mandag 3. april 2017

Har den en sjanse?


Sånn ser altså min stakkars Acer/lønn ut etter at rådyrene har forsynt seg. Som det synes så har den blitt "klippet" så det holder! Det synes ikke så godt på dette bildet, men det er et par bladknopper som har en mulighet til å komme frem hvis den da ikke tørker helt ut. Det drypper mye sevje ut, da lønner absolutt ikke skal beskjæres om våren... Det brydde ikke rådyrene seg om :(

Ingen tvil om hvem som har vært på besøk nei!

Leste i går om et produkt som heter Revira, og som skal strøs ut og skal ha lang effekt. Er det noen som har prøvd det? Har fått tips om å dyppe oasis i blodmel, men da må en gjøre det ofte. Foretrekker noe som virker en god stund, ja...;)

Her har det vært noen få minusgrader i natt, og hele hagen er hvitrimet nå og med bare 1 grad.  Det skal bli en ca 12 grader i dag, og det er helt supert. Så i går at flere av hepatica/blåveisene som jeg flyttet i fjor høst hadde knopper. Det ligger mye i skygge der, men før eller senere så vil de blomstre de også :)

Ha en fin dag!

57 kommentarer:

 1. Hej Marit!

  Jag skulle vänta och se, inte ta bort den ännu. Den ser ju ut att ha en fin form fortfarande trots den ofrivilliga beskärningen.

  Jag säger som alltid, att inhägna är nog det enda som hjälper mot rådjur.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Jeg vil vente og se ja, for det er alt for tidlig ennå å si hvordan det vil gå med den.

   Ja, du har nok rett i det.

   Klem!

   Slett
 2. Er jo ikke noe annet å gjøre enn å vente og se...
  Jeg strødde ut Revira et år (dyrt), og hadde ikke merkbart rådyrbesøk den sesongen. Er likevel usikker på om det virker, siden rådyra ofte er "greie" om sommeren. Noen anbefaler sterilan...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er jo ikke noe annet jeg kan gjøre nå uansett. Jeg så at det var dyrt, ja. Men hvis det virker vil jeg prøve å legge det der på høsten. På sommeren er de aldri her, så det er kun om vinteren/tidlig vår de er her. Sterilan? Bruke ostehøvel og legge det ut? ;) Et såpestykke koster jo ikke all verden, men det blir vel som med blodmel at virkningen avtar ganske fort?

   Slett
 3. Oi sann. Ikke bra. Kunne du pensle på bivoks kanskje? Vet de bruker noe som pensles på når en poder greiner.
  Jeg legger over netting og dekker med div. kvist mm på løkvekster, men det går jo ikke ann på et tre. Håper den greier seg.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke bra, Det kunne være forsøket verdt. Hvem selger det? Jeg tenkte på bambuspinner, for å gjøre at det ble vanskeligere å komme til. Det gjør jeg også! :)

   Slett
  2. Podevoks heter det vist, og de selger det på gartnerier og på nettet. Kanskje sevjen ikke renner helt ut om du prøver podevoks på?

   :-)

   Slett
  3. Ja, det skal jeg prøve! Takk for hjelpen! :)

   Slett
 4. Hej Marit! Vad tråkigt med din lönn. Jag har två japanska lönnar som fått samma behandling av rådjuren, men de har klarat sig fint. Nu mer sprutar jag Trico garden tre gånger per år och har inte haft besök av rådjur sedan jag började med det.
  Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Titti!
   Det var hyggelig å høre i fra deg! Ja, det er så ergerlig. Takk for tips, da skal jeg se etter det neste gang jeg er i Sverige :)
   Klem, Marit

   Slett
 5. Jeg har ikke rådyr i haven, så der har jeg dessverre ingen erfaring å dele. Håper det lille treet klarer seg. Kanskje noen tips å få i et hagesenter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg får spørre på et hagesenter om de har noe jeg kan bruke :)

   Slett
 6. Sånt er alltid kjedelig. Du kan kanskje prøve med podevoks ?
  Eneste som holder rådyra ute, er nok gjerde høyt (180) ...
  men du kan prøve å sette hønsenetting rundt.
  Lykke til.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Det skal jeg lete etter. Ja, det forstår jeg ;)
   Tusen takk.

   Slett
 7. Hej Marit!
  Alltid tråkigt när det händer, har både blodfläder och min Rhapsody in blue, som någon tuggat på. Tulpanerna har jag skyddat bakom ett nät. Fick tips om Trico garden, så det skall jag prova.
  Ha det fint/Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så ergerlig. Ja, en må bare prøve og se om det hjelper noe. Trico garden skal jeg få kjøpt :)

   Ha det godt

   Slett
 8. Åh hvor ærgerligt med den lille fine acer. Hegn rundt om en gang for alle er det eneste, der virker, er jeg bange for.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så ergerlig. Ja , du hat nok rett i det :)
   Klem

   Slett
 9. Hoppas verkligen att lönnen klarar sig. En fruktansvärt sorglig syn. Man blir så ledsen när de ställer till det så. Har tidigare hållit på med oasiskuddar i blodmjöl men har nu gått över till att köpa blodmjölsgranulat (mer som fint grus) Det lägger jag i små nylonstrumpor och gör små påsar av. De hänger jag sedan upp på små pinnar som jag sticker ner i jorden. De håller hela säsongen och när de gjort sitt vid tulpanerna flyttar jag dem till rödbetorna (en annan favorit) Jag har också satt upp dem vid magnolior, lönnar, rosor m.m. Har inte provat Revira men har lärt mig att har de väl hittat ett stråk så kommer de tillbaka igen och igen så det gäller att få bort dem och välja andra vägar. Jag har även haft älg (trodde jag skulle svimma) och dovhjort i trädgården men förra året höll de sig borta och jag tror det var blodmjölets förtjänst. ursäkta att jag skrev lite mycket.
  Underbar header!
  Kram Anna-Karin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det håper jeg også. Den er et sørgerlig syn ja. Takk for gode tips!
   Veldig fint at du skriver mye om dine erfaringer. Jeg må prøve dette med blodmel ja.
   Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 10. Hello Marit, I found on the internet: Lac Bamsem Saft-Stop ®
  Especially for Acer en fruit trees. Maybe it's available in Norway too.
  Success, a 1.80m fence around the tree might help also.
  Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Jan,
   Thank you so much! I will check it out it is here in Norway.
   Yes, but that is a huge job ;)

   Slett
 11. Jeg ville gitt det en sjanse. Ser du har fått mange gode råd her, og det er vel verdt ett forsøk. Jeg kjøpte en Ungarsk syrin til min første hage, som rådyr og hjort gnagde på hver vår. Men så ville ungene så gjerne ha en hund. og da ble det slutt på rådyr i hagen. Så jeg ble den eneste i nabolaget som hadde tulipaner. Men det å kjøpe hund er vel å gå litt drastisk til verks, hvis det bare er for å berge hagen:) Ha en fin ny uke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vil jo se om den overlever. Vi hadde hund før, men sorgen etter at den døde var nesten ikke til å holde ut.
   Så jeg må nok prøve alt nulig annet ;)
   Ha en fin uke!

   Slett
 12. Jeg siger som de andre, at du må vente og se, det er spændende, men jeg tror nu, der er en chance for, at den klarer sig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må jeg gjøre. Jeg håper på det!

   Slett
 13. Hei. Ser du har fått mange gode råd. Jeg ville gitt det en sjanse. Så lenge det er liv er det håp heter det jo. Lykke til. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Ja, jeg har fått mange gode råd! Jeg må jo gjøre det, og det er stadig liv i det :)
   Ha en fin ny uke!

   Slett
 14. Hello, I guess it is best to wait and see. I hope it survives. Since we do not have a dog now, the deer seem to visit us more often. Our daylilies are a favorite of the deer, once they bloom. Happy Monday, enjoy your day and the new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Yes, it's nothing else to do. I guess it helps a lot to have a dog against deers. Daylilies and tulips do they love to eat.
   I wish you a lovely week ahead!

   Slett
 15. Eneste som fungerte her var gjerde. Jeg prøvde alt. Revira fungerte bare en natt eller to. Kanskje litt annerledes for deg som bor litt mer landlig til. Jeg kan nesten klappe rådyrene uten at de bryr seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror mer enn gjerne at et høyt gjerde er det sikreste, men det ville ikke fungere her. Kan ikke bo i en festning heller ;)
   Så tamme er de ikke her på landet ;)

   Slett
 16. Ge inte upp Marit, den kan mycket väl klara sig. Förra våren när vi bytte fönster så var jag tvungen att klippa bort massor av grenar på min lönn just den här tiden. Och sedan ställdes byggnadsställningar där vilket inte gjorde saken bättre. Flera grenar bröts. När vi sedan skulle måla på senvåren så var jag tvungen att klippa den igen. Trots denna mycket hårdhänta behandling så växte den vidare som om inget hänt. Nu är den ju etablerad men jag tror ändå dom är tåligare än man kan tro. Det enda som låter oroväckande är ja att saven rinner ut så pass mycket som den gör. Jag håller tummarna för att det ska gå bra.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg skal ikke gi opp! De tåler nok mer enn vi tror, ja.
   Jeg skal prøve å få stoppet den "blødningen".

   Ønsker deg en fin uke også!

   Klem, Marit

   Slett
 17. Hello Marit, I hope it survives. I don't know much about gardening, as I do not have a garden, but I love to see them. I hope you have a great week. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Linda,

   Me too! Flowers are great to watch anyway :)
   I wish you a nice week :)

   Slett
 18. Jeg håper den klarer seg :-)
  Min mor pleier å brenne lett sår på stueplantene etter beskjæring, slik at de lukker seg. Vet ikke om det går an på trær?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør jeg også, og jeg har jo håp om det. Jeg aner ikke om det går med kvister. Det går an med f. eks valmuer som har melk i seg og også med julestjerner :)

   Slett
 19. Hei Marit -
  Jeg ser at både Kathrine og Eirin og Lars har givet dig rådet med podevoks:)
  i naturen bliver rigtigf masnge træer bidt af dyrene og de overlever jo næsten allesammen, din er måske lidt ekstra sart, men mon ikke den klarer sig? Det håber jeg:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg skal prøve å få kjøpt det i morgen hvis det finnes her. Ja, det er sant, men de er jo heller ikke foredlede sorter som vokser ute i naturen ;)
   Jeg vet at den er litt sart, men det gjenstår å se hvordan det går. Jeg håper jo det jeg også :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 20. Får håpe lønnen din klarer seg! Vi har også rådyr på besøk, men de har heldigvis ikke ødelagt så mye. Det har gått verst ut over naboens tuja-hekk. Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo lov å håpe :) Jeg har så mye thuna rundt her, men den får stå i fred ;)
   Ha en fin uke du også!

   Slett
 21. Jeg håber din løn klarer sig, selvom det ser voldsomt ud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ser voldsomt ut, men jeg må jo bare håpe at den klarer seg.

   Slett
 22. Om det finns liv finns det hopp! Håller tummarna! Men du måste nog göra något åt rådjurseländet och skydda din fina trädgård bättre. Vi hade samma problem innan vi stängslade in det uppodlade delen av tomten. Inga medel i världen hindrar rådjur att knapra i sig läckerheterna men ett ca 1.80 m högt och mycket diskret stängsel satte effektivt stopp för härjningarna. Vi har använt olika material och tekniker beroende på var på tomten stängslet går. När jag får tid ska jag gå runt och fotografera de olika sektionerna och göra ett inlägg om det!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
 23. Ja, sånn er det jo bare, for jeg må jo bare håpe at det overlever. Det er helt sikkert det som er best mot rpdyr, ja, men det ville være umulig å få det til her tror jeg. Jeg har plantet thuja som hekk, men den må vokse i noen år og jeg har den ikke overalt. Må nok finne på noe der. Det gleder jeg meg til å lese!
  Ha det godt!

  SvarSlett
 24. Du hade otur med lönnen, det blir jobbigt då den är så liten. Jag lyckades ta död på en betydligt större när jag okunnig beskar på våren. Här kan du se hur jag gör med oasisen så lukten inte regnar bort. I vinter doppade vi bara en gång. http://gladigront.se/stoppa-radjuren/

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde jeg! Den var nyinnkjøpt i fjor sommer, og hadde ikke fått blitt særlig stor. Ja, det er sant. Takk for tips!
   Du har vel ikke noe bilder av det?

   Slett
 25. Hei Marit. Jeg prøvde revira her, men hjorten brydde seg ikke om dette. Har fått tips om trico garden, men finner ingen forhandlere i Norge. Håper lønnen din overlever! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne-Kristin. Ja, det er vel sånn det er med mange sånne preparater. Jeg håper det jeg også.
   Klem, Marit

   Slett
 26. Håper det går bra med treet. Det får sikkert topp pleie. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får prøve å stelle det så godt jeg kan. Ha en fin dag!

   Slett
 27. Vi får hålla tummarna!! De knaprade på och fejade av bark och en gren på en större lönn för 3-4 år sedan. Men jag tog för en gångs skull på lite lack-balsam för att täcka grensåret. Den mår prima idag igen. Det finns nog hopp i de där knopparna som finns. Det mesta vill ju trots allt leva. Men kanske ska den få extra omsorg i år. Överlever den måste den ju vara i ett nedsatt tillstånd...

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må vi gjøre! Jeg ringte akkurat noen som selger sånn sårbalsam, og det er sikkert noe som ligner det du hadde på.
   Jeg må jo bare prøve å hjelpe den. Så bra at din klarte seg.
   Jeg må bare stelle den litt ekstra ja, og håpe på det beste.

   Klem, Marit

   Slett
 28. Så dumt å ha slike skadedyr så nær inn på seg.
  Dyra er flotte å sjå på avstand, men dette er ikkje kjekt.
  Håpe du greie å redde treet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig dumt, men sånn er det bare når en bor på landet. De gjør seg best på bilder, ja ;)
   Det håper jeg også.

   Slett
 29. Jeg har veldig god erfaring med blodmel og salmiakk blandet med vann, som jeg setter i skåler rundt forbi. Og jeg har hatt mye rådyrplage før jeg begynte med dette.

  SvarSlett