onsdag 7. juli 2021

Blomster og blader...

 Jeg fortsetter å fascineres av hvor frodig det er akkurat nå. Det vokser så en nesten ser det fra dag til dag. I går kveld begynte det å regne voldsomt her, og det kom 16 mm med regn på få timer. Alt i alt i juli har det plutselig kommet 32 mm på få dager. I natt var det også tordenvær her, og det forklarer det kraftige regnet. Jeg hater å bli vekt om natten av tordenvær, men sånn er det ofte i juli. 

I går blomstret mine første valmuer/Papaver somniferum denne sesongen, og i fjor merket jeg de som var lilla med tråd så jeg visste hvem jeg skulle samle frø fra. Jeg har hatt mange av de som har vært rosa/ferskenfarget tidligere, og blant de har det vært noen få lilla. Så nå var det morsomt at selekteringen fungerte enn så lenge. Det kan jo dukke opp blomster av de i andre fargene også så klart, men nå er det de lilla jeg vil spare på heretter.


Til høyre øverst på bildet er det små frøplanter av gulbladede akeleier. De krysser seg vilt og uhemmet og noen ganger dukker det opp noen med spennende farger på bladene.

Jeg er helt forelsket i denne fargen!


Det er ikke bare jeg som liker valmuene, for det gjør humlene også. I år har det vært veldig mange humler i hagen her, og de er helt ville etter rhododendronblomster og akeleier. Siden jeg har mange av de har jeg sett veldig mange nå i sommer. Det er veldig gledelig!

Rosen 'Nuits de Young' har nesten samme farge som valmuene, men de står ikke rett i nærheten av hverandre.  Det kan jeg få gjort noe med senere.
Jeg skal samle inn flere av de lilla, og da kan jeg så noen av de der hvor den rosen står :)

Endelig så åpnet vannliljen seg helt i går. Det er også en knopp til på gang der :)

Denne 'Black Prinsess' satte jeg i dammen i forrige uke og da var bladene helt nede ved roten. Den har vokst seg opp til vannoverflaten veldig hurtig. Det er ikke bare blomstene jeg liker ved vannliljene, for jeg synes at bladene er så fine også.

En av de senere peonene til å blomstre. 'Krinkled White' heter den.

Her er beviset på at den ene lønnen som jeg klipte ned har overlevd! Jeg har lagt den rustne øyenstikkeren ved siden av den så ingen skal tråkke på den. Den er nemlig ikke så lett å se enda da den er bitteliten fortsatt. Jeg klipte den helt ned så det bare var en cm igjen. Heldigvis klarte den seg :)

Dette er en frøplante av akeleie som har fått helt  gule blader, og som er to år eldre enn de andre jeg viste. Jeg velger bare ut de som er spesielle, og det er morsomt å se de vokser frem. I år har jeg klippet av frøstandene på akeleiene, for nå holder det med frøplanter for en stund. De setter nemlig enorme mengder med frø.

Dette er Heuchera 'Caramel' som jeg kjøpte som pluggplante nå i vår. Den er sart, og jeg vet ikke om den overlever her. Men jeg må jo prøve, for fargen på den er så fin.

Nok en pluggplante, og den heter 'Champagne'

Denne har jeg hatt i flere år. Heuchera 'Electra' heter den. Fellesnevneren for disse plantene med lyst bladverk er at de skal vokse i skyggen. Til lysere bladverk de har til mer skygge vil de ha, og vice versa. De med mørke blader skal ha full sol!

I skrivende stund så øser regnet ned her igjen, så det er ikke slutt på regnet her enda . Jeg er glad til, for da slipper jeg å vanne. I dag må jeg gjøre rent inne, og da passer det meg helt utmerket med litt regn ;)

34 kommentarer:

 1. Så mange fine former og farger! Jeg lar meg inspirere og innreder med former og farger i møbler og interiør også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er morsomt å holde på med det inne også, selv om jeg gjør det mest ute i hagen. Men jeg er vekdig bevisst på farger inne også, og spesielt på de jeg ikke liker ;)

   Slett
 2. There is no doubt, Marit, that your garden is a source of ongoing and never-ending delight, and I am very happy to learn that the bumblebees think so too!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, and I'm so happy about it too. I don't know why they are so many this summer, but it's good anyway.

   Slett
 3. Ikke dårlig å hakontroll på valmuene! Fin farge, ja. På 'Nuits de Young' også! Skulle gjerne hatt den, men har hittil ikke funnet plass. Så, nedklipte lønner kan komme seg, altså. Kjekt å vite. Akkurat som roser, faktisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er faktisk ikke så verst ;)
   Jeg merket de med tråd, og da er det jo også litt flaks at de ble lilla. Den har fin fage ja. Tenk at jeg har en rose som du ikke har :)
   Ja, men det fungerer bare hvis den er klipt ned ovenfor podestedet. Hvis ikke vil den skyte frem med den grunnstammen den er podet på.

   Slett
 4. Din vandlilje er utrolig smuk - og hvor var det godt, at din løn overlevede. Din have må være et eldorado for alle humlebierne :-)
  Du viser så mange flotte farver og former!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen ganger er en bare litt heldig.
   Ja, det virker som de har mye "mat" her :)
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 5. Frø av valmuer ja, det var lurt. Sår du de rett ut om våren, eller starter du i potter inne på våren? Jeg går stadig forbi noen valmuer, men har ikke tenkt at jeg kan snike med meg noen frø av dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er lurt å ta noen frø av de. Jeg sådde de rett ut i fjor høst etter at de var modne. De må tas når de er helt modne for ellers så spirer de ikke.

   Slett
 6. Hej Marit
  Så fik du endelig regn, så kan du få gjort rent. Her regner det ikke, når jeg vil gøre rent, så det bliver ikke til så meget :) Med pæonerne er du ikke så langt fremme, mine er afblomstret.
  Jeg har en åkande magen til din, vandlilje hedder den åbenbart på norsk.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, endelig så fikk jeg gjort rent. Om sommeren er jeg mest ute, så rengjøring får vente.
   Denne peonen starter blomstringen veldig sent, så de andre mine er også avblomstret.
   Ja, vannliljer eller nøkkeroser heter de på norsk :)
   Klem

   Slett
 7. Så glad jag blir över att din lönn klarat sig. Vilken livskraft den visar. För övrigt så har du så mycket som blommar. Vacker färg på vallmon, fint med den matchande rosen.
  Idag har det regnat hela dagen här och det är ljuvligt för all växtlighet. Imorgon ska det bli sol och varmt igen men den här dagen har ändå hjälpt naturen väldigt mycket.

  Önskar dig en fin onsdag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så fint at den overlevde. Den viser mye livskraft ja. Tusen takk.
   Det har regnet mye her også i dag, men nå er det endelig slutt på det. Jeg forstår at du er glad for alt regnet. Når det blir så tørt, så hjelper det mye med en dag med regn.

   Ha en fin kveld du også, Anita!
   Klem, Marit

   Slett
 8. Hej Marit!
  Din vallmo är riktigt vacker, färgen är perfekt. Bilden med humlan blev så fin. Vi har också fått regn några nätter, och på dagarna är det varmt. Mina heuchera är extra fina i år, de har verkligen gillat vädret.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Fargen er veldig fin ja. Ja, jeg var heldig der. Heuchera liker dette været med mye regn ja.
   Ha det godt.

   Slett
 9. Hello Marit,
  Your poppies are pretty, I also love the peonies.
  The dragonfly is a cute addition to your garden.
  Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. I bought it for three years ago, and it "lives" beside my pond.
   Take care, and have a nice day!

   Slett
 10. Hej,så fin färg på din Vallmo inte konstigt du gillar den.Rosen med nästan lika kulör är även den så vacker.Vad härligt att Ni har fått regn det skulle även vi önska oss däremot så har vi jättevarmt haft nu ett bra tag.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej!
   Tusen takk. Ja, de to fargene er ganske like. Ja, det er så godt at vi har fått litt regn i det siste. Jeg håper at dere også får noe regn snart.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Flott farge på valmuene dine, også en humlemagnet. Vannliljen i dammen var virkelig vakker.

  ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de er også en humlemagnet, og det er jo godt for alle planter som er det. Vannliljer er flotte blomster ja.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Det er en rigtig god idé at gøre opmærksom på den lille Acer, for hvor kan man let komme til at ødelægge den plante,man allerhelst vil beskytte. Caramel sår sig selv hos os, så jeg er lidt overrasket over at læse, at den er sart oppe hos dig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er så lett å glemme den bort når den er så liten. Så for min og andre sin del har den fått litt beskyttelse i form av oppmerksomhet rundt den.
   Så stor forskjell fra deg til her når det gjelder en og samme plante. Jeg kjøpte en til i går og de vokser da på to forskjellige steder. Håper å få den til for fargen på den er helt spesiell.

   Slett
 13. Hei Marit

  Ja, det er med at have styr på farverne, den ferskenfarvede er nu også flot, men forstår godt den glæde ved den mørke!
  Flot arbejde med plugh-planterne - det er i sig selv morsomt at have planterne helt fra små og se det imponerende resultat!
  Vandliljer har en ualmindelig flot blomst - som din også viser:) Morsomt med den nye småbladede, måske den også når at blomstre?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den ferskenfargede er også flott, men den har jeg hatt i så mange år så nå vil jeg ha litt lilla inn i bedene her :)
   Ja, det er så morsomt å se de vokse seg til, og håper jo at de skal ha like stor sjanse til å overleve her.
   De har helt spesielle blomster ja, og flotte er de :)
   Det er vanskelig å si noe om det, men jeg tror nok at den ville hatt en knopp nå. Men jeg kan ta feil så klart :)

   Ha en deilig dag

   Slett
 14. Der er da fint den lille løn har overlevet og det ender nok med det er den du holder allermest af:)
  Flotte valmuer og fine blade på Heuchera! Her planter jeg som oftest Heuchera i skygge uanset hvilken farve bladene har, og de er gode til at overvintre, men måske har du mere ekstreme vejrforhold.
  Dejligt du endelig fik regn!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så morsomt at den har overlevd. Ja, jeg kommer nok til å være litt ekstra glad i den :)
   Tusen takk. Her er det mer ekstreme forhold ja, så det er ikke alle som overlever like godt her som hos deg.
   Ja, det er jeg veldig glad for. Regn i passende mengder er veldig godt å få :)

   Slett
 15. Hei Marit.
  En nydelig farge på valmuene dine og en nydelig farge på Nuits de yong. Det er så mange flotte roser. Jeg planter stort sett alle mine heuchera i skyggen. Takk for opplysningen. Heuchera med lyse blader skal jeg huske på skal stå i skyggen.
  God torsdag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise

   Tusen takk. Ja, det er et hav av vakre roser der ute, og en kan dessverre ikke ha alle :)
   Ja, sånn er det med heuchera. Dette har jeg lært av en ekspert på området, og det stemmer vet jeg av egen erfaring.
   Ha en fin dag.

   Slett
 16. Kære Marit
  Det kunne vel nok være flot med valmuerne og rosen sammen. Lækker farve.
  Hvor er det fint med den lille acer, men der er vel nok mange år forude, før den fylder igen. Du må være tålmodig.
  Flot vandlilje.
  Hvor er det dejligt for dig, at det regner. Her er det knastørt.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, jeg tror at det kan bli fint med de i sammen. Det kommer nok til å ta mange år før den vokser seg stor ja, men tålmodighet har jeg nok av :)
   Tusen takk. Ja, jeg er så glad for alt regnet som kommer nå, for nå er det bare små mengder. Huff, du behøver å få en skikkelig regnskur!

   Slett
 17. Hoi Marit, mooie bloemen in Noorwegen. Ik heb ook hortensias maar dit jaar komen er niet veel bloemen in.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Tusen takk. Jeg tror det kommer av den kalde vinteren, for når de fryser tilbake så mye så kommer de ikke med mange blomster i år.

   Slett