lørdag 9. januar 2021

Tilbakeblikk 2020 del 2...

 Her kommer fortsettelsen på tilbakeblikkene fra 2020. 

Da er det april dreier seg om.

En favorittårstid, for da har det blitt vår!

Dette var en av de store overraskelsene i fjor. Den dukket opp helt plutselig etter flere  års fravær. Kanskje det var den varme våren som gjorde at den dukket opp etter flere år i dvale? Den kommer fra Danmark, så kanskje den liker et varmere klima...

Den heter Helleborus niger 'Snow Frills', og den blomstret 6. april.

Det er fryktelig vanskelig å velge ut bilder, for det var så mye som blomstret samtidig.


Ungarsk blåveis/ Hepatica transsilvanica 'Blue Jewel'

Crocus 'Cream Beauty'

Corydalis solida 'Frodo' blomstret 15. april.


Hvit blåveis / Hepatica nobilis med 11 kronblader på den ene av de. Denne fant jeg ute i naturen, og det var rett før de skulle lage vei der. Jeg er glad for at jeg fikk reddet den :)

Rekordtidlig blomstring  på Magnolia stellata.
Den blomstret 21. April. 

Jeffersonia dubia/ Plagiorhegma dubium med en av de vakreste blåfarger som finnes på planter synes jeg.

Rekordtidlig blomstring på Magnolia x loebneri 'Leonard Messel'  den 23.april. Til sammenligning så har den blomstret rundt 17.mai. Siden den begynte  blomstringen så tidlig så varte den veldig lenge i fjor.


28. april med Primula denticulata i full blomst. Primula er absolutt en planteslekt jeg liker veldig godt.

Helt vill primulablomstring i fjor! De begynte så smått i februar, så kom det snø, men de fortsatte likevel. 

Jeg hadde egentlig tenkt å dele tilbakeblikkene i tre måneder av gangen, men april kom med så uvanlig mange blomster at jeg har endret planene. Omtrent hele høsten regnet bort, så da blir det flere vårblomster i steden. Jeg er så heldig at det er jeg som bestemmer hvordan bloggen blir, og det er et luksusproblem når en har hage :)

Litt om været. Ikke mer snø, men kald "normal" vinter her med -10 akkurat nå. Jeg likte veldig godt den tidlige våren i fjor, men samtidig var hele fjoråret et unormalt år værmessig. Da er jeg nå glad for -10, for det er det som er vanlig temperatur her om vinteren.

God helg/weekend!
 

42 kommentarer:

  1. Hej Marit!
    Det är ju verkligen helt fantastiskt att april månad var så blomrik hos dig att den får en helt egen del i årskrönikan. Jag minns ju hur tidigt allt var hos dig, mycket tidigare än hos mig även om det var tidigt här också. Men jag har ju normalt alltid en sen trädgård. Dom här tidiga vårblommorna fyller mig alltid med en speciell glädje, ett glädjepirr i magen. Bara att din Helleborus niger 'Snow Frills' beslöt sig för att blomma visar ju vilket märkligt år det var. Och dina ljuvlig blåsippor och krokus. Och magnoliorna! Och till sist, primula som blommar så rikligt i april. Ett märkligt år verkligen.

    Ser att du nu har minus 10 vilket är mer normalt. Här är det fortfarande gråväder och ligger runt 0 men en riktig köldperiod väntar enligt prognoserna. Dom har lovat att solen kanske kan titta fram idag. Ännu syns inga tecken men jag hoppas :)

    Önskar dig en fin lördag! Kan tänka mig att du myser nu i er härliga vinterträdgård.
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar

    1. Hej Anita!

      Ja, april var jo helt annerledes enn den pleier, og det var jo været også. Ingen ting var normalt i fjor angående været. Jeg satte veldig stor pris på den tidlige våren, og det ble en lang sesong. Likevel liker jeg nå bedre -10 enn 10 grader midt på vinteren. Det måtte bare bli et egen innlegg om den :)
      Jeg husker at du hadde det mye kaldere ja enn her, og nå er det motsatt. Det er meldt om kaldt vær i over en uke her, så det er ikke godt å si om det blir sånn eller ikke. Neste søndag er det meldt om -14 grader, og det er igjen alt for kaldt. Vi har for lite snø, men vi får ikke gjort noe med været dessverre og kanskje like greit at vi ikke får gjort noe med det ;)
      Solen skinner her i dag, og det er så herlig å se den!
      Ja, jeg nyter å se ut i vinterhagen som ligger der iskald :)

      Ønsker deg en fin helg!
      Klem, Marit

      Slett
  2. April was a fantastic month! All this beauty in your garden ...
    I hope this year will be the same!
    Havw a nice weekend!
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it was a lovely month.
      I hope it too. Thank you.
      Have a nice weekend!
      Hugs!

      Slett
  3. Hello, Marit

    Spring is one of my favorite times of the year, your flowers and plants are all lovely. Something to look forward too, seeing all the beautiful blooms. I am looking forward to Spring. Take care, enjoy your weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, the springtime is lovely. Thank you. I look forward to spring too.
      Take care, and have a nice weekend!

      Slett
  4. It win't be long, Marit, before the spring blooms are starting to have little conversations with each other under the ground, encouraging each other to make the first move towards fresh air and sunshine. They are snoozing right now, but watch out when they wake up!

    SvarSlett
    Svar
    1. I guess it will, David. I look forward to they wake up. Right now I enjoy the cold weather. We didn't have weather like that last winter, so now I think it's all right even it's very cold.

      Slett
  5. Good afternoon dear Marit,
    Beautiful to see the springsflowers. I love them all to see!!! And can't wait untill springtime is there.
    Have a wonderful weekend.
    Rosehugs Marijke

    SvarSlett
    Svar
    1. Good afternoon dear Marijke,
      Thank you. Yes, they are so lovely to see now. Yes, a few months from now (here), and the spring will come.
      Have a wonderful evening and weekend.
      Rosehugs, Marit

      Slett
  6. Hvor vakker er en haug med gule krokusblomster ..., ved første øyekast lik vingene på en sommerfugl. Takk for at du viste meg.

    Hilsen fra Indonesia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much. Nice to have a visitor from Indonesia!
      Yes, they are so pretty.
      Thank you for your comment.

      Slett
  7. Hei Marit

    Det er en god ide at vise foråret og sommeren mere udførligt - det er flotte sager du kan vise og slet ikke sikkert at de der læser med nu, at de har haft tid til at følge med, da det var aktuelt:)
    Godt det er mere normal vinter nu - så man ikke helt glemmer hvordan det var førhen.
    Jeffersonia dubia er noget af en favorit - flot flot farve ja! Morsomt med den hvide H.nobilis og de mange kronblade, det har jeg ellers kun set med de mere blå.

    Ha en dejlig helg

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Karsten

      Ja, og det ble så mange bilder at jeg heller deler det enda mer opp. Der har du et veldig godt poeng, for om våren er de fleste opptatt i hagen naturlig nok :)
      Jeg tror at det er godt for naturen også, for da kommer våren når den skal her og ikke i februar. I fjor var alt unormalt :(
      Ja, og fargen er så fin på den.
      Den er veldig sjelden, så jeg håper at den overlever videre. Den hvite er vel en sport av den blå?

      Ha en deilig weekend

      Slett
    2. Sport ville jeg nok ikke sige - men variant snarere?
      Som jeg forstår det er en sport: en hybrid hvor planten eller dele af den er spontant genetisk ændret.
      Nobilis er en ren og stabil art med naturlig variation - og også din sjældne hvide:)

      Slett
    3. Takk for svar. Ja, da er nok variant et bedre ord :)

      Slett
  8. Hej Marit,

    Så fina vårbilder och din ungerska blåsippa är helt ljuvlig! Jag delar din förtjusning i Primula, finns så många fina som man kan odla i sin trädgård. Och de är ganska snabba att föröka via frön om inte delning är möjlig.
    Klart du ska bestämma helt hur din tillbakablick ska delas upp och det vore väl synd att visa all fin april-blomning! Det är svårt nog ändå att välja bilder.
    Ja, man känner sig kluven till en varm vinter, man vet ju att det inte är riktigt som det ska.

    Ha en fin helg! /Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Tusen takk. Primula er en flott slekt, og som du sier så er det jo veldig mange av de som vi kan dyrke i hagen. Ja, flere av de frør seg veldig her, og det er jeg veldig glad for.
      Vi som har hageblogger er heldige, for der bestemmer vi alt ;)
      Ja, det var likevel mange bilder som ikke ble med, for arkivet mitt er fullt. Så innlegget kunne blitt enda lengre. Det er fryktelig vanskelig å velge bilder, ja.
      Ja det er helt sant, men når er ser hvor galt klima har blitt setter jeg nå pris på litt vinter.

      God helg!

      Slett
  9. Hej Marit!
    Dina vårbilder är helt fantastiska. Blåsippan är underbar och bollprimulan är en favorit. Tyvärr stannar den inte kvar så länge hos mig. Brukar köpa nya på växtloppis men det blev inget förra våren. Kanske kan vi hoppas på en lite mer normal vår i år, med växtloppis igen. Tänk att vi har allt detta framför oss.
    Ha en fin helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika

      Tusen takk. Det er så merkelig, for her stortrives den og jeg finner veldig mange frøplanter av de. Det er jo veldig synd at de ikke trives hos deg.
      Det er jo lov å håpe på det. Ja, det er herlig å tenke på det.
      God helg

      Slett
  10. Det var flotte bilder! Nå får jeg i alle fall vårlengsel. Før eller seinere skal det komme Magnolia hit! Når de går hos deg, går de hos meg, men så vidt jeg vet skal de ha litt fuktighet, så jeg skal tenke meg litt om mht hvor jeg skal ha dem/den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, en får vårlengsel av sånne bilder. Det forstår jeg veldig godt at du vi prøve. Ja, de klarer seg sikkert, for mange av de er merket med H4. Bare vær obs. angående drenering. Pass på at det ikke er for vått der du skal ha de. Jeg har tatt livet av to stykker her som sto for vått. De jeg har her som klarer seg står egentlig ganske tørt. Det er bare å prøve seg frem :)

      Slett
    2. Takk for råd! Det er jo fuktigere vær for tida, mange plasser er det jo myr, dvs var før snøen og frosten kom. Da skal jeg ha dem en plass jeg kan vanne og hvor drenering er bra.

      Slett
    3. Ja, det er det så absolutt! Det høres veldig lurt ut :)

      Slett
  11. Fin blomning som du bjuder på :) April ja... ..en lång, ledig och vädermässigt fin månad tror jag. Minns inte vädret men ledigheten. Och visst blommade det fint. Men nånstans kom sen också nattfrost och tog bla magnoliaknoppar igen... Just nu har vi en mer normal vinter. Nu är jag så där fundersam hur blir april i år? Jag flyttade ju så mycket växter och vet ju inte om de kommer komma tillbaka. Men jag hoppas att våra sockblommor kommer blomma om än lite senare.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Jeg husker at det var varnt frem til mai, men da ble det plutselig mye kjøligere og snø igjen.
      Det er ikke godt å si hvordan det blir i år. Jeg var vekdig heldig for jeg flyttet veldig mange planter på høsten 2019. Pga. den milde vinteren i fjor klarte de seg veldig godt. Du har det mildere enn meg, så det går nok bra med de. Ja, det må vi håpe på :)

      Klem, Marit

      Slett
  12. Hej Marit
    Ja det er svært at vælge ud, men de er alle så fine. Tak for dem.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, det er så vanskelig. Tusen takk.

      Klem

      Slett
  13. Godt du reddede anemonen. Det er en fin blomsterserie, du viser fra april. Det ville da have været synd at udelade nogle af billederne. Godt vi selv bestemmer, hvad vi vil vise på vore haveblogs.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og det er jeg veldig glad for. Tusen takk. Ja, ikke sant, for det er heldigvis vi som bestemmer :)

      Slett
  14. Hei Marit.
    Ja bloggen kan du betemme over selv - det er det som er så fint. Det skl jo være en fortelling om hagen.
    Jeg er litt misunnelig på magnoliaene dine. Og det får jeg bare fortsette å være helt til klimaforandringene tillater at vi kan plante de her he he he. April var litt anneledes hos det for å si det forsiktig :)
    Ha det godt,
    Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lena
      Ja, ikke sant. Det er mange fordeler med å ha en blogg.
      Jeg vil jo tro at de mest herdige av de overlever hos deg. Ja, den dagen kommer sikkert snart hvis klimaendringene fortsetter i samme tempo :(
      Ja, det vil jeg tro, for jeg har jo sett bildene ;)
      Ha det godt.

      Slett
  15. Så mange søte vårblomster du har i hagen din. Blåveis, krokus og Primula kan vi glede oss til de kommer igjen.

    Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Det er helt sant, og vi har mye å glede oss til.

      Ha en fin søndag!

      Slett
  16. Åh så smukke billeder, Marit! Jeg elsker april og de mange blomster, man har savnet så længe gennem vinteren. Nu er der kun 3 måneder til april igen :-)
    Her er det snevejr i dag, så dine forårsbilleder var dejlige at se.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Ja, og det gjør jeg også. Det er helt sant, og det er ikke lenge til april nå :)
      Her skinner solen og det er -6 grader. Flott vintervær!
      Klem

      Slett
  17. Hei Marit. Nå er det utrolig lenge siden jeg har besøkt noen blogger, men nå når jeg så de flotte vårbildene dine ble jeg skikkelig inspirert! Her har det kommet 30 cm snø siste halve døgnet, så nå har vi skikkelig vinter. Klem til deg fra Anne-Kristin

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne-Kristin
      Så hyggelig å høre fra deg. Tusen takk. Da har du mye mer snø enn her, for her er det kun 10 cm. Hos deg blir den vel vel fort borte igjen.
      Klem fra Marit

      Slett
  18. Hei Marit og takk for at du byr på gledelige gjensyn med vårens blomstring. Dette er også den beste tiden her hos meg :-)) Akkurat nå har det lagt seg et vått hvitt dekke over hagen, og mer skal komme, så får vi se om det blir liggende?

    God ny uke til deg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit
      Det er jo hyggelig å vise noen bilder fra den tidlige våren i fjor.
      Ja, det vil jeg tro. Hos deg pleier vel snøen å bli borte ganske fort? Her er det kun 10 cm.

      God ny uke til deg også!

      Slett
  19. Kære Marit
    Tak, for smukke forårsbilleder. Jeg er bagud med kommentarer (men der forsvandt nu også en, en dag, så den flyver i vinden), men jeg læser med, gør jeg :-)
    Mange hilser Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Lisbeth
      Det går helt fint bare jeg vet at du leser med :)

      Slett

Oppdatering fra planterommet...

 I går pottet jeg om 5 paprikaplanter, og 15 chiliplanter. Jeg priklet også 9 bifftomatspirer over i små potter. Så nå skal jeg ikke så mer ...