fredag 25. september 2009

Høstblomstring og irisgalskapBildene over er en av mine yndlingsblomster nå på høsten, nemlig Gentiana sino-ornata. Med det flotte været som har vært her i det siste, så har de ikke blitt stygge i blomsten som de ofte blir av regn. De står sydvendt bak drivhuset, og der ser det ut til at de liker seg.
I dag har jeg for en gang skyld fått utrettet mye i hagen. Jeg fikk først plantet ut 10 div. iris siberica planter som jeg fikk som frøplanter her i vår. De har stått i skyggen bak huset, og har virkelig vokst mye i løpet av sommeren. Siden jeg var så godt i gang, så begynte jeg på å dele opp en stor daglilje. I det bedet som denne sto, så plantet jeg for to år siden mange iriser som jeg kjøpte i fra Magnus i Bergen. Nesten ingen av disse har blomstret, for de ble overskygget av alle dagliljene som har stått foran. I fjor vår så lagde jeg et nytt stort daglilje/lilje/irisbed på nesten 12 x 3 meter. Av en eller annen grunn så har dette bedet bare blitt halvfylt med planter, for jeg har hatt en ide om å dele disse store dagliljene mine. I dag så ble det bare med den ene dagliljen som ble delt, men jeg fikk flyttet alle irisene som sto i dette bedet bort til det halvfylte bedet. Skal si det ble fylt ja, for jeg flyttet nærmere 100 iris... Det var sibirica, germanica, ensata og pseudacorus. Fant også igjen en varigert ensata midt inne blandt alle irisene. Jaja, nå er det ikke plass til en eneste plante i det store bedet, men til gjengjeld er det nå blitt god plass i dagliljebedet. Jeg venter på liljeløk i fra Canada, og da vet jeg hvor jeg skal plante de...
Kjekt med litt omrokkering.
Det har vært et nydelig vær her i dag med 20 grader og sol. Det er så tørt ute nå, at nå i ettermiddag måtte jeg sette på sprederen ute i det nyplantede bedet.

6 kommentarer:

 1. Du har ingen halv-diller, skjønner jeg :-D)))
  Nydelige Gentianaer også :-)

  SvarSlett
 2. Tenk at sprederen måtte frem hos deg også:)
  Her har den ikke vært i bruk de siste dagene, men jeg skulle likt å finne den frem igjen enda en gang før høsten virkelig kommer.
  Jeg skulle nok ha gjort litt hagearbeid jeg med, men det har bare blitt med tanken.
  Gentiana har jeg aldri hatt, men de er nydelige, særlig de blå liker jeg godt.

  SvarSlett
 3. Gentiana har jeg forsøkt flere ganger, men de vil ikke hos meg. De er så flotte med sin knallblå farge mellom høstfargede blad. Du er heldig.

  SvarSlett
 4. Sigrid, nei her er det nok ikke halvdiller, i hvertfall ikke når vi snakker om iris og hosta ;-)

  SvarSlett
 5. Juni, her er det så tørt overalt at jeg bare må fortsette i dag. Jeg har ikke gjort noe i hagen på evigheter, så det var virkelig godt og meget nødvendig at jeg fikk begynt i går.

  SvarSlett
 6. Bjørg, ja de kan være vriene å få til disse gentianasortene. Jeg har åpenbart gjort et eller annet som gjør at de trives her. Tror de liker masse sol og god drenering, og kan hende litt sur jord.

  SvarSlett