onsdag 21. september 2016

Dillene tar lett overhånd, og d.i.y...

Ja, sånn er det bare med meg, ute som inne. Jeg skrev om det tidligere i vår og i sommer at jeg hadde kjøpt noen St. Paulia med variegerte blader og siden har det bare blitt flere og flere...
Nytt i sommer er at jeg har kjøpt flere blader av de, og ikke ferdige planter som jeg gjorde til å begynne med. Nå har jeg fått til de første "babyene" mine, og det er ikke så vanskelig. 
Men først et bilde av noen av de...

...som er tatt for en uke siden. Siden det har nye babyer sett dagens lys... Orkideene har blitt fortrengt nærmest vinduet, for de tar plutselig alt for mye plass... ;)

...som nå, for dette bildet er tatt i dag :)

Her er nærbilde av noen av de. Jeg er veldig glad i variegert bladverk akkurat som f.eks på hosta. Blomstene blir altså en bonus hvis de dukker opp ;) Den store med den hvite kanten heter 'Fisherman's Paradise' og ser sånn ut som "voksen" plante. Det er ikke sikkert at min vil se helt lik ut, for lys har mye å si for hvordan de blir av utseende.

Det å formere disse er som nevnt ikke så vanskelig.  Man tar ganske enkelt noen blader som en brekker /klipper av morplanten og setter i en potte med jord. 
Så kommer det som er veldig viktig med St. Paulia, nemlig jorden. Den må blandes perlite/vermiculite for å gjøre den så porøs som mulig. St. Paulia vil ikke ha våt jord, for da bare råtner de. Hvis jorden blir for tørr er det også et problem, så disse må passes litt godt på ;)
Det skal også sies at noen av de jeg har kjøpt er døde, for de er litt vriene å få til de med veldig mye hvitt på bladene. 

Her er min aller første som fikk nye avleggere/blader nede ved det gamle bladet. Jeg bruker bare plastbegere med hull i bunnen når jeg stikker disse bladene i jorden. Når de har vokst seg litt større som på bildet, så tar jeg og planter de i en ny liten potte. Små potter er viktig når de er så små, for de skal ikke ha det for vått!

Det å formere St. Paulia er veldig morsomt, men det krever litt stell og pass.  Jeg har oppdaget at de nye bladene er mye lysere enn de gamle, så ennå vet jeg ikke helt hvordan de vil bli av utseende. Så for meg er dette helt nytt og jeg synes det er spennende å prøve seg på noe som en ikke kan noe om fra før. Som ikke jeg hadde dårlig nok plass inne i vinduene fra før, så har jeg tatt opp igjen en gammel dille som heter Hoya ;)

Har i det siste kjøpt bittesmå avleggere av div. hoya. Norsk navn på de er porselensblomst som henspeiler på blomstene, for de som ser faktisk ut som de er laget av porselen. Det er en kjempestor slekt av sukkulente planter med veldig mange forskjellige blomster. Jeg kjøpte nettopp en avlegger som kan få sånne blomster. De på bildet ser gigantiske ut!  Jeg skriver kan få, for de er ikke alltid av de enkleste å få til å blomstre, og de vokser også ganske sakte siden de er sukkulenter. Men de vokser fort nok...

En ting er sikkert, her blir det veldig dårlig plass i vinduene fremover ;)

64 kommentarer:

 1. Hej Marit! Så många olika St. Paulia du har. Hade dem själv när jag bodde i lägenhet, men de trivdes inte lika bra när vi flyttade till hus, vet inte varför. Fina orkidéer.
  Ha det bra / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det har blitt mange forskjellige her nå :)
   Det var jo merkelig at de ikke trivdes når du flyttet til huset ditt. Tusen takk!

   Ha det fint!

   Slett
 2. Jag har alltid gillat st.Paulia. Samlade på dem när jag var ung, men det fanns nog inte så många sorter som nu. Tycker att de med variegerade blad är så fina. Om du får ont om plats kan du hänga upp glashyllor i fönstret, då får du plats för många fler:-)
  Ha det fint! Kram
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du også liker de! Jeg samlet også på de for mange år siden, og spesielt de med små blader. Ja, de er veldig fine, og jeg var ikke klar over at det fantes så mange forskjellige. Det er en god idé og jeg har vurdert det, men jeg har to innekatter og de ville nok ha prøvd å klatret i glasshyllene. Det kunne ha blitt mye knust glass her tror jeg ;)

   Ha det godt! Klem

   Slett
 3. Å himmel og hav, :o så mange :D
  Ja, ja, bare du har plass til de så er du vel fornøyd :)
  Æ liker de kjempegodt, men er ikke flink å ta vare på blomstrene, når de er avblomstret , så kaster øæ de og kjøper nye :p'
  Æ har lite blomster inne, bare to orkide i stua og tre dronning ingrid i kjøkkenet, liker ikke å ha overflod i vinduene :)

  Men dine blir nydelig når alle kommer i blomst :)

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er det mange ;) Jeg har egentlig ikke så god plass, men må lage plass. Andre stueplanter må vike plassen ;)
   Jeg elsker å pusle med inneplanter, og steller med de hele tiden untatt midt på sommeren. Da må de klare seg selv.6
   Jeg må nok bare leve med overflod i vinduene ;)
   Det håper jeg jo på!

   Slett
 4. Wonderful, I never saw variegated cultivars of the Cape violets before. My mother always had St. Paulias that's why I always associate them with elderly people, which is definitely not the case.

  SvarSlett
  Svar
  1. I had never seen them before either, so I liked them at once when I saw them in spring. Many younger people like them also these days :)

   Slett
 5. De er flotte, og jeg forstår dig godt, men den dille er jeg ikke med på :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi kan ikke ha like diller bestandig, Lisbeth ;)
   Klem

   Slett
 6. Hello Marit. Your windowsill looks like ours, we have 10 orchids and four SaintPaulia. So we love the same species. I enjoy such a blog. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Jan,

   It's nice to hear that you like the same species :)
   My windowsill is always full. Thank you!

   Slett
 7. Man må sige, at du spiller på mange tangenter. Når man er planteelsker, kan man få utroligt meget glæde ud af at pusle med planter både ude og inde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn blir det når man er plantegal ;) Jeg har veldig stor glede av det inne som ute.

   Slett
 8. Det var många, oj,oj!
  Ger mig barndomsminnen, mamma hade alltid St Pauler!
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har mange :)

   Det er mange som forbinder de med mødrene sine har jeg hørt, ja. Det er jo koselig det!

   Ha en fin dag du også!

   Slett
 9. Hello, lovely plants and the orchids are beautiful. You really do have a green thumb. Happy Wednesday, enjoy your day!

  SvarSlett
 10. St.Pauli og Hoya er en favoritt her også, her har Hoya blomstret hele sommeren. Mye stell får de ikke.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Koselig med stueplanter, og hoya er stort sett veldig enkle å ha med å gjøre. Nei, de trenger ikke så mye stell :)

   Ha en fin onsdag du også!

   Slett
 11. You have a great talent with plants, Marit! So beautiful! :)

  SvarSlett
 12. Hei Marit!
  Morsomt å lese om dine diller. Det er lett å bli hekta.
  Ha det godt!

  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Hyggelig at du synes det! Ja, det er helt sikkert :)
   Ha det godt!

   Klem, Marit

   Slett
 13. Wow, så mange spirer! Det blir mange flotte planter :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir bare flere og flere her! :)

   Slett
 14. De er veldig søte disse St.Pauliene:) Du har mange fine!
  Og porselensblomstene er også fine. Min datter fikk noen stiklinger av en brokbladet porselensblomst som stammer fra Sigrid Undsets planter. De har vokst mye i sommer. Moro når en får de til.
  Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de! Tusen takk :)
   De er veldig fine, ja. Det høres spennende ut, og veldig gøy når en får de til :)
   Ha en fin kveld du også!

   Slett
 15. Så spennende! Det er vel en heller dårlig bevart hemmelighet at du lett pådrar deg diller m jevne mellomrom?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende! Hehe, det er vel ganske kjent det, ja ;)

   Slett
 16. Koselig med disse dillene enten det er ute eller inne! Hyggelig med noe fint i vinduskarmen når det ikke er sommer lenger :) Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Vi behøver noe hyggelig å se på inne når det er høst og vinter, ja. Ha en fin kveld du også!

   Slett
 17. Du är verkligen hagegalen men dessa växter är ju inte ens i hagen! Själv är jag ganska dålig på att ha fina växter inomhus.
  //Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er ganske hagegal, og egentlig bør jeg kanskje si plantegal. Nei, disse vokser ikke ute, men jeg synes at stueplanter også hører med i en hageblogg. Vi har en lang vinter,og da må i alle fall jeg ha noe å stelle med som minner om hage ;)

   Slett
 18. Hei Marit

  Jamen det er jo alletiders med sådan en dille - og så har de jo den fordel ved at være stueplanter at de også har aktivitet om vinteren, så bliver den måske lidt kortere? :)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er så hyggelig med en sånn dille, for det kan en holde på med om vinteren også. Ja, jeg ønsker veldig at vinteren går hurtig, for den er jeg ikke noe glad i ;)

   Ha en deilig dag

   Slett
 19. Oj, oj, oj Marit! Det var en riktig samling. Jag har aldrig lyckats med S:t Paula men nu fick jag ett tips från dig, att jorden ska blandas med perlit(vermiculite. Kanske jag ska pröva igen. Vi ska göra om hela vårt kök snart och funderar på vad jag ska ha på fönsterbrädan när jag slänger alla min chiliplantor. Varför inte S:t Paula.

  Önskar dig en fin torsdag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita!

   Ja, det har blitt noen planter i løpet av sommeren! De kan være litt vanskelige, ja, men drenering er veldig viktig så det ikke blir for vått for de. Det høres fint ut hos deg da med St. Paulia i vinduet!

   Klem, Marit

   Slett
 20. Guri malla! (egentlig tenkte jeg noe annet, men det bør jeg nok ikke skrive:) Du går virkelig inn for det du liker. Jeg visste ikke at de finnes så mange st.paulia en gang, jeg! Moro :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, nei det er sikkert like greit å la det være ;)
   Prøver å la være med å komme med sånne kraftuttrykk på bloggen jeg også ;)
   Ja, det gjør jeg! Det visste ikke jeg heller før i sommer. Veldig gøy, ja!

   Slett
 21. For ein artig hobby, SÅ mange varianter.
  Og lett ser det ut også... når du gjer det :)

  Nyt septemberdagane som er igjen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en artig hobby! Alt er lett bare en kan det ;)

   Takk, og det samme til deg!
   Klem

   Slett
 22. Hej Marit.Så er jeg her igen.Og sikke da en dille du har fået dig.Det må da tage meget tid.
  Men hyggeligt med en hobby om vinteren.
  Rigtig god aften Knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Jette

   Ja, de tar litt tid, men er hyggelig å holde på med synes jeg. Blir nok mye stell på de i vinter, ja :)

   Ha en god dag!

   Klem, Marit

   Slett
 23. Sämre "dille" kan ma ha:-)
  För länge sedan när vi bodde i en lägenhet med stora ljusa fönster och breda fönsterbräden drev jag också upp St Paulia, tacksam krukväxt som blommar mer ju mer man norpar blad!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Takk for tips! Det visste jeg ikke :)

   Ha det godt!

   Slett
 24. En flott samling du har:)
  Det er lett å få dilla på en sort, mange fin varianter her.
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, sånn er det bare :)

   God helg!

   Slett
 25. Hehe......."noen" St.Paulia.
  Det er Marit det ;.-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja "noen" er et relativt begrep ;)

   Slett
 26. Wow vilken Hoyablomma :) Jag får nog hålla mig till dem för St Paulior och jag fungerar inte så bra. Men dillena de känner jag väl igen. Kul att läsa om några av dina.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er ikke den fin! :)
   Hoya er jo stort sett lette å få til, og St. Paulia er vanskeligere, ja. Diller er lette å få, inne som ute ;)
   Tenker du kjenner igjen det, ja!

   Klem, Marit

   Slett
 27. You have a beautiful collection of flower.

  SvarSlett
 28. Så mange søte små på 'fødestuen':) St. Paulia vekker så gode barndomsminner. Jeg må få de inn i stuen hos meg. Ha en fin ny uke Marit.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Koselig å høre at de vekker barndomsminner :)

   Ha en fin ny uke du også, Jannicke!

   Slett
 29. Når jeg var i sånn cirka ti år pleide jeg å ta stiklinger av farmors St. Paulia og jeg husker at jeg synes det var moro.
  Jeg er imponert over at du har så mye fine inneplanter også, her er det dårlig med sånt dessverre.
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du har drevet med det når du var barn!
   Jeg trives med å pusle med de plantene som er inne også :)

   Klem, Marit

   Slett
 30. Så gøy!! Jeg ser for meg at St.paulia ikke er den enkleste, men du får det til du! Vil tro det blir trangt om plassen i vinduene dine ja. Jeg er stor fan av St.paulia selv, kjøper noen innimellom og synes de er ganske enkle å få til å blomstre både en, to og tre ganger. Men å lage nye, det tror jeg er vanskelig! Lykke til videre med dillene dine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er gøy! De er litt vriene ja, men da blir det en utfordring ;)
   Det er veldig trangt her i vinduene ja. Så bra at du også liker de! De er ikke vanskelig å formere, så det blir fort mange her.
   Tusen takk! :)

   Slett
 31. Ja, det kan hurtigt tage overhånd med alle de plantebabyer - men godt ser det ud :)
  Tror de fleste af os havefolk har for lidt plads - især til planteformering, men det er så sjovt at man alligevel forsøger sig - også selvom man hverken har råd eller plads til at bygge sig et drivhus til formålet :).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan fort ta overhånd med plantebabyer, men det er jo også veldig gøy at de vokser og trives!
   Ja, det er vel en kjent sak for de fleste av oss ;)
   Nei, det er en litt kostbar affære, så det blir nok at en må holde ut den dårlige plassen :)

   Slett
 32. Flott samling du viser! Mye spennende!
  Dyktig du med formeringen. Jeg har også fått rot på mine 3 omsider, og det kommer små avleggere. Jeg rotet de i vann - det gikk fint, også med den variegerte, men det tok evigheter. Går nok fortere i jord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det tar sin tid med de, og å sette de i vann trodde jeg ikke gikk! Trodde ikke at de tålte det, for de råtner jo så lett. Flott at du fikk det til, Men uansett vokser de ikke fort :)

   Slett