torsdag 26. april 2018

Vinterens ødeleggelser...

I fjor vinter var det omtrent ikke noe snø, men da hadde vi barfrost. Alle rosene mine frøys helt ned til bakken, og ca 50 Helleborus orientalis døde. Det kom ikke opp en eneste spire i hele fjor. De tålte ikke barfrosten som varte i flere måneder. Rosene klarte utrolig nok å komme i fra rota igjen.

I år har det ikke vært barfrost, men nå kommer helt andre skader til syne. Det er skader etter den tunge snøen som var her  i vinter som vises. En liten lønn har mistet hele toppen, og min Cercis canadensis som jeg kjøpte i fjor er så skadet at jeg vet ikke om den kan komme igjen fra rota...

Dette er min lille lønn/acer som har blitt knekt av den tunge snøen...

Dette er Cercis canadensis som er helt ødelagt. Greinene ligger ved siden av på bakken. 

Sånn så den ut i slutten av august i fjor. Det er altså den med de mørke røde bladene .
Den må nok mest sannsynlig graves opp. Det er ikke bare enkelt å være hageeier her nei...

Dette er tvers over veien hvor jeg har mine grushauger. Der har flere store greiner på høye furutrær blitt knekket tvers av. Det sier litt om hvor tung snøen i vinter har vært.

Dette bildet er tatt ut gjennom kjøkkenvinduet i går. Den store haugen nærmest vinduet er restene etter takraset.  Jeg har gjettet på at snøen der er borte til 17.mai, men det er neimen ikke godt å si om den er borte til det heller. Dette ligger på nordsiden av huset, og der er det mye skygge. Det smelter  ikke mye der...

Lønnetreet/acer til venstre og det lille til høyre har fått store skader.  Det er så sørgelig å se sånne skader etter en lang og hard vinter. 

De små rhododendron som jeg plantet sent i fjor høst og som sees så vidt opp av snøen langt bort på bildet ser ut til å ha klart seg bra. Jeg vasset i går ned i det området hvor jeg plantet de fleste fra importen i fjor og de har også klart seg fint uten skader ser det ut som. Det er jo et lyspunkt midt i elendigheten.

Minusgrader i de to siste nettene, og det skal det bli i tre netter til.  Snøen blir ikke borte med det første her, nei... 
Jeg behøver ikke si hvor lei jeg er av snø, for det vet dere... ;)Crocus og Galanthus på de stedene i hagen hvor snøen har smeltet. Til høsten skal jeg kjøpe masse crocus og plante der. Jeg er så glad for at det er noen steder i hagen hvor det minner om vår ;)

Jeg synes disse nesten er finest når de er lukket...

Vårens vakreste blomst her kommer opp midt blandt barnålene. Den ser ikke ut til å bry seg om det! Blåveis/ Hepatica nobilis er en tøffing!

Ha en fin dag!

54 kommentarer:

 1. Det har været en hård vinter hos jer, og I har sørme nogle andre haveudfordringer end os længere sydpå:) Ærgerligt, med de beskadigede træer:(

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at vi har. Denne vinter er en av de verste på mange år. Dere er heldige som har så milde vintre :)
   Det er veldig ergerlig, ja :(

   Slett
 2. Marit, I hope your plants recover from the harsh winter ¿What kind of roses do you grow there? It is really puzzling how gardening differ in other parts of the world, here it is not winter but summer the season that kills my plants. Have a wonderful day!

  SvarSlett
  Svar
  1. MDN, I hope it too. I grow english roses from David Austin, and canadian roses. Yes, that's true. Have a nice day you too!

   Slett
 3. Hej Marit!

  Jag får nästan tårar i ögonen av att se förstörelsen, det finns inte ord att beskriva hur ledsen man blir. Växterna representerar ju ett ekonomiskt värde men det är nog underordnat den känslomässiga förlusten.

  Jag som intresserat mig för natur och klimat under många år ser nog att orsakerna finns att finna där, kanske inte allt men mycket. Vi ser ut att få mer och mer extremväder och när ett vädersystem råder verkar det låsa sig och pågå vecka efter vecka, ibland under månader. Långvarig torka som vi aldrig upplevt förut eller enorma mängder snö/regn som vi inte heller är vana vid. Många tror att ett varmare klimat skall göra det enklare med trädgård, vi kan odla mer känsliga arter etc. men i realiteten blir det allt svårare med dessa överdrifter åt olika håll.

  Jag är så ledsen för din skull..

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla

   Tusen takk, Gunilla! Nei, det er veldig trist. Ja, det er jo dumt at en må kjøpe nye planter, men det er ikke det verste. Jeg blir glad i plantene mine, og synes det er så trist når de blir skadet eller dør.

   Ja, det er mye som skjer ned været, men det er ikke første gang jeg opplever en sånn vinter. Når jeg var liten hadde vi sånne vintre hvert år.
   Vi hadde også tørke i sommer, men ikke på langt nær så ille som hos deg.

   Klem!

   Slett
 4. Nej men fy så tråkigt Marit! Du har ju skrivit tidigare om att det fallit grenar och att du befarat att mycket skulle ha tagit skada. Det är så tråkigt att läsa. Och vilken skillnad det kan vara, inte bara från år till år utan från plats till plats. Här är nog frystorkan det värsta i år då vi inte haft så mycket snö och det varit brännande sol och minusgrader nästan varje natt vilket gjort att tjälen inte släppt vilket gjort att vattnet inte nått till de vintergröna växterna. Det var i varje fall glädjande att höra att dina rhododendron verkat klara sig.

  När det gäller krokus har jag tänkt precis som du. I höst ska jag sätta massor av krokus så jag i varje fall har möjlighet till lite vårblomning nästa år. Och dina blåsippor är i varje fall en ljuspunkt i allt elände.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Anita, det er så kjedelig.
   Det er stor forskjell fra sted til sted, ja. Dyp tele er noe av det verste som er. De vintergrønne veskstene blir alltid hardt rammet av det.
   Ja, det er gledelig at de har klart seg.

   Ja, crocus må en ha mange av. Det er bare å kjøpe mange av de.
   Ja, ikke sant!

   Klem, Marit

   Slett
 5. Since I live in the Netherlands (almost 30 years!) I only have 2 winters with a bit strict forst, that is to say - 12 degrees ... And snow ?! No, a few days, but not too much, such a cenimeter or 12 -13 cm.
  I am so sorry that you have to work so much and the winter destroy everything
  Have very nice day, Marit!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. I envy your winters! Here I'm used to winter, but not like this one. Thank you, Ella!
   Have a nice day you too!
   Hugs!

   Slett
 6. Good morning Marit: It must be so discouraging to have to face all this damage in your beautiful garden and no doubt it is daunting to think of all the work ahead of you. I am sure the wildlife suffered too in such a terrible winter of heavy snows when most of their food was buried. Nature is cruel sometimes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon, David,
   Yes, it's sad about the damages. It will be a lot of work but that's ok.
   I have read about many wild animals who have died this winter. It have been a hard winter for them. Yes, that's true.

   Slett
 7. Hei Marit

  Det er så ærgerligt med disse vinterskader, små unge træer og buske er nu fantastiske til at komme tilbage med nyvækst, men hvis det er navnesorter der er podede over der hvor de er knækket så er løbet nok kørt.
  Mit tulipantræ Liriodendron tulipifera har været knækket et par gange, men er hvergang kommet stærkt tilbage!
  Det ville være godt med en masse varm regn, så går det hurtigt!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er jo det. Ja, jeg får bare se hvordan det går. Lønnen tror jeg overlever, men Cercis er jeg ikke sikker på.
   Så bra at det har tålt det!
   Ja, varmt regn hadde passet veldig godt nå.

   Ha en deilig dag!

   Slett
 8. Hei Marit.
  Det har vært en hard vinter. Det er synd når det blir sånn skader som hos deg. Mine helleborus ser jeg ikke antydning til jeg heller. Noen av rosene har jeg klippet helt ned. Får se om de kommer seg. Godt at dine rhododendron har klart seg. Føler med deg Marit. Fin dag ønskes deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Ja, det er helt sikkert! Det er trist, ja.
   Tusen takk!

   Ha en fin helg.

   Slett
 9. This winter is "naughty", but you manage to have some beautiful flowers to share with us.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it has been very "naughty" this year. Thank you!

   Slett
 10. Hello, it is sad to see the damage done by the heavy snow and frost. Your flowers are looking beautiful, lovely survivors. Happy Thursday, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, it's sad to see. Thank you!

   Happy Weekend!

   Slett
 11. So much nature has been destroyed and misused in recent decades that the world seems to be turned upside down. We can only use and care for the earth, Marit, higher powers, call it nature, are looking for a new balance. One must now try to deal with that. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's true, Jan. The see is full of plastic, and we can thank ourselves for the crazy climate.
   Yes, we have to deal with it. Nobody knows what will come in the future. We must do our best to take care of the nature.
   I wish you a nice weekend.

   Slett
 12. Hej Marit
  For lidt og for meget, bare I kunne få en gylden middelvej med den sne, for det dur åbenbart heller ikke med for lidt sne, men i år er det i hvert fald for meget. Nej det er ikke enkelt at være haveejer, det forstås.
  Klem (jeg krydser fingre for at sneen er væk til 17. maj)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er noe med en mellomting, men det styrer vi ikke selv. Det er ikke lett, nei.
   Det håper jeg også, og gjerne før det ;)
   Klem

   Slett
 13. Hej Marit!
  Tråkigt att se skadorna på träd och växter. Vintern har varit lång och snörik hos dig. Så mycket snö kvar. Hoppas den smälter undan snart och att värmen kommer. Fina vårblommor.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så kjedelig å se. Det går så sakte med snøsmeltingen, for det er kaldt om nettene. Håper at varmen snart kommer for alvor. Tusen takk!
   God helg!

   Slett
 14. Hello dear Marit!
  It was a hard winter and to much damage in your garden.
  I can see you still are having snow in your yard.
  Love your Spring crocus and the snow drops!
  Have a lovely weekend! Hugs!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!

   Yes, it have been a terrible winter here. Yes, it's still a lot of snow here. Thank you!
   I wish you too a wonderful weekend!
   Hugs!

   Slett
 15. Ja, det er noen utfordringer, du. Veldig trist med snebrekk, jeg har noen her også. Skjønne krokus med striper. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så trist med det. Vi har vel fått det alle sammen som bor på Østlandet. Tusen takk!
   God helg!

   Slett
 16. Hvor er det synd for dig med de vinterskader - æv for al den sne og så længe. Helt vildt så meget du stadig har tilbage.
  Blåveis er så fin.
  Sender varme op til dig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig synd. Det er så trist når trær blir ødelagt. Ja, ikke sant. De er så fine, ja :)
   Tusen takk! Det behøver jeg!

   Slett
 17. Det er trist med skaderne efter vinteren, men heldigvis har du også meget at glædes over. Jeg kan godt forstå, du vil lægge flere krokusløg, for krokus er da en rigtig dejlig forårsbebuder, og så svigter den aldrig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo trust, men jeg blir veldig glad for alt som kommer i blomst nå. Krokus er så fine ja, og de tåler veldig mye. De tåler alt!

   Slett
 18. Hei Marit!
  Hjertet synker ned i magen når en ser skadene en vinter har gjort. Her er tujaene og barlinden fått store skader av rådyrene. Selv om de er giftige, har de kommet tilbake gang etter gang. Nå har de vært borte en stund, og det ser ut til at krokussesongen får gå sin gang i fred. Heldigvis
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, en blir ikke glad når en ser sånne skader. Det er åpenbart at de ikke er giftige for de. Så bra! Nå finner de annen mat.
   Klem, Marit

   Slett
 19. Usch och fy så tråkigt med dina buskar :( Snön lämnar vi. Men äntligen har du underbar vårblomning och det nu jag inser skillnaden i snömängd men kanske mest zoner. Här har snödropparna fröställningar och krokusarna har tackat för sig.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så ergerlig når sånt skjer. Ja, den snakker vi ikke om :(
   Ja, endelig kommer det noen vakre blomster her også. I de siste årene har det kommet så mye regn her, og den egentlige forskjellen er i temperaturen. Litt kaldere i grader, og så kommer det som snø.
   Ja, hos deg er det jo det.

   Ha en fin helg!
   Klem, Marit

   Slett
 20. Kære Marit
  Jeg græder med dig over de knækkede grene/træer. I har virkelig været hårdt ramt og har et stykke vej endnu med sne :-(
  Men dejlige forårsblomster, du har. Det er rart at se dem, for her skete det mærkelige, at vi pludselig fik over 20 grader og alle forårsblomsterne var puff væk på en uge.
  Jeg ønsker dig sol og varme:-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Tusen takk! Ja, denne vinteren har vært veldig hård, og ennå er den ikke over.
   Ja, de er så deilige. Det er jo også trist at vårblomstringen er over så fort. Det håper jeg kommer snart!
   Hilsen Marit

   Slett
 21. Hei Marit, det er veldig kjedelig når planter blir ødelagt...
  Japansk lønn ønsker jeg meg også.
  Nydelig med blåveis og vårblomster,

  God helg,
  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ida,

   Ja, det er så kjedelig. De er så fine, men de tåler ikke tung snø har jeg funnet ut. Tusen takk!

   God helg!
   Klem, Marit

   Slett
 22. Det var mye fint som ble rammet her... Aldri noe vakkert syn!
  Jeg har foreløpig oppdaget en syrinhortensia som var knekt tvers over :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så kjedelig. Nei, det skal være sikker. Så trist da!

   Slett
 23. Oj, de furugreinene er jo kraftige, så de har fått mye vekt av snøen ja.

  Nydelige blåveis :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal litt til at de knekker.
   Tusen takk! :)

   Slett
 24. Hei Marit:)
  Så trist at mange av dine fine busker og trær er blitt ødelagt.
  Forstår at snøen har vært tung og mye av oppe hos deg. Føler meg nesten som sydenboer i forhold, selv om vi ved kysten også har en kald og sen vår .
  Utfordringer å ha hage i dette langstrakte landet vårt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Inger Marie!

   Ja, det er så trist. Det har vært utrolig mye snø her i vinter, og tung ble den også. Ha, du bor helt klart i syden i forhold til meg. Men våren har vært kald og sen flere steder langs kysten. Ja, det er hekt sikkert.

   Slett
 25. Hei Marit! Leit med alle skadene snøen har laget :-(( Men kjekt å se at våren har kommet til deg også! Jeg sitter på hendene for tiden.. For ikke å handle mer planter denne våren :-)) Jada, jeg vet at jeg kommer til å gå på en smell eller to men planen er å prøve å begrense seg. mest fordi jeg har så mye som står på vent i pallekarmer :-)) Ønsker deg en flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!

   Ha, det er leit og trist. Det begynner å hjelpe selv om det er snø igjen. Hehe, du går nok på en smell vil jeg tro. Etter en sånn vinter vil jeg ha mange blomster :)
   Du er veldig fornuftig!
   Ha en fin helg!

   Slett
 26. Det är verkligen inte lätt att vara trädgårdsälskare. Många faror och vedermödor varje vinter och stora förluster. Synd på ditt Cercis, det är ett väldigt vackert träd.
  //Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sikkert. Det er så mye galt som kan skje. I fjor var det barfrost, og i år enorme mengder med snø.
   Jeg håper det vil skyte fra stamnen, og hvis ikke må jeg kjøpe et nytt tre. De er så vakre, ja.

   Slett
 27. Huff, så leit med alle skader! Det er sannelig ikke lett å være hageeier.
  Klem

  SvarSlett
 28. Ja, det er veldig leit. Nei, det er mange utfordringer.
  Klem

  SvarSlett