torsdag 15. september 2016

Lys i mørket, og litt nytt...

For litt siden så  bestilte jeg noen hagelykter som lades av solyset, og i går var jeg nede i hagen og så på resultatet. Dette er jo noe som virker vår, sommer og høst, for som kjent så er det ikke så mye sol og lite dagslys om vinteren. Så de har sine klare svakheter, men det er så koselig med litt lys om kvelden nå om høsten hvor det er stup mørkt kl. 21.00.
Når jeg en gang er ferdig nede i hagen så tror jeg at jeg skal kjøpe noen elektriske lykter, men da må jeg ha elektriker så det er et større og dyrere prosjekt enn disse lyktene jeg har satt opp. De kostet 199 kr pr. stk nemlig ;) Men til den prisen er jeg godt fornøyd, og skal ta de inn når det blir vinter, så kanskje de holder litt lenger.

Jeg har kjøpt 7 stk, og har plassert de rundt i det området nede i hagen hvor jeg har holdt på så lenge. De lyser faktisk veldig godt til å være led lys. Det er bladene på en trepeon som synes ved siden av lampen. 

I går kom det 2 hortensia i posten fra Bakker, og sorten heter H. macrophylla 'Magical Noblesse', og skal bli hvit/grønn i blomsten. De skal tåle H4, så da gjør jeg meg håp om at de skal overleve ute. Siden jeg var på matbutikken og skulle hente pakken, så ble jeg selvsagt fristet over evne av de hortensia de hadde der ;) Så da ble det med en hvit hortsensia som er mer av de som er beregnet for å være stueplante, men den ble likevel plantet ut i "hortensiahjørnet" Jeg planter de ut mot bedre viten, men det er sånn jeg holder på ;) Herdighetsoner lukker jeg ørene for... ;) Fornektelse er kanskje er uttrykk som passer godt, men når klima gir oss hetebølge i september så gjør jeg meg håp om at både det ene og andre overlever. 25 grader i går og med skyhøy luftfuktighet så er det så en nesten kan besvime. Men jeg klager ikke! ;) 

Noe som er morsomt på dette bildet er fargen på den blå hortsensiaen som er den samme som jeg viste for noen uker siden. Da var den nettopp flyttet og var mer rosalilla enn blå. Etter 14 dager i bakken hvor jorden består kun av sand/jord og bark, så er det surt nok i alle fall. Den blir garantert blå til neste år også :). Den hvite forblir hvit, men den rosa til høyre skifter nok den også :(

Angående spennende planter som jeg bringer inn i hagen så er jeg ikke så optimist at jeg tror alle klarer seg ute her ;) Jeg har nettopp bestilt en plante som jeg får til neste vår som jeg er usikker på herdigheten på.  Takket være Marie med bloggen Hortofilia så ga hun meg en link til noen som kunne skaffe den planten jeg var på jakt etter at hun fortalte meg at det finnes nemlig en variegert utgave av Hjerteglød/ Disanthus cercidifolius. Den heter 'Ena Nishiki' og er bare så fin. Jeg er så glad i variegert bladverk, og var solgt når jeg så bilde av den...  Jeg er så lett å inspirere, det er helt sikkert... ;)

Som nevnt så har det bare blitt varmere og varmere her, og det er så tørt at det er en gru ute i hagen og naturen nå. I går drysset det tørre bjørkeløv ned hele dagen rett og slett fordi det er så knase tørt overalt. Så i går vannet jeg i flere timer de trærne og buskene som nettopp er flyttet. Trepeonene henger litt med bladene og det samme gjør den store syrinhortensia 'Limelight'. Men stort sett så har det gått bra med de. Hadde jeg visst at det skulle bli så tørt skulle jeg selvsagt ha ventet med å flytte de, men jeg visste jo ikke det...

Mens jeg holdt på å vanne i går hadde jeg i alle fall mye pent å se på. Rosene jeg kjøpte i vår blomstrer som bare det, og danner nå masse knopper i varmen. 
'A Whiter Shade of Pale' er så nydelig og dufter bare så godt. Det blir spennende å se hvordan den vil klare seg i vinter.

I sommer har mine Agapanthus overgått seg selv, for den har kommet med to blomster på denne og en hvit har også blomstret med en blomst. Jeg som ikke pleier å få de til å blomstre, så er det jo ekstra gledelig :) Den ene hvite står i en trang potte med mange planter, mens denne blå står i en romslig potte alene. Jeg blir aldri klok på hva som skal til for å få de til å blomstre... ;)

53 kommentarer:

 1. Fint med utelys, og i år har jeg tatt helt av når det gjelder solcellebelysning... Noen har stått ute i årevis, og lyser fortsatt. Rimelig og grei løsning.
  Du har jo imponerende blomstring på Agapanthus! 0 blomstring her, som vanlig, men Canna har slått til ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig fint med lys i hagen. Trodde ikke de varte i så mange år. Ja, det er rimelig å forhold til å bruke de elektriske og med elektriker.
   Jeg har vært heldig i år :) Canna har jeg aldri prøvd.

   Slett
  2. Canna har flott, spennende bladverk og morsomme, eksotiske blomster :)

   Slett
  3. Ja, jeg har sett de og de er veldig fine. Liker godt de med stripete blader :)

   Slett
 2. Ja i den tørke skal der vandes meget, jeg er også i gang, men det er nu rhodoerne jeg vander. Det er værre med dine nyflyttede planter.
  Jeg håber A whiter Shade of Pale klarer vinteren, smukt billede af den.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Jeg vannet også rhodoer i går. Alt behøver vann nå. Nyflyttede planter må ha mye vann,ja.
   Det håper jeg også. Tusen takk!
   Klem

   Slett
 3. Koseleg med slike lys i hagen.
  Desse kjem du til å få stor glede av.
  Det er framleis mykje fint å sjå i hagen din.

  Ha ein fin torsdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det, og de er så fine når det er mørkt. Tusen takk!

   Ha en fin kveld!

   Slett
 4. Hej Marit!
  Fint att ha lite ljus i mörkret. Hortensiorna är fina, kanske skall jag försöka mig på en igen. Hur förvarar du din Agapanthus på vintern. Köpte en med färdiga knoppar, och den har varit så fin hela sommaren.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, det er hyggelig med lys om kvelden nå. Hortensia overlever så vidt her, men det er ikke alltid at de blomstrer. Jeg oppbevarer de i en kald kjeller. Lar de få bittelitt vann, men de visner som regel ned uansett. Det finnes utallige måter å behandle de på ;)

   Ha det fint!

   Slett
 5. The lights give some atmosphere in the dark hours, but it is often too little to see. A white Agapanthus I do not see so often, the familiar blue one I have recently seen in a bouquet. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's not enough light too see properly. But it's cosy ;)
   No, it's always the blue who is often seen. It sounds exclusive to have it in a bouquet!

   Slett
 6. Det er både vakkert og praktisk med lys i hagen! Flotte Hortensia og nydelig rose! Så fint at Agapantusen blomstrer som aldri før, jeg må nok smøre meg med tålmodighet før min blomstrer :) Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig hyggelig og praktisk med lys. Det er mest for kos, men de lyser jo litt opp i mørket.
   De er vanskelige å få i blomst,ja, og det er ikke hvert år jeg får de i blomst...

   Ha en fin kveld,

   Slett
 7. Hello, gorgeous blooms. I love the hydrangeas. Happy Thursday, enjoy your weekend ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you! Me too :)

   Happy Thursday,and Happy Weekend!

   Slett
 8. Kjekt med lys i hagen i mørke høstkvelder. Nydelig Agapantus som blomstrer hos deg nå.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Tusen takk :)

   Ha en fin kveld!

   Slett
 9. Marit. Du holder på med noe hele tiden.
  Til å miste pusten av :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin,

   Ja, jeg må holde på med noe i hagen hele tiden, ellers blir jeg helt sprø ;)

   Slett
 10. Hei Marit!
  Liker veldig godt lys i hagen. Det gir en fin stemning i vintermørket. Det blomstrer nydelig hos deg nå.
  Været er helt utrolig. Sitter ute til langt på natt.
  Ha det godt! klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det gjør jeg også. Veldig koselig når det er mørkt.
   Tusen takk!
   Ja, det er nesten ikke til å tro sånn som det er nå.
   Ha det godt!

   Klem, Marit

   Slett
 11. Hei Marit

  Spændende Hortensia den er vist udviklet af deJong så givetvis sund!
  den vildeste jeg har set er: Hydrangea Magical Amethyst - Den tror jeg også Bakker har.
  Ja Marie og Hortofilia er en rigtig god inspirationkilde :)
  denne tørke har ikke været til at forudsige - nu lover de omslag fra imorgen her.
  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er spennende med disse hortensia, og disse Magical er virkelig fine. Ser at den Ametyst Blue har H4, mens den Ametyst Pink er bare H3. Ikke godt å si hvorfor det er så stor forskjell på de. Bakker har alle 3 :)

   Det er helt sikkert!

   Nei, den kom litt brått på, og det er utrolig tørt her nå. Det blir omslag fra i morgen her også, men det er ikke meldt om noe regn :(

   Ha en deilig aften

   Slett
 12. Så fine lykter da!
  Agaphantus har jeg aldri fått til å blomstre, så jeg er imponert uansett :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Nei, og det er ikke alltid at jeg får de til å blomstre. De er sære og vanskelige ;)

   Slett
 13. Skulle också vilja ha 'Ena Nishiki'. Hoppas du får tag i den. Du får visa den sedan i så fall.
  Vi har ganska mycket belysning i trädgården och det är verkligen fint under höst och vinter. Vi har torrt här på svenska västkusten också. Vattnar fortfarande alla plantor jag satt ner på senare tid.
  //Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er veldig fin, så det forstår jeg godt. Det blir ikke før neste vår at jeg får tak i den. Da skal jeg vise den frem :) Belysning i hagen er veldig fint når det er mørkt, ja.

   Veldig tørt her også ja, og nyplantede trær trenger mye vann.

   Slett
 14. Det er veldig hyggelig med lys i hagen! Vi la ned ledning til hjørnebedet slik at det er lys der. En del jobb, men verdt det:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det! Jeg vurderer det bare jeg blir ferdig med alt jeg skal gjøre der :)
   Det blir jo også et helt annet lys :)

   Slett
 15. you always get me with the pale rose.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I know :) It's a very beautiful rose!

   Slett
 16. Det är mysigt med lampor i mörkret. Hoppas den klarar sig i vinter. Underbart namn. "A Whiter Shade of Pale".
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
 17. Det er så flott med lys i hagen! De var veldig fine disse du har bilde av her. Jeg har noen enklere som bare kosten 30.- stk, men de har jammen holdt i over ti år. Ulempen er jo som du sier, at de slukner veldig fort på kvelden når vi ikke har så lyse dager på denne årstiden.
  Jeg og tenker på å kjøpe lys som er koblet til strømnettet. (Skal bare vente til sønnen er ferdig utdannet elektrikker først:-)
  Flotte hortensiaer! De ser ut som de kommer rett fra gottebutikken:)
  Ha en strålende helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det. Jeg likte så godt formen på de. 30 stk. er jo veldig billig, og når de har holdt i over 10 år er det jo valuta for pengene :)
   De varer vel omtrent 6 timer eller noe sånt, så det er jo ikke så lenge. Kjekt med elektriker i familien!
   Tusen takk! Ja, det er sant :)

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 18. The flowers are so beautiful ♥

  summerdaisycottage.blogspot.com

  SvarSlett
 19. Hei Marit, flott med utelys, jeg har mange i min hage også, nok til at jeg kan gå rundt i hagen når det er mørkt og se nok til å ikke falle over :-) Det er spennende med nye planter, særlig litt uvanlige – jeg klarer ikke motstå dem jeg heller, må bare prøve – og selv om de kanskje dør en vinter så kan du ha hatt glede av dem noen år. Håper dere får regn snart, vi fikk i dag – masse! God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Helene! Ja, lys i hagen må en ha, og spesielt på høsten.
   Det er sånn det er for oss hagegale, vi må bare prøve de.
   Trodde alt overlevde hos deg med det klima som du har.
   Så heldig du er, det håper jeg vi får her også snart.
   God helg!

   Slett
 20. Lyktene er kjempefine. Rart at mørkret kommer så "plutselig" hvert år. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, og det blir jeg aldri vant til :(

   God helg!

   Slett
 21. God morgon Marit!
  Nu är jag tillbaka efter ett väldigt långt blogguppehåll. Jag har nu suttit en lång stund och försökt läsa ikapp hos dig. Jag ser hur din nya del av trädgården växer fram. Som du har jobbat i sommar. Visst är det väl skönt då också att sommaren dröjde sig kvar så länge som den gjorde i år. Nu börjar det återgå till normalare septembertemperaturer men fortfarande är ju september en skön månad och man kan göra mycket.

  Dina nya lyktor lyser ju riktigt fint för att vara solcellslyktor. Jag har prövat flera men som har lyst upp så dåligt. Men dina är större och annorlunda utformade än dom jag prövat på så jag tror att det kan bero på det. Nästa år ska jag nog se om jag hittar några igen.

  Så många vackra fjärilar du haft på besök. Visst är det härligt med alla insekter och fjärilar. Här har det mest varit nässelfjärilar och påfågelsöga. Någon sorgmantel har jag också sett. Dom är så vackra. Såg dina fina bilder.

  Nu önskar jag dig en riktigt skön septemberhelg!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anita!

   Så hyggelig å høre at du er tilbake i bloggverden igjen, og jeg har virkelig savnet dine kommentarer her og din egen blogg med så mange vakre bilder!

   Ja, det har vært veldig mye jobb, og nå er jeg i grunnen forsynt for i år. Kjenner at kroppen har godt av et roligere tempo, og snart stopper det opp av seg selv når det blir kaldere. Ja, jeg er ikke ferdig helt enda, for det er masse planter som skal flyttes.

   Jeg har også prøvd mange forskjellige solcellelykter, og har vært misfornøyd med de aller fleste. Som du sier så er det nok utformingen på disse som gjør at de lyser så godt.

   Ja, det har vært så utrolig mange sommerfugler på besøk her i sommer, og det er jeg så glad for. Jeg gjør hva jeg kan for å plante blomster de liker, og det gir resultater :)

   Ha en fin helg du også, Anita!

   Klem, Marit

   Slett
 22. Spændende med den variegerede hjerteglød, jeg er spændt på at se, hvordan dens efterårsfarver ser ud. Her er det også især visse hortensier, der lider under tørken. Det kunne jo tyde på, at deres rødder ikke når særligt langt ned i jorden.Flot agapanthusblomst - noget må du da gøre rigtigt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blit blir spennende å se på din plante hvordan den blir. Min grønne hjerteglød er stadig knall grønn uten tegn til høstfarger ennå. Men når det blir kaldt håper jeg å se en endring i fagene på den.
   Hortensia behøver veldig mye vann, så de må en passe ekstra godt på. Kanskje de egentlig har et rotsystem som ikke går så langt ned i bakken? Det lyder jo egentlig uligisk ut når en tenker på at de må ha så mye vann for å overleve!
   Tusen takk! Ja, noe riktig må jeg ha gjort ;)

   Slett
 23. Trevligt inlägg som vanligt! Dina nya trädgårdslyktor ser jättefina ut. Ha en skön helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ha en fin helg du også!

   Slett
 24. Så vackert med ljus! Kan ju vara bra och testa hur och var du vill ha ljus innan du investerar fullt ut.

  Jag satte ut två hortensior i höstas, dels vita och dels en blå. Båda överlevde en bedrövlig vinter. Mängder av regn, så det blev vattensjukt, och sen hård vinter en längre period. Men alla överlevde. Men jag har läst att jag måste vara rädd om skotten för de blommar på fjolårsved. Det blir en utmaning :)

  Den variegerade hjärtbusken var läcker... Får nog testa en sådan ;)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så fint nå når det blir så tidlig mørkt. Ja, det er sant. Det blir ikke like mange lykter da, nei, så jeg må nok planlegge hvor jeg skal ha de :)

   Jeg plantet en hortensia ut senest i går. Den var hvit og blå. Ja, mange av de blomstrer på fjorårets skudd, og hvis de fryser for mye ned blir det ingen blomstring. De som jeg har vist her på bloggen hadde jeg i kjelleren i vinter, og derfor frøys de heller ikke ned. Leste på Bakker sine sider at de hadde en sort som blomstret både på fjorårets og årets skudd. Så det finnes sorter som klarer å blomstre uansett. Jeg har en som jeg plantet ut i fjor vår, og den har blitt ca 50 cm høy, men den har ingen knopper :(

   Ja, det må du gjøre :)

   Klem, Marit

   Slett