onsdag 8. juni 2022

Blomstring i hagen og endelig litt regn...

 Jeg starter med regnet som har gitt tilsammen 20 mm fordelt på to dager. Det meste kom i natt, og det kom veldig hardt. Men regn er regn, og jeg er glad for det som kom. Nå er også alle "vanningsystemer" i orden. Jeg har brønnvann som er surt, altså med lav ph verdi, og  dette bruker jeg mest til rhododendron og camellia. Jeg har borevann som er veldig kalkholdig og det er basisk med høy ph. I tillegg har jeg vann fra Numedalslågen som er rikt på humus. Så her er jeg veldig heldig som tross alt har mye vann å vanne hagen med. Men vann er en resurs, og etter den tørre vinteren og våren så har vi innsett at vann er ingen selvfølge lenger. Så jeg vanner kun når jeg må, men det er godt å vite at jeg kan gjøre det når det behøves.

Jeg har tidligere ikke fått til disse prydløk / Alliumene til å trives her, men disse ble plantet høsten 2020. Så da har de klart seg og har kommet igjen i år. Veldig hyggelig :)

Disse kommer igjen hvert år, og truer snart med å ta over hele bedet. Det startet med en rotbit jeg fikk, og de trives veldig godt her. Halvveis/ Anemone nemorosa x lipsiensis. 

Rhododendron 'Dagmar'

Iris germanica med kledelige vanndråper

Rh. 'Silberwolke'


Flere bilder av pion/peon Paeonia 'Apricot Whisper'

Hageorkide 

Rh. 'Blue Peter'

Trepeon

Trepeon

40 kommentarer:

 1. Irisen min har bare kommet med knopper ennå, men gleder meg stort til den står i full blomst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den får nok snart blomster skal du se. Det er alltid hyggelig å se nye blomster i hagen.

   Slett
 2. Jeg har hatt lite tid for både egen og andres blogger i det siste.
  Nå tar jeg litt igjen med et tilbakeblikk hos deg. Den variegerte klatrehortensiaen har jeg ikke hørt om før, og du har mange fine bilder bakover. De "måneskinnslønnene" er superfine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det forstår jeg veldig godt, for du har hatt mye å gjøre hjemme i det siste. Den klatrehortensia fant jeg på det lokale gartneriet her, og jeg hadde heller ikke sett den før. Tusen takk. Ja, måneskinnslønnene er fine, og de har jeg ikke hatt her før i fjor.

   Slett
 3. Så mange fine bilder fra blomstringen i hagen din nå. Trepeoene var vakre med sine blomster.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk.

   Ha en fin dag du også!

   Slett
 4. Det er en stor fordel at have fyldte regnvandsbeholdere, så man slipper for at skulle bruge de dyre dråber. Den abrikosfarvede pæon er virkelig smuk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt klart en stor fordel. Tusen takk.

   Slett
 5. Hej Marit!
  Så bra att ni också har fått regn, det är värt mycket. Så vackra pioner du har. Jag har också gulsippa som brer ut sig i en rabatt. Jag tror att jag måste flytta på den innan den har tagit över helt. Jag lyckades inte heller med Allium förut men de trivs fint i min blomlåda.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, endelig fikk vi også regn. Tusen tskk.
   Den brer seg mer enn godt er ja, så jeg må nok flytte på noen av de. De er ikke så enkle å få til nei. Godt at du får de til der da.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Här kom det tydligen 50 mm regn när jag var i Göteborg. Visst är allt regn välkommet men det är inte så bra när det faller för hårt med risk att slå ner och sönder växterna. Här varnas det för att det kan bli vattenbrist och att vi ska spara men sparar gör jag alltid.
  Du får mer och mer vackert som blommar i din trädgård. Jag lyckades inte heller med allium ända tills jag var i Berlin och köpte med mig lökar hem. Dom har kommit upp varje år och blir fler och fler. Roligt att dina också tagit sig.
  Så din trädpion har blommor nu. Min stora gula trädpion har tagit stryk i vinter men börjar nu få blad längs en del av stammarna. Jag ska vänta så länge som möjligt för att se vilka stammar som det är liv i och sedan ta bort de som verkar torkat in. Är inte så orolig för den är tålig och brukar alltid komma tillbaka efter hårda vintrar.

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, det var mye regn på en gang! Ja, alt regn er velkomment nå, men jeg skulle ønske at det ikke kom så hardt. Huff, det er skummelt at det kan bli for lite vann ja. I Oslo er det også vanningsrestriksjoner. Siden vi har privat vann slipper vi det, men går tørken langt ned i bakken kan vi også bli rammet av det.
   Tusen takk. Ja, begge mine trepeoner har klart seg, men de har også blitt skadet tidligere. Som regel skyter de på nytt nede ved stammen ja, så dine klarer seg nok.

   Ønsker deg også en fin torsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 7. Tillykke med regnen! - Her venter vi stadig og der er ingen regn på programmet den næste uge - suk!
  Jeg skal love for det blomstrer hos dig nu og fint ser det ud! Spændende insekter i dine pæoner og dejlige iris med dråber. Godt du har vand nok i alle kvaliteter!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, det er synd at dere ikke får noe regn, Ulla! Ja, nå er det mye som blomstrer her. Tusen takk. Ja, jeg er veldig heldig som har alt dette vannet, men foretrekker likevel at det kommer nok regn her. Jeg klarer uansett ikke å få vannet overalt.

   Hilsen Marit

   Slett
 8. Kære Marit
  Regnvand - eller bare adgang til vand - bliver formentlig en eftertragtet ressource i fremtiden, nu også i vores del af verden. Du er heldig, at du har flere slags vand. Meget fornemt.
  Vi fik 7 mm regn i pinsen. Måske vi får lidt mere i den kommende weekend.
  Jeg er lidt misundelig på dine allium og anemoner. Her vil de ikke rigtig trives. Især mine allium undrer mig. Alle siger, de er så nemme og sår sig villigt. Her kommer de ikke igen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, du får garantert rett i det, og det er jo sånn allerede mange steder. Ja, jeg har fornemt vann :)
   Får virkelig håpe at dere får mer regn!
   Det er første gang jeg får til Allium her, så de er ikke helt enkle nei. De gule anemonene er nesten som ugress her.

   Hilsen Marit

   Slett
 9. Hei Marit.
  Du er heldig som har tilgang på vann. Her har vi restreksjoner. Så jeg håper at vi ikke får en veldig tørkeperiode. Allium er nydelig og flotte trepeoner.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, jeg er veldig heldig. Tørkeperioder håper jeg vi slipper resten av sommeren, for nå har det vært så tørt her lenge.
   Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 10. Hello Marit: I am very pleased to hear that you got rain in the kind of volume to do some good. I can see that this gardening is a complex business and you have to be a chemist as well as a soil digger, weed puller, limb cutter, transplanter, seed sower, drought curser, greenhouse regulator, construction foreman, pruner, snipper, shearer, planner, architect, husband-cajoler, and no doubt many other things I have missed. I will stick to birding! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello David,
   Yes, it is very good, and I am very happy about the rain. It is a lot of work to have a big garden, and when we get enough rain I do not have to do the job myself. Yes, I know :)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 11. I left a comment but it has disappeared, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you for telling me about it, David. I do not know why your comments came in the spam filter. I hope your comments are visible from now on!

   Slett
 12. Hej Marit
  Jeg er lidt bagefter. Godt du endelig har fået noget regn, mere end mig. Sjovt at se rhodoer i blomst og anemoner samtidig. Din pæon er så fin.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Sånn blir det bare noen ganger. Ja jeg er glad for det som kom, og det kan gjerne komme mer regn. Rhodoene står i solen, og anemonene i skyggen. De gule er også senere enn de hvite. Tusen takk.
   Klem

   Slett
 13. Hvor er den haveorkide smuk. Det ser ud til, at den gror godt og spreder sig i gruset. Den kan lide de forholde, du byder den.
  Træpæonerne er så flotte. Det er med at nyde dem, mens tid er, blomstringen varer jo forholdsvis kort.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det ser ut som den trives der den står.
   Trepeoner skulle blomstret lengre, men de må nytes mens de gjør det ja. Den er dessverre veldig kort.

   Slett
 14. Skönt att ni fick regn till slut! Och visst är vatten en ändlig resurs även om vi är vana vid att kunna slösa. Lyssnade på ett program i veckan där man diskuterade sätt att spara - genomgående tema var att allt vatten ska användas två gånger.

  Anemone x lipsiensis är en vacker och tacksam naturhybrid. Den breder ut sig här också men den är ju lättrensad så varför inte.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så godt å få det regnet nå. Ja, vann er garantert smart å bruke to ganger. Vi må nok venne oss til å spare mye mer på vannet.

   Ja, den er så søt, og det er jo bare å ta den bort der den blir for villig.

   Ha en fin helg du også!
   Klem, Marit

   Slett
 15. Hi Marit!
  Rain is very necessary, water is vital in our lives. Your garden is wonderful!
  Have a nice weekend!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Tania!
   Yes, it is very necessary, and all life need it. Thank you!
   Have a nice weekend you too!
   Hugs!

   Slett
 16. Very nice ! I love the alliums !

  SvarSlett
 17. Me alegra que lloviese, se ven lindas tus plantas. Por aquí demasiado calor y sin lluvia, hoy nos esperan 38 grados centígrados, demasiado calor. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. Oh, that sounds terrible with so hig temperatures.
   Kisses.

   Slett
 18. Så fint at du fikk litt regn. Jeg har akkurat kjøpt meg vanningsanlegg til drivhuset, så gjelder det å se om jeg får det til. (aprikospeonen var ekstra fin), ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er godt å få regn og nå har vi fått enda mer. Så bra da, og det høres spennende ut. Tusen takk.
   Ha en fin dag!

   Slett
 19. Glad to know that you got rain in the end. We have 287.9 rainfall days a year in our tropical corner of the world.

  Loving your BEAUTIFUL garden as always, Marit.

  Happy Monday!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I am very happy about the rain here. Wow! 287,9 days with rain! I will never complain about rainy days here anymore.

   Thank you.

   Happy new week ahead!

   Slett
 20. Hej Marit,

  Så mycket vackert som blommar hos dig nu och så härligt att du fått lite regn. Tjugo mm är tillräckligt för att vattenslangen ska få vila ett tag i alla fall. För visst är det skönt att veta att man har vatten om det behövs, samtidigt som det ju finns så mycket annat att göra i trädgården än att vattna.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,
   Jeg så ikke din kommentar før nå, og beklager det. Tusen takk. Ja, nå har vi fått enda mere regn, så nå hviler vannslangen enn så lenge. Vanni g er veldig tidkrevende ja, og det er godt å slippe det innimellom når det har regnet.

   Ha det godt!

   Slett