mandag 19. september 2016

Nyplanting og lettskremt... Bilder fra nedre del av hagen del 10

Denne uken gjorde jeg et kupp på Gentiana, for det var 70 % rabatt på stauder på det lokale gartneriet, og da kjøpte jeg like godt de 9 de hadde igjen. De er faktisk norskprodusert for de er produsert ved Gjennestad, men utrolig dårlig at denne Gentiana bare heter det og ikke noe mer. Jeg har en fra før som heter G.  sino-ornata men de her hadde bare en lapp med Gentiana på, og det er ikke sino-ornata. Jeg fatter ikke at de ikke kan forstå at vi som liker å holde på med planter også liker å ha korrekt navn på de... :(

Sånn ser den ut, Gentiana 'Rocky Diamond'

Her er de plantet i ytterkanten av barkbedet

Her er bildet tatt motsatt vei. Mye plass igjen å plante på ennå, men blir det ikke rhododendronimport til neste år, så blir det hortsensia som får den plassen.  Det er grenser for hvor lenge en kan la så mye ledig plass være ubenyttet... ;)
Som det sees på bildet så er det veldig mye skygge der nå, for solen kommer bare så vidt igjennom trærne. Solen står lavt på ettermiddagen der nede har jeg oppdaget nå i høst. Så det er bare sola midt på sommeren som er litt sterk for skyggevekstene som jeg har plantet der. Fikk tips fra en svensk blogger om at Erythronium skal plantes like dypt som en spadelengde. Altså 30-40 cm dypt. Jeg hadde plantet de 15 cm dypt fra før, og har nå lagt på 10 cm med jord oppå der igjen. Så dypt har jeg ikke plantet de før, men håper at det hjelper på overlevelsen og blomstringen!

En (siste) hortensia har det blitt plass til  i går og jeg vet ikke om det blir den siste for i år ;) 
Jeg liker hortensia veldig godt, og spesielt på denne tiden av året. Jeg tror at jeg setter ekstra pris på blomster nå som det ikke er så mye som blomstrer lenger!

Fant den på matbutikken, og sorten heter 'Tivoli' har jeg lest meg til. Tofarget hvit og blå, og den finnes også i rosa og hvit. Jeg har gjort et lite eksperiment i "hortensiahjørnet", for nå har jeg lagt ut litt skjellsand (knuste skjell) rundt de rosa hortensia som jeg har der.  Håper at det kan bidra til at de kan fortsette med  å være rosa :)

For et par år siden plantet jeg ut noen sånne små hortensia og den ene var også 'Tivoli'  som var kjøpt på matbutikken akkurat som disse jeg har kjøpt i det siste, og plantet bak lerketreet ikke langt unna huset. Der har de overlevd mot alle odds, men de har aldri blomstret. Jeg tok nettopp og flyttet de, og holdt på å skulle grave de ned på samme plass som de andre står. Plutselig hopper en frosk rett ved siden av hånden min mens jeg graver.  Gjett om jeg skvatt, og det  tror  jeg den gjorde også. Jeg har nesten ikke sett frosk eller padder i hele sommer siden det har har vært så tørt så lenge. Jeg hadde nettopp vannet der dagen før, så det var nok derfor den var i nærheten :)

Bildet er tatt med mobilen i hui og hast og med ganske mye zoom på.  Sekunder etter var den hoppet sin vei... Hyggelig med frosker, men skvetter til når de nesten hopper på meg.  I går kveld så jeg en ny lang iberiasnegle, og den burde være mat for frosken. Den ble øyeblikkelig klippet i to. Det er den 4. jeg ser i sommer, og de har vært nøyaktig like store/lange. De må ha vært klekket samtidig... Kjenner at jeg nesten kaster opp når jeg deler de i to...

Litt mer normal temperatur ute nå, "bare" 8,4 grader i skrivende stund. Men bevares, denne septembermåneden er allerede i historiebøkene værmessig sett. Her var det 27 grader på onsdag, og det er uvanlig på denne tiden av året. Jeg satt i går og så på yr i går på noe som kalles "været som var". I fjor i september fikk vi 277,5 mm med regn, i år har vi fått under 5 mm denne måneden. Værdata for september er naturlig nok ikke klare enda, men det blir nok heller nok en rekord, nemlig lite nedbør.
Det er ikke ofte jeg ønsker meg mye regn, men det gjør jeg faktisk nå.  Det tviler jeg på kommer, for på yr melder de om kanskje 5 mm neste søndag...

Ha en fin dag alle sammen!

53 kommentarer:

 1. Det blir altså så fint, den nye delen. Været er veldig annerledes enn i fjor. Og det er helt greit. :-) Ser ut til at vi får nok en herlig høstdag i dag. Fin dag til deg også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja,det er veldig annerledes enn i fjor, for da hadde vi flom her. Det er helt greit, men litt mer regn kunne det ha kommet ;)
   Ja, det ser veldig bra ut i dag også. Takk!

   Slett
 2. Ja regn ville være en velsignelse, til morgen var der end ikke dug i græsset her. Jeg var bange for, du havde set en stålorm igen, men det var heldigvis kun en froske :)
  Jeg købte også en enkelt Gentiana forleden i dagligvarebutikken, heller ingen ekstra navn på den.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ville det! Det er dugg her hver morgen, men det hjelper ikke så mye...
   Hehe, ja det kunne det nok ha vært, men heldigvis var det bare en hyggelig frosk :)
   Det er buorm vi har her hos meg, men jeg liker ikke stålorm heller. De finnes i distriktet her de også, men jeg har ikke sett noen her av de.
   Da er det sikkert samme Gentiana vi har kjøpt, for de selges mange steder.
   Klem

   Slett
  2. Der var navn på min Gentiana, du får lige et link
   http://floradania.dk/nyheder/seneste-plantenyheder/seneste-plantenyheder/plantenyhed/art/gentiana-rocky-diamond-R/
   Klem

   Slett
  3. Et link mere :)
   http://www.naeldebakken.dk/uploads/50066-gentiana-web.pdf

   Slett
  4. Takk for dine links, Lisbeth! Det var akkurat samme navn jeg fikk av Karsten, og jeg har plantet den her før men de har dødd. Håper jeg er mer heldig med disse nye.
   Klem

   Slett
 3. Hej Marit! Det blir så fint i din nya rabatt, både Hortensia och Gentiana är så fina. Det är väldigt torrt här också, det är inte lika varmt som förra vecka, men soligt och fint.
  Ha det bra / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk! Ja, det er så tørt mange steder nå, at vi kunne behøve regn i flere dager.

   Ha det fint!

   Slett
 4. Hei Marit

  Dejligt med bar jord det giver så mange muligheder!
  Kan din Gentiana være denne:
  http://dalina.dk/da/produkter/gentiana/

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er så deilig med bar jord, men den blir nok ikke bar lenge tror jeg ;)

   Ja, du har helt rett! Den er det, og akkurat maken har jeg hatt her før men de døde. Håper disse klarer seg bedre.

   Ha en deilig ny uke du også!

   Slett
 5. Hej Marit! Så fint det blir hos dig med Gentiana och Hortensia! Älskar den blå färgen hos Gentianan, samma färg som himlen har hos oss idag. Tråkigt att du fått sniglar i din trädgård. Här har vi kämpat med dem i tio år, men börjar nu få kontroll över dem.
  Ha en skön vecka!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Titti! Tusen takk! Ja, det er en vakker farge, og sånn ser himmelen ut her også i dag :)
   Huff, ti år var lenge, men håper du får helt kontroll på de til slutt!
   Ha en fin uke du også!

   Slett
 6. Fint med senblommare!
  Kämpa på med sax och påse när det gäller sniglarna, det lönar sig!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig fint med de!
   Det lønner seg garantert!

   Ha det godt!

   Slett
 7. Åh, jeg bliver jo helt misundelig over al den ubrugte jord. Haha.
  Der ser ellers rigtig godt ud med den sti igennem bedet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja hvem blir ikke det når en ser så mye ubrukt jord ;)
   Tusen takk!

   Slett
 8. Det var ekstremt dybt at plante erythronium. Jeg har læst 20 cm, og så arbejder de sig selv længer ened efter behov; men det behøver de så ikke, når de er plantet så dybt. noget, jeg har forstået er vigtigt, er, at de ikke tørrer ud. Det er derfor, de er så dyre i handelen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også, men hun som ga meg rådet sa at da blomstret de hvert år. Det blir spennende å se om det blir blomster her til neste år :)
   De er dyre, ja.

   Slett
 9. Ja du holder og holder på:) Og fint blir det! Hortensia er utrolig vakre. Jeg gleder meg over de få vi har og som overlever hos oss. Kos det ute i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det blir stadig noen nye planter ;) Ja, de er så fine, og det er en planteslekt jeg liker veldig godt. Det forstår jeg!
   Kos deg i hagen du også!

   Slett
 10. Hello, your flowers are so pretty. Glad you got a bargain too. The hydrangea is beautiful. Love the cute froggie. Happy Monday, enjoy your new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you! Yes, it's nice to get some good bargain in the end of the season. They are so pretty, and I love the hydragea very much. Yes, it's so cute :)
   Happy Monday, and enjoy your new week too!

   Slett
 11. Vakre bilder av Hortensia som blomstrer hos deg nå. Når en har klippet 100 snegler så reagerer en ikke lenger, men ekle er de.

  Ha en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det forstår jeg veldig godt! Da blir en vel vant til det, men ekle er de ja!

   Ha en fin mandag du også!

   Slett
 12. Fantastisk flotte Gentiana du har fått tak i.
  Eg har dei vanlege blå som har blomstra villeg kvar haust i mange mange år.
  Det er så nydeleg.
  Hos oss er det høg temp nesten kvar dag, ser at dei lave småblomstra azaleane blomstra rikt no for andre gong. Håpe dei hugsa på at dei skal blomstre neste vår....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de var veldig fine, men jeg ville heller fått tak i sånne som du har hos deg. De kommer i alle fall igjen. Disse jeg har kjøpt nå har jeg prøvd før uten godt resultat, men må jo bare prøve de igjen.
   Rhododendron har blomstra på nytt her nå, og håper at dine ikke blomstrer for mye. De knoppene de "bruker opp" nå kommer ikke tilbake igjen ;)

   Slett
 13. Beautiful flowers, dear Marit, and I love the frog, too! :)

  SvarSlett
 14. Så flott det bedet blir!
  Blir spennende å se om skjellsand hjelper på fargen til de rosa hortensiaene :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det blir spennende å se om det utgjør noen forskjell :)

   Slett
 15. Hei Marit!
  Det blir så himla fint i den "nye" hagen. Man skvetter noe vanvittig av frosker/padder, men jeg liker veldig godt å ha den her. I varme perioder setter vi ut "paddebad". Det er store fat med 3-5 cm kanter. Vi plassere dem under busker. Morsomt å se at de sitter og kjøler seg ned.
  Klem Anne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Tusen takk! Ja, de skremmer meg noe vannvittig når de hopper frem. Takk for tips, og det skal jeg huske på. Vi har bekk rett i nærheten, men nå tror jeg ikke det er mye vann der.
   Det kan jeg tenke meg!

   Klem, Marit

   Slett
 16. You bought some beautiful blue Gentians, I hope they will grow in your garden, I never had success with them. Your new part of the garden looks nice and tidy.
  Regards, Janneke

  SvarSlett
  Svar
  1. I hope it too,but I have planted them before with no luck. Thank you!

   Slett
 17. Very nice these Gentians, Marit, pity you cannot find the right name.
  Have a great week. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are really pretty, Jan! I do know the name now, because some bloggers helped me:)
   Have a great week you too!

   Slett
 18. Hei Marit! Full aktivitet hos deg ser jeg :-)) Når det gjelder erythronium så har jeg aldri plantet dem så dypt, men de jobber seg liksom ned på egenhånd, så det er tydelig at de liker å stå litt dypt i bakken :-)) Ønsker deg en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Det vet jeg nå ikke, men litt pusleri er det jo :)
   Ok, det er sikkert anneledes hos deg som bor i sone H1 ;)
   Her må de nok mye lenger ned i bakken.
   Ha en fin ny uke!

   Slett
 19. En fantastisk blå färg på din Gentiana. Jag har inte några just nu, de verkar inte gilla min trädgård.
  //Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blåfargen er helt nydelig på de! Jeg har heller ikke fått de til før, så jeg er litt spent på de.

   Slett
 20. Skal si du har fått gjort mye i sommer. Helt enig med deg angående plantenavn, det er utrolig at produsentene ikke forstår at vi vil vite hva vi kjøper, oftere og oftere lar jeg være å kjøpe planter som ikke har navn. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, litt har det jo blitt gjort her i sommer :) Skulle gjerne ha gjort dobbelt så mye, men sånn er det bare.
   Ja, ikke sant! Utrolig dårlig at produsentene ikke gidder å ta seg bryet med å navne de skikkelig!

   Ha en fin dag du også :)

   Slett
 21. Nydelig Gentiana! Med 9 stk blir den synlig...
  Ser jeg den, kommer jeg nok til å kjøpe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,de er fine, og lett å la seg friste nå på høsten av noe som blomstrer :)

   Slett
 22. Ljuvlig färg på din Gentiana. Förstår att du blev rädd när paddan hoppade fram, den är ju perfekt kamouflerad. Det var knappt jag såg den på din bild.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så vakre og har så fin farge. De er godt gjemt ja, så en ser de jo nesten ikke før en nesten tar på de ;)

   Klem, Marit

   Slett
 23. Så fint det ble ved siden av den nydelige grusgangen! Herlig farge sammen med den grå grusen. God fredag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   God fredag/helg til deg også!

   Slett
 24. Vilken liten läckerbit du hittade. Jag tittade i SKUD men den fanns inte med ännu. Men allt fler växter tappar sitt artnamn framför sortnamnet har jag sett. Det lär bero på att det är alltför många sorter inblandade och att man därför inte kan säga att det är en G s-o sort till exempel. Jag har köpt flera sådana gentianor i sommar.

  Rhododendronbeställning? Nu blev jag nyfiken ;) Jag har sambeställt med västsvenska kretsen i rhododendronsällskapet och ser fram mot våren...

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er fine men ser ikke ut til å trives her for jeg har prøvd de før. G. sino-ornata gjør det så jeg skal prøve å få kjøpt flere av de.
   Jeg ble kjent med en mann her i Norge som importerte fra Danmark, men han var usikker på om det ble noe til neste år. Tror det blir flere hortensia på meg der ;)
   Heldige deg!

   Kkem, Marit

   Slett