fredag 31. august 2012

Rare blomster...

I går kveld var det et nydelig lys ute. Jeg prøvde å fange det rett før solen gikk ned, men det er ikke alltid så lett å få til det med kamera.Nå til noen bilder som er tatt for en liten stund siden. Jeg har mange solhatter i hagen her, og i år har noen av de oppført seg merkelig. Se bare på disse:


Det ser ut som blomsten hadde tenkt å bli til to. Den har nesten blitt dobbel, men ikke helt. Er det noen andre som har sett noe lignende? Dette er to forskjellige planter, så det er ikke bare en som har endret seg.

Så må jeg vise frem noe som jeg sådde i fjor i februar, Buddleia davidii. Når jeg plantet de ut var de knappe 5 cm, men jeg skal si de har vokst siden det. Nå er de ca 1,50-1,60 høye.
Da har bare blitt i to farger, lilla og hvitt. Jeg kan tenke meg flere fargenyanser, men inntil videre så får jeg klare meg med de to fargene.

 Den kalles på norsk for sommerfuglebusk, men jeg har ennå til gode å se en sommerfugl på den. Men den tiltrekker seg i alle fall mange insekter.

22 kommentarer:

 1. Ingen høsthage uten sommerfuglbusker.
  Jeg skrev BUSKER da den er grei å stiklingsformere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jeg lett forestille meg. De er jo så lette å få til fra frø, så jeg skal prøve å stiklingsformere noen bare for moro skyld :-)

   Slett
 2. Hei Marit.
  Så bra du fikk orden på blogg og bilder ,en blir så frustrert av å plundre.

  Pussige solhatter ,det dukker stadig opp noen rariteter.
  I går var det plutselig masse sommerfugler på min busk ,så de kommer nok på din også.

  God helg , Maritklem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit,

   Ja, jeg ble helt svett av alt dette plunderet med disse bildene, men nå fungerer det i hvertfall.

   Naturen har mye rart å by på, ja. Jeg håper det kommer masse sommerfugler snart på mine også God helg til deg også. Klem fra Marit

   Slett
 3. Flotte billeder du viser af en sommerfuglebusk.
  Ønsker dig en god dag:)
  Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sommerfuglbusker en fine planter. Ha en fin dag du også. Klem Marit

   Slett
 4. Hei Marit. Så bra at tingene virker igjen. Jeg synes også det er svært få sommerfugler i år, både på Buddleia og andre planter de pleier å være på. Kanskje den varme, tidlige våren gjorde at de "våknet" for tidlig, for så å få det for kaldt senere på våren? Håper bestanden tar seg opp til neste år, de er jo små gledesspredere :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mette! Hyggelig å høre i fra deg. Ja, det virker igjen akkurat nå, og det er jeg glad for. Det kan godt hende at du har rett at mange av de frøs ihjel i april da det ble så kaldt igjen. Ja, de er så flotte å se på, at jeg vil gjerne ha mange sommerfugler her. Du må gjerne ta deg en tur en dag hvis du har tid og lyst :-)

   Slett
 5. Hej
  Jeg har haft samme fænomen med den mærkelige/rare dobbelte blomst på en anden staude Marguerit Leucanthemum. Jeg kender ikke til årsagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Berit,

   Det var jo merkelig at du også har hatt samme fenomen i din hage. Kanskje det er noen andre som vet hva det kommer av. Det håper jeg, for det hadde vært fint å få vite årsaken.

   Slett
 6. Väldigt fin kvällshimmel, som du har fångat så bra!!
  Fantastiskt, det trodde jag inte, att budleja kunde växa så mycket på en sommar!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, den kan vokse utrolig mye bare på en sesong. Så den er å anbefale for de som vil ha noe som vokser fort. Ha en fin fredag :-)

   Slett
 7. Så flott sommerfuglbusken din har blitt allerede, nydelig farge! Jeg har sett sommerfuglbusken full i sommerfugler tidligere år, men ikke i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det er generelt lite sommerfugler i år. Litt rart at det er sånn så mange steder rundt om i Norge.

   Slett
 8. Fin kveldshimmel.Fin sommerfuglbusk,min døde men vet hva jeg gjorde feil,den ble bare satt i jorda påmåfå :). Har vært lite sommerfugler her og.
  Ha ei fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. De sommerfuglbuskene fryser nesten helt ned hver vinter, for de er helt på grensen i herdighet her. Rart at det ikke er noen sommerfugler hos deg heller. Ha en fin helg du også!

   Slett
 9. Sommerfuglbuskene er så flotte med alle insektene, selv om det ikke er sommerfugler. Fint bilde av kveldshimmelen hos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er fine med bare insekter også så klart. Men det ligger liksom i navnet at det skulle vært noen sommerfugler der også... ;-)

   Slett
 10. Jeg har hatt samme "fenomen" med noen av mine solhatter iår. Jeg spurte på forumet www.tradgardsriket.com og fikk til svar at dette kalles "prolifiering" (ihvertfall på svensk). Litt mere info finnes her: http://www.pom.info/veckansvaxt/2010/v48.htm
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for svar, Nora. Ja, det var jo relativt kjølig i vår/på forsommeren, så det kan sikkert stemme med det som står i linken der. Jeg synes huske at du også skrev om det ja. Da er vi i hvertfall blitt litt klokere angående det :-)

   Slett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 12. Uff, nå føler jeg at jeg GNUR det inn.. men er jo litt glad for at vi hadde for noen dager siden over 21 sommerfugler på en Buddleia D.

  Så får jeg leve over at buskene er blitt "mosteratumer" av størrelse på over 2 meter, og at dem skygger og tar nuven av andre naboplanter.
  Vi trodde jo at dem skulle fryse ned heilt, for så kanskje bli max en meter, der tok vi feil!

  Vel nei, pytt sann, nå skal sommerfuglene ca 700 m i luftlinja fra deg få kose seg litt til før buskene blomstrer heilt av.

  SvarSlett