søndag 2. mai 2010

Mange nye vårbilder

Hepatica 'Prickel'
Narcissus 'Ice Follies'
Helleborus 'Queen of the Night'

Dobbel helleborus
Primula veris

Primula vulgaris

Hvit kuleprimula og blader av Helleborus 'Pasific Frost'

Lilla kuleprimula
Dagene går kjempefort, men jeg får i hvertfall gjort noe ute. Er nå ferdig med grovrydningen i bedene. Har bestemt meg for å grave opp staudene i den ene skråningen med dagliljer og iris, og sprøyte med roundup der. Det er så mye krypsoleie der at det nytter ikke å luke.
Rosene over den skråningen ser helt døde ut. Vet ikke om jeg gidder å plante nye. Jeg synes roser er kjempefint, men når de bare dør så vet jeg ikke om det blir flere. Jeg er så glad i Austinroser, men det virker ikke som det er klima for de her. Og da vil jeg ikke ha noen! 'Heritage' som står i skråningen ved garasjen har klart seg i fire år, og det er nok kun fordi den står i le. Der har jeg ikke plass til flere planter, så det blir nok ikke flere roser der.
Jeg var på Kongsberg her en dag og fant meg en ny syrinbusk. Den heter 'Primrose' er jeg er spent på om den virkelig blir så gul som på bildet. Knoppene skal i hvertfall være gule.

14 kommentarer:

 1. Eg vert aldri mett av å sjå på bilder av vårblomster.

  Det spørs om krypsoleia bukkar under for ei dose Roundup, eg har ialle fall dårleg erfaring med den. Det beste hadde vore å eit middel som er "bereikna" på m.a. soleier, men då må du nok sikkert snakke med ein som har gyldig sprøytesertifikat til å gjere jobben (bonde/gartnar etc.)for eg trur ikkje at slike middel er å få kjøpt i "hobbypakningar".

  SvarSlett
 2. Eg er også skuffa over Austinroser, bur i Hordaland - H2, så det burde kunne gå. Har ei som heiter William Shakespeare, men ho kjem med ei stakkars grein. Må nok satsa på noko meir robust. Faktisk er rosene veldig tunge også, stilken klarer mest ikkje å bera dei.

  SvarSlett
 3. Den blåveisen der har jeg aldri sett før - herlig!
  Det er deilig med vårblomster, farger og dufter som tyter opp av jorda, vi har ei herlig tid nå, det er nesten så jeg skulle ønske den kunne stå stille en liten stund så en kan rekke å nyte:))
  Synd med rosene dine!

  SvarSlett
 4. Flott vårblomstring hos deg :-)

  SvarSlett
 5. Herlige bilder av vårblomster.
  De julerosene dine er bare helt mmmm.....

  SvarSlett
 6. Hm. Jeg har opplevd at Austin-rosene klarer seg meget bra. Praktisk talt uten snev av nedfrysning, noe som ikke kan sies om roser som teoretisk skulle ha vært herdigere.

  Eksempler: Redoute, Grace, Malvern Hills, Geoff Hamilton, Winchester Cathedral, Brother Cadfael etc.

  SvarSlett
 7. hajal, jeg har en nabo som er bonde, så jeg kan få han til å hjelpe meg. Så jeg skal nok bli kvitt de!

  SvarSlett
 8. solfrid, ja en skulle vel tro at de ville trives hos deg?
  Egentlig rart at de ikke trives i en så mild sone.

  SvarSlett
 9. Marit, ja mai skulle vare dobbelst så lenge som den gjør. Våren er en herlig tid!

  SvarSlett
 10. Villrose, ja en skulle jo tro at det ikke var så stor forskjell fra deg til meg, men her trives de bare på meget lune steder. Jeg tror jeg går over til peoner i steden... ;)

  SvarSlett
 11. Ja, peoner er iallefall 'herdige', det ville jo egentlig bli ganske lekkert med peoner på toppen av den skråningen !! Skal jammen vurdere det selv, fordi jeg ikke er god til å klippe roser. Iår har jo gubben klipt ned 'rubbel-og-bit' så det som lever blir greit, resten kan bli erstattet av peoner, men de er ganske dyre, da !! EN ny i året, kanskje.

  SvarSlett
 12. Sikler over vårblomstene dine, Marit. Enig med hajal, blir aldri mett!

  SvarSlett
 13. Bjørg, ja det går nok mot utskifting av noen roser. Peoner er ikke så dyrt da, jeg importerte de fra Litauen. 12 stk. til 1000 kr inkl. frakt. Har også kjøpt tre som var noget dyrere fra peonmannen. Men nå venter de bare på å komme i jorda bare varmen kommer...

  SvarSlett
 14. Berit, ja vårblomster er noe eget. Etter en lang og kald vinter får en nesten ikke sett nok på de... ;)

  SvarSlett