torsdag 10. januar 2013

Mine innendørsdiller...

For nesten to mnd. siden skrev jeg om at jeg hadde kjøpt mange stiklinger av hoya. Jeg må si at jeg var veldig spent på om jeg ville få de til å danne røtter.Jeg husker jeg før pleide å sette en plastpose over potta for å få det fuktig nok for stiklingen. Nå har jeg et sånt "plantetelt" hvor jeg har lysrør over plantene og dette er det plast over så det blir som et lite telt med varme inni. Alle de 17 stiklingene jeg hadde har fått røtter! I går pottet jeg tre av de over i større potter, dvs plastampler som jeg en gang i tiden har brukt til fuchsia. De passet helt supert til formålet. De er ikke pene, men det får ikke hjelpe. Jeg måtte nemlig få hengt de opp, for her må nå stueplanter henges opp, for vinduene mine er stapp fulle av alt mulig. I går hadde jeg opprydning og komprimering av de og flyttet rundt på det som var for å få bedre plass. Det er omtrent som å tro på julenissen når jeg innbiller meg det ;-))) Jeg har fra før en relativt stor samling av clivia, men det er ikke den vanlige oransje jeg har. Neida, det er hvite og gule blomster på de jeg har, og jeg har også sådd noen som har variegerte blader. I går når jeg var nede i kjelleren kom jeg på at jeg har jo også frøplanter av clivia som jeg sådde i fjor i januar som fortsatt står der nede. Jaja, sånn er det når diller tar helt overhånd... ;-))

Hvit clivia

Men tilbake til hoyaene. En av de stiklingen jeg kjøpte har skikkelig flotte variegerte blader. Jeg blir helt vill når jeg ser sånne blader!

Dette bildet er tatt med blitz så det skinner litt vel mye, men da synes også bladene bedre. Er de ikke lekre? ;-))

Denne heter Hoya carnosa 'Splash'. Jeg brukes masse vermiculite som jeg blander med jord for å få jorden mer porøs. Hoya skal ikke ha så mye vann, så en må være litt forsiktig med vanningen. Det samme stellet skal Clivia ha, så dette er stueplanter som passer for de som ikke alltid husker på å vanne stueplantene ;-))
Disse tåler å bli litt glemt bort!

43 kommentarer:

 1. Så artig at du lykkes med dillene dine Marit.
  Men nå er jo du veldig flink med planter og blomster.
  Flott bladverk, det blir spennende å følge med på disse.
  Klem fra Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ikke skryt for mye, jeg tar da livet av noe jeg også. Det er ikke alt som overlever her heller. Ja, nå gleder jeg meg bare til blomstringen :)
   Klem fra Marit

   Slett
 2. Lekker er ordet! Tror aldri jeg har sett Hoya med variegerte blader för.

  Innendörsplanter er det heller sparsomt med her. Hadde massevis når jeg bodde i leilighet tidligere, nå for tiden er det ganske god plass i vinduskarmene.

  Ha en fin torsdag! Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det hadde ikke jeg heller sett før. Jeg må ha noe å stelle om vinteren men om sommeren får de ikke allverden av stell ;)

   Ha en fin kveld, klem!

   Slett
 3. Vackra blommor! Gillar verkligen färgen, mild.

  SvarSlett
 4. Det var en lekker hvit Klivia, jeg har den orange. Kjekt at du har fått røtter på Hoyastiklingen, blir spennende hvordan blomstene er.
  Inneplantene får bedre stell om vinteren enn ellers i året.

  Ha en fortsatt fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er lekker, og som du vet så er jeg veldig glad i hvite blomster. Blomstene er rosa tror jeg. Ja, sånn er det her også ;)

   Ha en fortsatt fin kveld!

   Slett
 5. Lekre! Det er ikke vanskelig å forstå at dette kan bli diller. Nydelig Clivia! Nå blir jeg minnet på at jeg har en Clivia, vanlig oransje, som står på et soverom i kjelleren og ikke har fått vann på en stund. Hoya har jeg ikke noen erfaring med. Men det er jo så mange ulike typer, med de vakreste blomster, som små kunstverk mange.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke så vanskelig å få til det. De er flotte når de blomstrer de oransje også. Håper at du får blomster på din som står i kjelleren da. Ja, de ser ut som små kunstverk de blomstene.

   Slett
 6. Jeg har kun en clivia med orange blomster, men den hvide der er da meget finere, den kan jeg godt lide, men også din hoya med brogede blade er da helt fantastisk.
  Dejlige diller du har :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes også de hvite er finere enn de oransje. Ikke for det, jeg likte veldig godt de oransje før jeg oppdaget de hvite og gule av de.

   Slett
 7. Heldige deg. Jeg er er en skikkelig plantedøder når det gjelder de som bor inne... God kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da, det må du da ikke gjøre ;-)
   God kveld til deg også.

   Slett
 8. Du smitter med din store glæde ved planter, Marit :-) Hvor er det spændende at læse om dine clivia med hvide og gule blomster og om dine hoya! Jo, de er meget lækre! Dit hjem må ligne en hel botanisk have.
  Klem og en god aften til dig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å smitte andre! ;-) Det kan nok til tider minne om en botanisk hage eller jungel her. Min mann klager over at han ikke får sett ut av vinduene ;-))
   Klem, og ha en god aften du også!

   Slett
 9. Jau, kjempelekre!!!! Guri kor flinke du er til alt.....heilt imponert.
  Den kvite Cliviaen var heilt nydelig. Det er kjekt med diller.Vert lett angrepa av det sjølv, av og til kan det vere litt travelt når det hopar seg opp :))

  Ha ein strålande kveld.

  Klem frå MarJE.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, diller er det litt for lett å bli angrepet av. Hyggelig med diller.
   Ha en fin kveld du også!

   Klem fra Marit

   Slett
 10. Hvor er den hvide klivia smuk. Jeg kender kun den orange, og den har nægtet at blomstre her, hvor vi bor nu. Der hvor vi boede før, havde vi en glasdør ud mod vest. Det var kliviaen rigtig glad for. Hoya stiklingerne ser da fine ud. De skal nok komme til at tage sig godt ud i amplen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,de kan være vanskelige å få i blomst. De skal behandles på en spesiell måte, så de er ikke av de enkleste å få til.
   Jeg håper de vil like seg i ampelen, ja
   !

   Slett
 11. Takk for hilsen hos meg! Flott Cliva og Hoya! Jeg har en vanlig orange Clivia - og håper jeg får blomster i år... Har vanlige Hoya med mørke blader også, men jeg liker veldig godt de varigerte du har vist her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de varigerte hoya er flotte. Jeg elsker alt med varigert bladverk, så jeg falt pladask når jeg så den første gangen.

   Slett
 12. Splash, så lekker! Du har dine grønne fingrer, alle 17 med rot. Utrolig hva du får til. Blandt mine har nok ingen røtter enda og to har gått tapt. Slik går det når de ikke får plastpose en gang..
  Clivian ser helfin ut, finns det hvite og altså? Hos meg er det knopp i min vanlige oransje, knoppen er hvit men nå har jeg lært meg at det kun er i begynnelsen. Ja, ser frem mot sommeren og treff, lupiner skal jeg helt klart plukke enda mer av i sommer. Noen dilla skal man ju ha om vinteren og. Ha det godt i vinternatten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror nok at dette teltet jeg har har æren for røttene på de så fort. Men en plastpose og varme gjør samme nytten. Når den får grodd seg stor skal jeg ta stiklinger av til deg, og kanskje rote de også ;-))
   Ja, clivia ser hvit ut helt til knoppen skifter farge.
   Vi får plukke masse lupiner til sommeren :-)
   Ha det godt du også!

   Slett
 13. Clivia er ei flott plante, hadde en stor en, Orange selvfølgelig, men den fikk ullus og da gikk den rett ut selv om det var minus 20 ;)
  Kunne sikkert ha reddet den, men ullus var realt ekkelt, grøss.
  Ha ei nydelig helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de kan nok får ullus, selv om det har jeg ikke fått på mine. Men jeg har hatt det på andre planter og vet hvor ekkelt det er. En kan bli kvitt de med å dyppe en q-tips i rødsprit og ha det på ullusene. Det skal funke, men de er ekle og siglivede.
   Ha en fin helg du også!

   Slett
 14. Rigtig flot clevia - kender kun den appelsinfarvede. Ønsker dig en god fredag / week-end:) Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, de aller fleste kjenner kun til den oransje. Ha en fin fredag/weekend du også!
   Klem Marit

   Slett
 15. Fin clivia!Visst är det skoj att ha lika men olika, fast de med variegerade blad tycker jag ofta ser sjuka ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen av de kan se litt syke ut. Men det er sånn de skal se ut, og da er de jo ikke syke! ;-))

   Slett
 16. Åh, så fin Clivia du har! Visste inte att det fanns vita./Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jo, det finnes både hvite, gule og noen som nesten er rosa.

   Slett
 17. Hej Marit!
  Jag skulle behöva lite inomhusväxter. Här hos dig blev jag inspirerad.
  Allt gott
  Annika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Annika! Det var hyggelig at du ble inspirert til å skaffe deg noen flere stueplanter. Noe må vi ha å stelle med mens vi venter på våren ;-))
   Ha det godt!

   Slett
 18. Hvit clivia var flott og ikke så vanlig. Clivia med varigerte blader høres ennå sjeldnere ut - spennende! Lekre blader på den hoya'en også! Inneplanter er gøy, spesielt om vinteren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den er nok ikke helt vanlig, og de med varigerte blader har jeg aldri sett i salg, bare på bilder på internet. De plantene jeg har som har varigierte blader har jeg sådd selv med frø fra Kina.
   Det er en skikkelig tålmodighetstest, for de vokser ikke akkurat fort ;-))
   Ja, en må ha noen inneplanter å stelle nå om vinteren for å dempe suget etter vår og sommerblomster :-)

   Slett
 19. Powodzenia w hodowli kwiatów. Ten co kwitnie, jest śliczny. Pozdrawiam.
  Lykke til i kulturen av blomster. Dette hva blooms er nydelig. Hilsen.

  SvarSlett
 20. Kjempelekre planter. Jeg har ikke sett hvit clivia før. De selges vel ikke i vanlige blomsterbutikker?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, den ene der kjøpte jeg faktisk hos Mester Grønn blomsterbutikk for en del år siden. Men de andre har jeg sådd selv. Det tar ca 5 år fra de spirer til de blomstrer. Ikke noe for utålmodige folk dette ;-))

   Slett
  2. :) nei det er nok ikke for utåmodlige sjeler...men der er jeg faktisk veldig tålmodig! :) Har en plante som jeg sådde for tre år siden(husker ikke navnet i farten) Den står i kjøkkenvinduet og jeg venter på at den skal få blomster.Er en eksotisk sak,fikk frø av sønnen i huset. Artig at det ble en plante ut av det. Nå har jeg tittet på innstillinger på bloggen for å få frem sånn svar under kommentarene slik du har, men jeg finner ikke ut av det...vet du hvordan man stiller det slik? veldig kjekt å kunne svare på spørsmål ol så det blir en sammenheng i innlegget. :)

   Slett
  3. Hyggelig at du også er en tålmodig sjel! :-)
   Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg, for jeg vet faktisk ikke hvordan det ble sånn her på bloggen. Men jeg antar at det har noe med å bruke den siste versjonen av blogger, for det var ikke sånn her før heller. Da skrev jeg navnet på den jeg svarte først i innlegget, så det ikke ble noen misforståelser :-) Prøv å se på innstillinger igjen, og bruk siste versjon. Se også på innlegg og kommentarer. Der står det på min blogg innebygd kommentarplassering. Noe annet kan jeg dessverre ikke klare å finne ut. Jeg er ikke så god på data, dessverre :-)

   Slett
 21. Hei Marit! Jeg har så lenge vært på jakt etter hvit Clivia, og ble så glad når jeg fikk se det her hos deg. Hvor fikk du tak i dét? Selger du frø eller stiklinger?
  Takk for flott blogg!
  Mvh, Mari.

  SvarSlett