tirsdag 1. juni 2021

Mange forskjellige trillium, og litt annet...

 Det er virkelig trilliumtid nå i slutten av mai, for nå blomstrer de over alt her. Jeg har ikke navn på alle, men det får så være.

Trillium eller treblad som den heter på norsk er en staude jeg liker veldig godt, og jeg har samlet på de i mange år. Det står at den skal dyrkes i skygge og i  dyp jord, men her vokser flere av de rett i sola og står i grusblandet jord. Oppå jorden er det duk, og med grus/singel oppå der igjen så holder det godt på fuktigheten. Det forklarer vel hvorfor de overlever med såpass  mye sol. Det beviser også at de er tilpasningsdyktige :)

Dyp og veldrenert jord har de, så det ser ut som de trives her. Ikke alle står i sola, for jeg har også noen som står i dyp skygge. Alle vokser og trives, og det er vel det  viktigste.

Trillium kurabayashii med sine vinrøde blomster og spesielle blader. Navnelapper blir dratt opp av skjærene her, så de får ikke stå i fred. Som det sees så er hosta på vei opp selv i dyp skygge som her. Andre hosta som får mer sol har foldet ut bladene for lengst.

Blå hvitveis/ Anemone nemorosa 'Allenii' 

Trillium flexipies og Primula juliae 'Schneekissen'

Denne har jeg fortsatt navnelappen på, og dette er T. simile.
Den er en av mine favoritter blant de :)

Dette er også en favoritt, nemlig min nye faste hagevenn. Den er her hver dag og er blitt ganske tam. Jeg har ikke før lagt ut mat til den før den er på plass. På søndag hadde vi besøk og vi satt i skyggen rett bak den, men den brydde seg ikke. Maten var det viktigste.

Den spiser opp mesteparten av maten til fuglene, men nå begynner det å bli en del insekter de kan spise. Det er spådd at det vil bli myggår i år pga. alt regnet som har kommet her. Så da vil fuglene ha nok å spise fremover. Jeg er ikke glad i mygg, så jeg håper at de spiser opp alle sammen ;)

Sinopodophyllum hexandrum. De er veldig fascinerende å se på før de folder ut bladene. Den ildrøde ved siden av heter Acer palmatum 'Trompenburg'

Trillium sulcatum tror jeg...

Trillium grandiflorum

Trillium grandiflorum 'Snowbunting' (forstørret)

Denne er kjøpt som T. rugelii, men jeg tror ikke den er det. Noen forslag?

Dette tror jeg kanskje er Trillium rugelii.
Sikker er jeg likevel ikke...
Navn eller ikke navn, de har uansett veldig flotte blomster. 
Her er en oversikt jeg fant over Trillium i Nord-Amerika.

I går jobbet jeg ute i finværet og plutselig fant jeg denne i blomst :) 
Den har i år satt ny rekord, for nå har den tre blomster for første gang. Paeonia obovata var. japonica

Den er en av mine favorittpion/peoner!

Denne ene her blomstrer for første gang i bedet bak kjøkkenet. Anemone nemorosa 'Blue Eyes' som jeg håper vil spre seg. Det blå "øyet" gjør den veldig spesiell :)

I går var det 29, 5 grader her, og det var 36 grader inne i drivhuset. Jeg fikk pottet om/plantet tomatplantene mine i mer jord, men da holdt det med varme for meg den dagen. Det var  nesten for varmt, men bare nesten altså. Denne varmen om sommeren er som regel  kortvarig, så det er bare å nyte den.

Her kommer en liten oppsummering av været i mai.

Nedbør : 173 mm

Dager med regn: 18

Dager med sol : 13

Høyeste temperatur : 29,5  grader 31. mai.

Laveste temperatur : - 2,6 grader 1. mai. 

38 kommentarer:

 1. Så smukke billeder, Marit! Dejligt at du har fået en fast ven i egernet :-) Din T. simile er vel nok flot!
  Tænk at I havde 29.5 grad i går - man skulle jo tro, at I havde fastlandsklima med de store udsving i temperaturen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, jeg er så glad for at den kommer her hver dag. Den er flott ja, og jeg er så glad i disse plantene. Jeg bor i fastlandet ja, for det er to mil til kysten her. Jeg bor i en dal med åser/fjell på begge sider og da blir det veldig varmt her når varmen endelig kommer.
   Klem

   Slett
 2. Hej Marit
  Flotte billeder af alle dine trillium, som du ved, er jeg misundelig. Sjovt at se din opdatering af maj måned, jeg har kun regnen at sammenligne med, vi fik knap 100, det varer lidt, inden I får tørke.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tusen takk. Ja, men du har så mye annet fint som jeg er misunnelig på. Så det er godt at vi begge kan være litt misunnerlige på hverandre ;)
   Ja, jeg måtte bare ta med den oppdateringen. Det er ekstremt alle veier, men sånn er det blitt. Det blir ikke tørt med det første, men det tørker hurtig opp når det nesten er 30 grader.
   Klem

   Slett
 3. Hej Marit

  Det var da en fantastisk varm dag, bliver varmen kan det hurtigt blive tørt, og nu er alle planter indstillet på at der er vand nok - ikke som i 18 hvor det var tørt hele sæsonen og planterne var ligesom mere forsigtige med væksten. - så vi håber på en blandet sommer - og myg, det kommer vi nok ikke udenom...:)
  Din ukendte Trillium kunne godt ligne en T. rugelii X T. vaseyi, altså en hybrid? - de krydser sig også i naturen, mange af denne type der sælges i Europa er ikke helt "rene". F1 hybrider, altså førstegangs-kryds, er ofte frodige og med noget større blomster, så netop disse bliver ofte udvalg i planteskolerne.
  Flot flot Paeonia obovata, Har undersiden af dens blade små hår er det subspecies willmottiae du har? den kan jeg godt forstå du er superglad for!

  Ha en dejlig sommerdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er egentlig alt for varmt, men det nytter ikke klage på det nå ;)
   Ja, det tørker hurtig opp hvis dette fortsetter. Myggen kommer helt sikkert i år :)
   Du har nok rett i det at den kan være en krysning. Jeg liker den godt pga. fargen.
   Det har jeg ikke undersøkt. Jeg kjøpte den for mange år siden på et plantemarked i Oslo. Da sto det bare obovata. Nå må jeg ut og se etter! :)

   Ha en deilig sommerdag du også

   Slett
  2. Nei, den hadde ikke noen hår på undersiden av bladene.

   Slett
  3. Så ligner den meget den der tidligere hed Paeonia japonica, nu er den P. obovata var japonica:)

   Slett
  4. Ok. Takk for info. Jeg blir svimmel av alt som skifter navn ;)

   Slett
 4. Hej Marit,

  Vilka vackra bilder på vackra plantor. Dina Trillium är alla fina men din vita pion och vitsippan 'Blue Eyes' blev favoriter bland alla bilder. Så fina.
  Otroligt vilken temperaturskillnad ni haft under maj, och tänk så anpassningsbar naturen är som hänger med i svängarna.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Tusen takk. Ja, her skifter det veldig fort, og plutselig er det veldig varmt her. Ja, det er helt sant :)

   Ha det godt!

   Slett
 5. Hello Marit,

  Your flowers are always beautiful. I love the Anemone Blue eyes. The Trillium is a favorite too. Lovely photos. Your squirrel friend looks very comfy sitting in the feeder. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. Yes, he seems to be very comfy.
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 6. The trilliums in the woodlands here have just about finished for the season, Marit, and those dreaded mosquitoes are becoming a biting nuisance, as they do each year. Many are eaten by helpful birds, but it sometimes seems that for every one that is eaten or whacked two more arrive for their feast of blood. I expect that you are especially troubled given the royal blood that flows through your veins, an especially juicy meal for the marauders. Of course, it is only the females that bite to suck blood. Males, as is always the case, are very well-behaved!

  SvarSlett
  Svar

  1. Yes, I guess the trilliums at your place are finished for the season, David. They bloomed a little earlier than here.
   My royal blood are a feast for the mosquitos. I hate them!
   Haha, I don't agree with you, beacuse males are not always well-behaved! I know very much about it! :))

   Slett
 7. Trillium er så attraktive, og du har en skikkelig samling! Jeg er fornøyd med at de trives i skyggen, for det har jeg nok av. Din Paeonia obovata imponerer. Ja, håper fuglene spiser opp all myggen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de så absolutt. Ja, det har blitt noen innkjøpt opp igjennom årene. Det har jeg veldig lite av her dessverre. Tusen takk. Ja, det får vi håpe på :)

   Slett
 8. 18 dagar med regn. Det är nästan så jag tror att Gotland slår det rekordet.
  Blue Eyes blev min växtliga favorit. Annars var det såklart den söta ekorren.
  I vår tidning stod i förra veckan att det kan bli rekordsommar när det gäller mygg. Om det tycker jag INTE.
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da, jeg trodde nesten ikke det var mulig... :(
   Da har dere også fått veldig mye regn. Ja, Blue Eyes er så søt, og det er ekornet også. Det sto det i avisen her om dagen også, så da vet vi hva som venter oss i løpet av sommeren. Jeg hater mygg, så da er vi to :)
   Klem fra Marit

   Slett
 9. It's always nice to visit your beautiful garden virtually!
  Greetings

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Ela!
   Greetings, Marit

   Slett
 10. Det er næsten for meget med over 29 grader, synes jeg, og jeg kan se på dine billeder, at solen har været skarp. Heldigvis er planterne godt vandet ;-)
  Din Paeonia obovata er åh så smuk. Og den lille hvide anemone med blå midte er vel nok sød. Du har så meget, der blomstrer nu.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alt for varmt, og jeg hadde vært mer enn fornøyd hvis det var 20 grader og sol. Ja, plantene er godt vannet enn så lenge. Tusen takk. Det er så vakker ja. Jeg har mange peoner, men den er absolutt en av mine favoritter. Den er også søt ja, og helt spesiell. Jeg håper det blir flere enn denne ene :)

   Slett
 11. Du har jammen flotte Trillium i hage din, jeg har bare sett dem på bilder. Søtt liten ekorn som nok trives godt hos deg og maten den får.

  Ha en fin dag i solen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! De er sjeldne å se så mange kjenner ikke til de. Jeg tror den trives, for den er her hver dag.

   Ha en fin solskinnsdag!

   Slett
 12. Hei Marit.
  Det må være den gode og fuktige jorda som gjør at Trilliumen trives i full sol?
  Skjønner godt at den hvite peonen er din favoritt. Den er virkelig vakker !
  Ha en fin dag i sola/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,

   Ja, det er nok det. Det tror jeg om ikke annet :)
   Den er vakker ja, og at den kommer med en ekstra ny blomst i år er veldig fint.
   Ha en fin dag i sola du også!

   Slett
 13. Hej Marit!
  Det blommar fint hos dig, både Trillium och Pioner. Den jag fastnade för är anemonen Blue Eyes, så vacker.
  Solsken och varmt idag igen, igår var det lite svalare väder.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, den er så vakker. Sånn er det her også, men ikke fullt så varmt som det var her om dagen.
   Ha det godt.

   Slett
 14. Wow, så vackert! Vilken fantastisk hage du har.
  Ni har nästan gått från vinter till sommar inom en månad.
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er helt sikkert at vi har, og det blir som et sjokk når det skifter så fort.
   Ha det godt!

   Slett
 15. Jeg nyder alle dine trillium og andre specielle planter på din - og andres - blog, for her i haven er der ikke så velordnede forhold at jeg kaster mig ud i den slags anskaffelser lige med det samme.
  20 grader er faktisk lidt for varmt synes jeg, men tænk at du arbejdede i drivhuset på sådan en dag!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det forstår jeg veldig godt at du venter med de, men du kan jo være heldig og finne noen på et hagemarked. Jeg trives best med temperaturer fra 15-20 grader når en skal arbeide i hagen. 29 grader er alt for varmt.
   Ja, jeg måtte bare gi tomatplantene er jord, men det var helt klart feil dag å gjøre det på.

   Slett
 16. Den hvide pæon kunne sagtens blive min favorit. Hvor er den smuk. Desværre går det lidt for hurtigt med pæonblomstringen, hvis det er meget varmt. Men bladene er heldigvis også fine.
  Vejret hos jer er da næsten af lave med alt det nedbør, I fik i maj efterfulgt af ekstremt høje varmegrader.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den kan nok være manges favoritt akkurat den. Tusen takk. Ja, sånn er det ofte når det blir veldig varmt midt i peonblomstringen. Ja, bladene er dekorative de også. Det er ingen mellomting her virker det som.

   Slett
 17. Hello Marit!
  Beautiful peonies! I love squirrels, they are lovely animals.
  Have a nice evening.
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   Thank you! Yes, they are so lovely to watch. Have a nice day.
   Hugs!

   Slett
 18. Good evening dear Marit,
  The Peonia is a gorgeous one! I love it. Great to see your garden!
  Have a wonderful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett

Litt snø pynter veldig opp...

 I går kom det helt uventet litt snø. Det startet på formiddagen, og det varte helt frem til kvelden. Det var så lett og luftig snø, og det ...