onsdag 5. mai 2010

Endevending av bed

På mandag fikk jeg spadd opp en stor del av et bed i hagen som er helt infiltrert av krypsoleie. Har gravd opp alle staudene i den ene delen av bedet. Mange dagliljer, iris, heuchera, astrantia og geranium har flyttet ut av bedet enn så lenge. Dette bedet er egenlig kjempestort, men det er bare i den ene delen at dette ugresset virkelig har fått bre om seg. Jeg har litt iris igjen + noe geranium som skal spas opp, etter det blir det roundup på resten.

I dag fikk jeg i hvertfall plantet alle dagliljene jeg gravde opp i et annet bed, fikk plantet noen liljeløk og fikk lagt på masse ny jord. Nå ser det helt strøkent ut! ;)
Mens jeg holdt på med dette i dag fikk jeg se ørten frøplanter av helleborus purpurascens. Noen ble flyttet, og resten fikk bli i bedet til de er blitt større og lettere å flytte. Hyggelig med sånne overaskelser!
Jeg har en hel skokk med irisrøtter som også må plantes i bakken. Hjelp, jeg vet ikke helt hvor jeg skal plante de! Men i bakken skal de, det er helt sikkert. Må bare tenke litt på hvor...

Så i dag to aurikler som er i ferd med å springe ut. Nå er det snart de som overtar blomstringen her. Flere av primulaene jeg kjøpte fra jensen i fjor står med masse knopper. Husker ikke navnene i farten på de, men bilder kommer siden en gang med navn og det hele ;)

I går gikk jeg innover på et område ved bekken som jeg ikke har vært noe særlig på, for det har alltid vært så vått og umulig å gå på. Pga. lite nedbør i lang tid, så er dette nå helt tørt. Hagen her har egentlig et kjempestort område hvor jeg kan plante hosta til krampa tar meg...
Der kan jeg sikkert plante i maaaaange år fremover uten at det synes. Kjekt å ha et sånt område å gå løs på når resten av hagen er blitt ferdig beplantet.

9 kommentarer:

 1. Det er kanskje endevendingsåret? Jeg har også endevendt til den store gullmedalje i år, men nå er jeg ferdig med akkurat det. Må si jeg misunner deg all den plassen, -noen ganger... ;-)

  SvarSlett
 2. Jeg må le litt når jeg leser at du har en hel skokk å plante - noe som igjen leder meg innpå en liten artig sak jeg datt borti for noen år tilbake. Vet du hva en skokk er?

  Saxet fra Wikipedia:
  Skokk (fra lavtysk: schock, «seksti») er en gammel måleenhet som tilsvarer tre snes (3x20) eller fem dusin (5x12), dvs. 60.

  I moderne språkbruk er «en skokk» et ubestemt, stort antall.


  Ikke var jeg klar over at det i utgangspunktet var et navn på antall :) Jaja, det var dagens digresjon ;)

  SvarSlett
 3. Britt Åse, ja kanskje det er året hvor alt må gjøres om i bedene? Godt du er ferdig, jeg har så vidt begynt.
  Mye plass er en velsignelse og en forbannelse. Det er kjempefint å ha god plass til å plante på, men håper ikke at det blir for mye å ta vare på...

  SvarSlett
 4. Alexia, jeg visste nok ikke at det kunne være så mange som 60 i en skokk, men jeg visste at det var et stort antall ;)Her på Østlandet har det vært i bruk om en stor mengde så lenge jeg kan huske...
  F. eks en hel slokk med unger osv. Det er neppe noen som har 60 barn, så der er det vel litt misvisende utrykk *lol*

  SvarSlett
 5. Ja, jeg har alltid oppfattet det som et ubestemt, stort antall - men at det var eksakt 60 - se det var jeg ikke klar over før jeg datt over det :)

  Vi sier også en skokk unger - men det er vel biologisk umulig å få ;) *lol*

  SvarSlett
 6. Før jeg glemmer det; nyydelig header! Det er som jeg skulle sagt det selv ;) Jeg er kjempeglad i de hvite kuleprimulaene, jeg skal ha flere av dem. De står også så lenge.

  Det er godt å se at du ikke blir arbeidsledig med det første :) Så moro med alle Helleborusspirene du fant! Jeg er livredd for å luke for tiden, jeg fikk mange nye stauder i fjor og noen av dem har sikker sådd seg. Så da får det heller bli litt ugress fremover, vil ikke nappe bort velkomne panter

  SvarSlett
 7. alexia, ja heldigvis er det fysisk umulig... *lol* Jeg ville ikke hatt 60 unger!!!
  Klarer meg lenge med 3... :)

  SvarSlett
 8. Ninni, ja er ikke de hvite kuleprimulaene fine! De vil jeg ha flere av også.
  Arbeidsledig blir en vel aldri med stor hage, heldigvis...
  Det er risikabelt å luke nå ja, før en ser hva som kommer opp av frøplanter. Helleborus er veldig lett å kjenne igjen, takk og lov for det. De vil jeg jo nødig luke vekk... ;)

  SvarSlett
 9. PS: Award inne hos meg! :D

  SvarSlett