torsdag 6. september 2018

Årets prosjekt del 3...

Nå har jeg tatt bilder av hagen både sent og tidlig. Jeg begynte i forrige uke å ta bilder av det nye området, men så har jeg plantet inn flere planter. Da måtte  måtte de tas på nytt ;)
Så i går ettermiddag tok jeg de siste, for nå skal jeg ikke plante mer på dette "nye" stedet ( i alle fall ikke mer i år). Bank i bordet!  ;)

Det gjenstår å fylle på med mere grus både her og der, men det blir nok småpusling utover høsten med det. Men ellers er jeg ferdig for denne sesongen.

Her er del 1 som jeg har skrevet om tidligere, og her er del 2.

Det er så mange bilder at det blir nok en del 4  og kanskje del 5 også.

Her kommer bildene fra i går.

Det var her del 2 sluttet, og siden sist har jeg fylt på singel/grå stein langs thujahekken som går helt i enden av hagen mot nord. Tykk duk er lagt under grusen i håp om at ugresset ikke kommer igjennom nedenfra. Det vil nok spire i grusen også, for det følger med jord/sand når en kjøper lastebilass som jeg gjør. Det må jeg dessverre bare ta med på kjøpet. Vedlikeholdsfritt er det ikke, men det er ikke gressplen heller ;)

Her ble de fleste nye rosene plantet i sommer. 

Veien er delt i to, så den ene går langs dammen, og den andre går forbi rosebuen. Dette er fra området på midten av de to veiene.


Dette er på samme sted, bare at motsatt vei.

Dette er rett før de to veiene går i sammen. I enden der oppe er dit tomtegrensen går. Som det synes godt så er det et bredt felt på ca 1 meter ut fra thujahekken. Det er laget sånn for å ha muligheten til å klippe hekken fra denne siden også. Den er blitt så bred at den må klippes fra begge sider.


Mye rhododendron her, ja ;)

Her er den sorte/svarte avdelingen. Her har jeg samlet mørke Sedum, mørke heuchera og svart gress/opiophogon

Som synes i forkant her. Jeg har plantet de før uten hell, men prøver igjen. Her ble også de to siste rosekjøpene plantet.

Dette er de Gentiana scabra 'Royal Stripes' som jeg kjøpte her om dagen, og som er plantet sammen med cyclamen. De vokser under en stor japansk lønn, Acer palmatum som synes på de to bildene over her. Den ble flyttet i fjor under gravingen, og ble satt litt lenger bort enn der den egentlig sto. Noen greiner på den så døde ut i vår, men nå kommer det nye friske skudd inne ved stammen.  Så det ser ut som den tålte flyttingen godt likevel :)

Jeg har glemt å skrive litt om været i det siste. Den siste uken har det vært ca 20 grader og varmt vær uten så mye sol. Her om kvelden var det 17 grader 21.30, og det er jo uvanlig til å være i september.  Det har kommet 8,5 mm med regn i dag, og det er første gang på evigheter at det har regnet. Kun 45 mm med regn i hele august. Men i morgen og på lørdag skal det virkelig regne så mye at det er flomvarsel på yr. Inntil 80 mm kan det komme på kort tid, så det er så jeg nesten er bekymret. Er redd for at veien vår forsvinner igjen hvis det regner så mye. Det gjenstår å se, men på vg før i dag sto det at det var to lavtrykk som slo seg sammen. Da kan det bli heftig regn, ja...

48 kommentarer:

  1. Your garden looks very good with the gravel. Hope for you the Rhododendrons will survive, when the soil under the gravel is acid they will be allright. We had lots of heavy showers today, the garden enjoys it very much after all that drought and is reviving.
    Regards, Janneke

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! The soil is very acid, and I hope they will thrive there. We need a lot of rain here, but not so much as the weatherman tell us will come.
      Regards, Marit

      Slett
  2. Hvor er det fine billeder!
    Jeg håber, I skånes for 80 mm regn på kort tid. Hvor er det mærkeligt, som vejret opfører sig i år. Her har vi også haft cirka 20 grader i de sidste par dage. Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Det håper jeg også, men det de skrur bare opp mengdene hele tiden. Ja, det er sant, men er deilig temperatur nå. Klem

      Slett
  3. Skal si du har fått orden på sakene, veldig fint med så mye med mørkt bladverk, begynner å få øynene opp for det her også. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, i den delen av hagen begynner det å hjelpe. Mørkt bladverk er helt nydelig :)
      Ha en fin dag!

      Slett
  4. Hello, you must have had a lot of stone delivered. I hope it helps to keep the weeds from growing. Your flowers and plants are lovely, beautiful gardens. Happy Thursday, enjoy your day and the weekend ahead!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello,

      Yes, it's in fact 20 tonn in norwegian weight. I hope it too. Thank you!

      Happy Weekend!

      Slett
  5. Ja det är varning för stora nederbördsmängder här också i helgen. Gruset dränerar ju bra hos dig. Det blev snyggt och ännu snyggare när det växter till sig lite mer. Det kommer mycket skräp ovanifrån. Jag har en lövblås som jag använder några gånger om året för att blåsa ut löv och barr från besvärliga ställen i gruset. Annars är jag inte så mycket för att blåsa men i grus är den fin hjälp.
    Ha det fint
    Helene

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nok det samme været vi får. Det blir bedre når plantene får vokst litt mer, ja. Takk for tips, det sjal jeg huske på. Løvblåser har jeg ikke prøvd før.
      Ha det godt.

      Slett
  6. Så roligt att få se hur det blev, jättefint. Mycket jobb du lagt ner och nu har du fått lön för mödan. Ska bli trevligt att se hur det växer och förändras över årstiderna.
    Kram Maria

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Ja, det har vært mye jobb i hele sommer.
      Klem, Marit

      Slett
  7. Hei Marit

    Dette blev jo nydeligt og pænt, og det ser selvfølgelig nyt ud! Det har været et stort arbejde! Det bliver spændende at se hvordan dette imponerende anlæg udvikles i årene fremover!

    Her lover de også skybrud i store dele af landet imorgen - vi får se!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Karsten
      Tusen takk! Ja, det er jo helt nytt uten llv og bøss, og det er nok ikke lenge det ser sånn ut når vi får dette uværet som er spådd. Det vil tiden vise :)

      Ja, vi får se. Det kan virke som alt regnet vi ikke fikk i sommer kommer nå...

      Ha en deilig weekend

      Slett
  8. I hope that the rain is moderate, Marit, just what you need for the benefit of the garden, and not so much as to cause damage to the roads.

    SvarSlett
    Svar
    1. I hope it too, because we have experienced floodings here before. The road here broke down, and it was terrible.

      Slett
  9. Så fint det har blitt Marit! Men for en mengde med planter: trær, busker og blomster - nesten mer hos deg enn på hagesentra.
    Forstår godt at du har jobbet mye i sommer.
    Morsomt at du planter alt i grus, har du gjort det hele tiden? Lite å luke og ingen kantklipping - jeg ser mange fordeler.
    Ha en rolig og fin helg !
    hilsen fra Turid

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Turid! Jeg har vært på mange hagesentere i sommer, og har flyttet de hit ;)
      Ja, det har vært mye jobb. Nei, jeg har aldri gjort det før,mog det var en idé jeg fikk her i vår. Det blir spennende å se hvordan det holder seg.
      Takk, og det samme ønskes deg!

      Slett
  10. Hej Marit
    Det ser så flot ud, sikken et arbejde du har haft.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth

      Tusen takk! Ja, det har vært mye arbeide.
      Klem

      Slett
  11. Hei Marit.
    For en jobb du har lagt ned. Det blir spennende å se når det vokser seg til.
    Flott med de mørk heuchera, og mørk sedum:-)
    Håper det ikke blir skybrudd, men vi trenger fortsatt mye regn.
    Ha en fin dag/Erin

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Eirin

      Ja, det er mange timers jobb bak dette. Det blir spennende ja. Det synes jeg også. Vi trenger regn ja, men ikke så mye på en gang.
      Ha en fin dag!

      Slett
  12. Nu kan du lægge benene op og nyde resultatet af alt dit hårde slid. Thujahækken ser også godt ud - den fik vel ellers en hård medfart i din strenge vinter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, når jeg blir ferdig med de siste lass med grus skal jeg gjøre det ;)
      Den har klart seg overraskende godt. Først fikk den hard medfart i vinter med all den tunge snøen, og så denne tørken.
      Kulden er ikke problem med thuja, for de tåler det veldig godt. Cypresser tåler ikke vintrene her særlig godt.

      Slett
  13. Snyggt jobbat Marit!

    Jag gillar ju när växter får synas i sin helhet och med grus som bakgrund kommer de till sin rätt. Gillar också att du inte gjort avgränsade rabatter utan växterna bilder en tilltalande asymmetri där de står så vackert i gruset.

    Tummen upp Marit!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gunilla! Asymmetri er noe jeg liker, og her er det bare mitt eget hode som utfolder seg. Jeg liker å lage sånne bed som dette.

      Klem!

      Slett
  14. Det er jo en hel have på normal størrelse, du har anlagt på ét år. Kan du overhovedet rette ryggen, Marit?
    Forhåbentlig har du nået at sidde og nyde dit værk i de seneste gode og varme dage.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du sier noe der, Lisbeth ;)
      Ryggen er vond og det samme er armene, men det er en lang vinter som de får hvile. Jeg har hygget meg i hagen, ja i noen dager nå. Men nå må jeg ut å grave frem mere grus før skybruddene kommer.

      Slett
  15. Verkligen jättesnyggt Marit! Vilket projekt men så bra det blivit. Jag tycker det är så snyggt med gruset, växterna kommer verkligen till sin rätt. Det ska bli väldigt spännande att följa dina växter ju mer dom växer upp.
    Hoppas ni inte får så stora mängder med regn imorgon att det blir risk för översvämning. Här, på östsidan av Sverige kommer nog inte så mycket. Däremot spår dom mycket regn på västkusten.

    Önskar dig en skön fredag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita! Ja, de synes godt når de har lys grus rundt seg. Nei,det er jo å håpe på det at det ikke kommer så mye. De har gått litt ned på mengdene, mem det blir nok mye regn.

      Ønsker deg en fin helg!
      Klem, Marit

      Slett
  16. Hei Marit.
    Nå kan du rette ryggen og nyte alt arbeidet. For en jobb du har gjort. Lurt å plante i grus. Det må gi mange fordeler. Her skal det også bli skybrudd utover dagen.
    God helg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise

      Ja, nå er jeg nesten ferdig. Jeg håper på det, for det er så mye leire her. Jeg så på bildene fra Kristiansand på tv, og det så fryktelig ut med alt vannet.
      God helg.

      Slett
  17. Hei Marit!
    Likte spesiellt godt den "sorte" hagen. Er blitt veldig glad i bladfarger selv også.
    Været ja - herregud - kan bli oppgitt av mindre. Vi hadde 115mm i august (normal 82 mm) og 133mm i juni (normal 59). Derfor måtte jeg sette rosene inn under tak. Kaldt og vått er ikke tingen. Men NU er alt så meget bedre :)
    Ha ei riktig god helg,
    Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lena!

      Så hyggelig da! Jeg har fått helt dilla på heuchera, og de er i så mange fine farger. Ja, ikke sant, for det er vått hos deg og veldig tørt her inntil nå. Vi har nesten ikke fptt regn i hele sommer. Så bra da!

      God helg!

      Slett
  18. Du er en slider, Marit! Det ser virkelig godt ud, og endnu bedre bliver det, når planterne har vokset sig større. De mørke Heuchera er flotte sammen med roserne.
    God weekend!

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Ja, alt dette er jo nettopp plantet. Det ser litt smått ut enda. Ja, de kler hverandre godt.
      God weekend!

      Slett
  19. Så fint det blev med allt gruset. Jag gillar sten jättemycket. Och fint har du planterat också med vackra rhododendron bl a. Ha det bra.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Det gjør jeg også, for det passer inn overalt.
      God helg!

      Slett
  20. Så fint det blir!
    De rhododendrone kommer til å bli fantastisk til våren :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Det håper jeg at de blir, ja :)

      Slett
  21. Hei Marit!
    Jeg er imponert over hva du får til. Du må ha et ekstra gear. Det blir så fint. Jeg er også ferdig med et bed i kveld. Det er klart for planting og det gleder jeg meg innmari til. Endelig skal en del planter som har stått i potter i evigheter, i jorda.
    Denne sommeren har jeg fått gjort altfor lite i varmen.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!

      Jeg har nok ikke det, for dette har tatt veldig lang tid. Jeg orker ikke så mye av gangen. Så bra da! Jeg har også flere kasser fulle av planter som skal plantes et annet sted.

      Ha det godt! Klem, Marit

      Slett
  22. Your garden is so beautiful.
    Have a nice weekend
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you!

      Have a nice weekend you too.

      Slett
  23. Så flott nybrott eller ny del av hagen! Nei, gressplen er ikke vedlikeholdsfritt, men det hjelper å ha kaniner som beiter :-). Her har jeg sittet og sett på varsel om mye nedbør på yr i dagevis, føler jeg - og det har kommet under 1 mm. Men i morges kom det litt, og det skal komme mer. Det kommer virkelig godt med - men flom skal vi ikke ha, måtehold er bra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Nei, det er helt sikkert. Det vil jeg tro :)
      Her har det kommet 67 mm med regn siden torsdag, så nå kan det godt holde opp ;)
      Nei, flom vil vi ikke ha. Litt regn innimellom er akkurat passe :)

      Slett
  24. Det har varit några fantastiska kvällar i veckan som gick. Tyvärr kunde jag inte vara så mycket i trädgården som jag velat. Jag började jobba och det rivstartade... Men nu kommer en härlig planteringstid i september :)

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var så herlig å være ute for det var så varmt.
      September er en fin plantemåned, ja :)

      Klem, Marit

      Slett

God jul eller var det god påske?

 Vi er så heldige her nå for værgudene ombestemte seg brått angående våren. Snøen har lavet ned i to dager her, men heldigvis så blir det ik...