tirsdag 8. januar 2013

Sågalskap eller ikke...

I går fikk jeg endelig sådd noen frø. Det startet med blobeger, Rhodochiton atrosanguinemum. Den må jeg ha hvert eneste år.


Det som var så morsomt i går var at på denne planta som jeg viser bilde av her, så satt det masse store frøkapsler med modne frø. Jeg tok den inn i høst, for jeg så da at den hadde frø men da var de ikke modne. Etter å ha stått i kjelleren siden i oktober, så har de nå modnet. Jeg hadde glemt at jeg hadde egne frø, så jeg har i tillegg til de også kjøpt mange frø av disse. Sånn går det når en ikke helt har oversikten... ;-)
Denne er en av de jeg viste bilder av her om dagen fra kjelleren min. Jeg har 5 planter som jeg har klart å overvintre så langt, så jeg kan til og med ta stiklinger av disse og formere opp hvis frøsådden skulle svikte helt ;-))

I går sådde jeg frø i 7 isbokser, og det er bare begynnelsen. Det er ca. 20 frø i hver av de, og jeg kommer nok til å så ca 300 frø. Jeg sår de på den måten, og prikler de siden over i egne små potter. I fjor hadde jeg rekord i antall ferdige blodbegerpolanter. Hvis jeg ikke husker feil hadde jeg 90 ferdige planter i mai . I fjor plantet jeg fire frøplanter i hver potte, men det ble alt for mye. så i år skal jeg bare ha tre i hver potte, det er mer en nok.

Disse bildene er tatt 10. mars i fjor og som dere ser så er det fortsatt snø ute da. Men det var en veldig tidlig vår her i fjor, så derfor gikk det bra med å ha bare ha på litt varme i drivhuset om natta.

Her har jeg priklet frøplantene over i egne potter.

I tillegg til blodbeger sådde jeg også kjempeverbena eller Verbena bonariensis i går. De er satt mørkt i kjøleskapet, og der skal de stå en stund til de evt. spirer. Jeg har aldri prøvd å så disse, men har lest at de kan være vanskelige å få til å spire. Jeg leste på frøposen at de skal ikke ha lys mens de skal spire, så derfor står de i kjøleskapet.
Så de må nok ut og inn av kjøleskapet noen flere ganger innen de gjør det. I fjor høst tok jeg stiklinger av de plantene som jeg da hadde ute i hagen. De har klart seg alle sammen, og de kan være greie å ha som "backup" hvis de jeg har sådd ikke vil spire. Det gjelder å helgardere seg ;-))

Verbena

Noe som jeg har glemt å skrive opp er at jeg en god tid før jul sådde helleborusfrø. Jeg bestilte noen fra Jelitto i Tyskland, og sådde også mine egne frø som jeg høstet i sommer. De skal egentlig såes ferske, men jeg la de i kjøleskapet med en gang i sommer. Så jeg håper at de vil spire. Det er alltid spennende med frø av litt vanskelige sorter. Alt annet spirer jo nesten uansett, så det er morsomt med litt utfordringer!

Men som nevnt så er dette bare begynnelsen på såingen i år. Jeg bestilte masse frø her om dagen fra England, bl. a. Paeonia rockii. Om de andre jeg har beskrevet er vanskelige, så er de bare barnematen i forhold. De skal først legges i fuktig vermiculite i en pose eller en krukke med lokk på. Jeg leste at disse frøene kan ta opptil 3 mnd før de danner røtter, og så skal de i kjøleskapet i 3 mnd før de så skal plantes i jord. Så dette blir spennende! Det kan da ta inntil 3 år før de blomstrer, så dette er ikke for de som er utålmodige ;-) Jeg vet jo ikke om jeg får det til, men det er morsomt å prøve uansett.

Hvor mye frø jeg har her vet jeg ikke, men det er mye. Sånn går det når en er hagegal, og frøgal på en gang. Men det er en morsom hobby som absolutt anbefales til de som ikke har prøvd det før. Få ting slår det å drive frem egne planter fra frø. Jeg viser her et bilde av mine elskede juleroser som jeg sådde for flere år siden med frø kjøpt fra Jelitto.

Helleborus 'Blue Metallic Lady'

Dette som jeg har skrevet i dag er et innlegg til Aud på Dal,  Show your # 3

42 kommentarer:

 1. Jeg er imponeret over alt det du har sået. Jeg har desværre ikke meget succes med såning, så det gør jeg ikke meget i. Din Blue Metallic Lady er meget smuk.
  Jeg undrer mig lidt over, hvad du skal bruge alle dine blobeger planter til, det er da godt nok mange, du får ud af det.
  God dag til dig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var da synd at du ikke har hatt suksess med å så tidligere. Men du kan fortsatt prøve vet du! Jeg forstår at du undrer på hva jeg skal med så mange planter. Jeg selger mange av de, og jeg er også leder i det lokale hagelaget her, så noen av de blir også donert bort til våres planteauksjon som vi har i mai. Dette er populære planter som mange vil ha, så det er som regel ikke noe problem å ha mange av de ;-) Jeg gir også bort til naboer og til min mor, så plantene blir hurtig borte ;-)
   Ha en god dag du også!

   Slett
 2. Jeg har ikke hatt frögalskap tidligere, men i 2012 ble jeg også smittet:-) Jeg har forelöpig ikke prövd meg på sånne vanskelige ting som Peoner og sånt, men det kommer vel snart det også. Blodbeger har jeg ikke hatt tidligere, men fikk frö i velkomstgave når jeg ble medlem i Svenska Trädgårdsamatörerna i höst. Håper jeg får de til, for de er så nydelige!
  Nydelig var den Helleborusen du viser også! Jeg har sådd Helleborus Niger og Helleborus foetidus i år, håper jeg får de til.
  Skal bli spennende å fölge med på hva du sår videre!
  Ha en fin tirsdag! Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en smittsom, men veldig morsom "syke"! håper du får til å så blodbeger da! De er så vakre, og blomstrer hele sommeren.
   Ja, helleborus er også så flotte planter, at de må en ha mange av i hagen.

   Ha en fin tirsdag du også, klem!

   Slett
 3. Du er sandelig flittig men kan godt selv mærke kriblen for at komme i gang med frøsåningen :-) Rosenslynger eller Blobeger er fantastisk flot, og jeg ligesom Lisbeth, er da nysgerrig efter hvor sådan en mængde skal være? Pæon såningen er lidt af en thriller men mon ikke dine meget grønne fingre nok skal få det til at lykkedes!
  Klem Rose

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er tiden for frøkløe nå! Som jeg sa til Lisbeth, så selger jeg og gir bort mange av de. Jeg trenger ikke 90 planter selv... :-D
   Ja, det skal virkelig bli spennende å se om jeg får spiring på peonfrøene. Jeg har aldri før prøvd det, så det kommer du nok til å få lese om :-)

   Klem Marit

   Slett
 4. Det er en skøn hobby du har, og jeg glæder mig til at følge dine små planter. Din blodbeger er vel nok smuk, og bladene ligner tobakspibeblomstens blade. Jeg er ikke så flink til det med at så, og det bliver om regel kun til tropæolum, tropisk snerle og Susanne med det sorte øje. Klem og en god tirsdag til dig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en hobby som egentlig er en livsstil. Her går det i planter året rundt. Men det er en flott hobby som gir mye glede. Ja, den kan minne om den du nevner. Jo, men det er jo en fin ting at du sår så mange planter! Det er en god start :-)
   Klem, og ha en god tirsdag!

   Slett
 5. Du lykkes virkelig med blodbegersådden! Jeg har opplevd å få dårlig spiring noen ganger, men da tror jeg at det har vært frøene som har hatt dårlig spireevne. I fjor brukte jeg egne frø og de spirte bra. Verbenafrøene er det også snart på tide å få i jorden, ja.
  Jeg har prøvd meg på peonfrø, ikke akkurat rockii, men veitchii og delavayi. Det tok tid, inn og ut av kjøleskap, men de spirte og det ble planter av det. Så nå kan jeg begynne å vente på blomstring.
  Lykke til med årets frøsådd!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig viktig at frøene til blodbeger er skikkelig modne, for ellers vil de ikke spire. Spennende om du får blomster på dine peoner. Det gjelder å ikke gi seg, ja!

   Slett
 6. Vad roligt att ha kommit igång med frösådderna. Jag har bläddrat lite håglöst bland mina frön (feber!), men vänta bara. Snart så är jag piggelin igen, då ska fröna sås. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er morsomt å være i gang igjen med frø og jord. Får håpe at du snart er i form igjen, så du får sådd dine frø :)

   Slett
 7. Du er kommet godt igang med frøsåingen. Det var en lekker peon som du har kjøpt frø til, er imponert over tålmodigheten din.

  Ha en fortsatt fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er lekker. Skal en begynne med sånt må en virkelig være tålmodig, ja!

   Ha en fortsatt fin tirsdag du også!

   Slett
 8. Jednym słowem, szykujesz się do wiosny. Ja niestety nie mam warunków do wysiewu nasion, bo mam tylko parapety do umieszczenia na nich pojemników. Są one jednak prawie w całości zajęte przez kwiaty w doniczkach. Pozdrawiam.
  I et ord, forbereder til våren. Jeg har dessverre ikke vilkårene for så frø, fordi jeg bare nødt til å bli plassert på vinduskarmer er beholdere. Men de er nesten helt okkupert av blomster i potter. Hilsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. To wstyd, że nie mają miejsca, aby tak sobie. Ale to jest przytulny, z mnóstwem kwiatów na parapetach też.

   Slett
 9. Hej Marit
  Det er da spændende med dine Rockii pæoner. Glæder mig til at følge den videre skæbne for det hele. Har selv haft en vis succes med alm pæon (lactiflora) hvor jeg såede på friland om efteråret. Men på din måde har du nok mere kontrol med hele processen.
  Held og lykke ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten, ja det er spennende om jeg får de til å spire. Jeg har aldri prøvd å så peoner før, så utfallet er ikke så sikkert. Men det er moro å prøve. Jeg har tre av denne i hagen fra før, men de har aldri blomstret. Jeg tror at det er for kaldt her, men jeg håper stadig på det hver sommer ;)

   Slett
 10. Så masse frø du har sådd, har du alle de frøplantene selv, eller gir du bort noen ?
  Ser dere har masse sne,
  bygda vår Elvegård i Skjomen ligger 3 mil sør om Narvik, og her er det veldig lite nedbør, men ute i byen Narvik kan det ligge masse sne i forhold.
  Om sommeren er klimaet mye varmere enn i Narvik, litt merkelig er det sia det er så kort avstand.

  Så derfor er skjomen veldig populær blant hyttefolk og camping turister, de trekker hit om sommeren.

  Vi kan få tidlig vår her somregel , men også det motsatte som i fjord, da kom sneen i mai.... når vi ville ha vår, selv om den ikke lå lenge på bakken da ;

  Ha en fin tirsdag.

  Lisbeth ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror kanskje du har misforstått meg. Jeg sådde frøene i går, så de bildene er fra i år. Jeg har ingen frøplanter nå. Jeg sår så mye for jeg selger blodbegerlanter på våren. Noen gir jeg bort til hagelaget og til slektninger, og naboer.

   Ja, det er rart hvor stor forskjell det er på korte avstander. Det er litt merkelig ja. Får håpe du ikke får masse snø i mai igjen!
   Men uansett blir den jo aldri liggende lenge da.

   Ha en fin kveld!

   Slett
 11. Wow, du er i gang :) Har hatt en del data trøbbel etter at nymaskina kom i hus, får ikke fram bloggen din og noen andre også. Hmmm, skjønner ikke alt det nye ;) Bruker chrome som nettleser, men vet ikke om det er det som er ugreit. Men nå gikk det fint.
  Finfin uke til deg, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hørtes irriterende ut. Det finnes ikke noe verre enn datatrøbbel! Det er mye nytt med nye pc ja, så det er mye som må forstås på rette måten ;-)) Synd at du har trøbbel med min blogg da, men fint at du kom inn i dag :-)
   Ja, jeg er i full gang med såing, det hører januar til. Ha en fin uke du også!

   Slett
 12. Jeg har også sådd blodbeger, for første gang. Håper på spirer, for denne planten er jo så flott.

  Lykke til med årets sådd :)

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg virkelig at du får de til, og det er alltid spennende første gangen en sår noe nytt. Lykke til!

   Klem!

   Slett
 13. Jag önskar att jag var en frö-såare. Tänk, så mycket fint man kan få då. Men jag är alldeles för slarvig för sånt pillarbete.
  Hej från Törnrosa

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye pirk med å så frø ja, og prikling er egentlig det verste jeg gjør. Men det må til, så der har en ikke noe valg når en sår. Men det er en morsom hobby, og det er mye fint en kan så.
   Ha det godt!

   Slett
 14. Sågalskap er ein deilig galskap!!!! Det var litt av ein produksjon av Blodbeger du har. Men dei er så fine så det blir nok ei fantastisk blomstring hos deg.
  Eg og tek inn mine om vinteren og dei lever i beste velgåande. Dei er veldig lette å ta stiklingar av så det gjorde eg i fjord.
  Peonen var kjempefin, håper den vil spire.
  Gled meg vidare til å sjå på frøsåddane dine...dette er heilt supert lesestoff for meg. Eg både hagegal og frøgal sjølv :D

  Ha ein god varm kveld.

  Klem MarJE.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har bare blitt mer og mer for hvert år. Jeg har faste kunder som kjøper ferdige planter, så mye av de går nettopp til deg. Flott at du også overvinter blodbeger, så det er jo en grei måte å ha klare planter på.
   Ja,d en peonen har jeg hatt lyst til å så flere ganger. Jeg har tre stk i hagen fra før som er bitte små, men de har aldri blomstret. Jeg håper jo at de vil gjøre det en gang. Ja, hagegal og frøgal hører godt i sammen :-D Godt at vi er flere der!

   Ha en god og varm kveld du også, klem!

   Slett
 15. Oj oj oj. detta skulle min koloniväninna se hon älskar den blomman.
  Ha det så gott.
  Kram Meta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok flere enn meg som elsker den blomsten. Den er utrolig vakker med sine nesten svarte blomster.
   Ha det godt. Klem Marit

   Slett
 16. Så artig at du har sådd så mye. Jeg er fortsatt litt forsiktig og prøver å ikke så mer enn jeg rekker over. Var nok litt vel beskjeden i fjor, så i år kan jeg kanskje prøve meg på flere planter. Håper du har det fint. Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en skal rekke over det også, ellers er det mye jobb til ingen nytte. Men du kan jo så litt til i år og se hvordan det går :-)
   Ha det fint!

   Slett
 17. Sådde blodbeger en gang,så reiste vi bort i påskå og da vi kom hjem var de død :o( Kansje jeg skal prøve på nytt.For ei fin julerose :o)
  Lykke til med såinga.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de kan en ikke reise i fra, for da tørker de fort ut dessverre. De trenger relativt ofte vann. Takk for det!

   Slett
 18. Så flott morplante du hadde i sommer.
  Jeg har også sådd Blodbeger for første gang og er spent på om jeg får de til.
  Lykke til Marit, det blir vel flere innlegg om frø og spirer nå fremover fra deg, meg og mange flere, det drar seg mot gode tider he he.

  Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg var fornøyd med den. Den hang i halvskygge, ogd et ser ut som de kanskje trives bedre med det enn i full sol. Så gøy at du også har sådd for første gang i år. Alltid spennende med nye frøprosjekter! Det blir nok ikke det siste innlegget om frø fra hverken meg eller deg tenker jeg ;-))
   Det er gode tider fremover nå ja!

   Klem

   Slett
 19. Lenge leve frøgalskapen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en deilig galskap som jeg ikke ville være foruten! :-)

   Slett
 20. He, he du er en ekte frøgal ja. Skal bli spennende å følge med deg.
  Hyggelig at du vil være med på utfordringen min :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er nok det :) Hyggelig å få være med!

   Slett
 21. Spændende at følge et lille frø - til en smuk plante / blomst. Ønsker dig en god dag:) Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en spennende prosess! Det er nesten utrolig at noe så lite kan bli til en fin blomst! :-)
   Ha en fin onsdag! Klem Marit

   Slett