søndag 27. oktober 2019

Motiver akkurat nå...

Motivene står ikke akkurat i kø nå når omtrent alle blomster har visnet ned, og alle bladene er falt av trærne.

Da gjelder det å ta vare på det som fortsatt er fint, og det er i høy grad heuchera. Hostaene ser ut som en våt klump, og har dessverre ikke blader som tåler frost.

Heuchera derimot har blader som tåler det meste. Det er tydelig at de har en annen struktur i bladene, og de inneholder heller ikke like mye vann som hostablader. Hosta tåler ikke én frostnatt før det er over og ut med de. Heuchera står like fine gjennom vinteren. Alle som en får mørkere farger om høsten, og det er vel mangel på sollys som gjør det.

Jeg har mange med navn, og mange uten sortsnavn.. Plantasjen har bare "grå" eller "lilla" som navn, og jeg har spurt de om de kan skaffe det men uten resultat. De er like fine uten, men er en plantenerd som er navn fint å ha ;)
De med navn er kjøpt hos Blomster-Svein, og han vet hva alle de han selger heter. Det er synd at han ikke sender i posten, men sånn er det bare. Det er nok mange rundt om i Norge som kunne tenke seg bedre utvalg av disse. Han har ca 20 navnesorter, så jeg er heldig som bare har 5 mil dit :)

'Forever Purple' 

Grå fra Plantasjen

'Frost'

'Midnight Rose'

'Forever Purple' igjen og Astilbe chinensis 'Pumila'

'Fire Alarm'


Grå fra Hageland som jeg tror er 'Sugar Plum'
Jeg har den fra før og denne er helt lik.

Grå fra Plantasjen

'Ginger Ale'

Grå fra Plantasjen


'Electra' som ikke tåler sol, for den blir brun og dør hvis den ikke står i skygge. Jeg flyttet tre som var døden nær av for mye sol, men som nå lever i beste velgående.

Ønsker dere en god søndag, og en ny fin uke! 

Linker til TrädgårdsFägring.

38 kommentarer:

 1. Heia, ramlet innom her helt til ferdig, må vel inn på min egen blogg, og tørke støv😂 håper du har det bra😃
  Ha en fin søndag.

  Lisbeth😃

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth!

   Så hyggelig å høre fra deg, og det var lenge siden. Jo takk, jeg har det bare bra 😊
   Håper det er bra med deg også.
   Ha en fin søndag! 😊

   Slett
 2. Sikke nogle dejlige høstfarver, Marit! Det var meget spændende at læse, at Heuchera står lige fine gennem hele vinteren.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de får veldig fine farger nå på høsten, Gitte. Det gjør de, så de er jo ekstra verdifulle i Danmark når dere ikke får noe særlig med snø. Her forsvinner de i snøen.
   Klem

   Slett
 3. hei Marit

  Heuchera er bare rigtig velegnet som haveplante. Spændende erfaring du har med 'Electra' det skriver Terranova ikke selv - men det er en næsten ren art H. villosa, og det er jo en skyggeplante...
  Disse 'noname' Heuchera ligner ofte hver især en af de registrede;) Der bliver i hvertilfølde ikke betalt PBR på en der bare hedder 'grå'.
  Så vi støtter 'BlomsterSvein'!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er den virkelig. Det er mye sol her jeg bor, og alle andre heuchera liker det veldig godt men ikke 'Electra'. De var jeg bare nødt til å flytte, for de trives åpenbart ikke der jeg hadde plantet de. Ja, den er jo en skyggeplante, så det forklarer jo hvorfor den ikke liker sol :)
   Ja, helt klart, så der dropper de PBR og kaller de grå og lilka i stedenfor ;)
   Det gjør vi helt klart! Han er også en veldig hyggelig og kunnskapsrik mann :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 4. Du har så fantastiskt fina Heuchera Marit! Men visst är det typiskt Plantagen, att bara skriva grå eller lila. Det är likadant många gånger då dom säljer Camellia. 'Midnight Rose' tycker jag var vacker och 'Fire Alarm' gör verkligen skäl för namnet. Jag gillar gulbladiga så 'Electra' blev en favorit.

  Just nu har vi uppehåll här. Nu väntar vi på minusgrader som dom hotar med. Burr!!!

  Önskar dig en fin söndag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita! Ja, det er veldig typisk Plantasjen. Det har jeg også sett at på Camellia så står det, rosa, gul eller hvit. Denne 'Midnight Rose' er mye lysere enn de andre jeg gar av samme navnesort, så denne liker jeg ekstra godt.
   'Electra' liker jeg også, for den har så fint mønster i bladene og lyser så fint opp.

   Her er det -1 nå, så det blir nok kaldere i løpet av natten.

   Ønsker deg også en fin kveld!
   Klem, Marit

   Slett
 5. Du har mange fine heucheraer, det er også gode motiver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er gode motiver når alt annet er visnet ned :)
   Klem

   Slett
 6. Det er netop på grund af deres korte sæson, at hosta aldrig bliver en af mine yndlingsplanter, selvom planterne er imponerende, når de står med deres flotte blade.

  SvarSlett
  Svar
  1. De var mine yndlingsplanter før, for jeg er fortsatt veldig glad i de hvitbrokede bladene. Men som du sier så har de kort sesong. De kommer sent og visner ned tidlig. Heuchera står fint helt til snøen dekker de her.


   Slett
 7. Du har no mange fine fargar i hagen enno.
  Eg er litt forundra over at det er frost hos dokke allerei.
  Sist veke var det over ti grader fleire dagar her.
  Rart dette landet vårt i si langstrakte form.
  Ha ei fin veke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fine farger her fortsatt.
   Her fikk vi snø og frost allerede 6.oktober, men så ble det varmere igjen. Vi hadde 12 grader her om dagen, men nå er det -1. Ja, pga. at det er så kangt, så har vi mye forskjellig vær.
   Ha ei fin uke.

   Slett
 8. You are quite right Esteemed Professor Marit, it is always preferable to have the name of the plant - or boyfriend and husband - and never get the two mixed up!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you for your kind words, David. No, I'm mot a professor, but I like latin names. I agree with you, don't mix them up :)

   Slett
 9. Hei Marit.
  Du begynner å få litt av en samling med heuchera etterhvert. Heldig er du som bor såpass nærme blomster svein. Her er ikke utvalget det aller største.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det begynner å bli mange her nå. Jeg er glad for det ja, for ellers er utvalget ganske dårlig rundt omkring.
   Ha en fin ny uke.

   Slett
 10. Så mange flotte heuchera du har. Nydelige farger og kjekt å ha på denne årstiden. Ha ei fin uke. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, fargene på de er så fine, og vi behøver noen farger nå.
   Ha en fin uke du også!

   Slett
 11. Flotte farger på alle dine heuchera i hagen din, det er ikke mange andre farger i naturen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, nå begynner det å bli dårlig med farger dessverre.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Så vackra dem är och precis samma här... en del namn har gått förlorade i flyttar och nu är det grå i plantering x som blir identifikation. Han Svein har ju ett magiskt sortiment... ;)

  Jag tänker att ditt parti kommer se fantastiskt ut nästa säsong när allt börjar växa på sig och ta för sig mot gruset under. Ser fram emot det :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er alle så vakre, og lyser opp akkurat nå. Ja, sånn er det bare, men de er fine uten navn også :)
   Det har han ja!
   Vi kan gjerne ta en tur dit en gang :)

   Det håper jeg du får rett i.

   Klem, Marit

   Slett
 13. Jeg er også blevet så glad for alle de fine farver i Heuchera og har købt en del i de røde toner. Det er så dejligt de har blade hele året og giver kontrast til det grønne i sommerhalvåret. Faktisk behøver man ikke mange blomster, hvis man har gode farver på løvet.
  Også flot du blev færdig med dit store projekt (forrige blogindlæg)! Der sker sandelig meget i din have på bare én sæson og nu kan du vel snart holde en god vinterpause.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig mange fine farger og mønstre på de. De er jo veldig dekorative siden de ikke visner ned om vinteren. Det er sant, for bladene er så fine.

   Ja, det er jeg godt fornøyd med. Jeg er ikke ferdig enda, men det er jo godt med litt vinterferie :)

   Slett
 14. Hello, the plants and colors are looking lovely. I love the pretty reds. Your garden must looks beautiful. Enjoy your day, wishing you a happy new week!

  SvarSlett
 15. Hej Marit!
  De är så fina, och finns i så många färgnyanser, så det finns en för varje smak. Att de dessutom oftast klarar sig bra, är ett plus. En vinter då det var bart, blev jag av med några som jag planterat sent på hösten. Det blir några nya varje säsong. Ginger Ale och Electra var fina.
  Idag är det sol och fint hos oss.
  Ha det bra / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det er er jo veldig fint at de har farger for alle.
   Jeg er jo litt engstelig for overlevelsen siden jeg har plantet nange av de nå i høst, men jeg vet de har god drenering og jeg håper at det holder. Det blir noen nye her også ;)
   Det har det vært her også.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Ja, Heuchera er planten sin, det! Det blir dessverre noen navnløse, men det får ikke hjelpe når farge/mønster er uimotståelig. Har nylig plantet noen i krukker som står ute om vinteren. Liker de bedre enn lyng. Kjempelekker 'Electra'! Visste ikke at noen dør av sol. Har noen som ligner litt, så best å holde dem i skyggen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Navnløse er helt fine de også, så derfor blir det jo noen av de også. Det har jeg aldri prøvd, fir jeg tror ikke de vil overleve her. Men er krukken stor nok går det sikkert bra. Ja, de er finere enn lyng. De gjorde det her, men det kan sikkert gå bra andre steder. Men Svein har sagt at de lyse tåler ikke sol, og det stemmer her :)
   Ja, det ville jeg ha gjort ja.

   Slett
 17. Hei Marit!
  Ja, nå er hostaene bare en våt klump. Jeg planter løk under dem. Heuchera er en veldig spennende (som hosta) plante. Morsomt å se så mange fine som du har.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det er de og det gikk som alltid veldig fort. Det har jeg også begynt å gjøre. Ja, både hosta og heuchera er så flotte i hagen. Tusen takk.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 18. Hello Marit!
  The leaves and their wonderful colors.
  Have a nice week.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   Thank you.
   Have a nice week you too.

   Slett