er det for kaldt.
   God helg.

   Slett
 12. Hej Marit!
  Så bra att ni fått ordentligt med regn. Vi fick regn några dagar i början av veckan, nu har det varit varmt igen, regnet behövdes. Så många fina hosta du har, och din lönn är riktigt vacker med de ljusa kanterna på löven.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så bra, for nå var det veldig tørt her. Det er flott at dere også har fått regn. Tusen takk.
   God helg.

   Slett
 13. Oh, vad härligt att ni fått så mycket regn. Bra för naturen.
  God lördag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig, og veldig bra for naturen.

   God helg.

   Slett
 14. Hostorna är magnifika i år och det är kul att se hur olika de kan te sig från ett år till ett annat. Bra att ni fått regn så växterna kan börja må bättre igen. Här kan gott komma mer. Det ser ut att ha regnat mycket men det är inte blött så djupt i jorden.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de i år, og siden det kom så mye regn i nai fikk de en god start. Ja, nå ser alle vekster så bra ut igjen. Regn er veldig viktig for hele naturen.
   Får håpe at du får mer regn. Her har det kommet utrolige 70 mm på bare en uke.

   Klem, Marit

   Slett
 15. Wow, that's a lot of hosta !

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I have collected hosta for many years!

   Slett
 16. Hej Marit,

  Med allt det regnet förstår jag att din trädgård är genomvattnad! Härligt. Här har vi också, äntligen, fått lite regn den senaste veckan och jag tror vi är uppe i 40 mm sammanlagt vilket är mycket för att vara här. Nu kan jag gå och klippa bort allt som hann vissna ned under torkan och vänta på att trädgården ska "vakna" igen.
  Vilken härligt stor hostaplantering du har, ser riktigt lummigt ut! Hostor är verkligen fantastiska blad- (och blom-) växter som håller under hela säsongen om de bara får vatten.
  Din fina 'Drummondii' påminde mig om att jag tänkt ersätta ett dött litet träd med en variegerad lönn, så nu blir det en åktur till handelsträdgården :)

  Ha en fin vecka. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det kom plutselig veldig mye regn på en uke, og det er så herlig at alt har fått nok regn.
   Så godt at du også har fått mye regn. Hagen din våkner nok ganske snart, for vann gjør underverker :)
   Ja, jeg har veldig mange hosta. De krever en del vann ja, men jeg synes at de har tålt tørken godt.
   Ja, den burde du se om du finner, for det er et flott tre. Det krever en del plass eller klipping for å holde det lite. Jeg er veldig glad i mitt tre :)

   Ha en fin uke!

   Slett
 17. Fantastiskt vackra och frodiga hosta. Och så fint de passar ihop med rhododendron. Vi har fått 50 mm regn här och det tackar vi för. Men vi behöver mer. Ha det fint.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, rhododendron passer godt sammen med de. Så bra da!
   Ha det godt.

   Slett