lørdag 30. juni 2018

Oppsummering av juniværet...

Det er veldig enkelt å oppsummere juni værmessig, for den besto av to ting, nemlig varme og tørke. Jeg er over gjennomsnittet opptatt av vær, og har en trådløs værstasjon som jeg har på både nettbrett ( tablet) og mobiltelefon. Der kan jeg se diagrammer over nedbør og temperatur. Tilsammen i hele juni har det kommet 66,6 mm. Dvs. det var 7 dager i hele juni som det kom litt regn, og en dag hvor det kom 43,5 mm.

 Maks tempetaturer:

1.   31,6 grader
2.   30,3
3.   31,0
4.   29,4
5.   24,9
6.   25,4
7.   31,3
8.   31,5
9.   29,2
10. 29,4
11. 21,0
12. 26,8
13. 26,0
14. 17,4
15. 21,0
16. 22,4
17. 18,9
18. 18,5
19. 22,8
20. 16.6
21. 19,0
22. 22,4
23. 17,9
24. 26,4
25. 31,6
26. 31,8
27. 30,6
28. 30,1
29. 28,0
30. ?

Dette er altså ikke en offisiell måling, og litt avvik må en trekke i fra for solen kommer rund hjørnet hvor måleren står sent på dagen. Men hvis en tar utgangspunkt i tallene så har jeg lagt sammen alle tallene og delt på 29 siden dagens måling ikke er med. Likevel blir det sånn nogenlunde riktig. Da blir snittet på ca 24 grader, og det er veldig høyt. Til sammenligning for 2017 så ligger gjennonsnittet for Kongsberg (som er nærmeste store by) på 14,6...
Denne våren og forsommeren har vært uvanlig tørr og varm. Varmerekorder har vært satt i fleng, og jeg er alvorlig bekymret hvis dette fortsetter.

Det har vært en flott blomstring av alt fra peoner til iris, men dessverre så varte blomstringen veldig kort. Når en ser på temperaturene så er det jo ikke merkelig at blomstene har vart kort tid. For første gang ser jeg at pseudata irisene krøller blomstene, og det er pga. tørken.

På langtidsvarselet fremover er det samme været som er meldt i lang tid. Til neste helg melder yr.no om 31 og 32 grader.

Jeg skal la være å klage på været, men det er ikke til å komme fra at det er veldig tørt i naturen nå. På yr.no er det advarsel om meget stor skogbrannfare, og det er ikke uten grunn. Jeg bor midt i skogen, og det ligger i bakhodet hele tiden.
Litt regn hadde vært godt nå...

Jeg får nyte blomstene mens de er her, og disse bildene tok jeg i går etter at jeg hadde vannet de. Jeg er som nevnt før veldig heldig som har vann fra elven nedenfor her å vanne med. Men en kan jo begynne å undre på hvor lenge vannstanden holder seg der, for her om dagen måtte pumpen flyttes lengre ut til dypere vann. Elven har krympet veldig i det siste, og er faktisk Norges tredje største elv. Så en kan jo bli bekymret av mindre...

Men så til bildene :)

Irisåker :)
Finnes det noe vakrere?


Hostensia fra i fjor som sto i kjelleren i vinter som har begynt å blomstre nå


Pseudata iris i det andre bedet

'Twice in a Blue Moon' tror jeg...

'Lawton Ridge' som blomstrer for aller første gang! Jeg blir helt overveldet over hvor vakre de er...

'Yasha'

Fortsatt god helg!

Jeg linker til TrädgårdsFägring

39 kommentarer:

 1. Jeg er imponeret over, at du har så mange skønne blomster trods varmen, men det må være fordi du vander flittigt. I har haft varmere vejr, end vi har haft her, og jeg synes, varmen har været mere end rigelig :-) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kommer jo selvsagt av at jeg vanner veldig mye. Her om dagen vannet jeg i 11 timer. Hagen er så stor, og det tar veldig lang tid å få vannet det som jeg må vanne. Resten må klare seg selv.
   Ja, ikke sant! Det er ikke nødvendig at det blir så varmt, nei... ;)
   Klem

   Slett
 2. Det har varit en fantastiskt skön vecka som jag mestadels spenderat på en klippa vid havet. Har blivit kvar till sena kvällen just för de är så sköna :) Men på minussidan är torkan och bristen på ork och just nu lust att fixa i trädgården.

  Underbara irisbilder :) Hos mig blommar 'Ally Oops' och 'Roryu' för första gången. Så glad du fick in mig det dillet ;)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det forstår jeg veldig godt. Det er jo så herlig ved havet nå når det er så fint vær. Jeg er bare her og vanner i hagen, for med alle mine nyplantinger kan jeg ikke gjøre noe annet.

   Tusen takk, og det er jo hyggelig at jeg har fått smittet deg med min dille ;)

   Klem, Marit

   Slett
 3. Hej Marit
  Og så er du endda heldig med så meget vand, vi har fået 5 mm og 15 siden 1.5. Men det har nok været varmere hos dig, jeg synes nu, det er rigeligt med det varme vi har haft. Nej vi må have noget vand, så der ikke bliver skovbrande.
  Den sidste iris er favoritten i dag.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, jeg er veldig heldig for jeg har fått både mer regn, og kan vanne. Men det blir veldig varmt her ja, og i det siste har det også blåst en varm vind her som gjør at alt tørker ut enda hurtigere. Ja, regn behøver vi nå! Skogbrann er forferdelig, og jeg håper at vi unngår det!
   Ja, den er fin og uvanlig i fargen.
   Klem

   Slett
 4. Hei Marit

  Ja vi har sammen vejr!
  bortset fra det med regnen - tror max vi har fået 20mm her, og de lover heller ikke mere i prognoserne -
  Flot som dine Iris er kommet sådan en efter en - her er der kun enkelte knopper tilbage - og måske lidt ensata blomstring?

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det har vi. Det er ikke så langt i luftlinje så det stemmer veldig bra. Det var jo synd at du ikke fikk like mye regn. Det er ikke meldt om regn her i det hele tatt heller.
   Ja, de er jeg så fornøyd med. Får håpe du får sett noen av de!

   Ha en deilig weekend

   Slett
 5. Weather patterns around the world are very disturbing, Marit. Here in North America forest fires are ever more frequent and more severe. I can easily understand your concern when you live in the forest. Be safe, my friend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's very disturbing, David! I have seen it from USA, and it scares me very much. I will try to do that my friend.

   Slett
 6. Du verden, for en flott Irisåker!
  Kanskje du kan bidra til Metorologisk institutt? Vi er jo ute etter private målere nå.
  Ja, alt juniregnet kom på én gang.
  Livredd for skogbrann, ja. For et par dager siden så jeg en ung mann som røkte på tur i skogen her :o Han forsvant dessverre før jeg fikk snakket til ham. Makan!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er ikke alle som har en sånn åker :)
   Ja, jeg har satt innstillingene til Netatmo at de kan dele informasjonen. Men er det noe annet jeg må gjøre j forhold til yr?
   Ja, en blir jo det og spesielt når en har skog rundt seg.
   Huff, ja det er jo utrolig ubetenksomt! Dust...

   Slett
 7. Hello Marit! your Irises are beautiful. I love the first shot of the iris field. We are in a dry spell now after a very wet spring. Enjoy your day and weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen!

   Thank you! I think the whole world in a dry spell these days.
   Happy Weekend!

   Slett
 8. Utrolig tørt vær. Tenk om dette er fremtiden? Ikke godt å si med klimaforandringene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Det virker som været henger seg opp. I vinter snødde det uavbrutt, og nå er det bare sol og varmt. Nei, det er ikke godt å si.

   Slett
 9. Hei Marit.
  Åh, for en flott irisåker. Her på sørlandet blåser det og med sol tørker det veldig opp. Ikke noe regn i sikte. Det regnet godt her i en uke. Da ble man fort lei. Hard vinter og veldig tørr sommer. Vi får bare nyte det så lenge det varer, men ikke godt for hagen. God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk! Det er samme været her. Den varme vinden gjør at det tørker ut enda raskere. Ja, i år er været veldig spesielt. Ja, det er jo deilig med sol, men dette været blir for mye av det gode.
   God helg.

   Slett
 10. Det er et uvanlig høyt gjennomsnitt, men det stemmer nok ganske bra. Ser metrologene må tilbake til 1947 for å sammenligne :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de stemmer ganske godt tror jeg. Det er veldig høyt, ja.
   Jeg har alltid hørt om denne 47 sommeren. Min mor husker den, og folk her sier at de kunne gå nesten tørrskodd over Lågen her. Så vi er vel ikke der enda tror jeg... ;)

   Slett
 11. Hei Marit!
  Jeg skjønner du er bekymret for tørken når du bor i skogen, men til tross så vokser plantene. Det gjør de ikke her. Dette har hos oss vært et endeløst mareritt, og det fortsetter.
  Flotte iris og hortensia :)
  God helg,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!

   Ja, her er det skog på alle sider, så det er bare å håpe på at vi snart får noe regn. Men selvsagt vokser ting ibtørken likevel. Jeg tenker på deg hver gang jeg skriver om dette. Det må være grusomt med en sånn sommer.
   Tusen takk!
   God helg!

   Slett
 12. Kære Marit
  Uha ja, jeg forstår din lille bekymring for faren for skovbrand, når du bor i skoven. I har endda fået regn. Vi har vist fået 5 - eller er det 10? - mm her i juni.
  Men skønne blomster. Din mørklilla hortensie er meget lækker i farven.
  Kh Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, for når en har skog på alle kanter blir en litt nervøs. For noen år siden slo lynet ned rett i nærheten, og da ble det skogbrann. Det gikk bra, men det var skremmende å oppleve det på nært hold. Ja, vi har fått regn i forhold til dere. Tusen takk,

   Slett
 13. Good evening dear marit
  Also in Holland the drought get s critical. We are asked not to water our gardens and not spoil water on things like carwashing. I am longing for normal Dutch summers. 22c a little bit of sunshine and raun at the end of the day. Strange to see how the weather is changing. We don t have to go to greece
  To have a sunny holiday. Streets and houses are flooding there. Have a wonderful sunday

  SvarSlett
  Svar

  1. Good evening dear Marijke,

   It's a strange weather this year. The same here. People are not allowed to water the gardens. I have my private watering system, and I have my own well too. But the forest are very dry. We need rain!
   Happy Sunday!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 14. A small deviation does not make a difference, it still is hot and dry !

  SvarSlett
 15. Yes, it's very hot and dry. We need a lot of rain!

  SvarSlett
 16. Det har jammen vært en varm juni hos dere, vi har det tørt men lavere temperatur. Mange vakre blomster fra hagen din.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her har det vært veldig varmt, og det skal bare fortsette. Lavere temperatur høres godtbut.
   Tusen takk!

   Ha en fin søndag du også!

   Slett
 17. Så intressant att se skillnaden i temperatur mot förra året Marit. Vi vet ju att det slagits värmerekord men ett genomsnitt som är 10 grader högre än förra året är ju egentligen otroligt. Och visst blir oron större och större för var dag när det gäller torkan. Här varnas också för brandfaran i skog och mark. Vi har ju också skog nära oss och precis som hos dig finns det alltid lite oro i kroppen.
  Också här har blomningen gått över snabbt och en av mina pioner satte knopp men alla knoppar torkade bort. Det har aldrig hänt förut. De andra har blommat och blommar fortfarande men det går snabbt över. Jag hinner knappt med.
  Men dina bilder blir jag glad av. Så vackra irisar. Din hortensior har klarat vintern bra ser jag. Dom blommar ju jättefint nu. Min blommar också, den satte ju igång tidigt men har fortfarande en hel del knoppar på gång så jag hoppas på juliblomning också.
  Jag såg att du hade försökt att kommentera hos mig men att kommentaren bara försvann. Konstigt, vet inte vad det beror på. Trodde att den kanske av misstag hamnat som skräp (det händer då och då) men det hade den inte. Det var förmodligen något tillfälligt fel.

  Önskar dig en fin söndag. Nu ska jag iväg och titta på lite trädgårdar.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt utrolig Anita. Det er mulig at de måler på en annen måte enn det jeg gjorde, men uansett er det veldig varmt denne sommeren. Det er ikke hyggelig å tenke på skogbrann, nei. Vi opplevde det for noen år siden her i nærheten, og det var uhyggelig.
   Blomstringen går veldig fort over i år ja. Def er synd, men sånn er det bare. Tusen takk! De har klart seg veldig bra i kjelleren, og nå har de akkurat begynt blomstringen.
   Jeg har opplevd det hos andre også, så det er sikkert noe galt med blogger.

   Kos deg med alle de fine hagene!

   Klem, Marit

   Slett
 18. Hei Marit. Så fantastiske iris du har, jeg er bare i starten som irissamler, men jeg fikk da blomstring på en av de nye i år. Jeg var så dum at jeg avskrev tørkefaren etter en uke med mye regn, sløste litt for mye, så nå er brønnen tom. Det er heller ikke meldt regn den neste uken, så det kommer til å holde hardt for mange av blomstene. Men rosene og peonene mine står flott uten vannskader, så det er da bare å nyte. Ha en fin start på juli. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne-Kristin
   Tusen takk! Det var jo fint at du fikk litt blomstring. Her er det knusk tørt, og det er ikke meldt om regn her heller de neste 10 dagene. Kos deg med blomstene, og ha en fin sommer!
   Klem, Marit

   Slett
 19. Hi Marit
  Your flowers are so beautiful, I loved all.
  High temperatures are always a concern, especially for those who live in or near forests.
  Have a nice Sunday
  Warm hugs
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Maria,

   Thank you! Yes, that's true. Have a nice Sunday you too.
   Hugs!

   Slett
 20. Amazing flowers. I really love them. Do not have a house but at least me and mum have created a small garden on balcony. hehe We really love your small garden. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! A snall balcony is far better than nothing!

   Slett
 21. Great photographing.
  I benerate your performance.
  Praise is dedicated to your performance.
   
  Greetings, from Japan, ruma❃

  SvarSlett