søndag 7. februar 2010

Blodbegerspirer!

'Spilt Milk'
'Fortunei Albopicta'

I går oppdaget jeg to små blodbegerspirer og irisspirer! Jeg hoppet omtrent i taket da jeg oppdaget det. Jeg tror bestemt at blodbeger trenger varme for å spire. Jeg har et minigartneri fra Grønt fokus, og når jeg setter på lys der blir det skikkelig undervarme i øverste hylle. Gledelig er det i hvertfall. Jeg fikk ferske frø av en snill dame på hagegal, og det er nok kanskje det viktigste. Jeg fikk ikke frem blodbeger i fjor, og jeg savnet de så inderlig hele sommeren. Da håper jeg de overlever frem til det blir vår ute.

I går var det bare få minusgrader her, og da dryppet det i takrenna på sørsiden av huset. Hvilken herlig lyd! Men det er så mye snø her, at det tar nok lang tid før den er borte for godt. Men uansett er det hyggelig å se sola!
Dagens hosta er to temmelig ulike hosta. 'Fotunei Albopicta' var en av de første hostaene jeg kjøpte. Kjøpte den tidlig på våren, og syntes den var så vakker med sine marmorete blader. Men jeg ble kjempeskuffet ut på sommeren da den skiftet til nesten bare grønn farge ;) Jeg synes fortsatt den er penest på våren, men den vokser godt og blir en stor hosta etterhvert. Jeg har min i morgensol/halvskygge og den trives godt der. Når jeg kjøper hosta nå leser jeg alltid om de skifter til grønn farge i løpet av sommeren, for de pleier jeg å unngå. Liker best de som beholder fargen igjenom hele sesongen.
'Spilt Milk' er en varigert/marmorert hosta som vokser sakte, dessverre. Den er utrolig vakker og trives best i skygge/halvskygge. Jeg har hatt min i to år, og jeg håper den en dag blir noe større, selv om den av størrelse blir regnet som medium. I år er det kommet en sport av denne som heter 'Pistache', og den er på ønskelista! Den vokser også like sakte, men det er lite å gjøre med det. Må bare ha den, må bare ha den... ;)

16 kommentarer:

 1. Gratulerer med spiring! Venter spent på mine blodbeger. Hvor lang tid brukte dine på å spire? Mine har vært i jorda i ca. 10 dager nå. Fikk forresten også frø av ei snill dame på hagegal, Ellea. :)
  God søndag.

  SvarSlett
 2. Gratulere med blodbeger og irisspirene!

  Flotte Hostabilder, skjønner godt du liker dem og så mange ulike sorter som det er.
  Kjekt at været har blitt mildere hos deg også.

  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 3. Gratulerer :-)

  'Spilt Milk' var spesiell!

  SvarSlett
 4. Å jeg likte virkelig den 'Spilt Milk' hostaen! Jeg har litt dilla på sånne mønster og har sådd endel dagliljekrysninger hvor opphavet er fregnete :)

  SvarSlett
 5. orchis, mine brukte ca. en uke på å spire. Sett dine på et sted hvor de kan få undervarme hvis du får til det. Varmtvannsbereder eller noe lignende. Det pleier å gjøre susen. Ha en flott søndag du også, og lykke til med frøene :)

  SvarSlett
 6. Takk Randine! Det er virkelig moro når sånne vriompeiser spirer.

  Det finnes mange flotte hosta ja, hele 7000 sorter, så det finnes mye å velge i mellom ;)

  Ha en fortsatt fin helg du også!

  SvarSlett
 7. Villrose, ja den er veldig spesiell. Jeg liker sånne uvanlige hosta ;)

  SvarSlett
 8. Line, det høres spennende ut med fregnede dagliljer! Jeg har to varigerte dagliljer, synes de er flotte!

  SvarSlett
 9. Jeg har ikke lagt merke til at Albopictaen min mister sin flotte marmorering ! Kanskje fordi den står ganske luftig men mot nord i skygge av huset. Gleder meg såååååå til VÅREN .

  ha en fin uke.

  SvarSlett
 10. Takk for svar, Iris!
  Har dem på badegulvet, men der reguleres temp'en automatisk ned midt på dagen og om natta, så de får ikke jevn varme. Varmtvannsberederen er heller ikke noe alternativ, da den ikke avgir noe særlig varme, og står dessuten i et uisolert uterom. Bør nok fyre opp spirekassa - må bare vaske den fri for spindelvev... Håper den virker enda!
  Ha en god uke.

  SvarSlett
 11. Bjørg, det har i hvertfall min gjort hele tiden mens jeg har hatt den. Men den er veldig fin på våren!

  SvarSlett
 12. orchis, mine har heller ikke hatt jevn varme. Jeg slår av lyset om natta, så de har kun hatt lys og varme på dagtid. Men hvis du får til spirekassen din er jo det den beste pleie de kan få. Har siklet på sånne, men bestemte meg for å ha det jeg har nå. Det fungerer fint bare jeg passer på med vanningen.

  SvarSlett
 13. Oj, du også med blodbegerpsirer! Nå tar det jo helt av blant de hageGale :) Kjempegøy!
  Jeg falt for 'Fortunei Albopicta', nydelig er den :)

  SvarSlett
 14. Ninni, ja det er visst tiden for blodbegerspirer nå! Moro er det i hvertfall. Det er en flott hosta, ja :)

  SvarSlett
 15. Gratulerer med spiring! Blodbegrene er litt lunefulle, har jeg forstått, så da er det ekstra moro.
  Fine hosta i dag igjen, reint farlig å følge med!
  Jeg har også fortunei albopicta, men min er da faktisk lime- og grønn på nye blad og hvit og grønn utover sommeren: http://www.hagegal.no/gallery2/d/197624-2/H+flat.jpg
  Kanskje min er feilmerka.

  SvarSlett
 16. Berit, takk skal du ha for hyggelige kommentarer! *klem*

  Det er fryktelig mye feilmerking av de eldre hostaslagene. Jeg tror og understreker tror at din heter Hosta undulata mediovariegata. Jeg har også en sånn som har navnelappen og den skifter også til limegrønne blader. Den min albopicta skifter fra hvite til grønne blader.

  SvarSlett