torsdag 21. juni 2012

Lønner i hagen del 1

Som nevnt før, så er jeg veldig glad i både trær og busker. Men det er sånn med meg at jeg ofte får dilla på enkelte planteslekter som f. eks hosta og heuchera. Da kjøper jeg alt jeg kommer over av de. Sånn er det med lønner også. I fjor prøvde jeg å telle de jeg hadde og tror at jeg kom til over 20 stk. med stort og smått. Noen av de er selvsagt like, men hvis en teller hvert tre blir det så mange. Her kommer en presentasjon av to av de.

Acer palmatum 'Dissectum Garnet'

Denne kjøpte jeg i fjor og den har klart seg fint gjennom vinteren. De er faktisk merket med H3, men det skal en ikke ta for en sannhet. Den overlevde der jeg bodde før også, og der var det H5. Her jeg bor er det etter sonekartet H4, så for de som har lyst til å prøve seg på denne lønnen og bor i H4-5 er det verdt et forsøk.
de liker sol, og bør plantes solrikt for ellers mister de den flotte rødfargen på bladene.

Acer palmatum 'Dissectum Viridis'

Denne ble innkjøpt på Vegge gartneri nå i sommer, men antar at den også vil klare seg fint her. Er bare litt engstelig for snøbrekk pga. den tette krona på den, men jeg får heller vasse i snøen til vinteren og hjelpe den hvis det skulle komme mye tung snø. Disse lønnene har også et ekstra pluss, og det er selvsagt fargen på høsten. Få trær blir så fine som lønnene, så det er noe å glede seg til.

14 kommentarer:

 1. Så flotte lønne-trær du har. Hvis Viridisen din klarer vinteren, vil jeg gjerne lese om det i bloggen din - da er det håp for flere nemlig. :) Den kunne jeg godt tenkte meg. Ha en strålende dag i solen. Anne Kari

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, da skal jeg prøve å huske på å skrive om den til våren igjen. Jeg er nesten sikker på at den vil klare seg hos deg. Ha en fin kveld!

   Slett
 2. Nydelige :). Vegge har sååå mange fine palmatum! Jeg skal ha et til terrassen, men klarer ikke å velge. Hagesenteret står for tur til et besøk, de har et enormt stort utvalg. Dissevtum viridis er på listen, orange dream og et påar til. Målet er et tre som er limefarget mesteparten av sesongen. Formen på din viridis var kjempelekker! Jeg må også ha noe som svever litt høyt oppe, alle dimensjoner må utnyttes til fulle :) Mye oppe og ikke noe nede gir rom for underbeplanting :)

  Venter spent på din A. campestre carnival :) Jeg kjøpte A. platanoides Drummondii i fjor og jobber for å få parasollfasong på grenene. Den har dessverre blitt angrepet av noe rustaktig, ikke pent...!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har de virkelig. Ikke lett å velge nei, når de har så mange. Jeg har ikke sett noen som er limefarget hele sesongen, så den viridis er nok et alternativ til det også. disse er jo oppstammet og podet på en annen stamme. Naturlig så vokser disse lavt nede ved bakken.

   Ja, den kommer en dag den ja ;-) Det var synd med din drummondii da. Min har heldigvis ikke fått noe sånt.

   Slett
 3. Kjekt med så stor hage at du har plass til mange trær, lønnene dine er vakre i farger og vekstform, spesielt den røde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå begynner det snart å bli fullt her også dessverre. Men har ennå plass til noen trær til. De har en vakker vekstform disse oppstammede lønnene.

   Slett
 4. Dette var vakre lønnetrær. Den lysegule rylikken min heter Achillea hybrid Anthea. Kjøpt på Gjennestad.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for svar. Da vet jeg i hvertfall hva jeg skal lete etter.

   Slett
 5. Det var 2 veldig lekre lønnetrær :) Vi er også spesielt glade i lønn, men har ikke så mange som deg. Enda :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at dere også er glad i lønner. Du kan jo fortsatt skaffe deg flere ;-)

   Slett
 6. Hvor er de smukke.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for din søte kommentar. Ha en fin weekend!

   Slett
 7. Må si du virkelig har en flott hage og den røde lønnen var lekker. Forsto først nå at det er du som også har Hosta bloggen. Ha en god St.Hans!

  SvarSlett
 8. Takk for det! Ja, det er nok jeg som har hostabloggen også :-) Ha en fin søndag!

  SvarSlett