mandag 10. mai 2010

Hvor tålmodig går det an å bli...

Dagene går kjempefort, og jeg synes ikke at jeg får gjort alt som jeg har planlagt. Enten er det kroppen som streiker, eller så er det været som ikke innbyr til haging. Men det nytter ikke å klage, jeg får ikke gjor noe med det uansett ;)

I går prøvde vi å få opp hageteltet, men det ble bare med stativet. Det blåste så fryktelig, at vi fant ut at det var best å vente med duken. Vinden var så iskald at det var bare å gå inn og fyre i ovnen. I dag er det 10. mai, og det uten at det har vært for mye varme enda. Jeg misliker sånne iskalde vårer, for sånn var det i mai i fjor også. Nå vil jeg ha varme!

I dag har jeg fått plantet agurk og tomatplanter i 7 murerbøtter. Var på gartneriet i går og kjøpte noe de kaller for Superflorajord. Den er mye luftigere enn billigjorda og er dessuten blandet med mye sand. Den er bare forbeholdt grønnsakene, og det gikk akkurat en sekk på 150 liter i dag.

Etter det begynte jeg på det som overskriften henspeiler på, nemlig prikling av hostafrøplanter...
I februar fikk jeg tak i hostafrø av varigerte planter, og sådde de i isbokser. I dag begynte jeg på den fryktelige jobben med å prikle ørtenhundre og fjaksen frøplanter. Dette er frø av krysninger, og det blir ca 10 % varigerte blader av 100 frø, resten blir grønne...
Begynte veldig optimistisk med bare en frøplante pr. potte, men det ble det fort slutt på...
Har hittil bare priklet en halv isboks og det ble over hundre små frøplanter bare av den halve boksen... Så jeg lurer egentlig på hvor tålmodig jeg er som gidder sånt. Det må jo ta mange år å få frem planter av disse, for de er ørsmå. Hjelpe og trøste...
Jaja, det er bare å innse at hostagalskapen har fått en ny dille. Skal bli morsomt om 5 år eller så og se hvor store de har blitt, og om de lever i det hele tatt... ;)

12 kommentarer:

 1. Hostabarn kan vokse forbausende fort om du er snill med dem, jeg mener Helen sa tre år før utplanting i bed. Jeg har planta ut noen treåringer, men det er synd å si at de ruver i terrenget. Men så har de måttet ta til takke med min stemoderlige behandling, forstås.

  SvarSlett
 2. Høres angivelig spennende ut, og siden stauder kan såes ute, kanskje jeg faller for fristelsen .. engang.... Ja, det er jo så kaldt ute med denne vinden.

  Primula kan jo også såes ute, så her er muligheter. Husker ikke hva jeg har sådd på hytta, og vet heller ikke hvordan de har klart vinteren, men regner med å kunne kjøre dit i pinsehelgen, hvis jeg er flink til å trene riktig.

  Ha en fortsatt fin dag, tross isvind. Det snør heldigvis ikke, som det gjør i Bergen, sier de på radioen. !!

  SvarSlett
 3. Vi kan helt trygt slå fast at du er over gjennomsnittet tålmodig :) Men noe av iveren må nok tilskrives hostagalskapen. Veldig moro det du holder på med, det blir artig å se reultatene av sådden etterhvert.

  Ja, nå er vi lei av å fryse! Går fremdeles med ull på meg jeg, inne også. Ikke mange dagene ullen har vært unødvendig i år. Men tross alt har det så smått blitt vår :)

  SvarSlett
 4. I går gjorde jeg det samme som deg bare i mye mindre skala. Jeg priklet noen av mine hosta barn, men har ennå noen igjen som må prikles senere. Jeg synes de var så små, men de vokste så lite nå at jeg tenkte kanskje de trengte bedre jord. Jeg har jo aldri sådd hosta før og vet egentlig ikke hvordan de vokser som frøplanter. Jeg lurer også på hvordan jeg skal gå frem etter dette. Lar du dem vokse videre i pottene i flere år før du planter dem i bedene? Men du setter dem vel ut etter hvert? Og hva gjør du når høsten kommer?

  SvarSlett
 5. Berit, ja det kan nok hende at de kan vokse fortere enn det jeg trodde. Det var veldig forskjell på størrelsen på de, så det kan virke som det ligger i genene allerede som frøplante.
  Tre år går jo fort. Får prøve med litt god gjødsel, kanskje det hjelper på veksten :)

  SvarSlett
 6. Bjørg, ja det er fint med staudesåing, for den kan gjøres både inne og ute. Ja, takk og lov at det ikke snør her, da hadde jeg blitt deppa.

  SvarSlett
 7. Ninni, ja det er morsomt med denne hagegalskapen, for den har mange rare utslag ;)
  Jeg går godt kledd jeg også, har ikke tenkt å pådra meg noe forkjølelse. Det er fort gjort i dette iskalde været.
  Ja det går sakte fremover i hagen, men som du sier det har i hvertfall blitt vår og bart!

  SvarSlett
 8. Marit, det er absolutt en fordel å la de få vokse seg litt store, for de var ikek så veldig store disse frøplantene mine heller. Kunne nok ventet en uke eller to til.
  Jeg kommer i løpet av sommeren til å plante de over i egne staudepotter. F.eks i firkantpotter på 10 X 10 cm. Da skal jeg sette de i skyggen, og la de stå ute i vinter. Da vil de jo spire igjen til våren så sant de ikke har dødd i løpet av vinteren da. Det er et forsøk verdt. Det er første gang jeg sår hosta selv, så jeg vet ikke så mye mer enn deg :)

  SvarSlett
 9. hosta.. hørte jeg Hosta?? de blir svær .. fort.. veldig fort!! bare vent å se..

  hadde 4 2 åringer som jeg satte i krukker.. året etter var de fireboblet og hadde alle 3-4 blomsterspir hver.. stod i vanlig gartenerjord .. se denne linken
  http://krukkehagen.blogspot.com/search/label/hosta

  lykke til med priklingen..

  SvarSlett
 10. God spireevne på hostafrøene altså. Godt å ha noe å se frem til, selv om du må smøre deg med litt tålmodighet.

  Litt varme ønskes her også. Vi hadde to dager i slutten av forrige uke med litt bedre temperatur, men så var det tilbake til iskald nordavind. I dag tidlig lå det et kvitt snølag på bakken her (Bergen). Det tinte utover dagen når solen kom, men det er fremdeles kaldt, 2 gradere akkurat no..

  SvarSlett
 11. Bea, ja du hørte hosta! Jeg har fullstendig hostadilla og har fra før over 150 forskjellige hosta her ;)
  Jeg har aldri sådd hosta fra frø før, så jeg glad for at du sier at de vokser kjempefort.
  Flott link du hadde om hosta. Hvis du søker i min blogg om hosta vil du finne mange bilder...

  SvarSlett
 12. Mariann, ja det var utrolig hvor god spireevne det var. Jeg la de i bløt i et par dager, og etter det spirte de som bare det.

  Får håpe at snøen holder seg unna nå fremover, det er jo snart midten av mai...

  SvarSlett