mandag 5. juli 2021

Frodige juli...

Til tross for tørke og høye temperaturer så er det frodig her. Vanning må til, men ellers klarer det meste seg bra i hagen nå. På lørdag var det 29 grader, og 27 grader i går, så vi fryser ikke. I natt kom det 2  mm med regn, men det monner ikke mye...

Jeg tok noen bilder i går fra hagen, og det synes at det er frodig her nå. Alt regnet vi fikk i mai har trærne rundt her hatt godt av, og det er ikke et eneste gult blad på noe tre.


Starter med to Iris ensata som vokser ved siden av hagedammen. De har stått der siden 2009, men de blir ikke noe større. Det betyr vel at de så vidt overlever her, men de blomstrer nesten hvert år. Iris ensata 'Gracieuse' heter de. 

Trippel iris. Den ser i hvertfall ut som det er tre i en blomst.

Austinrosen 'Munstead Wood' som begynner å få den mørke vinrøde fargen som er så fin på den.

Dette er den variegerte hortensia jeg kjøpte på matbutikken. Den starter knoppen som hvit, og så blir den mer og mer rosa.

Nok en hortensia...

Så er jeg ved dammen igjen. Jeg går frem og tilbake mange ganger i løpet av en dag, så bildene blir tatt til forskjellige tider i løpet av dagen når jeg husker på det. Jeg har jobbet mye i hagen i helgen ned både planting og beskjæring av trær. Nå er det JAS månedene (juli, august, september), og da kan en beskjære f.eks. lønner som er "blødere". Så i går klipte jeg en lønn som  nesten stengte for utsikten ut fra kjøkkenvinduet. Da måtte jeg ta frem beskjæringssaksene og klippe i vei. 


Dette er fra siden av dammen. Denne hvitbrokete lønnen har virkelig begynt å vokse etter at jeg la duk og grus rundt den for to år siden. Inntil da vokste den nesten ikke noe, og den fikk nok da for lite vann. Nå er det konstant fuktig under der da det fordamper lite, og det liker den. Acer campestre 'Carnival' heter den.
Lønnen til venstre er Acer pseudoplatanus 'Esk Sunset' som kanskje også må beskjæres litt. Den har også vokst mye de to siste årene. Den har potensiale til å bli høy, så jeg må nok klippe den snart.

Første hagehortensia som snart begynner å blomstre.
Hydrangea paniculata 'Early Sensation'. Den er alltid først ute med blomstringen av alle de hortensia jeg har.
Navnet har nok noe med blomstringen å gjøre :)

Utrolig men sant! Endelig en blomsterknopp på de vannliljene som har bodd i kjelleren i vinter. Jeg har fulgt med på at knoppen som har utviklet seg  mye i det siste. Den ville ikke åpne seg helt i går, men nesten. Håper den vil det en dag denne uken. Disse vannliljene/nøkkeroser/ Nymphea overlever ikke ute  i dammen om vinteren, men må inn i kjelleren de også. Der oppbevarer jeg de i plastbøtter under plantelys om vinteren. Jeg kjøpte en ny på gartneriet her om dagen da de hadde 30% rabatt på alt av stauder. Den heter Nymhaea 'Black Princess'. Det blir spennende å se hvordan den ser ut når den blomstrer her en gang.

40 kommentarer:

 1. Det visste jeg ikke at man kunne "overvintre" vannliljer i kjelleren. Jeg nyter de ute i elva, der er det en liten vik med både gule og hvilte liljer.

  SvarSlett
  Svar
  1. De vannliljene jeg overvintrer er kjøpt på nettet eller i et hagesenter. Hadde dammen min vært dypere kunne de overvintret ute, men siden den kun er på 30 cm på det dypeste bunnfryser hele dammen. Så derfor må de inn. De gule og hvite er "norske" vannliljer og tåler klima og vinteren ute. De jeg har kjøpt er ikke norske, men fra Nederland tror jeg.

   Slett
  2. Hva du veit Marit :) Jeg er så glad du øser av din kunnskap så jeg kan lære litt også!

   Slett
  3. Tusen takk, Lillian. Jeg har holdt på med planter i over 40 år, og da plukker en jo opp litt på veien.
   Bare hyggelig hvis du lærer noe :)

   Slett
 2. Det er en fantastisk tid lige nu, og alting vokser så det knager. Man kan godt have svært ved at følge med, når der både skal vandes, luges og beskæres, men det da godt du også får tid til at nyde alt det dejlige som trives så flot i din have.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det virkelig. Det vokser så en ser det fra dag til dag nå. Det er helt sant. Ja, jeg prøver å nyte det som skjer her midt i alt arbeidet :)

   Slett
 3. Everything is looking great, Marit. Thank goodness for irrigation. With lots of water and the kind of heat you are having everything should do well.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, I'm very happy about all the water I have accsess to. It makes it very easy to water my garden.

   Slett
 4. Så spennende at du fikk overvintret de vannliljene!
  Nydelig blomstring også 😀

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg måtte jo bare prøve 😊
   Tusen takk.

   Slett
 5. Hej Marit
  Fine iris ensata, jeg kan specielt godt lide den dobbelt. Men jeg var ekstra glad for billedet af din varigerte hortensia, jeg fik nemlig en stikling af en, da jeg havde besøg i haven. Den ser flot ud med blomsterne.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, den er fin, men den er ikke en ensata. Jeg fuåinner ikke igjen navnet på den. Så bra da! Da er det nok den samme. Blomstene er veldig fine på den ja.
   Klem

   Slett
 6. Så fine billeder Marit - alt er så frodigt. Det er spændende, at du har nøkkeroser i blomst. Den variegerte hortensia er vel nok smuk!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, alt er så frodig nå. Ja, plutselig så ville den ene av de komme med en blomst. Ja, den er så fin.
   Klem

   Slett
 7. Det er godt du har fri adgang til vand med de høje temperaturer.
  Altså... Marit... overvintrer du også vandplanter i kælderen? Med lys...??? Du er altså noget for dig selv (på den gode måde), og jeg må medgive, at det ser godt ud i bassinet, og sådan en nykkerose er noget så smuk, når den er åben.
  Din hvide løn er en rigtig eye-catcher :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en god ting ved å bo her, for vi har nok av vann selv om det ikke regner. Ja Lisbeth, jeg gjør det. Ja, og det vet jeg at jeg er 😂
   Nøkkeroser/vannliljer er helt spesielle blomster, og de blomstrer ikke så ofte her. Så jeg ble overrasket da den plutselig kom med en knopp. Tusen takk 😊

   Slett
 8. Your garden is wonderful, Marit. I love my pond as well and am waiting for nymphaea blooming. I think it's late this July. Mines winter in the deepest place of the pond. Your acer is lovely, such colorful.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. I guess your pond are deeper than mine. I have to take them in the basement every winter.
   I love this Acer very much.

   Slett
 9. Hei Marit

  Nydelige Ensata-iris! Derer også min erfaring at de ofte ikke rigtig bliver større. Egne frøsåede er derimod ofte vildt frodige:)
  Morsomt med dine vandliljer, ja, er der lavvandet må de ind, på denne måde kunne du faktisk have lotus!
  Kender du https://www.nymphaion.de/ - de har et enormt udvalg:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk. Det virker som de bare står på stedet hvil ja. Det er min erfaring også. Mine her har vært over en meter høye :)
   Ja, det hadde nok vært spennende å prøve ja. Nei, du vet jeg er ikke i EU, så jeg får ikke handlet fra de uten at det koster en formue ;)

   Ha en deilig aften

   Slett
 10. Fantastiska bilder från din blommande trädgård Marit. Ja tänk vilken värme vi har, i år igen. Och inget regn. Det är samma här- Jorden hos mig är så torr att den har stora sprickor, jag vattnar ingenting utan det får klara sig tills det kommer regn, om det kommer något. Dom har lovat regn inatt och på onsdag men det vill jag nog se innan jag tror på det.
  Hortensian du köpte i matbutiken var ett riktigt fynd. Vackra blad och dessutom vackra blommor.

  Önskar dig en fin måndag kväll och fortsättning på veckan!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita.
   Ja, det er nesten utrolig at det er sånn. Huff, det høres fryktelig ut. Her har det kommet 5 mm med regn i dag, og det er lenge siden sist at det regnet. Ja, sånn har det vært her også. De lover og lover regn, men det har ikke kommet mye her i det siste.
   Jeg er så glad for at jeg fant den :)

   Ha en fin ny uke du også!
   Klem, Marit

   Slett
 11. Fine oversiktsbilder fra hagen din, de er alltid inspirerende. Her trenger vi ikke vanne, det gjør overgartneren.

  Ha en fin dag i varmen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Her har det nå kommet 10 mm med regn på to dager, og det er jeg godt fornøyd med. Skogbrannfaren blir dempet litt om ikke annet.

   Ha en fin dag i regnet!

   Slett
 12. Det er en meget smuk blomst, du viser af ‘Munstead wood’. Den har Austinrosernes karakteristiske form, som jeg synes er så fin, og så holder jeg meget af den dybe vinrøde farve. Det var et godt køb, du gjorde i fødevarebutikken. Det er godt, at der altid er plads til en til 😀.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg er også veldig glad i Austinrosene, for formen, fargene og duften på de er helt spesielle. Den mørke røde fargen er så fin på den ja.
   Ja, ikke sant 😊

   Slett
 13. Hej Marit!
  Juli har börjat med en otrolig värme, i natt har vi fått efterlängtat regn, det behövdes. Du har så mycket fint, dina Iris har så vackra färger. Hortensian från matbutiken är riktigt vacker. När du klipper dina lönnar, klipper du runt om eller bara toppen. Har en vanlig som har vuxit lite för mycket de senaste åren. Idag blir det en solig varm dag igen.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det har det gjort her også. Vi fikk også litt regn i går og i natt, men det kan gjerne komme litt mer.
   Tusen takk. Jeg prøver å klippe både toppen og litt rundt. Jeg synes at det er litt vanskelig å klippe lønner, for de vokser så mye.
   Det er 24 grader her nå, så det er jo veldig fin temperatur nå.
   Ha det godt.

   Slett
 14. Hei Marit.
  Det vokser og gror hos deg også. Kunne gjerne hatt litt av sola di. Her kommer det skikkelige regnbyger. En trenger ikke å vanne. Munstead wood er nydelig. Jeg er også glad i disse austinrosene.
  God tirsdag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det vokser så det knaker. Mye regn i mai har gitt optimale forhold for vekst. Du kan få sol av meg, og så kan jeg få litt regn. Det hadde vært fint hvis en kunne bytte på været.
   Ja, den er så fin, og Austinrosene er mine favorittroser.
   Ha det godt.

   Slett
 15. Hei Marit.
  Flotte oversiktsbilder fra hagen:-) Kan se at det vokser og gror der du har lagt duk/grus, og hvordan det vokser til langs stiene. Godt at lønnene har fått det fuktigere.
  Her har vi fått mye regn, lyn og torden, så nå håper vi på litt lavere temperaturer:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,
   Tusen takk. Ja, det har vokst mye etter at de fikk duk og grus over røttene. Jeg tror at den liker det,
   Det har vi stort sett sluppet unna her. Det regner nå i kveld, men ikke noe torden. Det er meldt om litt kjøligere vær her fremover.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Love the fabulous photos. The waterlily shot is my favourite.

  SvarSlett
 17. Good morning dear Marit,
  It´s great that everything in your garden is growing so great!!! How different your weather is with what we have in Holland. Overhere a lot of rainfall and 21C. But it´s better as the years before when it was to hot and to dry.
  Have a wonderful day and enjoy the garden!
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good moning dear Marijke,
   Yes, it's very nice with good growth in the garden. Now it's 19 degrees, and it rained a lot last night with thunderstorms too. To hot and dry is terrible for the garden.
   Have a wonderful day in the garden you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 18. Vilken fantastisk trädgård du har!
  Vad härligt att du fick en blomma på näckrosen, vannliljen.
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det var flott at den fikk en blomst i sommer.
   Ha det godt!

   Slett
 19. Hello Marit,

  Your garden is looking beautiful. Lovely flowers and plants. We need to water our plants today, some rain would be welcome. Take care, have a happy day and week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eilern,
   Thank you. I hope you have got some rain. The garden needs rain after a dry period.
   Take care, and have a great day!

   Slett