tirsdag 30. juni 2020

Nye solhatter, oppsummering og på etterskudd igjen...

Jeg starter med det siste først. Går det egentlig an å være ajour med bilder i juni? Neppe... Jeg gjorde et førsøk her for en stund siden. Siden det har jeg tatt mange nye bilder,  og det blir flere og flere.
Så de får komme litt innimellom.

Siden søndag har det regnet både sent og tidlig. Ikke sammenhengende, men nok til at  hagen blir vannet. Jeg så på oversikten i dag for hele måneden på min værstasjon, og ble overrasket over hvor mye regn det egentlig har kommet. Vi har hatt over 14 dager i det siste med temperatur på rundt 27 grader, men likevel har det kommet ca. 100 mm med regn på en måned. Det er jo veldig bra det! Likevel har jeg fått tørkeskader på to lønner, så det har vært veldig tørt her til tider likevel.

På lørdag var jeg innom gartneriet for jeg skulle kjøpe en gave for vi skulle i selskap til en som fylte 50 år. Jeg ble automatisk tiltrukket mot en sted der hvor de hadde fått satt opp mange nye solhatter. Solhatt/Echinacea er en tilbakevendende dille hver sommer, og jeg må prøve noen nye hvert år.
Jeg har kjøpt to forskjellige som jeg ikke har prøvd før.  Den ene er så ny at jeg ikke har hørt om den før.
Den heter Echinacea 'Mooodz' , og er en serie med solhatter i mange forskjellige fargenyanser. Siden jeg plutselig har kjøpt noen roser som er ferskenfardede,  så falt jeg pladask for en solhatt som også er det.

Dette er en farge jeg liker bedre og bedre

Den skal plantes ved siden av denne nye rosen som heter 'Dronning Margrethe'.
Her står det litt mer om den.

Det ble også med en solhatt som heter 'Sunseekers Salmon', og jeg tror at disse vil passe sammen i fargen. De solhattene jeg flyttet i fjor har overlevd godt noen av de, mens andre ser ikke fullt så godt ut. Jeg visste at det var risikabelt å flytte de,  men de ble nå det.

De frøplantene jeg plantet ut i fjor og som var bittesmå av 'Green Twister' har overlevd alle sammen. 


De har vokst seg ganske store fra i fjor når de kun var 5 cm høye :)

Så til noe helt annet. Jeg har lenge observert forskjellige sommerfugler i hagen, og her om dagen så jeg to Admiralsommerfugler/Vanessa atalanta

Jeg så også Hvit C/ Polygonia c-album opp i trekronen på hengealmen. 

Den så ut til å kose seg oppe i der :)

40 kommentarer:

 1. Miriam and I were talking just the other day about the number of pictures we take, and the time spent editing them, and then they have to be filed away appropriately - and most of them will never be looked at again. We have resolved to cut back!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, it takes a lot of time with edtiting them. That's a good idéa. I need to take less pictures myself, but it's very difficult to do it. My garden are full of motives until october...

   Slett
 2. De er griselekre, men jeg har (mer eller mindre) sluttet å kaste bort penger på solhatter. Ja, ferskenfargen er nydelig, og den blir nok fin ved siden av 'Dronning Margrethe' :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er jo det, men her pleier de å overleve ganske greit. Jeg vet du sliter med de, for det har du nevnt før. Det er jo så synd!
   Jeg håper på det ja, bare jeg får plantet de. Akkurat nå øser regnet ned her.

   Slett
 3. Hello dear Marit! I have never seen this plant before! So preety flowers!
  Lovely photo with the butterfly! Love your Queen Margrethe rose! Beautiful soft pink color!
  Have a lovely day! Stay safe! Hugs!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!

   Yes, it's very pretty. Thank you.
   Have a wonderful day you too!
   Hugs!

   Slett
 4. Tänk att du hittat en helt ny solhatt Marit, jag vet ju att du älskar solhattar. Otroligt fina färger på din översta bild. Jag tycker väldigt mycket om dom färgerna också. 'Dronning Margrethe' är en väldigt vacker ros. Det nästan glöder inuti den.

  Grattis till allt regn som kommit. Önskar det kunde komma något här. vi fick 0,1 mm inatt. Imorse gick kommunen ut med att om det inte sparas mer vatten så kommer det att bli bevattningsförbud. Och sparas gör det inte. Det byggs pooler överallt och dom som inte hunnit bygga pool köper stora pooler och ställer på gräsmattan. Så jag väntar nu bara på att det ska bli bevattningsförbud. Själv vattnar jag bara det som verkligen behövs och då från vattenkanna men tyvärr hjälper ju inte det lilla jag gör för att spara :(

  Önskar dig en fortsatt fin tisdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plutselig sto den rett foran meg og den måtte bare bli med hjem :)
   De passer godt i sammen ja, og denne fargen liker jeg bedre og bedre.

   Tusen takk. Så synd at det kommer så lite regn hos deg. Det ble vanningsforbud her også i kommunen før regnet kom, men her er vi selvforsynt med vann da vi har boret etter vann selv og vi har også vann fra elven til vanning. Så jeg synes så synd på deg, Anita som sparer på vannet mens andre fyller opp pooler. Det hjelper lite i den store sammenhengen ja :(

   Ønsker deg en fin tirsdags kveld.
   Klem, Marit

   Slett
 5. Hej Marit!
  De nya solhattarna har en vacker färg, lite höstlikt. De lockar till sig fjärilar, så dem vill jag gärna ha i trädgården. Har sått nya i år igen, och det lyckades bra. Den nya färgen har jag inte sett förut, så fin.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, de kan jo minne litt om det. Sommerfugler elsker solhatt, og jeg vil også gjerne ha de her. Så jeg kjøper blomster de liker. Jeg har heller ikke sett den før.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Hei Marit

  Tror den flotte Echinacea er fra HilverdaKooij:
  https://www.hilverdakooij.com/en/pot-plants/echinacea/mooodz
  Måske du genkender din egen?
  Den der hedder 'Mooods Funny' er da helt speciel!
  Flot at dine frøplanter overlevede, morsomt at se deres blomster!
  Mon sommerfuglene lægger æg på elmen - det er da morsomt:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, selvfølgelig er det skrevet med tre o-er. Ja, det er fra de du viser, men jeg synes ikke fagene ligner helt på min. Jeg kjøpte en til av de i går og den er som de rosa som de viser først. Den som jeg viser bilde av er mer fersken/lys oransje enn de på bildene. Ja, den var helt spesiell, og de er jo fine alle sammen.
   Det synes jeg også at det er, og det blir spennende å se de.
   Tror du det? Det er jo morsomt hvis de gjør det :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 7. Lindas flores!
  Muito bonito.
  janicce.

  SvarSlett
 8. Hello, Marit
  I love the sun hats and the lovely rose.
  Pretty captures of the butterfly.
  Enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   They are what you call coneflowers I think. Yes, they are so pretty, and butterflies loves them. Thank you.
   Enjoy your day too!

   Slett
 9. Hej Marit
  Flotte solhatte du har købt, jeg kan også godt lide den ferskenfarvede.
  Det er ikke nemt at følge med at vise billeder, selvom jeg sætter så mange ind, har jeg stadig mange billeder, jeg ikke har vist. Denne gang skal jeg så vise fra en anden have, så bliver der endnu flere fra egen have, som jeg ikke får vist.
  Ja I har da fået godt med vand, jeg tror højst, vi har fået 30 mm i juni.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, den fargen er så fin. Nei, det er esten umulig nå når det skjer så mye på en gang i hagen. En kan jo vise de senere også, men da er de ikke like aktuelle. Ja, sånn blir det bare.
   Det har regnet flete ganger i dag, og det er mye snegler ute :(
   Klem

   Slett
 10. I juni er der som regel meget at vise og skrive om på havebloggene. Men her er midsommerens blomsterflor allerede ved at visne, fordi det har været så varmt. Har du mange billeder i overskud, tror jeg, vi er mange, der vil blive glade for at se dem i januar-februar, når vi begynder at længes efter forår og lysere dage.
  Rosen og solhatten er et godt makkerpar.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo sånn det er. Det er mye som har visnet her også, for det var så fryktelig varmt så lenge her. Ja, jeg kan sikkert spare noen av de til da :)
   Det er de ja.

   Slett
 11. Dejligt at I også har fået en del vand i juni, men det føles hurtigt tørt igen når det blæser så meget og er så varmt. Men bedre end slet ingen regn.
  Juni måned er frodig og hektisk med billeder - jeg har slet heller ikke vist alle mine billeder - du kommer bare med dem løbende :)
  Dine nye solhatte er smukke - vi er ikke så gode til solhatte, selvom jeg elsker dem.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så deilig å ha fått så mye regn. Det kom ganske mye i begynnelsen av juni, for sånne mengder har vi ikke fått etterpå. Det har vært så varmt her også, så det har fordampet rekativt hurtig. Ja, noen steder har fått veldig lite regn har jeg sett hos dere.
   Ja, sånn blir det bare når alt blomstrer på en gang. Bildene må jo bli vist så klart ;)
   Solhatt er ikke av de enkleste å få til, men jeg prøver stadig å lykkes med de.
   Klem

   Slett
 12. Så fine billeder - jeg er vild med din nye solhat :-) Sikke en fantastisk farve. Du er heldig at have sommerfugle nu. Jeg venter på at sommerfuglebuskene blomstrer, for så plejer sommerfuglene virkelig at komme. Jeres høje temperaturer i lang tid har nok gjort, at fordampningen var meget høj.
  Klem
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, den har en vakker farge. Jeg kjøpte en sommerfuglbusk i blomst i forrige uke, så den liker de jo også. Men det er andre stauder som Salvia 'Caradonna' som de har lagt sin elsk på nå. Ja, det må det ha vært her, for alt var veldig tørt veldig hurtig etter alt regnet.
   Klem

   Slett
 13. Lekker farge på Solhatten og Rosen. Tenk at du allerede har fått Admiral sommerfugl på besøk.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er veldig tidlig. Jeg så to stykker som satt på en Salvia plante, og de liker de vekdig godt.

   Ha en fin dag!

   Slett
 14. Det er en meget smuk farve på solhatten, så jeg kan godt forstå, at den måtte med hjem. Desværre står mine planter for tæt til at de vil gro her i haven.
  Jeg er imponeret over al den regn I har fået. Jeg kan se, at Lisbeth skriver at de har fået 40 mm - jeg troede ikke det var så meget, men vi plejer at følges ad. Her er i hvert fald knasende tørt. Hvor er det ærgerligt for dig, at du har tørkeskader trods regnen.
  Som Elna skriver: Vi vil gerne se billeder i januar. (Jeg tager også alt for mange. Og lover mig selv, som David, at jeg vil begrænse mig. Jeg gør det bare ikke...)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den fargen er så fin, og jeg visste at du ville like den :)
   Det er jo synd. Er det ikke noe sted du kunne flytte noen av de? Ja, og det er i grunnen jeg også, for jeg trodde ikke at det var kommet så mye. Tørkeskader er ergelig ja, men jeg håper at de overlever.
   Ja, ikke sant. Nei, det klarer ikke jeg heller ;)

   Slett
 15. Jeg kender udmærket fascinationen af ehinacea; men jeg køber dem ikke længere. Derimod kan jeg godt finde på at så de gode, gamle velprøvede arter. Her er det nældens takvinge, vi ser rundt omkring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du gjør nok det, for jeg synes at jeg har sett mange forskjellige hos deg. De fleste av de jeg har i hagen har jeg hatt i mange år. I fjor flyttet jeg alle sammen, og er veldig spent på å se blomstringen og hvem som har overlevd.
   De er her også, og har vært her lenge. Jeg er veldig overrasket over å se de andre artene så tidlig, men det kommer helt sikkert av det varme været vi har hatt.

   Slett
 16. Bra med blandat väder för växtligheten.
  Så vackert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig bra.
   Tusen takk!

   Slett
 17. Hei Marit! Jeg er også veldig begeistret for solhatt, men jeg har aldri fått dem til å trives her i Bergen. Dessverre, for de er jo skikkelige insektmagneter. Hengealmen så veldig fin ut. Blir den stor? Ønsker deg en fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit,
   I Bergen er det nok for vått for de. De er avhenig av veldig god drenering om vinteren. Den er så fin ja. Jeg tror den er podet på en grunnstamme, for jeg har sett de i forskjellige størrelser. Så der tror jeg det finnes noe for enhver hage av de. Treet her hadde vekdig stor rotklump og måtte fraktes med truck og henger. Det ble dratt bortover på pressening, og mannen min trodde det veide ca 150 kg. Når hullet er gravd så har du kun et forsøk på å plante det ;)
   Den vokser mye ja, men den går fin av å stusse hvis den blir for lang. Her ble den flyttet når vi gravde opp hagen, og det gikk også veldig fint. Da hadde vi gravmaskin som gjorde den jobben ;)
   Ha en fortsatt fin sommer du også!

   Slett
 18. Skulle ønske jeg kunne ha solhatter, de er så fine, men blir spist opp her. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo synd at du ikke kan ha de, for de er så fine ja.
   Ha en fin dag.

   Slett
 19. Hei Marit.
  Lekker farge på solhatten. Fersken er en nydelig farge.
  Det har regnet og haglet mye her, og mer skal vi få.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, den fargen er så fin. Huff da, her har vi vare fått regn. Hagl er ikke noe bra å få nå.
   Ha det godt.

   Slett
 20. Good morning dear Marit,
  It's great to see that they are doing so well in your garden. I've tried many of them but they all died.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,
   Thank you. They are not easy to grow. I'm happy when they survive the winter here.
   Have a very nice day!
   Rosehugs, Marit

   Slett