søndag 9. april 2017

Mange ideér og farvel til rosene...?


Jeg tenker og tenker på alt som skal skje her fremover. Gravemaskinen kommer en gang i mai, og heldigvis får jeg gravd opp mye før den kommer. Jeg har sett for meg å lage et rhododendron områdede der hvor jeg har trekantbedet i dag. Jeg kan ikke plante overalt der pga. at septikkummen blir fortsatt der den er i dag, men jeg ser for meg å lage noen stier der blant alle rhodoene. Jeg hadde først tenkt å rydde opp i det store staudebedet med dagliljer og iris og flytte irisene til trekantbedet. Men her om dagen da vi hadde besøk av gravemaskinmannen så jeg plutselig for meg et helt annet scenario.

I går når jeg holdt på med å rense det bedet ut mot veien og så på alle de døde rosene, så fant jeg ut at nå er det slutt på å ha roser her ;)
Hvis jeg flyttet alle irisene bort dit hvor det blir tomt etter rosene, så får jeg endelig ryddet i det store bedet. Det er ikke bare roser som ser døde ut, clematis ser ikke bedre ut de heller. Det blir helt sikkert noe nye roser her, men det må bli noen som virkelig tåler mye. En vinter med barfrost inntrer rett som det er, og nå gidder jeg ikke å ha roser  som ikke tåler klima her. Jeg elsker engelske roser og spesielt Austin sine, men de liker seg ikke her i harde vintre dessverre. Det som er merkelig eller kanskje det ikke er det, er at de rosene jeg kjøpte i fjor og plantet nede i hagen ser veldig godt ut i forhold til de i det store (tidligere) rosebedet. De er ikke Austin da, så kanskje de tåler ekstra lite. Antagelig er det litt lunere der i og med at det er store trær der som gir litt le. Hvilke roser er det som ser ut som engelske roser, og samtidig er veldig herdige? Tips mottas med takk ;)

Jeg jobbet ute i hele går og har begynt på neste virkelig store bed hvor jeg har iris og dagliljer.  I dag får vi familiebesøk, og i morgen har jeg så mye annet ikke hagerelatert å gjøre at jeg får ikke gjort noe mer ute før på tirsdag. Da skal det bli iskaldt igjen og med nattefrost hver natt omtrenr. Ikke sommer riktig enda her nei.
Men det er ikke meldt om snø her, og det er da noe...

Nok snakk, nå kommer det ferste bilder fra hagen og i drivhuset.

Min lyseblå favoritt hepatica

Her er det noen timer etterpå og mer sol enn på det øverste bildet

I går hadde det sprunget ut den første blomsten av denne fargen som er faktisk helt riktig gjengitt. Magenta er det første jeg tenker på. Den er skarp rosa. 

Årets første sommerfugl som jeg har fått tatt bilde av. Koselig å se de igjen!


Ikke en dag uten at en ny knopp har åpnet seg i drivhuset. De som har blitt tatt opp fra kjelleren har fatisk ikke mistet en eneste knopp etter flyttingen. Denne kjøpte jeg i fjor og den heter 'Extragavanza' og er den første av flere knopper som den har :)

Denne er jeg blitt helt vill etter, og er da den som jeg har to av siden jeg nettopp kjøpte en til. Det var jo fordi jeg ikke husket at jeg hadde denne fra før. Men hva gjør vel det når de er så vakre? ;) 'Margaret Davis' som er mye blekere enn den jeg kjøpte som ser sånn ut...
Lys har nok veldig mye å si for hvordan blomstene blir ja...

Ønsker dere en flott søndag!

44 kommentarer:

 1. I wish you all the best with your work in the garden. It must be a heavy job to save your plants. And don't give up on the roses. We had a terrible winter overhere in 2012/2013. I thought all the roses were gone. But in May suddenly new growth came out of the soil while I thought they were all gone. Prune the dead looking canes of untill about 2 cm above the soil. And see what happens.
  Have a wonderful sunday and I let you know that I enjoy the photo's you are posting very much.
  Have a wonderful sunday Marit.
  Rosehugs Marijke.

  SvarSlett
  Svar
  1. No, I will not give them up, but I need to change many of them. Yes I will do that, and I hope they will have new growth. Thank you, Marijke!
   Have a wonderful new week.

   Rosehugs, Marit

   Slett
 2. Jeg tror, din analyse holder stik, nemlig at Austin roserne er temmelig sarte. Jeg har aldrig oplevet dem så flotte her i landet som i det lunere klima i England. Jeg håber sådan, at din flotte Aicha har overlevet. Den er jo skabt i et køligere klima, så det har den sikkert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok dessverre fare for at det stemmer. De er nok utviklet for engelske forhold. Den har overlevd, for den tror jeg tåler hva som helst ;)

   Slett
 3. Camelia'ene dine er så nydelige! Trist med rosene! Men jeg har samme erfaring med Austinroser. Så de få jeg har igjen,er av det hardføre slaget. Her har jordrottene tatt for seg, så det må ryddes opp etter dem. Da blir det flytting av planter etc, og det beste er å kjøpe litt nytt da :-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, sånn er det bare. Må nok satse på de veldig hardføre av de. De hadde overlevd hvis det hadde vært snødekke, men barfrost tåler de ikke. Huff, vi hageeiere har mye å slite med... ;)
   Ja, en må jo se det sånn!

   Slett
 4. Oh, I love all these beautiful flowers !!
  Wonderful photos !!
  Happy Sunday !

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Ela!
   Have a wonderful new week.

   Slett
 5. Det høres ut somomdet blir mye nytt på deg, Marit! Når vi har med levende planter å gjøre må vi regne med at noe kommer og noe går, men det re virkelig dumt når så mye blir borte på grunn av frosten! Håper du finner noen hardføre roser du kan trives med! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det bare, og det må jo bli litt nytt her, ja ;)
   Det er veldig dumt, ja. Det håper jeg også.
   Klem fra Marit

   Slett
 6. Supre blåveisbilder!
  Jeg skjønner at du har mye å tenke på. Det er ikke så lett å slippe rosene, nei. Men du har veldig mye annet fint også i haven. Enig med deg at det er viktig å finne noe som trives. En rose som ser veldig lovende ut hos meg er `Rhapsody in Blue`, den er vel ikke akkurat lik Austin-rosene, men blomstrer rikt og er livskraftig. `Alchymist´ står også grønn og fin nå. Så har du jo de kanadiske. Av Austin-rosene er det ´mary Rose´som har vært mest hardfør her. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Nei, det er ikke lett i det hele tatt. Ja, jeg vil prøve noen av de du nevner.
   Klem

   Slett
 7. I nærheten av mitt barndomshjem i Telemark hadde vi ett blåveissted i skogen. Og hver vår løp vi dit for å børste løvet vekk for å plukke blåveisbuketter. De fleste hadde verdens fineste blåfarge, men det var også noen knall rosa som den du viser her. De kalte vi rødveis:) Jeg tror det har noe med jordsmonnet og gjøre? Ha en fin palmesøndag Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blåveis er så fine og finnes mange steder her også. Rødveis blir de kalt, ja :) Jeg er ikke så sikker, men vet det jo ikke, men det virker som det er variasjoner i fargene. Mutasjoner eller noe sånt ;)
   Ha en fin ny uke, Inger Johanne!

   Slett
 8. Nå blei jeg skremt her! Gi opp roser?? Heldigvis var det ikke så ille :) Det finnes jo utrolig mye fint med rugosablod og rik blomstring! 'Wild Edric' er til og med Austin! Selv er jeg svak for sart rosalilla 'Schneekoppe'. Ellers er det faktisk en del flotte nye sorter fra Tantau som skal være bra herdige. Flere er til utprøving rundt i norges land. Ellers ser det ut til at alle rosene fra amerikanske Tom Carruth som jeg plantet i fjor har overlevd fint :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, jeg tenkte at du ville reagere ja ;)
   Neida så ille er det ikke, men det er trist og dyrt når så mange dør. Må nok prøve noen med rugosablod, ja!
   Takk for tips!

   Slett
 9. Hello, beautiful blooms and colors. YAY for the first butterfly sighting. It is pretty. Happy Sunday, enjoy your day and the new week ahead

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you! Yes, it's wonderful to see the first butterfly.
   Happy Monday, and enjoy you new week ahead!

   Slett
 10. I do not know about roses, Marit, I think they're beautiful.
  Your climate is so different from ours, but when I see what thrives in you, then you will never have a garden without flowers. I like your pictures too.
  Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are very beautiful. I agree, and I wish dutch climate here ;)
   I must have flowers, yes :)
   Thank you, Jan!

   Slett
 11. Hei. Det er synd med rosene dine. Jeg er veldig glad i Austin roser. Det er nok litt bedre klima her enn hos deg. Har du prøvd canadiske roser? De skal tåle en del. Jeg sukker når jeg ser Cameliaene dine. De er nydelige. Ønsker deg en fin søndag.
  Hilsen hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Ja, det er flotte roser. Jeg har prøvd bare en av de.
   Tusen takk!

   Ha en fin mandag!

   Slett
 12. Hei Marit ! Lykke til med nye prosjekter, du får jo mulighet til å starte på nytt noen steder i hagen, spennende :-)
  Er absolutt ikke god på roser, de fleste bukker under av barfrost, men som flere andre har sagt, har vi fått råd om å prøve Canadiske.
  Blåveisen er vakker.
  Kos deg i påsken:-)
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin!

   Takk! Ja, jeg gjør jo det, og det kan bli spennende, ja :)
   Barfrost er noe herk! Canadiske roser må prøves ja. Det er de! God påske til dere også :)

   Slett
 13. Spennende med mange nye ideer. Jeg jar jo en forkjærlighet for alle historiske rosene. De er jo stort sett veldig tålige også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er jo det. De tåler mye mer enn de engelske, ja. Jeg har noen av de, og de tåler alt.

   Slett
 14. Such beautiful and refreshing flowers, Marit!

  SvarSlett
 15. Håper du finner noen roser som ligner de engelske, men er mer herdige :-)
  Så hyggelig at knoppene holdt seg på :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke så lett å finne det, men jeg får prøve :)
   Ja, det er veldig hyggelig!

   Slett
 16. Hvor er det trist med dine roser, jeg ved, hvor meget du holder af de engelske roser. Der var en, som foreslog canadiske roser, det ville jeg også foreslå. Der findes også nogle kønne roser, og de må da være hårdføre hos dig. Jeg håber nu alligevel, at de viser sig ikke at være døde. Her er et link, du kan da altid se, om der er nogle, du kan lide http://www.rosaplant.pl/en/2012-canadian-roses
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så trist. Ja, jeg må prøve ut noen av de. Jeg håper jo at noen av de har overlevd. Takk for link, Lisbeth!
   Klem

   Slett
 17. Hei Marit

  Troede lige et kort øjeblik at du ville helt opgive roser, forstår godt din frustration, roser er jo også dyre i Norge.
  Så de må klippes helt ned og du må se hvad der kommer op, de er jo remonterende så du kan endda få lidt blomster?
  Det er iøvrigt gode råd du har fået: Canadensiske og Tom Carruth + rugosa.
  i Montreal har de haft en langtidtest af roser, specielt med sygdomme, men der er kun den med, der overlevede, her er resultatet:
  http://forums2.gardenweb.com/discussions/1722935/montreal-botanical-garden-trial-results
  Du skal ned i svarene.
  På http://www.svenskros.se er der en lille database med zoner.
  Rosaplant.pl har udvalget og gode billeder.
  Men ja, det er hårdt for alle planter at stå der i -20 grader med fuld sol på. Og det bliver nok ikke bedre fremover...

  Jeg har jo selv prøvet med lidt roser i Värmland, jeg er nu endnu mere spændt på hvordan de har klaret sig!

  Godt du bevarer det gode humør!

  Ha en dejlig påskeuge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det føltes også sånn i noen øyeblikk når så mange av de er døde. Har klippet de helt ned ja, og så får vi se om noen kan komme igjen. Takk for linker, og jeg skal se på alle de gode forslagene du kommer med.

   Ja, det er jo spennende med dine roser der. Du har vel bedre snødekke enn her. De hadde overlevd hadde de bare hatt snø over seg, for de har klart seg helt til i vinter alle de som nå er helt svarte :(

   Humøret prøver jeg å behokde, men det er ikke så enkelt alltid ;)

   Ha en deilig påskeuke du også!

   Slett
 18. Noen ganger er det godt å få tatt en skikkelig opprydinng i bedene og det akn også være greit å faktisk velge bort ting. Sånt som ikke trives helt har en tendens til å enten dø eller "vokse bakover" og bli mindre og mindre med årene og det er jo ikke så moro det heller.

  Jeg som er både Rhododendronfrelst og Irifrelst synes jo de nye planene dine høres helt toppers ut!

  Skal bli spennende å følge dette prosjektet videre.

  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er godt med en opprydning i blant, og jeg må satse på mer hardføre planter. Det nytter ikke å tro at det er mildere klima her enn det faktisk er ;)

   Du får garantert høre om det ;)

   Klem, Marit

   Slett
 19. Lycka till med alla projekt! Jag har gett upp mina Austinrosor. Jag bor i södra Sverige, men de klarar sig inte här heller. Vill inte ens fundera på hur mycket pengar jag lagt på dessa kinkiga rosor. Numera planterar jag tåliga gammaldags rosor, de har alla klarat sig fint.
  Ljuvliga blåsippor, så fina!
  Kram Kristina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Nei, når de ikke en gang klarer seg hos deg, så nytter det jo ikke å tro at de overlever her. Ikke nevn det en gang, for det er mange penger som har forsvunnet her også ;)
   Jeg må nok også satse på de. Ja, de er så fine.
   Klem, Marit

   Slett
 20. You have a lot of ideas for gardening changes that will require work. You can do it. Nice to see the first butterfly at you. Regards.

  SvarSlett
 21. Känner igen det där - när en tanke snabbt ersätts av en annan. Tittade just på ett vetenskapsprogram där man pratade om de 'konstiga' växlingarna i klimatet. Så vi får nog fler vintrar som är besvärliga för växterna. Tyvärr är jag inte så bra på rosor så några tips kan jag inte bidra med.

  Härliga blåsippsbilder :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plutselig får en nye ideér! :)
   Det "nye" været er vel ikke så merkelig når en ser det i sammenheng med forurensning og andre ting. Jeg synes det er en skremmende utvikling. Så vi må nok slite med rare vintrer i årene som kommer også ja. Det går helt fint, for jeg gar fått så mange gode tips :)

   Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 22. Så trist med rosene dine! Jeg har en teori om at det var all nedbøren som kom som regn i vinter. Det slo meg at bakken var veldig mettet på vann før frosten slo til . Nå bor du nok litt kaldere til enn det jeg gjør, så kanksje bakken var frossen og at det kom snø og ikke regn hos deg? Det var samme problem oppe i hyttehagen min 500moh og sone (5/)6- det kom masse regn før frosten. Jeg tror mange vekster ikke tåler den behandlingen , også at Herdighetssonene ikke helt fungerer i slike forhold. Klem Anne.

  SvarSlett
 23. Det är så tråkigt med dina rosor och jag vet av erfarenhet att Austinrosor är känsliga. Tåliga rosor lär annars vara de kanadensiska. När det gäller clematis så kan dom nog komma nerifrån jorden. Det brukar mina göra ibland när jag trott dom har dött. Clematis är ofta tåligare än man tror.

  Och så beundrar jag dina camellior. Det blev ingen ny camellia för mig på trädgårdsmässan. Det fanns bara ett fåtal och dom liknade väldigt mycket dom jag redan har idag. Och egentligen har jag ju inte plats ;)

  Kram Anita

  SvarSlett

Det går mot vår selv om det ikke virker sånn, og drivhuseffekt...

 I går kom det en en kort snøbyge når jeg kjørte til butikken. Det varte kun i noen minutter, men det var som å være midt inne i en snøstorm...