onsdag 6. april 2011

Skattejakt etter vinteren

I dag har det vært hele 15 grader i skyggen, og snøen har omtrent fordampet foran øynene mine. Så nå dukker det ene og andre opp. Til min skuffelse så har flere Primula vulgaris dødd, dvs. råtnet. De trenger kanskje mer drenering enn jeg var klar over. Jaja, de er til å få tak i igjen. Jeg var mer lei meg da en Heuchera 'Stop Light' var stein død. Den har råtnet den også. Men den er vel også å få tak i  den også. Til min store glede fant jeg igjen Helleborus thibetanus, dog uten knopper. Men jeg kjøpte den i fjor, så det var ikke annet å vente. Jeg var i hvertfall glad for at den har overlevd. Jeg har hatt varierende hell med Helleborus her, så jeg føler meg aldri helt sikker på at de klarer seg. Noe annet som jeg dekket godt var en Asarum splendens. Den hadde også klart seg fint så langt.
Men den største overaskelsen var at Halesia carolina hadde friske skudd. Den pakket jeg godt inn i strie, men hadde aldri helt trua på at den skulle klare seg. Den plantet jeg inntil en liten bakketopp, og håpet den skulle få litt beskyttelse der. Så langt ser det bra ut, men jeg føler jeg aldri helt sikker før bladene spretter ut.

Løkplanter spretter opp både her og der. Jeg så de første krokusene i dag og en snøklokke! Våren er den beste årstiden for meg!

20 kommentarer:

 1. Nå er det spennende tider, du, og du har da også virkelige skatter å jakte. :) Jeg gleder meg også over alt som har klart enda en hard vinter!

  SvarSlett
 2. Det er altid spændende, hvad der har overlevet vinteren. Hos mig er den værste tid næsten efter at sneen er smeltet, for bar jord, blæst og kuldegrader tager livet af mange spirende planter. Det er heldigvis ved at være slut med det nu.
  I dag fandt jeg spirer af silkepæoner og perlehyacinter i blomst. Jeg synes også, at det er fantastisk at gå på skattejagt i øjeblikket. Gør det hver dag ;-)

  SvarSlett
 3. Det er like spennende hver vår - hva har klart seg og hva må man bare glemme fortest mulig. Det er trist når de en håper på og lengter etter ikke har klart vinteren, men så blir det plass til andre godbiter. 15 grader??? Da har dere hatt det varmere enn oss. I dag krøp gradestokken så vidt over 10 og jeg synes det var varmt:)

  SvarSlett
 4. Heldig du er som har så varmt vårvær! Her har det blåst iskald vind i dag.

  Synd med plantene som har råttnet bort, men den Asarumen var skikkelig lækker da!

  SvarSlett
 5. Vigdis, ja det er spennende å lete for alle som har hage på denne tiden. Det er ekstra gledelig når en finner noe som en gjerne vil ha til å leve :)

  SvarSlett
 6. Ina, ja det kan være skummelt id en overgangstiden etter snøe har gått. Det kommer som regel frost flere ganger og da har ikke plantene noe beskyttelse. Det er kommet mye lenger hos deg. Her har jeg ikke sett noen perleblomster enda. Skattejakt er morsomt ja!

  SvarSlett
 7. Marit, ja det er litt blandede følelser, for det som er dødt må en jo bare glemme. Men som du sier, så blir det plass til noe annet. Ja, 15 grader så tidlig i april er deilig. Det blir nok varmere her, for det er lenger unna kysten. Men 10 grader er bra det også!

  SvarSlett
 8. Heidi, ja vårværet kan være veldig forskjellig. Får håpe det blir varmere hos deg også. Den asarumen er bærre lekker ja :)

  SvarSlett
 9. Deilig at våren kommer for alvor hos deg også.
  Jeg har endel primula som har stått i potter i vinter og det er en hel masse som er døde. Så de er kanskje ikke så glad i vintervæte. Men så er det ekstra kjekt med det som har klart seg. Den helleborusen er jo bare en skatt, håper du får blomst til neste år.

  SvarSlett
 10. Deilig med en slik varm dag som igår, ja. Da kan vi legge en laaaang og tung vinter bak oss, og bare nyyyyyyte !!!!

  SvarSlett
 11. Noen gleder, noen sorger, det er som det skal være, antar jeg.

  Her har det ikke dukka opp en liten tupp en gang så langt, men jeg går runder hver dag mellom de stadig mer omfangsrike barflekkene og sjekker. :D

  SvarSlett
 12. Ännu är det bara snöfritt där jag fuskat och skottat bort snön men det krymper. Trösten är att det fortfarande ligger lite snö i skuggan nere på Strømsø.. Stiliga plantor du länkar till, jag kunde ingen av dom och klickade tacksamt. Bladen på den nr. två ser läckra ut och busken blomstrar vackert. Jag har nästan ingen buskar, dom tar för stor plats.. men jag skulle gärna haft den blommningen. Njut dina små vårlökar :)

  SvarSlett
 13. Jøye meg, +15 i skyggen! Herlig å gå på skattejakt i hagen med så flott temperatur. Nydelige planter du viser til. Halesiaens blomster ser så tandre ut - skjønner godt at du er redd for den! Jeg har litt vanskeligheter med å få kuleprimula til å trives - har bare noen få så hvis de har overlevd skal jeg flytte dem til en bedre plass - tror de har det for tørt.

  SvarSlett
 14. Det er leit å oppdage planter som ikke har klart vinteren! Men som du sier, de kan gjenskaffes =) Det beste av alt, er snøen som smelter! Drenering er nok viktig, ja, det har også jeg erfart! Jeg anla et steinbed i fjor, og det har jeg tenkt å utvide i år!
  Kos deg i hagen!

  SvarSlett
 15. Mariann, ja primula er nok mer utsatt for råte enn det jeg var klar over. Heretter skal de planter i en slak skråning for da renner vannet unna. Ja, jeg håper den helleborusen vil blomstre neste år. De er utrolig vakre de julerosene.

  SvarSlett
 16. Bjørg, ja det er deilig med sånn varme! Vi trenger det etter denne fæle vinteren.

  SvarSlett
 17. Berit, ja det er vel sånn det er hos de fleste. Noe overlever, mens annet dør. Får håpe det snart dukker opp noe spirer hos deg også!

  SvarSlett
 18. Mia, det ligger masse snø igjen her også. Men noen steder er det blitt helt bart. Det er så deilig å se bar mark igjen. Om en uke tror jeg mesteparten er smeltet. Kos deg i hagen du også!

  SvarSlett
 19. Tyra, ja det blir ofte høye tempraturer her, akkurat som det blir fryktelig kaldt om vinteren. Men det er glemt når det plutselig blir så varmt. Halesiaen er vakker ja.
  For tørt eller for vått er ikke bra. Det gjelder å finne et sted som er akkurat passe.

  SvarSlett
 20. krepsemor, ja det er så deilig at snøen smelter. Drenering er viktig ja, for det er mange planter som ikke klarer seg i for fuktig jord. Kos deg i hagen du også!

  SvarSlett