mandag 17. april 2017

Noen roser tåler alt...

I dag har jeg gjort noe jeg ikke har gjort før, nemlig å ta stiklinger av 3 camellia. Jeg har ikke noe hormonpulver, for det er ikke lov her i landet. Jeg stakk de bare i fuktig jord, og satte ingen pose over pottene. Det er i følge værstasjonen 65% fuktighet der, så det skulle i utgangspunktet holde. Om de vil slå rot vil tiden vise.
Jeg skrev sist om at jeg brukte kaffegrut/teblader til å gjødsle camellia med. Bare pass på å tørk det og rør i det slik at det tørker opp og ikke er så kompakt. Spesielt kaffe grut blir veldig kompakt. Jeg drikker te som er kjøpt i løsvekt, og de tebladene når de får tørket er perfekt til å blande med kaffegruten. Da blir hele blandingen mye løsere :)
En blomst som falt av en camellia i dag ble bordpynt :)

Denne ene blomsten har så langt stått i ni dager. Den er litt av alt denne 'Extragavanza' og ser ut som et fyrverkeri :)

Det har vært en iskald påske, og i går natt var det -4,5 grader her. I dag tidlig snødde det, så det er ikke mye som minner om vår her. Jeg var ute i går og så at hepatica blomster som lå helt nede, og det er første gang jeg ser at de blir slått ut av kulde. Disse står helt inntil en vegg på nordsiden av huset, så de var jo ikke kommet så langt. I dag har de rettet seg opp utrolig nok!

Jeg gikk en tur nede i hagen i ettermiddag og da så jeg at det var flere roser som hadde grønne skudd. De fleste som står der har rogusa "blod" i seg, så det forklarer nok hvorfor de så veldig friske ut. Jeg flyttet de i fjor sommer når det var veldig tørt, og var spent på hvordan det ville gå. Ingen grunn til å bekymre seg for de, nei ;)
De to jeg flyttet dit er 'Ritausma' og 'Souvenir de Philemon Cohet'.

Ikke for det for rosene, 'A whiter shade of pale" og 'Wollerton Old Hall' hadde også klart seg godt. Disse står på et helt annet sted enn de som er helt svarte, og det spørs om ikke skogen  gir litt mer le likevel. Det er i hovedsak løvtrær som står det, men når det blir nok av de blir det litt lunere åpenbart.

Nå håper jeg at det snart kommer noe varme her, for drivhuset er fylt til randen! Det nytter ikke å ha noe ute så lenge det er så kaldt om natten. Jeg har clematis som skyter, stauder som er i blomst, 44 tomatplanter(!) og x antall av mye annet.  Det blir veldig trangt der og det er meget godt utnyttet 10,5 kvm. Men det er en grense for alt... ;)


46 kommentarer:

 1. Det er jo spændende om dine stiklinger bliver til noget. Held og lykke med det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg ikke prøvd før, så det blir spennende. Tusen takk :)

   Slett
 2. Vilket härligt inlägg, även att vädret är kyligt och snöflingor faller så är våren på väg. Gillar att läsa om dina kamelior:) Så skönt att dina rosor klarat sig bra, jag ser också att de härdigaste har rätt stora bladutsprång.
  Trevlig kväll
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en må jo prøve å holde motet oppe! Våren er på vei ja, selv om det går sakte. Så hyggelig! De mest herdige har overlevd ja, og det er jo bra.
   Ha en fin kveld.
   Klem, Marit

   Slett
 3. Vi krysser fingrene for rosene dine,Marit. Den lyse kamellia med litt striper blir man skikkelig i godt humør av! Lykke til med stiklingene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må vi gjøre. Det synes jeg også, for den er litt spesiell. Tusen takk!

   Slett
 4. Hei. Hell og lykke med stiklingene dine. Da er det ikke bare sorgen med rosene dine .Godt at det er noen roser med friske skudd. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Tusen takk! Nei, noen har overlevd som står plantet et annet sted i hagen. Merkelig. Ja, det er helt sikkert.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 5. Hei Marit

  Den forstod jeg ikke helt: Er der en lov mod hormonpulver i Norge, eller er det bare de "professionelle" som udnytter deres monopol og ikke vil skaffe det til amatører?? - det er let at få fra udlandet så...?
  Der er virkelig stor forskel på hvor robuste roser er - Tror de fleste af dine vil klare sig, men med store forskelle!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Det var et godt spørsmål. Jeg spurte en gang på det lokale gartneriet, og de sa at de aldri brukte det, men at de hadde solgt det for lenge siden. Jeg har ikke sett det noe sted, men jeg vet at de selger det i Sverige. Tror det er noen særnorske regler eller noe sånt. Ja, det er ikke godt å si. Jeg antar at hvis det ikke blir stoppet i tollen, så går det sikkert an å få kjøpt det fra utlandet ja.
   Ja, det er jo stor forskjell på roser, men de "gammeldagse" rosene tåler nok mest vil jeg tro. Ja, det gjenstår å se hvordan det går med alle sammen. De jeg så på i dag var overaskende friske etter at det har vært så kaldt :)

   Ha en deilig ny uke du også

   Slett
 6. Håber at dine stiklinger lykkes, men hvor er det godt, at dine roser har klaret det, endda nogle af de sarte. Det kan da opmuntre lidt midt i kulden.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se, og jeg har aldri gjort det før. Det var så gledelig å se at flere av de hadde overlevd.
   Ja, ikke sant! :)
   Klem

   Slett
 7. Man skal bestemt ikke undervurdere betydningen af læbælter på matriklen. Inden for den samme have kan der sagtens være vidt forskellige vind- og solforhold.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sant! Det må det åpenbart være, for jeg har aldri plantet noen roser der i den delen av hagen før i fjor sommer. Så det var en gledelig opplevelse!

   Slett
 8. Hej Marit!

  Nog är det trist att vi fått så kallt vid denna period, just när allt börjar växa. Många växter tycks klara kylan ganska bra medan andra inte tål det minsta.

  Lycka till med dina spännande sticklingar.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Ja, jeg synes det er så trist, for det er jo noe som har begynt å blomstre og alt blir jo satt tilbake. Blåveisen reiste seg opp igjen, men det var litt trist å se den ligge helt bøyd av kulden.
   Tusen takk!

   Klem!

   Slett
 9. Spennende å prøve å lage stiklinger av Camellia, håper du lykkes. Godt at noen roser har klart vinteren.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se om jeg vil lykkes. Det er jeg glad for!

   Ha en fin tirsdag du også!

   Slett
 10. Hej Marit!
  Det har varit riktigt kallt här också, och kylan skulle fortsätta i 10 dagar till. Dina Camelior är så fina,tror att du kommer att lyckas bra med dina sticklingar.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Huff, det var da lenge med kulde, og de spår det sammeværet her de neste 10 dagene dessverre. Tusen takk!
   Jeg håper på det!
   Ha det fint.

   Slett
 11. Lykke til med stiklingene ! Her har vi bare pseudokameliaer, og de har greid seg bra i vinter.
  Takk for tipset om gjødsling :-) Idag skal kaffegruten brukes på dem.
  Ha en fin dag.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. TuSen takk! Pseudocamellia kjenner jeg ikke til, men det erjo bra at den overlever ute hos dere! Måtte google den, og den heter Stewartia pseudocamellia. Den er sikkert ikke herdig her ;)
   Ja, gjør det. Kaffegrut kan brukes til så mye, og også til det.
   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Ja - gränsen är nådd här också. Och nu behövs verkligen värme för att få avlastning.

  Gödseltipset - tack det ska jag testa på mina. Sticklingarna är jag väldigt nyfiken på hur det går med. Men du berättar väl senare?

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, grensen er absolutt nådd her, for jeg har også 8 store camellia der også ;) Varme behøves, ja!

   Ja, gjør det. Jeg skal helt klart fortelle hvordan det går med de :)

   Klem, Marit

   Slett
 13. Så spännande det ska bli att följa dina camelliaskott Marit! Jag har aldrig prövat. Skönt att höra att rosorna verkar klara sig. Vi har också haft minusgrader här på nätterna. Jag har haft värmen på i uterummet för att inte det ska bli för stora temperaturskiftningar. På dagarna när solen ligger på kan det ju bli upp mot 25 grader där. Nu har dom i varje fall spått att det ska bli långsamt varmare. Hoppas det stämmer och jag hoppas det blir bättre väder hos dig också.

  Önskar dig en skön kommande vecka!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende, og jeg har aldri prøvd det før. Så det blir jo noe nytt å prøve seg på. Jeg har også på varme om natten i drivhuset, for det hadde blitt veldig kaldt der hvis jeg ikke hadde gjort det. Det var 30 grader der i dag førjeg åpnet døren og lukene, så det kunne blitt store forskjeller for plantene uten varmen på ja.
   Ja, det må vi håpe på, for det er jo snart mai måned!

   Ha en fin uke du også, Anita!

   Klem, Marit

   Slett
 14. Beautiful flowers, Marit, the fertilizing advice is superb. Thanks. The temperature will increase rapidly at yours also, I think. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan! I hope you can use it for your camellia too. I hope so!

   Slett
 15. Då håller jag tummarna för dina skott och njuter av dina vackra blommor så länge. Om du visste vilka fantastiska kameliabuskage jag såg i England, utomhus såklart. Ack ja, jag suckar lite bara vid tanken på dem ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det tror jeg på, og jeg har sett bilderderfra av de mest fantastiske camellia. De har jo et klima som en annen en bare kan drømme om...
   Det gjør jeg også! :)

   Slett
 16. Jeg husker sånt hormonpulver. En av mine søstre fikk det fra Valle landbruksskole på 80-tallet, og vi prøvde det noen ganger. Tror det ligger et sted den posen med pulveret. Det ble kanskje forbudt av en eller annen årsak?
  Moro å prøve noe nytt:) Vakre kameliaene dine! Og godt det er liv i mange av rosene dine. Jeg ga opp rosehagedrømmen etter at mange gikk dukken etter en hard barfrostvinter, og det er det jo mye av her da.
  Ha en fin aprildag, Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det fantes jo her før. Ja, det er ikke godt å si, men jeg tror det må være forbudt ja. Jeg prøvde nemlig å bestille det fra ebuy, og de sender ikke til Norge. Prøvde å bestille det fra Danmark, og det samme skjedde der. De sender til Sverige, men ikke til Norge.
   Ja, det er jo gøy å prøve det om ikke annet. Tusen takk!
   Det er liv i noen ja, og det er jo bra. Ikke de jeg håpet på, men sånn er det bare. Barfrost tar knekken på roser, ja.
   Ha en fin dag du også, Kathrine!

   Slett
 17. Hello, thanks for the tips on the coffee grounds. Your camellias are beautiful. Wishing you some nice warm sunny weather. Happy Tuesday, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you!
   I hope you have it warmer than here. Here it was snow in the air just now.
   Happy Tuesday!

   Slett
 18. Jeg har ikke tenkt på det med å tørke kaffegrut, så takk for tipset :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Bare husk på at kaffegrut gjør jorden sur, så du kan ikke bruke det på alt :)

   Slett
 19. Acho lindo as Camélias.
  Boa continuação de semana.
  janicce.

  SvarSlett
 20. Good morning dear Marit,
  I hope your cameliababy's will survive. Overhere the weather is also cold. Treepeonie's are showing color, rosebuds everywhere, but hail and storm, and frost is forecasted. We have many fruitfarmers around my village I hope they have not a terrible damage.
  Stay warm and have a wonderful day.
  Rosehugs Marijke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning to you too dear Marijke!
   Me too. I have never done it before, so it's exciting. I really hope you will not get hard frost. I know the problem with late frost overhere too, because many fruittrees have the same problem here in May.
   Stay warm you too, and I wish you a wonderful day!

   Rosehugs, Marit

   Slett
 21. Nydelige disse Cameliaene dine! Blir spennende å høre hvordan det går med stiklingene.
  Ja, noen roser tåler det utroligste! Og spesielt de som er iblandet rugosa, noe over halvparten av mine roser har (men så bor jeg på "fjellet" også da...)
  Nå håper vi på vår og varme, det klør i fingrene etter å begynne i hagen men foreløpig må alt vente, for mange kuldegrader om nettene er dårlig kombinasjon med sarte skudd under gammelt løv...
  Ha en fin ny uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det blir spennende å se om jeg får det til. Rogusa gjør at de tåler det meste ja. Jeg trodde at flere andre skulle overleve her, men pga. barfrost så tåler de ikke sånn kulde uten snødekke.
   Jeg har heller ikke gjort noe ute for det er for kaldt om natten her også.
   Ha en fin uke du også!

   Slett
 22. Så gøy med sprengt drivhus!! Nå har jeg endelig fått drivhus her også, riktignok uten kamelia. Men det er bare kjempegøy:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det hver vår :) Gratulerer så mye, og så gøy for deg! Snart er ditt også sprengt ;)

   Slett