torsdag 30. juni 2022

Klippe, klippe, og en "liten" bonsai...

Alt ute i hagen vokser enormt nå i sommer synes jeg, og i flere omganger har jeg klippet både busker og trær. Den kalde våren har fremmet både rik blomstring og vekst. 

Nyklippet hengealm/Ulmus glabra 'Pendula'. Fargene i bakgrunnen ble litt merkelige, men det var akkurat når solen gikk ned her. 

Det tar ikke lang tid å fylle en hel trillebår med diverse avklipp.

En god hagesaks er et nyttig redskap.

Denne kjøpte jeg på salg nå nettopp i en norsk nettbutikk som heter Taki bonsai. Den kom i går og var pakket meget godt. Den var festet med ståltråd i bunnen av pappesken. Jeg måtte finne en avbitertang for å få klippet den av. Den ville ikke flytte seg i den esken uansett hvordan den ble behandlet av posten, og det er jo bra :)

Jeg skal ikke få meg en ny plantedille med å samle på bonsaitrær, men jeg er jo fra før veldig glad i lønner/Acer. Så jeg skal ikke si at denne blir den eneste her, men de må vannes hver eneste dag om sommeren og det er nok å vanne her fra før. Så jeg skal nøye meg med denne ene i første omgang ;)

Som det ses på bladene er dette en lønn, og den heter Acer palmatum 'Arakawa'
Den har en veldig spesiell bark.  Hvis dette treet hadde vokst i hagen her kunne det ha blitt 5-6 meter høyt. Jeg antar at jeg må lære meg å klippe bonsaitreet både sent og tidlig ;)


Jeg må innrømme at denne har blitt min nye favoritt :)


Nesten samme Itoh pioner som i forrige innlegg, men bildene her ble tatt i går kveld. Disse pionene varer så kort tid, at det gjelder å nyte de mens de blomstrer. Snart er de historie...

Her om dagen så jeg hele tre flaggspetter her/ Dendrocopos major, og det har jeg aldri sett på en gang før. De er så sultne fordi det er så lite mygg nå på grunn av tørken tidligere i vår. Så jeg gir de mat hele tiden, og hakkeprettene forsyner seg grådig av alt som er. De søler ut halvparten av  maten som er i den store fuglemateren, men det er igjen til glede for de store ringduene/ Columba palumbus. De er Norges største duer, og de får ikke plass på en fuglemater så de spiser bare på bakken. De veier hele 400 til 600 gram, så de er ingen liten fugl, nei. De har jeg sett fire av her i hagen, så de har slått seg til i området her. De føler seg nok ganske trygge, for det er lite katter rundt her. 

26 kommentarer:

 1. Tycker färgerna blev spännande på översta bilden. Så fin din hängalm blev efter klippningen. Och oj, jag som älskar små träd blev alldeles begeistrad av din lilla fina lönn. Vilken vacker stam den har.
  Pionbilder kan man aldrig få nog av. Så fint att du matar fåglarna. Ja dom har det inte lätt nu. Men här är det i varje fall mycket mygg just nu. Det var många som gick till attack imorse när vi gick genom skogen.

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita. Jeg vet ikke helt hva som skjedde da :)
   Jeg klipte den for første gang i fjor, og det hadde den bare godt av.
   Ja, den var så fin, og jeg var ikke klar over at barken var så spesiell på den.
   Jeg føler at jeg bare må fortsette å mate de, for hva ellers skal de leve av? Jeg har nesten ikke sett en eneste mygg i hele sommer.
   Ok, men så bra at du har mygg da ;)

   Ønsker deg en fortsatt fin dag!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Jeg var inne i en Bonsaipark når jeg var på ferie et år for mange år siden, men jeg klarer ikke å komme på hvor det var. Opplevelsen var vel verd turen, husker jeg i det minste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, det hørtes spennende ut! Var det i Norge?

   Slett
  2. Nei lurer på om det var når vi var i Amsterdam for en 16-17 år siden

   Slett
  3. Ok, det må ha vært spennende å se.

   Slett
 3. Hej Marit!
  Fin hängalm och fantastiska pioner, förstår att den rosa blivit favorit, men de är fina allihop. Din lilla lönn är riktigt fin, så jämn åt alla håll.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, den har så fin farge. Den nye llnnen var nettopp klippetså jeg på den, så det må jeg nok fortsette med.
   Ha det godt!

   Slett
 4. Dear Marit, Your flowers, however short lived are so pretty, and a delightful addition to your garden . I have always been fascinated by Bonsai trees . When my late husband and I were holidaying in Japan, I was captivated by the gardens full of fully grown Acer trees and small bonsai versions.My Acer trees are mature trees, too tall to prune now, but the bright red leaves are a visual delight. I'm pleased that you saw the Woodpecker. They frequent my garden and eat the peanuts. Your Ringed pigeon is what we call he Wood Pigeon, and although I see them on the farm and in the trees, they don't visit my garden

  I want to thank you for your get well wishes. I am not completely better, but was well enough to make a post yesterday
  Warm Good Wishes from your friend in Portugal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia,
   Thank you so much. Yes, bonsai trees are very beautiful. Oh, that must have been so lovely to see! I have started to prune my japanese acer when I still can. They grow very fast now.
   Yes, I am very happy to see both woodpeckers and wood pigeon.
   I live in the woods, so I guess they live in the woods near by. I see them every day.

   I was so happy when I saw your blogpost! I hope you will feel better soon.

   Warm and good wishes to you too dear friend.

   Slett
 5. Good morning, Marit: It's wonderful to hear of a package delivered intact by the post office. Sometimes I think the employees play soccer with them! Take good care of those woodpeckers - I am sure you will. As for the watering of Acer and other plants I think it's time for you to get one of those old style yokes that you can carry across your shoulders, with a bucket on either side. No doubt you can have one custom fitted across your neck, with floral designs on it to match your personality. Don't forget to wear a kerchief and a gingham dress to complete the picture, and post lots of photographs on your blog. We are all looking forward to it. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon, David!
   Yes, it's a rare thing to experience with the post. I have seen so many damaged cardboard boxes, and you may be wondering what they do with them. I take very good care of them and all the other birds around here of course :)
   That was a good suggestion, but I don't think my shoulders woud like it. Haha, you have many bright ideas.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Hello Marit,
  Your peonies are beautiful, lovely blooms. Your new tree is pretty, I am glad it arrived safely. It sounds like you have some nice yard birds, I love the woodpeckers. Take care, have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, I'm very happy about it. The yardbirds are very nice. I live the woodpeckers too.
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 7. Ja, farverne kan være ret specielle både i den blå og den gyldne time, men alligevel er de jo rigtige nok på deres egen måde. Nogle planteforhandlere er virkeligt dygtige til at pakke planterne forsvarligt ned før forsendelsen. Det bliver man så glad for at se. Sikken et fugleliv der er i din have.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, og det er riktig det du sier. Jeg gjorde ikke noe spesielt, så det må ha vært lyset som spilte meg et puss 😊
   Ja, og det er den best innpakkingen jeg har sett på lenge. Ja, her er det veldig mange fugler.

   Slett
 8. Hej Marit
  Ja du må kende din begrænsning ;) ikke flere diller med noget der skal vandes. Min havesaks er lige magen til din :) og du har ret, der er meget at klippe nu - også roserne.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, ikke sant ;)
   Det er nok best å ikke pådra seg mer vanning nå nei.
   Den er jeg så fornøyd med! Roser, trær og busker må klippes nå ja, ellers tar de over alt her ;)
   Klem

   Slett
 9. Beautiful Marit, I like the bonsai and the flowers.

  SvarSlett
 10. Milde himmel - bonsai-træer! Hvad bliver det næste? Du er sandelig ikke bange for at kaste dig ud i noget nyt Marit, men bonsai er jo en hel videnskab, og du skal vist både beskære toppen og roden på sådan en fætter:) Håber du får glæde af den, men tænker det næste bliver en omlægning af hele have i japansk stil... Flotte pæoner!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hva blir det neste, Ulla! :)
   Jeg vet at det er en vitenskap, så jeg får lese meg opp på beskjæring.
   Hagen her har allerede veldig mange japanske lønner, så det skal egentlig ikke så mye til å gjøre om hagen her... ;)
   Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Det var en fin hengealm, så ut som en flott paraply. Edelpeonene er nydelige. Spennende med en ny bonsai av lønn.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den kan ligne på en paraply. Tusen takk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Så många vackra blomsterbilder här och i inlägg nedan.
  Spännande med bonsai, fast jag vet väldigt lite om dem.
  God lördag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det gjør egentlig jeg også, men jeg må bare lære meg noe om de.
   God helg!

   Slett