torsdag 25. august 2011

Liv etter døden???

Nå snakker jeg om i planteverden altså, bare så det ikke blir noen misforståelser her... ;-)

Jeg får begynne med å fortelle hva dette dreier seg om. Når jeg bodde på Kongsberg hadde jeg en nydelig oppstammet Acer palmatum dissectum 'Garnet' som jeg tok med meg hit og plantet i sydveggen på garasjen. Der klarte den seg helt til i vinter inntil et forferdelig stort takras klippet bokstavelig av toppen på den. Når snøen gikk fant jeg både toppen og rota og kastet de på "dynga" dvs. i kaldkomposten. Jeg tenkte ikke noe mere på den, men har siklet i hele sommer på en oppstammet maken lønn som de hadde på Plantebørsen i Lier. Forskjellen på disse var at den på Plantebørsen var mye større (og dyrere). Nå for to uker siden var jeg og ei venninne på tur til Plantebørsen, for da hadde de 30% avslag på alt de hadde der. Så endelig kunne jeg ha en oppstammet lønn i hagen igjen.


Samme dag som jeg kjøpte denne skulle jeg kaste noe på dynga. Plutselig fikk jeg se noen lønneblader som stakk opp midt inne blant kvist og kvast. Jeg tok tak i hele greia, og stor var overaskelsen når jeg skjønte at det var restene av rota av den avkappede lønna som hadde skutt nye greiner. Der hadde den altså ligget siden i april !!! Men så har den vel også blitt reddet av en midt sagt våt sommer. Men utrolig er det synes jeg at planter kan "gjenoppstå" på den måten. Jeg tok sporenstreks og plantet den i en skråning her, og der lever den i beste velgående!

14 kommentarer:

 1. Tar du imot besøk på lørdag? Er nok helt nødt til å se hagen din.

  SvarSlett
 2. Ja, det hadde vært koselig om du tok en tur. Jeg er hjemme på lørdag ja.

  SvarSlett
 3. Så du hadde med andre ord ikke behøvd å kjøpe ny! Artig sammentreff likevel - og så var jo den nye kjempefin! Den gamle kan du jo forsøke å stamme opp etterhvert.

  SvarSlett
 4. Widzisz jak to czasami nie warto uważać, że coś jest stracone.Mam nadzieję, że będzie rósl. Pozdrawiam

  SvarSlett
 5. Så bra, nesten et mirakel. Skulle ønske min Acer atropurpureum ville stå opp fra de døde. Men jeg klarer ikke mane frem noe liv i den. Tror jeg har hatt den 5-6 år, men denne vinteren klarte den ikke.
  God helg!

  SvarSlett
 6. Tyra, jo jeg måtte nok ha kjøpt ny uansett. Denne som skyter fra rota kan kanskje stammes opp, men røde blader får den ikke. Men uansett er det artig at den lever tross alt.

  SvarSlett
 7. Giga, yes sometimes it survives more than we expect. Maybe we give up too easy?

  SvarSlett
 8. Mariann, ja det er nesten et mirakel at sånt går an. Men i en tørr sommer haded den kanskje dødd uansett. Så synd med din som ikke tålte vinteren. Jeg er fryktelig spent på min nye lønn. Siden den har podepunktet så høyt er jeg litt engstelig ja...
  Ha en fin helg du også!

  SvarSlett
 9. Ibland blir man glädlig överraskad. Så kul. Hos mig är det Hosta som gror i komposten, den är en hårdnackad rot det också. Din Acer ser helt enkelt läcker ut :)

  SvarSlett
 10. Så spennende at den hadde overlevd mot alle odds! Jeg hadde en lignende opplevelse i fjor. En acer hadde overlevd vinteren, men ble helt oppspist av rådyr, så siden det ikke kom noen nye skudd kastet jeg den i en haug hvor jeg har kvister, løv og annet. Til høsten oppdaget jeg tilfeldig at der hadde kommet opp nye kvister med grønne blader. Jeg hadde sikkert oversett den siden min acer var blodfarget opprinnelig, men den hadde sikkert vært podet på en grønn variant som nå altså så sitt snitt til å spire.
  Desverre taklet den ikke den harde vinteren vi hadde, så i år var den desverre død :-(
  Håper på en mildere vinter nå- og at du lykkes med å få den til å vokse seg stor og fin igjen!
  Ha en fin sensommerdag!
  Stein

  SvarSlett
 11. Mia, aj en kan virkelig bli overasket. Hosta i komposten, hva er det for noe tøys ;-))))Hosta må da gro i bed hos deg også?

  SvarSlett
 12. Stein, det var jo synd at din ikke overlevde vinteren. Ja, det er lett å overse de grønne bladene av acer, for den jeg hadde var jo også podet og hadde røde blader. De grønne bladene går jo i ett med så mye annet i komposten... ;-)
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 13. Så artig at den ikke var død likevel!! Håper den klarer seg over vinteren - selv om den kanskje ikke blir like rød og fin som den nye!!!!

  SvarSlett
 14. Hagealven, ja det er nesten rart at det kan gå an. Det gjenstår å se om den overlever vinteren, men håper jo på det.

  SvarSlett

Begynnelsen på slutten, og begrensningens kunst er vanskelig...

 Jeg håper i alle fall det, altså at det er slutten på vinteren vi ser begynnelsen på nå. Det har vært varmegrader i hele natt, og det regne...