mandag 26. september 2016

Jakten på de siste blomstene...


Jeg gikk en rundt i hagen i går for å få med siste rest av blomster i hagen,  for nå er det ikke så mange igjen. De bærer preg av en lang sesong og mye tørke i det siste, men jeg fant da noen!

Det har vært et fantastisk vær her de siste og i går ble det 21 grader og sol hele dagen! Så da passer det å starte med solsikkene som fuglene har sådd. De har blomstret lenge og flere er avblomstret, men flere nye er i gang. Blomsterfluene liker de veldig godt!

Og angående fuglene så har jeg aldri sett så mange spise så mye solsikkefrø som nå... Når beholderen er tom setter de i gang med et leven uten like for å fortelle meg at her er det bare å komme med mer mat ;) Jeg bruker mange penger på å fore de, men de gjør også nytte for seg. Jeg har fått kun to eller tre myggstikk i hele sommer. Det er lite når en tenker på at det er en stor elv og bekk rett i nærheten. Jeg har sett at det i sommer har blitt født et blåmeiskull, et svarthvit fluesnapper kull, og minst to eller tre pilfink og kjøttmeiskull. De yngler godt, og de får i seg annet enn solsikkefrø her også, nemlig ved å spise insekter ;)

Hvis været fortsetter som nå vil jeg ha blomster av denne frem til jul, for så mange knopper det på  'A Whiter Shade of Pale'  ;) 
Det blir nok ikke det, for på lørdag var det kun 3,2 grader på morgenen. Men til å snart være i oktober kan en ikke klage på nattefrost enda og døde planter som følge av frosten! Det er nesten utrolig hvor fint og varmt vær vi har hatt her i høst. 

Denne er kjøpt for ikke lenge siden og er så flott synes jeg

Denne kjøpte jeg i fjor på denne tiden. Sånn så den ut 1. september i år...

... og sånn der den ut nå. Det var denne jeg flyttet tidligere og som  var  mer rosalilla. Den blir nå stadig blåere og blåere. Morsomt med hortensia som skifter farge etter jordens ph. Alkalisk jord-rosa hortensia, og sur jord-blå hortensia :)

Hvit hortensia skifter ikke farge uansett jord og ph  :)

Begge disse to er også kjøpt for ikke så lenge siden og trives i det fine været bare de får nok vann av meg...

Denne derimot er kjøpt i fjor vår, og sto inne i kjelleren i vinter. Nå har den blomstret siden i juli, og jeg liker så godt fargen den får på de falmede blomstene. Synes de nesten ser grå ut...

Tar med til slutt en av de alle siste blomstene på denne Clematis integrifolia 'Star River'. Den har også blomstret siden i juli og hadde over 50 knopper. Så den har holdt ut veldig lenge!

I dag har det før første gang på evigheter regnet litt her, og mer skal komme i morgen kveld og natt. Det håper jeg inderlig at stemmer, for her er det nesten som i en ørken så tørt er det...

Ha en fin dag, og en herlig ny høstuke!

44 kommentarer:

 1. Ja dejligt med noget regn nu ovenpå det fantastiske vejr vi har haft næsten hele september. Her blæste det meget i går, ikke noget nyt hos os.
  Sjovt med dine hortensiaer, der er tydeligt forskel på jorden.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det, og det er absolutt nødvendig at vi får mer enn 1 mm som er kommet i dag ;)
   Her var det som vanlig helt vindstille i går, men det er heller ikke noe nytt akkurat som hos deg :)
   Vi har hver vårt vær som er ganske stabilt den ene eller andre veien.
   Ja, det er så morsomt at de skifter farge etter jordens ph. Da er det bare å gi de mer kalk hvis en vil ha rosa hortensia tror jeg :)
   Klem

   Slett
 2. Ja torkan har gjort att hösten kommit fortare känns det som. Jag har varit ute på morgonpromenader och är förvånad över hur gult och rött det börjar bli i naturen.

  Dina hortensior är så fantastiskt fina. Men hur gör du för att få dom att blomma om? Eller är det sorter som blommar både på fjolårsskotten och årsskotten? Jag har prövat hortensia men får bara blad. Samma problem har grannar jag pratat med. Jag har ju en jättestor i kruka som var blå från början men nu är rosa. Den är så stor så den går inte att plantera om. Jag bara göder den. Får se hur länge den vill vara med.

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Det er ikke så mye gult her enda, og det er i grunnen litt merkelig for det er veldig tørt her nå.

   Tusen takk! Den er bare en av de som har blomstret på nytt, for de andre er nettopp kjøpt. Jeg vet at det finnes flere sorter av hortsensia. Den ene blomstrer bare på fjorårskudd og hvis de fryser nok ned vil de uansett ikke blomstre. Så finnes det noen som blomstrer både på årets skudd og fjoråret sine. Den tredje som er den som jeg viser som skifter farge. Den frøys mye ned i vinter, men blimstrer som bare det nå og har flere knopper. Det er ikke så enkelt å finne ut hvem som blomstrer og ikke, så det sikreste er å oppbevare de i en kald kjeller med lys! :) Den blå store på bildet gjorde jeg det med, men nå er den plantet ut og skal være ute i vinter. Det gjenstår å se hvordan det går ;)

   Ha en fin uke du også!

   Klem, Marit

   Slett
 3. Her er det vått nok. Måtte gi opp bedet i dag, da det begynte å regne, igjen..
  Så fine bilder! Du har da mye som blomstrer ennå. Koselig med alle fuglekullene i hagen. På hytta er det nesten ikke mygg lenger, eller knott. Der er det mange myrer på alle kanter, men har sett bare sju mygg i år! Det kan da ikke være riktig? Noe må ha skjedd. Syns synd på de fuglene der som lever av insekter der. Ikke bra.

  Ha en fin høstdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og stakkars deg! Skulle gjerne ha sendt deg fint vær i bytte mot regn ;)
   Tusen takk! Jada, det er jo noe som fortsatt henger med.
   Det er veldig koselig, men til gjengjeld spiser de meg snart ut av huset ;)
   Så merkelig det var da, for der skulle det jo ha vært masse!
   Huff, nei det er ikke bra.

   Ha en fin dag du også!

   Slett
 4. Hei Marit

  Ja, sommeren kom i september.
  Mere og mere tyder dog på et omslag om et par dage. så får vi lige en lille uge med den regn vi behøver, før vores indiansommer kommer:)
  Sjovt som hortensiaerne skifter farve, jeg tænker at du generelt har relativt neutral jord? Og at du let selv regulerer ph så du kan få de farver du vil?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det gjorde den virkelig! :)
   Her kommer omslaget i morgen kveld og natt, og yr har satt opp tordenvær. Det skulle ikke forundre meg, for nå må det være både varm og kald luft. Vi behøver regn ja, men tar gjerne i mot indian summer etterpå :)
   Jorden her totalt sett er mer sur enn nøytral, for store deler av hagen består av ren leire. Men i dette bedet hvir den ene hortensia sto kalket jeg ekstra godt i fjor da jeg plantet flere peoner der. Så det forklarer nok hvorfor den var i ferd med å bli rosa. Der de står nå består jorden av en del sand og to tredjedeler med bare bark. Så den er nok passelig sur siden de blir blå der ganske hurtig ;)
   En kan gi de kalk for å nøytralisere det sure ja, og det har jeg gitt de som jeg håper skal forbli rosa :)
   Så får jeg jo se hvorden det går til neste år.

   Ha en deilig dag

   Slett
 5. Det er interessant at læse, at fuglene holder myggebestanden nede. Når jeg går tur i haven i disse dage, har vi nemlig myriader af insekter, der svirrer om ørerne på en. Om det er myg, ved jeg nu ikke. Umiddelbart ligner hortensierne hinanden; men når man kigger nærmere efter, viser der sig store forskelle.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må de gjøre for her er det sa mange fugler at det er helt utrolig. Vi bor rett i nærheten av Norges tredje største elv, så det pleier å være mye mygg her. Kanskje de har tørket bort i år? ;)
   Ja, de ligner mye ved første øyekast, men de er ikke like når det kommer til stykket. Gad vite hvor mange sorter det finnes av de.

   Slett
 6. that first shot is gorgeous, but that pale rose gets me every time!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Yes I know, and I hope I can show you roses for a long time :)

   Slett
 7. Ser att dina Hortensior blommar fint! Några av våra som brukar blomma så bra har i år gått i strejk. Jag tror att jag vattnat för lite. Vi har ett fantastiskt härligt väder idag, och vi har precis fikat ute på altanen i solen. Nu ska vi ut och jobba i trädgården en stund. Ha det fint!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gjør det, men flere av de er kjøpt i blomst nå i høst :)
   Hvis de fryser for mye tilbake vil mange av de ikke blomstre, men det kan jo være vanningen også som du sier.
   Det har vi også, og jeg har fått gravd ned liljeløk nå nettopp :)
   Ha det fint!

   Slett
 8. Ja, nei, det tynnes ut i rekkene...
  Svært hyggelig med de som ikke gir seg :) Og temperaturen med!
  Nydelig rose! Jeg håper det kan bli noe av alle roseknoppene før Hufsa kommer og tar dem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør dessverre det...
   Det er veldig hyggelig med blomstring nå ja, og en setter ekstra pris på de som fortsatt blomstrer nå. Temperaturen er bare helt nydelig! Det håper jeg også på...
   Har gjort klar en liljeløk for sending til deg :)

   Slett
  2. Jammen, det har også jeg gjort - til deg!

   Slett
  3. Tusen takk! Den går i posten i morgen :)

   Slett
 9. Hello, they are all lovely flowers and images. The first shot is one of my favorites, I also love the clematis. Happy Monday, enjoy your new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you!

   Happy Monday, and have a nice new week!

   Slett
 10. Kjekt å mate fuglene med egenproduserte solsikkefrø. Her var det også godt og varmt på søndag. Hortensia er noen vakre busker om høsten.

  Ha en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de får de hele kakene når blomsten er visnet :)
   Kjempdeilig med sånt vær!

   Ha en fin mandag!

   Slett
 11. Hej Marit.
  Hortensia er så skønne. Vi har netop købt en masse som vi er i gang med at plante :-)
  Jeg har holdt en lang blogpause, men er så småt på vej tilbage, for jeg kan ikke undvære blogningen ... Dejligt at besøge dig igen!
  Kh Nana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Nana!

   Så hyggelig å høre fra deg igjen! :)
   Trodde du hadde gitt deg med blogging, men supert at du har begynt igjen :)
   Tusen takk!
   Klem

   Slett
 12. Dear Marit, Happy Monday to you! Your photos and flowers are absolutely gorgeous!!! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Linda,

   Happy Monday to you too! Thank you so much!

   Slett
 13. Hei Marit!
  Synes det blomstrer fin hos deg. Det er så morsomt at rosene blomstrer lenge.
  Her går det mye fuglemat også. Kjøper store sekker med solsikkefrø. Hageliv og fugleliv hører sammen
  Har vært noen timer i Botanisk hage i ettermiddag. Det var helt fantastisk. Ganske mye som blomstra og skikkelig sommervær. Deilig.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Tusen takk! Ja, det er det :)
   Fuglemat må til og spesielt nå på høsten. Bokfinkene feiter seg opp før de drar sørover.
   Det hørtes herlig ut! Det er så fint der :)
   Klem, Marit

   Slett
 14. Fantastisk bilde av solsikken!
  Ja, det har vært en lengre sesong enn normalt. Jeg har ikke turt å sette ned løk ennå, i tilfelle de skulle tro det var sommer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Ja, det er helt sikkert, og deilig er det :)
   Nei, det er litt skummelt med en sånn varmeperiode for vårløken. Så i dag at perleblomstene i et bed så ut til å være i startgropa ;)

   Slett
 15. Du har mye flott blomstring å vise! Solsikken, rosen og flotte Hortensia! Mine tapte seg fort i den regnfulle, blåsende sensommeren! Sånt vær liker de tydeligvis ikke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Ja, det er helt forståelig at de ikke likte seg i det været ;)

   Slett
 16. Roses are going on and on, especially late in the year we cherish every rose we see in the garden, hope winter stays away still for a long time.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they just bloom and bloom. I love them for it :)
   Me too, the winter can stay away until Desember!

   Slett
 17. Hej Marit!
  Helt fantastiska hortensior, alla lika vackra. Inga solrosor i år, har flera olika varianter, men de ligger kvar i fröpåsarna.
  Fåglarna har heller inte sått några i år. Din är så fin.
  Ha det fint / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk!
   Jeg synes de vanlige solsikkene er så fine selv om det finnes mange andre flotte sorter også. Jeg forer fuglene med solsikkefrø, og de vokser opp over alt :)

   Ha det fint!

   Slett
 18. Beautiful flowers you have, Marit. They did it well this year and you have had a lot of fun with them. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan!
   Yes, I had a lot of fun with my flowers this summer :)
   Now it's autumn, and it's not so fun anymore ;)

   Slett
 19. Jag blir störtförälskad i den där rosen du visar! Undrar om den klarar vår zon på gränsen till 4?
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ervanskelig å si, for den har ennå ikke overvintret her enda :) Først til våren vil jeg vite om den overlever her. I teorien skal den være herdig til sone 4 her, og de sonene er like som i Sverige.

   Ha det godt!

   Slett
 20. Herlig bilde av solsikken, og nydelig rose!
  Så mange fine hortensia'er du har! Og klematisen var også kjempefin!
  Det ordner seg nok med regn nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Ja, det får vi håpe! Det regner litt her nå, men det er ikke de store mengdene som kommer.

   Slett
 21. Underbar blomning du har kvar :) Jag såg de där lager-på-lager hortensiorna i Japan i våras för första gången och blev störtförälskad. Så jag blev jätteglad när jag hittade en vit. Rosa och blå står på tur.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også! De wr veldig søte og jeg er også forelsket i de :)
   Hvit høres utrolig vakkert ut!

   Klem, Marit

   Slett