tirsdag 10. juli 2012

Nok en dille...

Det er en vanskelig balansegang mellom det en liker veldig godt, og til det som kan klassifiseres som "dille". Det begynner å gå opp for meg at her i gården begynner det å bli veldig mange diller. Jeg bare ramser opp:
Hosta, Heuchera, Astrantia, Hemerocallis(dagliljer), Iris, Helleborus(juleroser), div. Anemone nemorosa (hvitveis), div. Hepatica(blåveis), Paeonia (peoner), liljer og til slutt min "nye" dille Astilbe. Ikke rart at hagen her begynner å bli stapp full. Nå er det ingen flere ledige plasser i noen bed untatt der jeg utvidet bedet i vår med heller ved siden av. Der er det satt av plass til helleborus. Tenkte en gang å importere noen flere fra Danmark. Så den plassen er reservert. Basta bom!!!!

Jeg har ingen planer for flere bed, bare utvidelse av eksisterende bed. Jeg har x-antall hosta som står på vent, så de bør komme i jorden innen det er høst. Jeg har dessuten en kjempestor haug med bark som må flyttes på innen høsten den også. Pluss husmaling, etc. etc. Armene krangler for tiden og vil egentlig ikke gjøre noe som helst. Så det er bare å vente til formen er bra igjen.

I dag regnet det ikke før i ettermiddag, tenk det! Når sola var fremme var det så varmt og høy luftfuktighet at det gikk nesten ikke an å trekke pusten. Det er nesten flom i Lågen igjen (som vanlig) nå på sommeren. Ikke så rart når en tenker på hvor mye regn det er kommet i det siste.Tilbake til astilbe dillen. I flere år nå har jeg bestilt astilber fra Zimtrade og har også kjøpt flere på hagesenterene. Nå blomstrer de og de er så vakre. Tror jeg har snart 20-30 stk. av de. De er så pene i bladverket, at de er nesten like fine uten blomster.

'Astrid Lindgren'

Blomst på Hosta 'Frances Williams'

22 kommentarer:

 1. Ja, det har sina sidor att hamna i ett "dille". Själv har jag också haft en del dillen i mina dagar, men nu försöker jag att hålla emot, så gott det går! Man kan ju inte ha allt!! Men så bra som du lyckas med dina astilbe förstår jag, att du gärna vill ha fler!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke lett å motstå dillene, nei. Men det må begrense seg snart. Som du sier, en kan ikke ha alt.
   Ha en fin dag!

   Slett
 2. Ja du, disse dillene.....de blir fler og fler her også:-) Astilbe er nydelige og passer jo bra sammen med fler av de andre du liker. Jeg har forelöpig bare to slags Astilbe i hagen, men det skal bli flere......må bare lage flere bed först:-) Mine Frances Williams blomstrer også nå. Jeg synes de er så fine de hvite blomstene.
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sånn det pleier å gå. Da må en som regel lage nye bed for å få plass til alle plantene. Ja, jeg liker også de hvite blomstene på denne hostaen. Klem Marit

   Slett
 3. Sånn er det å være hagegal. Tenker nok det blir flere bed hos deg etterhvert jeg :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Er redd for at du har rett der :-) Hagegale må bare lage flere bed, for det er så mange fine planter å få kjøpt...

   Slett
 4. For et utrolig fint "forside-bilde" du har laget deg=) Det likte jeg veldig godt. Artig med forskjellige diller, og blomster er jo ikke den verste dillen man kan ha. Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Det er tatt ved siden av dammen her. Ja, blomsterdille er ikke den verste en kan ha :-)

   Slett
 5. Astilber er så flotte, skjønner godt at det har blitt en dille. Jeg har bare to stykker, så jeg trenger ikke utvide bedene av den grunn.
  Min Astrid Lindgren holdt på å stryke med etter de to harde vintrene vi hadde. Heldigvis er det liv i den, og jeg håper den tar seg opp igjen. Den er så nydelig, min har bare knopper enda.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte dem rosen i fjor, og den klarte seg fint i vinter for da var det så mildt her. Den er en nydelig rose ja, ser nesten ut som marsipan.

   Slett
 6. Det er herlig å ha dilla! Det gir en utrolig flott følelse i kroppen!
  Skjønner deg veldig godt, for Astilber er veldig fint!

  Klem Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, diller er gode å ha. Astilber er flotte stauder som passer sammen med så mye. Klem Marit

   Slett
 7. Takk for svar, Marit om min rose. Astilber er vakre, men visste ikke at det finnes så mange slag. Jeg har flere mellom roser og synes det passer fint. Vakre bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har nok formulert meg litt dårlig. De er ikke alle forskjellige sorter, men jeg har så mange astilber totalt her. Kjøper gjerne flere avd e hvis det er en farge jeg liker veldig godt.

   Slett
 8. Astilber er en flott sensommerblomst her, har en god del av de, men tror ikke det har blitt dille her enda. Men liker absolutt over gjennomsnittet :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, en kan like mye av planter uten at det blir en dille. Men plutselig går det opp for en at det er jammen blitt en ny dille... :-)

   Slett
 9. Jeg får også sånne diller på løpende bånd, men det kan se ut til at du er hakket "verre" enn meg :) Alltid kjekt når noen tar den litt lengere, så kan jeg føle meg nesten normal :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, du kan få sagt det. De kommer på løpende bånd ja, ikke lett å motstå noe som helst for en stakkars hagegal. Godt at du er normal da ;-)

   Slett
 10. Ja nie mam problemów z sadzeniem nowych kwiatów, bo po ostatniej zimie mam sporo pustych miejsc. A może jakieś pojemniki rozwiążą problem. Róże są śliczne. U nas też upały nie do zniesienia. Pozdrawiam.
  Jeg har ingen problemer med planting av nye blomster, fordi etter sist vinter, jeg har mange tomme seter. Hva er noen containere vil løse problemet. Roser er vakre. Vi har også varme uutholdelig. Hilsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er lett å plante nye blomster. Her er det ikke så varmt som hos deg. Her har det vært mye regn i det siste.

   Tak, to jest łatwy do posadzić nowe kwiaty. Tu nie jest tak gorąco jak w was. Było dużo deszczu ostatnio.

   Slett
 11. Man får jo hele tiden øje på nye fristelser, så jeg er meget enig i, der nemt opstår en ny dille!
  Jeg har masser af plads i min have endnu, da jeg først rigtig de sidste par år, er begyndt at samle planter til min have. Måske du skulle begynde at lave hængende haver lige som vinderen i Chelsea Show Garden :0)
  Dejlige billeder du har taget!
  Sommerhilsner
  Rose

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fristelser overalt! :-) Jeg har god plass jeg også, det er bare å fjerne mere gressplen! Ja, hengende haver er nok en god ide når jeg slipper opp for plass her. Klem fra Marit

   Slett