tirsdag 28. juni 2022

Flere Itoh pioner...

 I årenes løp har jeg kjøpt flere av disse vakre Itoh/ITOH pionene/peonene/paeonia som også kalles edelpioner. De er en krysning mellom staudepioner og trepioner. Det skrives både med små og store bokstaver når det skrives ITOH/Itoh, så jeg vet faktisk ikke hva korrekt skrivemåte er, og kanskje begge skrivemåtene er riktig :)

De er større og kraftigere i veksten enn vanlige staudepioner, og bladene minner om bladene på en trepion. 

Det er først i år at de aller fleste blomstrer for første gang i hagen min selv om jeg plantet flere av de for tre og fire år siden. Sånn er det ofte med planter, for de kan bruke flere år på å etablere seg. 

Denne heter 'Bartzella'

Jeg er ikke helt sikker på navnet på denne, men det kan være 'Lollipop'. Alle navnelapper har fuglene tatt, men heldigvis har jeg skrevet opp de fleste navnene i bloggen tidligere.

Dette er blomst nummer to på 'Scrumdidleumptious'

Denne tror jeg kanskje heter 'Pastel Splendor'

Jeg har også en hvit Itoh pion, men den vokser mer  i skyggen og blomstrer litt senere.

I går hadde yr.no satt opp så mange lyn på værkartet at jeg har aldri sett på maken, men her slapp jeg unna med skrekken. Jeg synes tordenvær er helt ok hvis det er langt unna, men ikke hvis det er rett i nærheten.
Her kom det ikke en eneste tordenskrall, men det kom tordenvær mange andre steder på østlandet. Det kom 15 mm med regn her som kom stille og forsiktig, og det er jeg så glad for.
Siden det kanskje ikke kommer mer regn i juni så tar jeg sjansen på å skrive totalen nå, og den er på akkurat 70 mm med regn for hele juni. Det er egentlig akkurat passe :)


36 kommentarer:

  1. Otroligt vackra pioner Marit! Jag tror nog fortfarande att min favorit är 'Scrumdidleumptious'. Jag såg faktiskt på yr igår att det var massor med åskvarningar hos er ... ja inte riktigt hos dig då tydligen. Skönt att slippa åskan och lite lagom med regn fick ni. Här är fortsatt varmt och väldigt torrt. Vi har 30 grader både inomhus och utomhus nu ... Pust, längtar efter svalare väder och regn ... Förhoppningsvis blir det lite svalare imorgon om prognoserna håller.

    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita. Ja, den er en vakker pion.
      Ja, det var veldig mange advarsler på yr i går, og det ble også et fryktelig tordenvær mange steder men altså ikke her. Men de fikk jo rett likevel, for det må være vanskelig å treffe helt rett der når været er så ustadig.
      Stakkars deg, for det var sånn det var her også før vi fikk regn. Nå er det overskyet og 18 grader, og det er helt passe temperatur :)
      Jeg håper at du får noe regn.

      Ønsker deg også en fin tirsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Your Itoh/ITOH peonies look wonderful, Marit. I am sure they must be called ITOH since they are so proud to be blooming in the finest garden in all of Norway, perhaps in all of Scandinavia and beyond. I have no doubt that they brag to their friends in a floral language we don't understand. The bees probably do. Our peonies did well this year and for quite a while we had them on our kitchen table. At present there are no flowers on the table so Miriam has only me to look at. Poor woman! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar

    1. Thank you so much for kind words, David. You are a master of words, and you gave me a very good laugh today! Poor Miriam 😂
      Hugs and kisses from your Norwegian friend, Marit

      Slett
  3. Hej Marit!
    Fantastiskt vackra dina pioner. Färgen är fin. Blommar de kortare eller längre än de vanliga pionerna?
    Vi har fortfarande mycket varmt, känns som att det skulle kunna bli åskväder men det har inte blivit något. Det är riktigt jobbigt med värmen, skulle behövas ett rejält regn, som rensar luften.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Jeg vil si at de står omtrent like lenge som staudepioner. Trepioner står kortest av alle, så disse har ikke arvet det fra trepionene :)
      Jeg føler med deg, for sånn varme hadde vi fra fredag til søndag og den er helt fryktelig. Her er der 23 grader men overskyet, så det er til å leve med. Vi fikk regn i går og luften i dag er mye bedre enn i går. Jeg håper at du får regn snart.

      Ha det godt!

      Slett
  4. Nå har min sommerpeon åpnet sin første blomst også, så nå er det bare å vente på alle de andre knoppene som står i kø også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra da! Peoner gir alltid stor glede.

      Slett
  5. For noen skjønnheter! :) Jeg hadde bursdag for ikke lenge siden. Da fikk jeg en georgine av datteren min. Moren min hadde masse georginer på Lillehammer. Jeg er spent på om den vil trives her i Bergen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Georginer trives nok veldig godt i Bergen, men pass på en ting og det er snegler. Snegler elsker nemlig georginer!

      Slett
  6. Mooie bloemen Marit. Ik hoop ook een keer Noorwegen te bezoeken als we geen honden meer hebben. Ik vind het met de ferry met honden niet makkelijk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you Caroline. I understand you very well. It's not easy to travel with dogs. I hope you one day can visit Norway.

      Slett
  7. Hej Marit,

    Fyra skönheter, alla vackra på sitt vis. Bra att du skrev att de tar tid på sig. Jag har precis planterat två ('Canary Brilliant' och 'Cora Louise') och ska förbereda mig på att ha lite tålamod då. Har 'Hillary' sen tidigare och den har tagit tid på sig men jag trodde att det berodde på att den står torrt. Min 'Hillary' påminner förresten väldigt om den du är osäker på ('Lollipop'), men ibland är ju olika sorter väldigt lika varandra.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, de er absolutt fire skjønnheter her akkurat nå. Ja, de bruker noen år på å etablere seg. Når jeg kjøper disse itoh hybridene så har jeg i mitt bakhode at de kan jo være feilmerket ;)
      Ja, de kan også være like hverandre ja.

      Ha det godt!

      Slett
  8. Attraktive de, der. Mange av dem lar vente på seg ja, men deto mer spennende når de endelig blomstrer. Det var et vanvittig tordenvær som gikk over her i går. Det ble så mørkt at solcellelampene slo seg på :) Det verste var ekstremregnet; som en foss som slo i stykker mange roser og la en rekke busker og stauder flate. Mye oppryddingsjobb for meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er de så absolutt. Det tar noen år før de blomstrer ja. Flere av de jeg har har vært plantet i bakken i fire år, så en må være tålmodig ;)
      Huff da, her slapp vi unna akt sammen. Ikke en eneste tordenskrell. Ekstremregnet er det verste som kommer med det ja. Håper at du får rettet opp noe av skadene!

      Slett
  9. Det var noen nydelige Edelpeoner, de har jeg aldri sett før. Bra med litt regn i hagen, bare det ikke blir for mye.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, disse er ikke så vanlig som andre peoner. Ja, det er veldig bra for da blir det vannet over alt. Nå kom det akkurat passe med regn.

      Ha en fin dag!

      Slett
  10. Smukke er de allesammen, også som bladplanter, og så synes jeg måske, at deres vækstform er mere afrundet end silkepæonernes form. Tordenvejr om natten er noget, jeg virkelig hader.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det synes jeg også, for bladene er også veldig pene.
      Det er det verste jeg vet også, og ofte kommer tordenvær om natten.

      Slett
  11. Du har många fina Itoh pioner! Jag tittade i SKUD och de säger Itoh-gruppen som korrekt. Jag har läst om för vad man ska använda enbart versaler men glömt det. Jag har ett antal växter som kommit med såna namn, Acer shirasawanum MOONRISE är en sån.

    I höst ska jag gräva fram och flytta alla mina Itoh men flera av dem är jag lite besviken på. De bleknar väldigt mycket och blir lätt trista. Sen har jag förstått från pionsällskapet att de har en stor tendens att gå tillbaka till gener från den örtartade pionen. Men 'Scarlet Heaven' är en favorit med sina vackra röda blomning som är väldigt pålitlig. De rosa är också bra.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ok, takk for opplysninger. Jeg sett at det skrives på to forskjellige måter, så derfor så var jeg i tvil. Så morsomt at du nevner MOONRISE, for den har jeg også her :)

      Det er nok stor forskjell på sortene hvordan de oppfører seg. Jeg så på den 'Scarlet Heaven' i går på en nettsiden, men ble ikke sikker på hvordan fargen egentlig var på den om den var rød eller rosa.

      Klem, Marit

      Slett
  12. Det er da spændende med alle dine nye blomster på 'gamle' planter i år, og flotte er de! Jeg fornemmer en tilfreds haveejer bag bloggen i dag og det er jo bare skønt!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er morsomt å se de fleste blomstrer for første gang, Ulla. Tusen takk. Ja, jeg er veldig fornøyd med de :)

      Hilsen Marit

      Slett
  13. Hei Marit.
    Flotte peoner. Har opplevd det med flere planter at de trenger tid til å etablere seg. Men så moro når de først blomstrer. Vi har hatt regn, men ikke torden heldigvis. Mye lyn og torden rundt oss, men ikke i Kristiansand.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise
      Tusen takk. Ja, sånn er det bare noen ganger. Det er helt sant.
      Ikke her heller, og det er jeg glad for.

      Ha det godt!

      Slett
  14. Den knall gule 'Bartzella' er virkelig et funn Marit. Tror ikke jeg har sett så ren gulfarge på pion før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den lyser virkelig opp i hagen her. Ikke jeg heller, så den er nok ganske unik sånn sett.

      Slett
  15. Hej Marit
    Flotte Itoh pæoner, jeg har et par stykker, men de er for nye, så de har ikke blomstret endnu. Da vi fik regn i mandags var tordenbrag og lyn tæt på, men det generede mig nu ikke.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Tusen takk. Ja, de behøver noen år på seg før de blomstrer. Så flott at du fikk regn da :)
      Klem

      Slett
  16. Le Itoh sono incredibili! Le tue sono davvero bellissime, complimenti, soprattutto la gialla :)

    Ti auguro una buona estate :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much Gabriel. Yes, Itoh peonies are very beautiful.
      I wish you too a nice summer :)

      Slett
  17. Hei Marit.
    Jeg har ventet på at mine itoh peoner skal blomstre, men da skjønner jeg at det tar noen år. Blir spennende å se. De vokser seg i allefall større hvert år. Dine var jo kjempefine.
    Ha en fin kveld,
    Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lena,
      Ja, det gjør nok det som med de fleste andre peoner. Det er et godt tegn at de vokser seg større. Tusen takk.
      Ha en fin kveld du også.

      Slett
  18. Me encantan las peonias, las he plantado varias veces y se secaron, de momento no plante más, son preciosas y huelen muy bien. Besos.

    SvarSlett

God jul eller var det god påske?

 Vi er så heldige her nå for værgudene ombestemte seg brått angående våren. Snøen har lavet ned i to dager her, men heldigvis så blir det ik...