onsdag 14. juli 2021

En spesiell opplevelse, og heucheratur til Lier...

Her om dagen skulle jeg innom en klesbutikk i sentrum her. Jeg hadde kjøpt og betalt det jeg skulle, og var på vei ut døra da jeg bråstoppet. Rett foran døra krøp en meter lang buorm/Natrix natrix. Tynn som bare det, men likevel en buorm. Jeg skrek og løp tilbake til damen i butikken. Hun lurte jo selvsagt på hva jeg skrek for, og jeg forklarte hvorfor. Da skrek hun også, for hun var like redd for orm som meg. Hun ble med meg ut, og da hadde ormen krøpet inntil en mur der. Like etterpå krøp den videre oppover en liten vei der. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg skulle treffe på en orm der, for det er mye trafikk og bare asfalterte gater. 

Det er mye vann på alle kanter her med bl.a. Numedalslågen som renner rett forbi og en bekk rett over veien der, så de må ha gode kår her. 

Jeg begynner å tro at jeg har ormetekke, for det er nesten årlig at jeg treffer på buorm et eller annet sted her :(

Nå håper jeg at min kvote med orm er fylt opp for i år!

Så til noe langt hyggeligere :)

Tradisjonen tro så dro jeg og to andre damer i går på tur til Blomster-Svein i Lier. Jeg kjøpte pluggplanter av han i april, og han hadde da et veldig godt utvalg. Nå hadde han enda flere sorter for salg, og det var stappfullt overalt både ute og inne i drivhusene. Dessverre blir det ikke mer nettbestilling hos han, for han fikk mer enn nok etter et prøveår. Det er posten sin feil, for mange steder nord i landet er det postlevering bare en gang i uken sa han. Så det har tatt for lang tid før pakkene har kommet frem, og da har plantene vært døde. Mye jobb og sure kunder. Posten tar ikke noe ansvar, og da blir det tap i steden for fortjeneste. Svein er langt over 70 år, så det er helt forståelig at han ikke orker å fortsette med det.

Jeg er så heldig at det er under en time for meg å reise dit, men det er jo trist for de som bor langt unna. Han har et unikt utvalg, så jeg forstår at folk reiser langt for å komme dit. Her om dagen hadde to damer fra Bergen tatt toget dit, og så kom de i drosje ut til han. Det tar ca. 7 timer  med tog én vei, så da er de ivrige :)

Hvis dere ser på linken  på siden her så ser dere hvordan det ser ut der. Det er kort og godt heuchera over alt der!


Dette er en av de jeg kjøpte, og den heter 'Mulberry'.
De andre heter 'Northern Exposure', og to forskjellige heucherella. x 'Golden Zebra' og x 'Sweet Tea'. De er en krysning mellom heuchera og tiarella, og skrives da med  x foran sortsnavnet. Det indikerer at de da er en krysning :)

Så litt bilder fra hagen. Astilber ved dammen

Speiling av huset ved dammen

Denne begonia overvintret i en kurv som de var plantet i fjor i kjelleren i vinter. I vår tok jeg de ut, og da var det liv i de.

Det samme gjorde denne.

De vokser i den kurven lengst bort. Dette er en sommerblomst som blomstrer uavbrutt hele sommeren. Femtunge kalles den her, eller Scaevola aemula på latin. Den finnes i hvit og rosa farge også.

Så litt mer lilla valmuer. Jeg ser allerede nå at det blir mye frø å sanke i høst av de.

Jeg hadde nesten glemt hvor fine disse også er. Godt at de sprang ut nå så jeg fikk sammenlignet de :)

Jeg har blitt veldig glad i denne fargen også.

Valmuer og heucherablomster.
I dag er det meldt om styrtregn, men så langt har det ikke begynt å regne enda.  Det kom 11 mm mens vi var borte i helgen, så det er jo bra med regn det.

40 kommentarer:

 1. Orm er heslige saker, her er det stort sett hoggorm om du møter på noen. I de årene jeg har hatt hund så har 3 stykker blitt bitt og alle tre har blitt det i nærheten av huset og ikke på skautur. Kanskje jeg skulle at meg en tur i det gartneriet, det er bare en snau time fra meg også. Men egentlig burde jeg vente til neste år, så jeg får se hva som overlever av det jeg har plantet i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de så absolutt. Huff, huggorm er enda verre enn buorm, for den er tross alt ikke giftig. Jeg har hørt at huggorm er veldig stedbundne, så de burde flyttes langt vekk hvis det er mulig. Ja, det er jo kjekt å kunne reise dit når det ikke er lengre unna. Vær obs på at noen av sortene der er ikke så herdige. Så spør en gang du skal dit hvem som tåler mest av de.
   Det er garantert fornuftig!

   Slett
 2. Men usch Marit, vilken upplevelse. Förstår att du skrek. Så märkligt att se orm vid en affär, på asfalten. Vi är också uppmärksamma på orm men det är mycket för att vi är rädda för att Lucy ska bli biten. Vi håller koll när hon vill gå in i högt gräs och försöker få henne därifrån.
  Så fint du har det vid dammen. Din ljusrosa Astilbe är ljuvlig, som ett rosa fluff. Och väldigt vallmoblommor.
  Här har det dragit in en enorm värmebölja och det kommer att bli en bit över 30 grader de närmaste dagarna så vi kommer att spendera dagarna i källaren. Jag går upp 05:30 varje morgon och går ut och vattnar i uterummet och på altanen. Då är det skönt och jag njuter. Men imorse hade det redan börjat bli varmt trots att det var så tidigt. Pust!
  Önskar dig en fin onsdag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Anita, det var ekkelt. Jeg hadde absolutt ikke forventet å se orm der, nei. Det forstår jeg veldig godt, for huggorm kan jo være farlig for hunder. Tusen takk. De lys rosa astilbene er jeg veldig glad i.
   Det samme har kommet hit, og det var 28 grader her før i dag. Du er virkelig tidlig oppe! :)
   Men jeg forstår deg veldig godt, for når det blir så varmt er det på morgenen at det er levelig.

   Ha en fortsatt fin uke!

   Klem, Marit

   Slett
 3. Marit, Marit, Marit, it's only a Grass Snake, completely harmless. Maybe it just wanted to sit with you and warm up for a while. Snuggle on your lap like a kitten! And you a brave gardener too. It is sad to hear of the effect the inadequate postal service has on that poor man's business, all totally out of his control, of course. At least you and your friends are able to go there in person and indulge your gardening whims. I am sure you rewarded him with lots of business. If you ask him nicely, in your sweetest voice, no doubt he will throw in a Grass Snake for free. Maybe they even eat snails!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yes I know, but it don't help me. I'm afraid of them anyway. I prefer that my to cats sit on my lap. Here in my garden I have seen them tree times, and that's terrible.
   Yes, it's sad about his business, and it's nothing that he can do about it. I have been a regular costumer there for many years. You are not nice to me, David ;)

   Slett
 4. Hej Marit!
  Vilken förskräcklig upplevelse, jag gillar inte heller ormar. Men att träffa på dem inne i stan är nog ganska ovanligt. Du har mycket fint som blommar, Astilbe är fin, har vit men den rosa är riktigt vacker.
  Heuchera är så fina, i år ser de ut att trivas riktigt bra. Värmen fortsätter hos oss, det skall bli runt 30 grader, det är för mycket för att man skall få något gjort.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marka!
   Ja, det var ikke noe hyggelig. Jeg tror at vi er gabske mange som ikke liker de. Det var helt merkelig å treffe på den der ja. Tusen takk. Astilber er så fine ute nå.
   Heuchera finnes det veldig mange fine av ja, og de ser ut til å trives veldig godt her også i år.
   Det gjør den her også, og det var 28 grader her i dag.
   I morgen må jeg vanne ute, men det blir også det eneste. Det er alt for varmt til å få gjort noe annet.
   Ha det godt.

   Slett
 5. Iiiik, igjen :o
  Kanskje man burde tatt en tur. Spesielt med Heucherella i kikkerten :) I år har jeg (henge-)begonia for første gang. Fortsatt usikker på om jeg liker de eller ei. De får en sjanse, og så kan jeg eventelt gi dem diskret bort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, iiik igjen ;)
   Jeg forstår ikke hvorfor jeg stadig treffer på de...
   Ja, jeg skal prøve ut de, for nå har jeg et bedre sted å plante de. De tåler ikke så mye sol, så kanskje det går bedre denne gangen. Jeg har tatt livet av noen flere av de før, for de tåler ikke like mye som heuchera.
   Begonia må helt klart tilvennes, men nå har jeg begynt å like de. Ja, ikke sant ;)

   Slett
 6. Hei Marit

  Ja, når man kender din skræk for slanger, så forstår man din reaktion, uventet at se snoge midt i byen - godt i var to om oplevelsen:)
  Flot udvalg hos blomster Svein han lader også til at have stor viden om de heuchera og heucherella han sælger!
  'Sweet Tea' er en personlig favorit for mig - jeg er begejstret over dens farver!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Karsten

   Ja, ikke sant, for det er bare sånn det er. Nei, det var vel ikke der jeg hadde forventet å se en snok nei. Det hjalp litt, og jeg fikk trøstet henne med at den ikke var giftig. Jeg har høyst ufrivillig sett alt for mange av de her, og spesielt på ettersommeren. Så nå er det gummistøvler som gjelder i hagen fremover ;)

   Ja, han har et veldig stort utvalg av de, og han kan veldig mye om de. Det er så morsomt å snakke med folk som han som kan så mye om de.
   Det er min favoritt blant de også. Jeg har prøvd den her før uten å lykkes, men jeg prøver igjen. Heucherella tåler mindre kulde enn heuchera, så det er mulig at det er for kaldt her for de. Fargen på de er helt nydelig ja.

   Slett
 7. Vad hemskt med ormen. Den måste ha rymt hemifrån. De ska ju inte finnas vilt på dina breddgrader.
  Så mycket vacker växtlighet du har, dina bilder är en ögonfröjd.
  Ha det bra i värmen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så ekkelt. Jo, den finnes vilt her og er helt ufarlig, men de er så ekle. Jeg liker de ikke i det hele tatt.
   Tusen takk.
   Ha det godt i varmen du også!

   Slett
 8. Hello,
  It must have been a surprise to see the snake in that spot, I assume it was harmless. Your flowers are beautiful, pretty plants and leaves. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it was a big surprise. They are totally harmless, but I don't like them. Thank you.
   Take care, and have a great day you too!

   Slett
 9. Hej Marit
  Uha så blev du forskrækket, det kan jeg godt forstå, det var da også uheldigt, at den lige var der, da du var i butikken.
  Ærgerligt at postvæsenet ødelagde Sweins gode idé, det er ikke altid nemt med post nu om stunder.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg ble virkelig forskrekket. Det var maks uflaks, men sånn ble det.
   Ja, det er så ergerlig at det har blitt sånn, men postvesenet er ikke slik det en gang var. Det blir bare dårligere hele tiden.
   Klem

   Slett
 10. Hei Marit.
  Jeg er like redd for orm som du. Ikke rart du skrek, det hadde jeg gjort også.Må være herlig å ha blomster svein så nærme.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det vet jeg at du er. Det var ikke en hyggelig opplevelse nei. Ja, det er så fint å kunne reise dit.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Så mye fint du har både av nytt og gammelt. Ja, jeg tror du må ha ormetekke, glad jeg ikke var der. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Huff, ikke si det da ;)
   Ha en fin kveld.

   Slett
 12. Stakkels dig, som hader slanger. Sådan set forstår jeg godt de handlende, som går uden om nethandel. Det er smart for os brugere, men må give de handlende en masse besvær.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg hater virkelig slanger, og nå håper jeg at kvoten er fylt opp for i år. Jeg vil ikke se flere!
   Ja, det er nok delte meninger om det der. Jeg liker begge deler :)

   Slett
 13. Slanger og Padder er jeg like bekymret for, så jeg skjønner godt reaksjonen din. Fine bilder fra havedammen og alle Valmuene i ulike farger.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange som har det sånn, og det er jo en liten trøst opp i det hele. Tusen takk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 14. Stakkels dig med snogen. Jeg kan ikke lide slanger, men snogen er ok. Vi har nu ikke nogen, så jeg kan sagtens være kæk.
  Det er vist godt for mig, at jeg ikke bor i nærheden af sådan en heuchera-mand. Der er noget helt særligt over bladplanter, synes jeg. Synd at det ikke virkede med nethandel, men han skal godt nok have ros for at forsøge. Han er jo ikke helt ung, kan jeg forstå.
  Det er godt, du støtter ham med fine indkøb.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Snoken ser ut som en ekte slange, og det er det som er problemet. Jeg vet at den ikke er farlig, men det hjelper ikke. Ja, ikke sant ;)
   Det kan du nok ha rett i, for det er utrolig mange flotte planter han har. Jeg er også veldig glad i alle typer bladplanter, for de er jo fine hele tiden. At de kommer med blomster er bare en bonus. Ja, det er jo så synd, og spesielt for de som bor langt unna. Norge er et meget langt land, så det er forferdelig langt å kjøre for mange som bor langt unna. Ja, han gjorde et godt forsøk, men det gikk dessverre ikke.
   Nei, han er ikke helt ung, så jeg tipper vel at han er nærmere 80 enn 70 år.
   Ja, jeg må jo det :)

   Slett
 15. Herregud! - en snog. Du må da have en ordentlig slange-fobi for at være så ræd for en harmløs snog, Marit.
  Forstår godt det er svært at sende planter, når posten kun kommer frem én gang om ugen. Det er det samme her, og man undrer sig stadig over det skal kaldes service! Til gengæld har du åbenbart nemt ved at komme på besøg i den dejlige (læs:farlige) planteskole hos Svein, og det må du bare være glad for.
  Sommeren fortsætter med varme og regn, så alting ser så dejligt ud hos dig!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Ulla, det er det jeg har. Jeg forstår at den ikke er farlig, men det hjelper ikke meg. På toppen av det hele har jeg en svigersønn som har en slange. Jeg har aldri sett den, og har ingen planer om det heller. Den er også helt ufarlig.
   Posten har blitt helt elendig, og det synes jeg er merkelig når en tenker på hvor mye netthandel det er nå i forhold til før. Service kan det knapt kalles ja.
   Det er så hyggelig å besøke "farlige" Svein, så det er bare en glede ja.
   Nå er det bare varme som gjelder her, og det var 29 grader i går. Tusen takk.

   Slett
 16. Jeg tror aldri jeg har sett buorm! Har sett lite orm, i det hele tatt, selv om vi ble advart om at det var huggorm langs skoleveien da vi var barn. Så en huggorm ligge og sole seg på snøen i påsken for noen år siden. Takk for alle de vakre blomsterbildene du viser! Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det tror jeg på for de finnes nok ikke over alt. Den har også forskjellige navn rundt om i landet. Vannsnok og snok eller buorm. Huggorm er kanskje mer utbredt enn buormen ja.
   Tusen takk, og fortsatt god sommer til deg også!

   Slett
 17. I'm sorry the worm scared you, Marit. It is strange that they live next to people.
  I love your poppies, they look beautiful. I also collect seeds for the next year. I have collected сarnation seeds.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. Yes, it's very strange, and it's a lot of traffic there too.
   Poppies are very beautiful, and they produce a lot of seeds. So nice!

   Slett
 18. Stackars dig och stackars orm - den måste förirrat sig. Såg faktiskt en stor snok i våras men jag var övertygad om att den var av plast och placerad där med vilje tills trädgårdsägaren sa - ser du ormen... Jag ser sällan ormar här hos mig men har i vår sett många kopparödlor och de är ju inte nåt farliga :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Den må ha vært helt forvirret, ja, men samtidig visste den hvor den skulle "gå".
   Ja, både snok og kopperorm er ufarlige, og jeg vet jo det. Men min ormeskrekk er irasjonell, og da vil ikke logikken være med når jeg ser en orm... ;)

   Klem, Marit

   Slett
 19. I understand your horror because I'm afraid of snakes too!
  You have beautiful flowers in your place!
  Greetings

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are terrible. Many people are afraid of them. Thank you!
   Greetings

   Slett